Maine Coon en hypoallergeen: alles wat je moet weten

De Maine Coon is een populair kattenras vanwege hun grote formaat, vriendelijke karakter en prachtige vacht. Maar voor mensen met een kattenallergie kan de aanschaf van een Maine Coon een risico zijn. In dit artikel bespreken we of Maine Coons hypoallergeen zijn, wat je kunt doen als je allergisch bent voor katten en of een Maine Coon de juiste kat voor je is.
Pluizig Maine Coon kitten met kortere vacht speelt met een speeltje

Wat is een Maine Coon?

De Maine Coon is een van de grootste kattenrassen ter wereld. Ze zijn afkomstig uit de Amerikaanse staat Maine en staan ​​bekend om hun lange, dikke vacht, hun vriendelijke karakter en hun speelse aard.

Wat is hypoallergeen?

Hypoallergeen betekent dat iets minder allergische reacties veroorzaakt. In het geval van kattenallergieën betekent dit dat een hypoallergene kat minder allergenen produceert dan een niet-hypoallergene kat.

Waarom zijn mensen allergisch voor katten?

Mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor de eiwitten die in de kattenhuid, speeksel en urine zitten. Deze eiwitten, ook wel allergenen genoemd, kunnen ​​allergische reacties veroorzaken zoals niezen, hoesten, jeukende ogen en een loopneus.

Vrouw aait Maine Coon kat terwijl ze een luchtreiniger gebruikt

Maine Coons en allergieën

Maine Coons zijn niet volledig hypoallergeen, maar ze produceren minder allergenen dan andere kattenrassen. Dit komt doordat ze een andere vachtstructuur hebben dan andere katten. De vacht van een Maine Coon heeft drie lagen: een dichte ondervacht, een middellange laag en een lange deklaag. De deklaag van de vacht van een Maine Coon is langer en dikker dan die van andere kattenrassen, waardoor de allergenen minder snel in de lucht terechtkomen.

<3>Hoeveel minder allergeen zijn Maine Coons?

Er is geen exacte meting van hoeveel minder allergeen Maine Coons produceren dan andere kattenrassen. Studies hebben echter aangetoond dat mensen met een kattenallergie minder allergisch reageren op Maine Coons dan op andere kattenrassen.

Is er een garantie dat ik niet allergisch zal zijn voor een Maine Coon?

Nee, er is geen garantie dat je niet allergisch zult zijn voor een Maine Coon. Zelfs als je niet allergisch bent voor andere kattenrassen, is er nog steeds een kans dat je allergisch bent voor Maine Coons.

Grote Maine Coon kat met lange, volle vacht in een groene tuin

Tips voor mensen met allergieën die een Maine Coon willen

Als je allergisch bent voor katten, maar je wilt toch een Maine Coon, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je blootstelling aan allergenen te verminderen:

  • Kies een Maine Coon met een kortere vacht. Maine Coons met een kortere vacht produceren minder allergenen dan Maine Coons met een langere vacht.
  • Poets je Maine Coon regelmatig. Door je Maine Coon regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren en allergenen uit de vacht.
  • Was je handen regelmatig. Na het aaien van je Maine Coon is het belangrijk om je handen te wassen om te voorkomen dat je de allergenen in je ogen of neus wrijft.
  • Gebruik een luchtreiniger. Een luchtreiniger kan helpen om de allergenen in de lucht te verminderen.

Wat kun je doen als je allergisch reageert op een Maine Coon?

Als je allergisch reageert op een Maine Coon, kun je de volgende medicijnen gebruiken:

  • Antihistaminica. Antihistaminica helpen om de symptomen van een allergische reactie te verminderen, zoals niezen, hoesten en jeukende ogen.
  • Neussprays. Neussprays kunnen helpen om de zwelling in de neus te verminderen en het ademhalen te vergemakkelijken.
  • Oogdruppels. Oogdruppels kunnen helpen om de jeuk en roodheid van de ogen te verminderen.

Close-up van Maine Coon kattenoog

Is er een manier om je allergie voor katten te behandelen?

Er is geen definitieve behandeling voor kattenallergie. Er zijn echter een aantal behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen.

  • Immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling die het immuunsysteem geleidelijk minder gevoelig maakt voor de allergenen van katten.

Conclusie

Maine Coons zijn niet volledig hypoallergeen, maar ze produceren minder allergenen dan andere kattenrassen. Als je allergisch bent voor katten, maar je wilt toch een Maine Coon, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je blootstelling aan allergenen te verminderen