Zijn Maine Coons goed met baby’s en kinderen?

Wanneer u jonge kinderen heeft, is het natuurlijk dat u zich zorgen maakt over hun veiligheid. Daarom, als je het idee hebt om een Maine Coon kitten te adopteren of te kopen, is het natuurlijk om je af te vragen of Maine Coons goed zijn met baby’s en kinderen?

Lees verder om de nodige informatie te vinden over hoe u uw baby, kinderen en Maine Coon kitten veilig kunt houden als ze in hetzelfde huishouden leven.

Maine Coons zijn goed met baby’s en kinderen omdat ze zachtaardig zijn; kalm en trainbaar. Het zijn van nature geen agressieve katachtigen. Deze “zachtaardige reuzen” zorgen instinctief voor de baby’s in hun gezin en beschermen hen tegen vermeende gevaren of kwaad. Maine Coons vormen een sterke sociale band met alle gezinsleden, ook met jonge kinderen.

Als u het bezit van een Maine Coon hebt uitgesteld omdat u niet zeker bent van hun compatibiliteit met uw baby en kinderen, kunt u er gerust op zijn dat u in dit artikel alles vindt wat u moet weten.

Bent u een aanstaande ouder die niet zeker weet of u uw Maine Coon kat bij uw baby en kinderen kunt laten?

Zo ja, lees dan verder om uw natuurlijke nieuwe ouder kriebels met betrekking tot het risico dat een kat uw baby schaadt te kalmeren.

Zijn Maine Coons goed met baby’s?

Ondanks hun enorme omvang zijn deze zachtaardige reuzen een van de vriendelijkste kattenrassen die je ooit zult tegenkomen.

Deze gezinsvriendelijke katachtigen zijn bijzonder geschikt voor gezinnen met baby’s en kinderen, omdat hun kalme, volgzame temperament hen helpt gewoon ‘mee te gaan met de gezinsstroom’.

Niet Gemakkelijk Gefaseerd

Er is niet veel dat een Maine Coon kat afschrikt.

Hoewel er honderden verschillende dingen zijn die uw baby per ongeluk met uw Maine Coon kat zou kunnen doen, is het Maine Coon kattenras gelukkig minder geneigd om weg te rennen en zich te verstoppen.

In plaats daarvan hebben rashonden Maine Coons de neiging om vrij relaxte katachtigen te zijn, vooral als het gaat om baby’s en kinderen. Het is bijna alsof ze begrijpen dat de baby of het kind niet de bedoeling heeft hen kwaad te doen en zich gewoon gedraagt zoals baby’s en kinderen doen.

Gentle

Verrassend genoeg is het onwaarschijnlijk dat een Maine Coon naar een baby of kind uithaalt als ze het volgende doen. In plaats daarvan kunnen ze gewoon weglopen, of de baby/kind een waarschuwend gesis geven om te zeggen dat ze moeten stoppen:

 • Aan hun staart trekken
 • Poking And Prodding Them
 • Op hen leggen
 • Grabbing Them
 • Crying Loudly Nearby

Als de baby of het kind niet luistert naar het waarschuwende gesis van de Maine Coon kat en de kat onophoudelijk blijft achtervolgen, kan een Maine Coon kat de baby of het kind met zijn poot slaan in een poging hem te doen ophouden.

Helaas kunnen de klauwen van de kat op dit moment nog niet volledig ingetrokken zijn, zodat ze uw baby of kind kunnen krabben.

Het is daarom van vitaal belang dat u uw Maine Coon nooit alleen laat met uw baby, en uw baby en kinderen altijd leert om de Maine Coon met respect te behandelen. Maine Coons worden beschouwd als uitzonderlijk loyale katten, maar zelfs een tolerante Maine Coon kan maar zo veel verdragen!

Stevige bouw

Maine Coon katten kunnen tot 25 pond in gewicht wegen, en hebben een grote gespierde bouw.

De stevige bouw van de Maine Coon maakt ze bij uitstek geschikt om te leven in gezinnen met baby’s en jonge kinderen, aangezien een baby, peuter, of kind minder kans heeft om de Maine Coon kat omver te stoten!

Maine Coon Persoonlijkheid

Stamboom Maine Coons hebben de neiging om allemaal dezelfde Maine Coon persoonlijkheidskenmerken.

Als u een raszuivere Maine Coon kat adopteert of koopt, is het onwaarschijnlijk dat uw kat niet de persoonlijkheidskenmerken deelt die bij dit specifieke kattenras horen.

