Zijn Maine Coons onhandig?

Eén blik op het grote, gespierde lichaam van de Maine Coon, dat sterk verschilt van de gemiddelde lichtvoetige huiskat, en je vraagt je misschien af “Zijn Maine Coons onhandig?”

De meeste katten worden vereerd omdat ze elegant en gracieus zijn, dus je zou een beetje verward kunnen zijn als je je Maine Coon vaak ziet struikelen of struikelen.

Maine Coons zijn eerder onhandig dan de meeste andere kattenrassen, voornamelijk door hun grote omvang. Maine Coons doen er langer over om te groeien dan andere katten, dus brengen ze meer tijd door als slungelige en onhandige “tieners”. Als een Maine Coon echter zo onhandig is dat hij vaak valt en moeite heeft met lopen of spelen, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende ziekte.

Hoewel Maine Coons misschien niet zo gracieus zijn als sommige van de andere kattenrassen, is hun onhandigheid vaak een deel van wat hen zo vertederend maakt.

In sommige gevallen kan constante onhandigheid echter wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. Lees verder om uit te vinden of uw kat lijdt aan een ernstige aandoening of gewoon een kluns is.

Zijn Maine Coons onhandig?

Maine Coons zijn afkomstig uit de beruchte ijskoude staat Maine. Hun grote omvang, brede poten, en dikke vacht waren allemaal waardevolle troeven om de koude, besneeuwde winters te overleven.

Ze werden ook vereerd als krachtige jagers en werden in schuren en aan boord van schepen gehouden om ratten en ander ongedierte weg te houden.

Tegenwoordig is de Maine Coon het bekendst als het grootste huiskattenras ter wereld.

Gemiddeld kan een Maine Coon tussen de 8 en 25 pond wegen, hoewel katers meestal groter zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Ze meten over het algemeen een lengte tussen 19 en 40 centimeter van hun neus tot de basis van hun staart en staan op een hoogte tussen 8 en 16 centimeter.

De immense grootte van een Maine Coon betekent dat dit ras vaak onhandiger is dan andere katten. Voor meer informatie over hun grote omvang, kijk eens naar mijn artikel “Hoe groot wordt mijn Maine Coon?“.

Veel eigenaren melden dat hun Maine Coons vallen, struikelen, en hun evenwicht verliezen omdat hun grote poten vaak in de weg zitten. Maine Coon katten zijn ook ongelooflijk actief en speels, dus hun uitbarstingen van energie kunnen er soms toe leiden dat ze omvallen.

Er is echter een groot verschil tussen een van nature onhandige kat en een kat die lijdt aan een aandoening die onevenwichtigheid veroorzaakt.

Symptomen van evenwichtsverlies bij katten

Sommige katten verliezen plotseling hun evenwicht, vaak als gevolg van een ooraandoening of een ander onderliggend probleem. Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat last heeft van evenwichtsverlies (bron 1).

 • Hoofd kantelen
 • Vallen
 • Walking in Circles
 • Moeite met staan of lopen
 • Braken
 • Verlies van eetlust
 • Rollen over de vloer
 • Constante Oog Beweging

Oorzaken van evenwichtsverlies bij katten

De af en toe onhandige val kan leuk zijn om naar te kijken, maar als je merkt dat je kat voortdurend problemen heeft om rond te komen, vraag je je waarschijnlijk af “Waarom is mijn kat uit balans?”

Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen die achter de onhandigheid van je kat kunnen zitten (bronnen 2,3,4).

Feline Cerebellaire Hypoplasie

Deze aandoening wordt veroorzaakt door onderontwikkeling in het deel van de hersenen van de kat dat het evenwicht en de coördinatie regelt.

Hoewel katten met feline cerebellaire hypoplasie ongelooflijk onhandig zijn en de neiging hebben vaak te vallen, veroorzaakt de aandoening geen pijn.

Katten met deze aandoening zullen naar verwachting net zo lang leven als elke andere kat, mits ze in een veilige omgeving worden gehouden om verwondingen door hun onhandigheid te voorkomen.

Oor Infectie

Oorontsteking in het midden- of binnenoor van een kat kan leiden tot onevenwichtigheid en verlies van coördinatie.

Symptomen van een oorontsteking naast het verlies van evenwicht zijn onder andere:

 • Pootje trekken aan het oor
 • Schudden met het hoofd
 • Pijn bij het openen van de mond of bij het kauwen
 • Tijdelijk verlies van gehoor

Vestibulaire Ziekte

Vestibulaire ziekte wordt soms veroorzaakt door oorinfecties.

Deze ziekte begint snel, vaak al binnen een uur, en leidt tot braken, extreme evenwichtsstoornissen waardoor men niet goed kan lopen of staan, en snelle oogbewegingen.

