Zijn Maine Coons binnen- of buitenkatten?


Dit geliefde kattenras heeft de afgelopen jaren veel discussies losgemaakt over de vraag of deze majestueuze katachtigen binnen- of buitenkatten moeten zijn.

Met zoveel tegenstrijdige standpunten om rekening mee te houden, hebben we besloten de feiten te vereenvoudigen en duidelijk te presenteren, zodat Maine Coon eigenaren voor zichzelf kunnen beslissen.

Maine Coons waren vroeger wilde buitenkatten. Nu zijn ze echter gedomesticeerd en leven ze naast hun menselijke families. Of uw Maine Coon kat wel of niet naar buiten mag, hangt af van verschillende factoren:

 • Voorwaarden van het fokkerscontract
 • Uw eigen standpunt over vrij rondlopende katten
 • Waarschijnlijkheid van roofdieren
 • Waar je woont
 • Als de kat veilig naar buiten kan

In dit artikel verdiepen we ons in alle kanten van het argument, en helpen we de lezers zelf te beslissen of hun eigen Maine Coon kitten of kat binnen of buiten zal leven.

Blijf lezen om beter te begrijpen waarom eigenaren over de hele wereld zo emotioneel zijn over dit onderwerp.

Zijn Maine Coons binnen- of buitenkatten?

Het Maine Coon kattenras staat bekend als het grootste tamme kattenras ter wereld, met een gewicht tot maar liefst 25 pond!

Deze lieve, gezinsvriendelijke katten zijn echter niet altijd gedomesticeerd geweest, en zijn vermoedelijk ontstaan in Maine, de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot andere gedomesticeerde kattenrassen, was de Maine Coon in staat om de bitter koude winters en de wildernis van Maine jarenlang te overleven, en werd hij bedreven in de jacht op prooi en het klimmen in bomen.

Ze evolueerden en ontwikkelden een semi-waterafstotende dikke harige vacht die hen zelfs in het strengste winterklimaat warm hield.

Gezien hun wilde oorsprong, is het gemakkelijk te begrijpen waarom er zo’n enorme controverse is rond de vraag of Maine Coons binnen- of buitenkatten moeten zijn.

Dit is al vele jaren een zeer emotioneel onderwerp.

Er is geen duidelijke goede of slechte kant aan deze discussie, want beide kanten van het debat zijn geldig en waardevol in hun eigen recht.

Hoewel de ene eigenaar misschien hartstochtelijk gelooft dat Maine Coons binnenkatten moeten zijn, is zijn denkproces niet meer geldig dan een eigenaar aan de andere kant van het kamp, die zijn Maine Coon vrij laat rondlopen.

Uiteindelijk hebben de standpunten van beide eigenaren een plaats in dit grote kattendebat!

Het is echter belangrijk om de denkprocessen achter ieders overtuiging te onderzoeken, omdat het ons een goed inzicht geeft in waarom eigenaren over de hele wereld zo emotioneel zijn over dit onderwerp.

Lees de verschillende punten hieronder door om meer waardering te krijgen voor beide kanten van het argument, voordat u uw standpunt bepaalt.

Zijn Maine Coons binnenkatten?

Oorspronkelijk afkomstig uit de wildernis van Maine, is dit voorheen wilde kattenras nu gedomesticeerd en leeft zij aan zij met mensen in de veiligheid van de warme huizen van hun eigenaren.

Ondanks dat ze zo’n wild verleden hebben, vinden veel mensen dat Maine Coon katten als huisdier binnenshuis gehouden moeten worden, in plaats van dat ze vrij buiten mogen rondlopen.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom ze dit denken:

 • Risico: Maine Coon katten lopen risico als ze buiten rondlopen
 • Duur: Maine Coon katten zijn extreem dure katachtigen
 • Milieu: Katten verwoesten de lokale fauna
 • Run Away: Katten hebben een natuurlijk instinct om te dwalen
 • Criminelen: Uw kat kan gestolen worden
 • Verkeer: Katten zijn niet straatslim
 • Levensduur: Buitenkatten hebben een kortere levensduur
 • Gezondheid: Buitenkatten meer kans op ziekten
 • Gevaar van letsel / schade: Buitenkatten lopen meer risico op letsel
 • Speelgoed: U kunt kattenspeeltjes kopen die hun vroegere wilde katteninstincten stimuleren.
 • Fokcontract: Sommige eigenaren hebben een contract getekend waarin staat dat de kat binnen blijft.