Dit maakt hun persoonlijkheid vrij voorspelbaar, waardoor ze een geweldige combinatie vormen voor gezinnen met baby’s en kinderen.

De volgende raszuivere Maine Coon persoonlijkheidskenmerken maken dat Maine Coon katten bij uitstek geschikt zijn om met baby’s en kinderen samen te leven:

 • Zachtaardig
 • Kalm
 • Tolerant
 • Don’t Mind Noise
 • Instinctief weten wie baby’s en kinderen zijn
 • Pack Mentality
 • Speels
 • hechte band met familie
 • Niet-Agressief

Ouders over de hele wereld zullen zich altijd enorm beschermend voelen over hun jongen, ongeacht hun leeftijd.

Voor degenen onder u die nog steeds niet overtuigd zijn of u uw Maine Coon kat rond uw pasgeboren baby of kind moet vertrouwen, lees dan verder om meer te ontdekken over de persoonlijkheid van de Maine Coon kat.

1. Zachtaardig

Deze katten zijn een van de vriendelijkste, volgzaamste en zachtaardigste kattenrassen ter wereld.

Maine Coons hebben hun bijnaam ‘zachtaardige reuzen’ niet uit het niets gekregen. In plaats daarvan hebben ze deze titel terecht verdiend door consequent blijk te geven van hun zachtaardige, kalme en zorgzame aard.

Bij het tonen van hun genegenheid voor hun familie, zijn Maine Coons zeer goed in het intrekken van hun klauwen.

Dit is belangrijk, vooral wanneer het een baby of kind betreft, omdat de baby of het kind zich niet bewust is van de schade die een kat hen kan berokkenen en in het geval van een baby niet in staat is weg te lopen van een kat die met hen speelt.

Voor meer informatie over hun vriendelijke aard, kijk eens naar mijn artikel ‘Zijn Maine Coon Katten Vriendelijk?‘.

2. Calm

Maine Coon katten hebben een zeer rustig temperament.

Deze relaxte katachtige ademt letterlijk kalme vibes uit, en zal dus niet worden gefrustreerd door een baby die vlak naast hen schreeuwt, of hen rondduwt terwijl een jonge peuter of kind probeert te leren hoe om te gaan met hun huisdier.

Maine Coons houden van de aandacht van hun menselijke familie, en zullen met plezier hun familie bedekken met Maine Coon kusjes als je ze de kans geeft.

Liefde en genegenheid zal worden getoond aan alle gezinsleden, met inbegrip van baby’s en kinderen.

3. Tolerant

De Maine Coon kat staat bekend als een zeer laid-back kattenras.

In het aangezicht van tegenspoed blijven deze hondachtige katten trouw, kalm en zorgzaam tegenover al hun jonge gezinsleden.

Sommige kattenspecialisten geloven dat dit komt omdat het ras instinctief begrijpt dat de baby’s en jonge kinderen binnen hun ‘roedel’, hen geen kwaad doen.

Als dit waar is, verklaart deze theorie waarom Maine Coons zelden met hun klauwen uithalen als baby’s, peuters en kinderen hen mishandelen.

Ze worden niet gefrustreerd door baby’s die hen lukraak aaien.

Hoewel de Maine Coon bekend staat als tolerant, is het toch belangrijk dat ouders hun baby’s en jonge kinderen actief leren hoe ze hun Maine Coon kat op de juiste manier moeten aaien en hanteren.

Jonge kinderen mogen bijvoorbeeld nooit worden toegestaan om een kat op te tillen en over de vloer te slepen. In plaats daarvan moet kinderen altijd geleerd worden om dieren te respecteren en voor ze te zorgen.

4. Let niet op lawaai

Baby’s staan erom bekend dat ze non-stop schreeuwen als ze honger hebben, vies zijn of gewoon winden laten.

Gelukkig heeft de Maine Coon geen last van harde geluiden van baby’s, of wanneer kinderen schreeuwen en gillen.

In tegenstelling tot de meeste kattenrassen, is het waarschijnlijker dat uw Maine Coon zich aangetrokken voelt tot het lawaai in uw huis, inclusief dat van een baby!

In onze persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat onze mannelijke Maine Coon naast onze dochter gaat zitten wanneer zij besluit om haar vioolstukken van graad 2 te oefenen!