Gelukkig gaat deze ziekte vaak snel over, vaak binnen een of twee dagen.

Gif

Blootstelling aan of inname van bepaalde giffen kan leiden tot een plotselinge verstoring van het evenwicht.

Als u denkt dat uw kat giftige stoffen heeft binnengekregen, neem dan contact op met een antigifcentrum voor huisdieren, of breng uw kat zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde dierenziekenhuis.

Wervelkolom Aandoeningen

Spinale musculaire atrofie en tussenwervelschijfaandoeningen zijn slechts twee van de vele ziekten en aandoeningen die het ruggenmerg van een kat kunnen aantasten, waardoor het evenwicht verstoord kan raken.

Ruggenmergletsel

Letsel aan het ruggenmerg van een kat kan resulteren in een ongewone gang of onevenwichtigheid.

Als uw kat onlangs een val heeft gemaakt en als gevolg daarvan een onevenwichtigheid heeft ontwikkeld, moet u er onmiddellijk mee naar de dierenarts gaan.

Kanker

Sommige vormen van kanker kunnen ook evenwichtsverlies veroorzaken.

Hoewel zeldzaam, moet u altijd uw dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat uw kat niet lijdt aan deze dodelijke ziekte.

Niemand wil dat hun dierbare Maine Coon kat ziek wordt, dus zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen‘ waar uw Maine Coon vatbaar voor is.

Maine Coon Behendigheid

Katten zijn over het algemeen veel beweeglijker dan mensen en staan bekend om hun lenige gestel en uitstekende jachtinstincten.

In vergelijking met vele andere kattenrassen, echter, wordt de Maine Coon als minder beweeglijk beschouwd. Dit is grotendeels te wijten aan hun immense grootte, die typisch enige onevenwichtigheid in gewicht veroorzaakt, evenals algemene onhandigheid.

Heeft mijn Maine Coon het onhandige kattensyndroom?

Een aandoening die bekend staat als feline cerebellaire hypoplasie wordt vaak aangeduid als “onhandig kattensyndroom,” of “wiebelig kattensyndroom.” Deze aandoening heeft het Internet stormenderhand veroverd omdat het verrassend schattig en ongevaarlijk is!

Cerebellaire hypoplasie is helemaal niet subtiel. Als uw kat gewoon een beetje onhandig is, heeft hij zeker deze aandoening niet.

Deze aandoening zorgt ervoor dat een kat een extreem onregelmatige gang heeft, en ze struikelen en vallen heel vaak, zelfs van gewoon lopen.

Als uw Maine Coon altijd al extreem moeilijk heeft gelopen, wat resulteert in constant vallen en struikelen, kan het cerebellaire hypoplasie zijn.

Katten met deze aandoening hebben ook een kenmerkende gang die hypernatremie wordt genoemd, wat er vaak toe leidt dat hun pootjes over elkaar heen gaan als ze lopen.

Deze aandoening komt vaak pas aan het licht als een kitten de leeftijd bereikt om te spelen en te lopen.

Hoewel alle kittens onhandig zijn als ze voor het eerst leren lopen, zal dit vooral duidelijk zijn bij een kat met cerebellaire hypoplasie (bron 1).

Hoe Vaak Komt Het Wiebelkat Syndroom Voor Bij Maine Coon Katten?

Feline cerebellaire hypoplasie komt helemaal niet zo vaak voor. Het wordt meestal aangetroffen in een nest kittens waarvan de moeder leed aan het feline panleukopenie virus, dat vervolgens werd doorgegeven aan haar kittens.

Het virus veroorzaakt een slechte ontwikkeling bij de kittens, waarbij vaak het cerebellum wordt aangetast.

Feline cerebellaire hypoplasie wordt veroorzaakt door de onderontwikkeling van het cerebellum, dat is het deel van de hersenen dat de coördinatie en het evenwicht regelt.

Als gevolg hiervan vallen, struikelen en strompelen katten met deze aandoening heel vaak.

Over het algemeen is er geen specifiek kattenras dat meer of minder kans heeft op cerebellaire hypoplasie. Het is zeer zeldzaam, maar veel katten met deze aandoening hebben moeite om een thuis te vinden. Gelukkig zijn er enkele opvangcentra die zich volledig toeleggen op het vinden van een thuis voor katten met deze aandoening!

Het meest optimistische deel van cerebellaire hypoplasie is dat het niet degeneratief is, wat betekent dat de symptomen niet erger worden na verloop van tijd. De levensverwachting van het wiebelkattensyndroom is, gelukkig, niet lager dan die van elke andere kat!