Laten we elk van deze punten nader bekijken, om een beter begrip te krijgen van waar het argument voor Maine Coons binnenshuis om draait.

Verhoogd risico

Veel mensen beweren dat Maine Coons zichzelf en anderen in gevaar brengen als ze vrij buiten mogen rondlopen.

Katten zijn bijvoorbeeld niet verkeersmak, en vele sterven jaarlijks door verkeersongelukken.

Een Maine Coon die binnenshuis wordt gehouden loopt veel minder kans om in aanraking te komen met de verscheidenheid aan risico’s die de buitenwereld biedt, en daarom zijn Maine Coons binnenshuis veiliger dan degenen die vrij mogen rondlopen.

Dure

De gemiddelde Maine Coon kitten kost $1.000 in de Verenigde Staten, dus ze zijn zeker niet goedkoop!

Hier zijn de laatste Maine Coon kitten prijzen.

De aankoop van een Maine Coon is een echte investering, en eigenaren willen hun katten natuurlijk beschermen tegen alle gevaren van de buitenwereld door ze binnen te houden.

Eigenaren zijn begrijpelijkerwijs extra gevoelig om hun raskat alleen buiten te laten zwerven, want een Maine Coon vrij laten zwerven betekent dat ze altijd het risico lopen dat hun kat niet meer terugkomt.

Milieu

Katten doden elk jaar miljarden vogels, gewoon omdat ze het niet kunnen helpen. Het is instinctief voor hen om op prooi te jagen.

Aangezien Maine Coons veel groter en krachtiger zijn, zijn ze daarom veel destructiever in hun lokale omgeving dan andere gedomesticeerde huiskatten.

De grote Maine Coon is ook groter dan andere kattenrassen, dus beter in staat om andere kleine dieren te doden als hij dat zou willen, bijvoorbeeld kleine knaagdieren.

Weglopen

Hoewel Maine Coon katten nu gedomesticeerd zijn, zijn ze nog steeds even vatbaar voor weglopen als elk ander kattenras.

Vooral de ongecastreerde mannelijke Maine Coons als ze op zoek zijn naar een partner.

Eigenaren houden hun Maine Coon katten daarom liever in huis, zodat ze niet het risico lopen hun dure raskat te verliezen.

Criminelen

Maine Coons zijn uiterst waardevol en lopen het risico gestolen te worden, omdat ze voor een behoorlijk bedrag kunnen worden doorverkocht.

Nu de financiƫle druk van de kosten van levensonderhoud verder in het budget van de mensen begint te bijten, zult u waarschijnlijk gemerkt hebben dat er meer honden en katten worden gestolen.

Men vermoedt dat deze huisdieren worden gestolen om door te verkopen, door criminelen.

Maine Coon eigenaren moeten daarom waakzaam zijn, vooral als ze in een bebouwde kom wonen, want zelfs volwassen Maine Coon katten kunnen een ongelooflijke $600 opbrengen!

Verkeer

Maine Coons lopen ook het risico geraakt te worden door auto’s, bussen, fietsen, treinen – noem maar op.

Ondanks hun wilde oorsprong zijn deze katachtigen niet goed aangepast aan het buitenleven in een verstedelijkte omgeving.

Het is daarom begrijpelijk waarom zoveel Maine Coon eigenaren hun katten binnenshuis houden.

Zou u het uzelf kunnen vergeven als uw dierbare Maine Coon kat een verwonding opliep, of erger, terwijl hij buiten rondzwierf?

Levensduur

Over het algemeen leven buitenkatten niet zo lang als binnenkatten.

Dit komt omdat buitenkatten een groter risico lopen om vergiftigd, aangevallen, verwond of gedood te worden.

Gezondheid

De buitenwereld zit vol gevaren voor een Maine Coon kat, waaronder vergif dat onschuldig is neergelegd door naburige huiseigenaren die proberen een rattenplaag te doden.

Buitenkatten en andere dieren hebben meer kans om ziektes bij zich te dragen, daarom brengt het alleen buiten laten van uw Maine Coon kat hem in gevaar om dergelijke ziektes tegen te komen.

Gevaar van letsel / schade

Buiten zijn Maine Coons vatbaarder voor verwondingen of schade omdat ze zich kunnen verwonden bij het klimmen of springen in bomen.