Hoewel dit in eerste instantie misschien vreemd klinkt, is het te verwachten omdat Maine Coon katten echt nieuwsgierige en slimme katachtigen zijn. Het zijn ook uitzonderlijk gezellige katachtigen, die graag tijd doorbrengen met hun familie.

De Maine Coon kat wil ook graag betrokken zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt.

Hun zachtaardige en zorgzame aard maakt het ook waarschijnlijker dat ze een schreeuwende baby of kind zullen willen kalmeren, in plaats van weg te rennen.

5. Instinct

Een Maine Coon kat lijkt instinctief te weten dat de baby kleiner is, en probeert niet
kwaad te doen.

Ze zullen instinctief baby’s en jonge kinderen beschermen tegen waargenomen gevaren.

Als u een Maine Coon kat in de buurt van uw baby, of jonge kinderen ziet, dan zult u snel merken dat de kat instinctief lijkt te weten dat ze veilig zijn.

Dit is duidelijk omdat ze kalm blijven en zich zelden agressief gedragen wanneer baby’s of peuters hen ruw aaien (terwijl ze leren wat katten zijn, en hoe ze voor hen moeten zorgen).

Maine Coon katten zijn ook zo hondachtig, dat ze mensenbaby’s beschouwen als jongere ‘roedelleden’, dus instinctief baby’s likken om ze schoon te houden!

Ze zullen ook spinnen, en zich tegen een baby wrijven, om ze te ruiken. Dit is effectief uw kat die zegt dat uw baby ook deel uitmaakt van ‘hun’ familie.

6. Pack Mentaliteit

Het hondachtige gedrag van de Maine Coons heeft ertoe geleid dat veel eigenaren hen de ‘honden van de kattenwereld’ noemen.

Een van de hondachtige kenmerken die ze vertonen, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om met baby’s en kinderen samen te leven, is hun roedelmentaliteit.

Deze roedelmentaliteit is belangrijk omdat het Maine Coons in staat stelt zich goed aan te passen aan nieuwe baby’s die zich bij hun ‘roedel’ voegen. Nieuwe baby’s worden deel van hun roedel, die ze met plezier beschermen.

Gelukkig accepteert dit ras snel nieuwe baby’s in het huishouden.

7. Speels

Maine Coons zijn uiterst speelse katachtigen, en houden ervan om met hun menselijke familie te spelen.

Dit maakt het Maine Coon kattenras bij uitstek geschikt om samen te leven met baby’s en kinderen, aangezien de jongere gezinsleden geweldige speelkameraadjes voor hen worden.

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen, zal de Maine Coon kat tot laat in zijn volwassen leven speels blijven. Ze zullen daarom een hechte band krijgen met de kinderen in het gezin die hen veel aandacht en speelplezier bieden.

Jonge kinderen en baby’s zullen geamuseerd worden door het eigenzinnige gedrag en de plezierige eigenschappen van de Maine Coon kat.

Ouders zouden zelfs hun jonge peuters kunnen laten zien hoe ze met hun Maine Coon kitten ‘apport’ kunnen spelen.

8. Bonding

Maine Coons zijn zeer trouwe katten die een hechte band hebben met hun gezinsleden.

Vooral het vrouwtje van de soort hecht zich graag aan alle gezinsleden, terwijl het mannetje de neiging heeft zich nauw te binden aan slechts één eigenaar. Dit is meestal de eigenaar die hen te eten geeft!

Maine Coon katten zullen een band willen hebben met alle leden van het huishouden, zowel jong als oud.

Baby’s in het bijzonder hebben geen vooropgezette ideeën over reinheid of vuil, noch storen zij zich in het minst aan kattenvacht over hun kleren.

Dit maakt de Maine Coon bij uitstek geschikt om samen te leven met baby’s en kinderen, aangezien deze liefdevolle zachtaardige reuzen baby’s overstelpen met genegenheid, en de baby zal zich gelukkig nauw aan hen hechten.

Het verlangen van dit kattenras om zich te binden aan familieleden maakt hen bij uitstek geschikt om te leven in een huishouden met baby’s en kinderen.

9. Agressie

Maine Coons zijn van nature geen agressieve katachtigen, en zullen dus zeer zelden een baby of jong kind aanvallen.

Als ze toch eens lichtjes aan een baby’s arm krabben, is dat meestal per ongeluk, alleen als uw kat zijn klauwen niet snel genoeg heeft ingetrokken tijdens het spelen.