Hoewel deze aandoening heel schattig lijkt en er niet toe leidt dat een kat pijn ervaart of vroegtijdig sterft, komt het wel met zijn eigen set van uitdagingen. Katten met cerebellaire hypoplasie hebben extra zorg nodig om veilig en gezond te blijven.

Een kat met cerebellaire hypoplasie zal een kattenbak met hoge zijkanten nodig hebben, om ervoor te zorgen dat ze er niet per ongeluk uitvallen. Hoewel de meeste katten (vooral Maine Coons) dol zijn op kattenbomen en hoge plaatsen om in te klimmen, moet u deze vermijden in een huis met een kat die cerebellaire hypoplasie heeft, om verwondingen te voorkomen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat binnenshuis wordt gehouden, om te voorkomen dat hij wordt aangevallen door katten of roofdieren, van gevaarlijke hoogten valt, of wordt aangereden door een auto (bron 1,2,3).

Plotseling evenwichtsverlies bij katten

In sommige gevallen wordt een kat geboren met een gebrek aan evenwicht, of heeft het gebrek aan evenwicht een geleidelijk begin.

Een plotseling evenwichtsverlies bij uw kat kan echter worden veroorzaakt door een vestibulaire ziekte, een oorontsteking, letsel aan het ruggenmerg, of de inname van gif.

Als u een plotseling evenwichtsverlies bij uw kat opmerkt, moet u er onmiddellijk mee naar de dierenarts gaan om een gevaarlijke ziekte of verwonding uit te sluiten.

Waarom strompelt mijn oudere Maine Coon?

Helaas, als katten ouder worden, ontwikkelen ze vaak veel gezondheidsproblemen. Artritis, obesitas, diabetes, en heupdysplasie zijn allemaal mogelijke oorzaken voor het struikelen van uw oudere kat.

Neem uw kat mee naar de dierenarts om ervoor te zorgen dat u uw senior kat zo gezond mogelijk kunt houden gedurende de laatste jaren van zijn leven (bron 1).

Voor informatie over hoe lang Maine Coon katten leven, lees mijn artikel ‘Maine Coon Levensduur‘.

Tijdelijke Ataxie Bij Katten

Ataxie is de medische term die wordt gebruikt om het verlies van evenwicht en coördinatie te beschrijven. In veel gevallen wordt langdurige ataxie veroorzaakt door letsel of ziekte van het ruggenmerg, cerebellaire hypoplasie bij katachtigen, of kanker.

Als de ataxie van uw kat echter van korte duur is, is het waarschijnlijk te wijten aan een oorontsteking, vestibulaire ziekte, of mogelijke inname van gif. Als uw kat plotseling ataxie ontwikkelt (binnen een uur tot een dag), moet u zich meteen door uw dierenarts laten behandelen.

Hoewel plotselinge ataxie niet altijd wordt veroorzaakt door een onderliggende fatale aandoening, moet u nooit enig risico nemen!

Uw dierenarts zal kunnen uitsluiten of het plotselinge begin van onevenwichtigheid wordt veroorzaakt door een eenvoudige oorontsteking of door iets gevaarlijkers.

Verzorging van onhandige kat

Als je kat bijzonder onhandig is, kan het zijn dat hij wat extra verzorging nodig heeft in vergelijking met andere katten. Hier zijn enkele manieren waarop u voor uw onhandige kat kunt zorgen!

 • Minimaliseer het gevaar: Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat uw onhandige kat veilig is in uw leefruimte. Als uw kat vaak van hoge plaatsen valt, is het misschien het beste om uw kattenboom weg te doen, en hogere plaatsen ontoegankelijk te maken.
 • Maak uw huis toegankelijk: Als uw kat moeite heeft om op en van de bank, het bed, en andere comfortabele plekken in uw huis te springen, probeer dan manieren te vinden om ze zo toegankelijk mogelijk te maken. Het plaatsen van opstapkrukjes in de buurt van de favoriete plekken van uw kat kan het makkelijker maken om rond te komen!
 • Maak de vloer spannend: Veel katten, vooral Maine Coons, houden van klimmen. Als u echter denkt dat klimmen gevaarlijk kan zijn voor uw kat, zorg er dan voor dat de vloer van uw leefruimte voldoende opwindend is, zodat uw kat toch genoeg verrijking krijgt. Zorg voor voldoende vloerspeelgoed in huis, en zorg voor afwisseling om verveling te voorkomen.
 • Vermijd de buitenlucht: Een bijzonder onhandige kat kun je het beste binnen houden. Buiten zijn er allerlei gevaren, van andere katten tot hoge, wiebelende hekken, wat betekent dat uw kat in allerlei problemen kan komen zonder dat u het zelfs maar weet.
 • Raadpleeg een dierenarts: Als u merkt dat de onhandigheid van uw kat een ernstige invloed heeft op zijn leven, moet u een dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat de onhandigheid van uw kat niet wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening.