De buitenwereld bevat ook roofdieren zoals coyotes, die uw Maine Coon kat kunnen aanvallen, terwijl hij in de buitenwereld rondzwerft.

Helaas, als u het gevaar niet kunt zien, kunt u uw kat er niet tegen beschermen.

Speelgoed

Eigenaren met Maine Coons binnenshuis wijzen erop dat er voldoende kattenspeelgoed op de markt die de Maine Coons vroegere wilde katteninstincten stimuleren.

Zij stellen dat Maine Coons niet langer naar buiten hoeven om mentale stimulatie te krijgen.

Dit komt omdat eigenaren nu kattenspeeltjes kunnen kopen en grote kattenbomen die Maine Coon katten aanmoedigen om te springen, te klimmen, te jagen en prooien te vangen.

Fokcontract

Meer en meer fokkers van Maine Coon katten vragen hun kopers een contract te ondertekenen, waarin zij overeenkomen dat zij hun Maine Coon kitten niet vrij buiten zullen laten rondlopen.

Eigenaren die contractueel verplicht zijn een binnenkat te houden, mogen het contract van hun kattenfokker niet schenden.

Kunnen Maine Coons naar buiten?

Je zou nu volledig moeten begrijpen waarom sommige eigenaren geloven dat het Maine Coon kattenras binnen gehouden moet worden.

Om er echter voor te zorgen dat u uw beslissing baseert op alle feiten, volgen hieronder de belangrijkste redenen waarom sommige eigenaren hun Maine Coon graag buiten laten:

 • Natuurlijke instincten: Maine Coons houden van jagen, en jagen op dingen
 • Mentale stimulatie: De buitenwereld is een stimulerende omgeving voor een Maine Coon
 • Vrijheid: Het is wreed om katten binnen te houden
 • Fysiek ontwerp: Ze hebben een dikke dichte vacht die hen warm en koel houdt.
 • Wilde katten: Deze katten leefden vroeger als wilde katten, jagend op prooi.
 • Oefening: De buitenwereld biedt volop mogelijkheden voor katten om te bewegen

Laten we elk van deze factoren eens nader bekijken, om meer waardering te krijgen voor deze kant van het debat.

Natuurlijke instincten

Katten, vooral de speelse Maine Coon kat, houden ervan om te jagen en dingen op te jagen gewoon voor de lol.

De buitenwereld biedt een Maine Coon grenzeloze mogelijkheden om te bewegen, te jagen, te klimmen en mentaal gestimuleerd te worden door de verschillende geuren en geluiden om hen heen.

Eigenaars van Maine Coons die buiten leven zijn ervan overtuigd dat Maine Coons binnenshuis onvoldoende verrijking krijgen door alleen binnenshuis te leven.

Zij stellen dat binnenkatten niet voldoende gestimuleerd kunnen worden door kattenspeeltjes alleen.

Mentale stimulatie

Eigenaren met Maine Coons in de buitenlucht geloven sterk dat hun Maine Coon het beste leven krijgt.

De buitenwereld biedt deze voorheen wilde kat zoveel mentale stimulatie die niet door kattenspeeltjes kan worden nagebootst.

Het is van vitaal belang dat Maine Coons mentaal gestimuleerd worden, omdat dit zeer belangrijk is voor hun gezondheid en welzijn.

Voorvechters aan deze kant van het debat stellen dat Maine Coons binnenshuis meer geneigd zijn om Maine Coon depressie en verdriet omdat ze de kans missen om hun wilde katten eigenschappen te activeren.

Vrijheid

Voorstanders van het toestaan van Maine Coon katten buiten voeren aan dat het wreed is om een Maine Coon binnen te houden.

Dit komt omdat Maine Coons enkele zeer specifieke eigenschappen hebben ontwikkeld om hen te helpen niet alleen te overleven, maar ook te gedijen in de buitenwereld.

Katachtigen zijn dieren met gevoelens, geen bezittingen die in een huis gekooid moeten worden.

Als Maine Coons elke dag de hele dag binnen zitten, verhinder je hen te leven zoals ze ontworpen zijn.

Voorstanders van Maine Coons buitenshuis vragen eigenaren of ze aan huis gekluisterd willen zijn, en nooit mogen komen en gaan wanneer ze willen?

Fysiek Ontwerp

Hoewel eigenaren de dikke manen van de Maine Coon kat misschien schattig vinden, is de manen er in werkelijkheid voor isolatie in sommige potentieel barre winteromgevingen.