Ter vergelijking, de meeste andere kattenrassen hebben de neiging om zich agressiever te gedragen tegenover baby’s en kinderen. Deze agressie is zichtbaar wanneer ze sissen en uithalen naar een nietsvermoedende baby, peuter of kind.

Daarentegen is de Maine Coon zeer volgzaam en tolerant ten opzichte van baby’s en kinderen, waardoor ze een ideale huisdierkeuze zijn voor gezinnen met jonge kinderen.

Zijn Maine Coons gezinsvriendelijk?

Als u op zoek bent naar een gezinsvriendelijk kattenras, dan is de Maine Coon kat zeker de beste optie.

Niet alleen hebben ze de reputatie beminnelijke en liefdevolle katachtigen te zijn, maar hun vriendelijke temperament maakt ze ook bij uitstek geschikt om met jonge kinderen te leven.

Worden Maine Coons afgeschrikt door luidruchtige kinderen?

Een van de belangrijkste redenen waarom Maine Coons het goed kunnen vinden met jonge baby’s en kinderen is dat zij zich niet in het minst storen aan harde geluiden.

Bijvoorbeeld, als onze dochter viool speelt, wandelt onze Maine Coon kat actief naar het vioolgeluid toe zodra het begint! Hij blijft dan de hele vioolles in de buurt zitten.

Met zo’n goed kattengehoor, had ik verwacht dat hij een kilometer zou rennen!

Zijn Maine Coon katten beschermend?

Maine Coon katten zijn vaak erg beschermend tegenover de jonge baby’s en kinderen in hun families, waarschijnlijk door hun hond-achtige roedelmentaliteit.

Ze willen instinctief jonge baby’s beschermen, en als een ouder het hen toestaat zullen ze proberen een overstuur huilende baby te kalmeren en te verzorgen.

Zijn Maine Coon katten goed met kinderen?

Als je overweegt een kat aan te schaffen, is de Maine Coon een solide en betrouwbaar kattenras om aan te schaffen, aangezien ze van kinderen houden, en zich grondig met je kinderen zullen integreren.

Je zou niet in staat zijn om de metgezellen te scheiden!

Voordat we onze rasechte Maine Coon kochten, heb ik veel tijd besteed aan online onderzoek naar het Maine Coon kattenras.

Op dat moment was onze zoon pas 12 maanden oud en was nog maar net begonnen met kruipen. Als de beschermende mama die ik ben, moest ik mijn bezorgde geest geruststellen dat het Maine Coon kattenras geschikt was voor ons.

Alles wat ik las over het Maine Coon ras gaf aan dat ze goed waren met baby’s en kinderen, en uit ervaring zou ik het daarmee eens moeten zijn.

Ja, elke kat heeft een eigen persoonlijkheid, maar onze Maine Coon had niet beter en beschermender kunnen zijn voor onze zoon.

Onze Maine Coon deed onmiddellijk pogingen om een band te krijgen met onze zoon, en daarna met onze dochter toen zij geboren werd. Ze houden er nog steeds van om samen ‘achtervolgen’ en ‘vangen’ te spelen, met een touwtje.

Hieronder is een video van onze 7 jaar oude Maine Coon, en 5 jaar oude dochter in deze video:

Zijn Maine Coon katten veilig bij pasgeborenen?

Zorg ervoor dat je de volgende factoren overweegt, voordat je je baby in de buurt van je Maine Coon laat:

1. Grootte

Met een gewicht van 3,6 – 11,3 kg (8 – 25 lbs) wordt de Maine Coon kat beschouwd als het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Deze zachtaardige reuzen staan bekend als gezinsvriendelijk, zachtaardig, en goed met kinderen.

Toch moeten ouders nog ALTIJD waakzaam te blijven als hun Maine Coon in het gezelschap van hun baby is.

De grootte en het gewicht van een Maine Coon vormen een bedreiging voor kleine baby’s, omdat zij per ongeluk een baby kunnen verpletteren als zij zonder toezicht worden achtergelaten.

2. 2. Omrollen

Jonge baby’s kunnen nog niet uit zichzelf omrollen.

Eigenaars moeten er daarom voor zorgen dat hun Maine Coon niet op het lichaam van hun baby gaat zitten en hem verstikt met zijn dikke dichte vacht, aangezien zijn drie lagen vacht per ongeluk de toegang tot zuurstof voor de baby kunnen afschermen.

3. Scherpe klauwen

Maine Coon katten zijn geweldige jagers, met extreem scherpe klauwen die hun prooi kunnen vangen, vasthouden en aan flarden scheuren.