Natuurlijk onhandige kattenrassen

Aangezien Maine Coons bekend staan als een beetje onhandiger dan andere kattenrassen, vraag je je misschien af “Zijn sommige katten onhandig?” als het gaat om andere rassen. Dus hier zijn een paar andere kattenrassen waarvan bekend is dat ze van nature onhandig zijn (bron 1,2,3).

 • Siamezen: De Siamese kat is een ongelooflijk actief ras. Ondanks hun slanke gestalte staan Siamese katten er echter om bekend een beetje onhandig te zijn, ze vallen en struikelen vaak in hun opwinding om te spelen.
 • Brits Korthaar: De Brits Korthaar staat bekend als een van de onhandigste kattenrassen. Net als de Maine Coon, zijn ze van nature een groter ras met dikke poten, wat kan bijdragen aan hun onhandige aard.
 • Sphynx: Hoewel niet precies bekend is waarom, staan Sphynxkatten er ook om bekend dat ze van nature een onhandig ras zijn. Veel eigenaren vinden deze eigenschap bijzonder vertederend.
 • Turkse Van: De Turkse Van is een ander groot kattenras dat door zijn grootte een beetje aan de onhandige kant is.
 • Ragdoll: Ragdolls zijn populair omdat het ongelooflijk zachtaardige en knuffelige katten zijn, maar ze zijn ook een beetje onhandig. Ze hebben de neiging wat meer gewicht in hun achterhand te hebben, waardoor ze meer uit balans raken dan andere kattenrassen.

Mijn kat mist steeds haar sprongen

Als je hebt gemerkt dat je kat niet in staat lijkt om veel van haar sprongen te maken, kan dat de oorzaak zijn van een onderliggend probleem.

Als uw kat een senior is, is het te verwachten dat uw kat niet meer in staat zal zijn om te springen zoals hij vroeger deed. Neem contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat geen artritis heeft of aan andere pijnlijke aandoeningen lijdt die door ouderdom kunnen worden veroorzaakt.

Als je een jonge en verder gezonde kat hebt die niet in staat lijkt om zijn sprongen te maken, dan kan dat veroorzaakt worden door een verwonding, of mogelijk een aandoening die leidt tot onevenwichtigheid.

Problemen met het gezichtsvermogen kunnen het ook moeilijk maken voor een kat om op de juiste plaats te landen (bron 1).

Maine Coon katten zijn gewoon grappig, onhandig en schattig

Soms is de onhandigheid van een kat het gevolg van een ernstige onderliggende aandoening. In de meeste gevallen is het echter gewoon een onschuldige en eigenzinnige eigenschap. Maine Coons staan vooral bekend als onhandige en schattige katten.

Zolang de onhandigheid van je kat geen negatieve invloed heeft op zijn vermogen om een gelukkig leven te leiden, en hij niet lijdt aan gezondheidsaandoeningen, dan is er niets mis met een beetje grinniken als je kat zo nu en dan struikelt of struikelt.

Onhandige Katten Namen

Heeft u een kitten dat bijzonder onhandig is?

Hier zijn tien passende namen voor een bijzonder ongecoördineerde kat!

 • Klutz
 • Crash
 • Dopey
 • Ditzy
 • Jar Jar Binks
 • Jester
 • Bumble
 • Tumble
 • Butterfingers
 • Goofy

Als geen van deze de perfecte kattennaam is voor uw Maine Coon, kijk dan eens naar mijn artikel 73 Populaire Maine Coon kattennamen’.

Conclusie

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon kat een beetje minder gracieus lijkt dan de meeste andere katten, vraag je je misschien af zijn Maine Coons onhandig?

zijn reuzenkattenras is veel groter dan andere katten, waardoor ze vaak wat onhandiger zijn dan de meeste andere katten.

Uw Maine Coon kan echter nog onhandiger zijn dan anderen, waardoor u zich afvraagt “Waarom vallen katten om?” Verlies van evenwicht en coördinatie bij katten kan soms worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen zoals cerebellaire hypoplasie, vestibulaire ziekte, of oorontstekingen, onder anderen.

Denken katten dat mensen onhandig zijn?

Hoewel het onmogelijk is om het zeker te weten, denken katten waarschijnlijk dat mensen onhandig zijn. Immers, terwijl katten zelden struikelen en op hun mensen vallen, struikelen mensen vaak over hun katten!

Waarom vallen katten om als ze een harnas dragen?

Het komt vaak voor dat katten omvallen als ze een tuigje dragen, omdat ze instinctief denken dat ze worden aangevallen door een roofdier. Dit overlevingsinstinct zorgt ervoor dat ze slap gaan hangen (bron 1).

Plaats een reactie