Kat wassen tegen verharen: tips en tricks

Heeft u last van rondzwevende kattenharen in uw huis? Dit is een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de ruiperiode in het voorjaar en najaar. Sommige mensen denken dat ze dit probleem kunnen oplossen door hun kat te wassen. Maar helpt dat echt? En hoe doe je dat op de juiste manier? In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over het wassen van uw kat tegen verharen.

Kat wassen in badkuip

Is het mogelijk om verharen te verminderen door te wassen?

Ja, wassen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht van uw kat gezonder te maken. Dit kan het verharen enigszins verminderen, maar het zal het niet volledig stoppen. De vacht van uw kat heeft een natuurlijke cyclus van groei en uitval, en wassen kan hier niet ingrijpend op ingrijpen.

Een foto van een vrouw die een langharige kat borstelt.

Hoe vaak mag u uw kat wassen?

Te vaak wassen kan de huid van uw kat irriteren. Daarom is het belangrijk om dit met mate te doen. De frequentie hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De vacht van uw kat: Langharige katten verharen meer dan kortharige katten en hebben dus wellicht vaker een wasbeurt nodig.
 • De levensstijl van uw kat: Katten die veel buiten komen, zullen vaker vies worden dan katten die binnen blijven.
 • De gezondheid van uw kat: Katten met een gevoelige huid of huidaandoeningen hebben speciale aandacht nodig.
 • Over het algemeen is het aan te raden om uw kat niet vaker dan eens per maand te wassen. Als uw kat erg vies is, kunt u hem vaker wassen, maar gebruik dan een milde shampoo en spoel hem goed af.

Hoe was je een kat tegen verharen?

Volg deze stappen om uw kat op een correcte manier te wassen:

 • Gebruik speciale kattenshampoo. Mensenshampoo is te agressief voor de gevoelige huid van katten. Kies een shampoo die geschikt is voor de vacht van uw kat.
 • Maak de vacht van uw kat nat met lauw water. Gebruik geen te warm of te koud water.
 • Breng de shampoo aan en masseer deze zachtjes in de vacht. Zorg ervoor dat u alle delen van de vacht bereikt, inclusief de onderkant.
 • Spoel de shampoo grondig uit. Dit is erg belangrijk om te voorkomen dat er shampoo achterblijft in de vacht, wat de huid kan irriteren.
 • Droog uw kat met een handdoek of föhn op een lage stand. Wrijf niet te hard met de handdoek, want dit kan de vacht beschadigen.

Een foto van een kat die speelt met een krabpaal.

Tips om verharen te verminderen

Naast wassen zijn er nog andere dingen die u kunt doen om verharen te verminderen:

 • Borstel uw kat regelmatig. Dit helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.
 • Geef uw kat een gezond voedingspatroon. Een goede voeding zorgt voor een gezonde vacht en huid.
 • Zorg voor een lage luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid kan het verharen bevorderen.
 • Bied uw kat een krabpaal aan. Dit helpt om de nagels van uw kat te trimmen en voorkomt dat ze aan hun vacht krabben.

Een foto van een vrouw die met een stofzuiger kattenhaar van de vloer haalt.

Conclusie

Wassen kan helpen om verharen te verminderen, maar het is geen wondermiddel. Het is belangrijk om uw kat op de juiste manier te wassen om huidirritatie te voorkomen. Er zijn andere dingen die u kunt doen om verharen te verminderen, zoals borstelen, gezond voeren en een lage luchtvochtigheid in huis creëren.