Het is een beangstigende gedachte wat die klauwen met uw baby of kind kunnen doen, mocht uw Maine Coon ongewoon agressief worden tegen uw kinderen.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze hun Maine Coons regelmatig trimmen, om hun kroost te beschermen tegen per ongeluk krabben.

Als alternatief (en dit heeft meer de voorkeur), zouden eigenaars hun katten meerdere krabpalen rondom hun huis moeten geven, om hun katten in staat te stellen hun klauwen op natuurlijke wijze kort te houden.

Deze kattentorens op Amazop zijn bijzonder geschikt voor deze taak omdat zij stevig zijn, en ontworpen om het extra gewicht van de Maine Coon kat te weerstaan.

Deze krabpalen bieden de kat ook extra plaatsen om te zitten en te klimmen.

Is het veilig om een baby bij een Maine Coon te laten?

Maine Coons zijn van oudsher wilde dieren, die in staat zijn om te jagen en dergelijke prooien met gemak te doden. Ze staan bekend om hun voortreffelijke jachtvaardigheden.

Daarom, hoewel Maine Coons worden beschouwd als een kindvriendelijk kattenras, moeten ouders altijd waakzaam blijven.

Hoewel deze katten nu gedomesticeerd zijn, zal hun natuurlijke instinctieve gedrag altijd blijven bestaan. Dit maakt een Maine Coon potentieel onvoorspelbaar.

Meer informatie over of de Maine Coon kat gevaarlijk is.

Hoewel veel eigenaars zullen beweren dat hun kat volledig te vertrouwen is in de buurt van hun kind (en in veel gevallen is dat ook zo), is de veiligste benadering wanneer het om IEDER huisdier gaat, dat ouders altijd waakzaam moeten zijn.

Zorgvuldig toezicht is noodzakelijk om te verzekeren dat een baby of jong kind zich niet gedraagt op een manier die de kat boos maakt.

Het wordt daarom aanbevolen dat ouders hun baby’s nooit alleen bij een Maine Coon kat laten.

Hoewel de risico’s minuscuul zijn, bestaat altijd de mogelijkheid dat dit inmiddels gedomesticeerde kattenras een jong kind met zijn klauwen of scherpe tanden.

Deze stevige, zware, gespierde katachtigen kunnen ook per ongeluk huishoudelijke voorwerpen op een baby stoten, als ze op uw meubels springen. Hoewel het verwonden van een kind in dit geval onbedoeld zou zijn, is het risico nog steeds aanwezig.

Hoe introduceer je een Maine Coon kat bij een baby?

Zoals met elk dier, zorg ervoor dat je de Maine Coon kat geleidelijk aan de baby introduceert. Forceer nooit een relatie te ontwikkelen.

Laat het in plaats daarvan natuurlijk groeien door je baby en kat in hun eigen tempo te laten verkennen, snuffelen en elkaar te leren kennen.

Laat de baby en Maine Coon kat tijdens de eerste kennismakingsperiode NOOIT alleen, want zowel katten, baby’s als kinderen zijn allemaal onvoorspelbaar.

Hou er rekening mee dat mannelijke Maine Coons meestal het leven en de ziel van het feest zijn. Ze zijn van nature zelfverzekerder en nieuwsgieriger dan hun vrouwelijke tegenhangers en zullen de baby of het kind waarschijnlijk meteen benaderen.

Vrouwelijke Maine Coons daarentegen worden beschouwd als meer katachtig, en zullen de baby of het kind dus op hun eigen voorwaarden benaderen.

Conclusie

Zijn Maine Coon katten goed met baby’s? … In het kort, JA!

In feite, van alle kattenrassen die er zijn, zijn ze misschien wel de absolute beste keuze bij het kopen van een kat voor uw gezin.

Maine Coon katten hebben een kalm en volgzaam temperament dat bij uitstek geschikt is voor luidruchtige, onhandige interactie met baby’s, peuters en kinderen.

Hun fysiek grote bouw betekent dat deze katten meer lijken op het bezitten van een kleine hond dan een kat.

Gerelateerde vragen

Babyvriendelijke Kattenrassen

Er zijn een aantal baby-vriendelijke kattenrassen, waaronder:

 • Devon Rex Kat
 • Europese Birmaan
 • Cornish Rex Katten
 • Bengaalse Katten
 • Japanse Bobtail Katten

Plaats een reactie