De dikke dichte vacht van de Maine Coon kat helpt hen ook om hun temperatuur effectief te regelen, omdat hun harige vacht hen ook helpt om koel te blijven en vrij van zonnebrand tijdens het warme weer.

De Maine Coon kat heeft ook een semi-waterafstotende vacht, en sommige van dit kattenras kunnen zelfs zwemmen!

Maine Coons zijn dus duidelijk ontworpen en fysiek in staat om in de buitenwereld te leven.

Wilde katten

De Maine Coon was vroeger een wild kattenras dat leefde in Maine, in de Verenigde Staten.

Ze leefden tientallen jaren alleen, en overleefden zelfs de strengste winterklimaten, wat duidelijk aangeeft dat dit kattenras meer dan in staat is om voor zichzelf te zorgen!

Deze grote katten zijn meer dan in staat om te jagen en hun prooi op te eten om te overleven.

Dit toont aan dat Maine Coons van nature bekwame jagers zijn, en overlevers, dus minder risico lopen op roofdieren en ziekten zoals de binnenhuis Maine Coon eigenaren suggereren.

Oefening

Maine Coon katten zijn gevoelig voor overgewicht, dus moeten ze regelmatig beweging krijgen om hun lichaam fit en gezond te houden.

De buitenwereld is een gratis, fantastische plek voor uw plezierige Maine Coon om wat overtollige energie af te branden!

Binnen Maine Coons zijn meer geneigd om destructief te zijn. Ze hebben ook meer kans om de meubels van een huiseigenaar te beschadigen, omdat ze minder beweging krijgen en zich sneller vervelen.

Dus waarom laat u uw Maine Coon kat niet uw achtertuin verkennen, en kijk hoe hun geest mentaal gestimuleerd wordt door simpelweg achter een blaadje aan te gaan dat langs het gras waait!

Moet je een Maine Coon uitlaten?

Maine Coon katten zijn zeer intelligente katachtigen die kunnen worden getraind om aan de lijn te lopen.

Als u geĆÆnteresseerd bent om te leren hoe u een Maine Coon kunt trainen om aan de lijn te lopen, lees dan mijn gids.

Hoewel het niet verplicht is, noch van vitaal belang, dat u uw Maine Coon kat regelmatig uitlaat, zijn er situaties waarin het raadzaam is uw Maine Coon mee te nemen voor een wandeling.

Hier volgen enkele situaties waarin het zinvol is om een Maine Coon kat uit te laten:

 • Binnen Maine Coons: Je houdt een Maine Coon binnen
 • Geen veilige toegang naar buiten: Uw kat heeft geen veilige toegang tot de buitenwereld
 • Bebouwde omgeving: U woont in een bebouwde kom, bijv. een stad of dorp.
 • Binding: Om een band met uw kat te krijgen
 • Mentale stimulatie: Om een Maine Coon binnenshuis toegang te geven tot buitengeuren
 • Oefening: Om een Maine Coon binnen te oefenen

Laten we deze verschillende factoren eens nader bekijken:

Indoor Maine Coons

Binnenhuis Maine Coons vereisen veel aandacht van de eigenaar, en speelgoed om mee te spelen zodat ze zich niet vervelen of depressief worden.

Veilige toegang tot de buitenwereld biedt uw kat een verscheidenheid aan nieuwe geuren, geuren en plezier die binnenshuis niet te vinden zijn.

Verveelde Maine Coon katten kunnen destructief worden, dus als u een Maine Coon binnenshuis bezit, moet u er prioriteit aan geven uw kat mee te nemen voor een wandeling om hem te vermoeien!

Geen veilige toegang naar buiten

Dit kattenras is ontstaan in de wildernis in Maine, dus houdt instinctief van jagen en het verkennen van de buitenwereld.

Als uw Maine Coon geen veilige toegang tot de buitenwereld heeft, kunt u overwegen hem aan de lijn te laten lopen.

Bebouwde omgeving

Eigenaren die in een bebouwde kom wonen zullen zich natuurlijk ongemakkelijk voelen om hun kostbare en dure Maine Coon kat vrij buiten te laten rondlopen.

Verband

Als u worstelt met de band met uw Maine Coon kat, waarom neemt u hem dan niet mee op avontuur in de buitenwereld?

Maine Coons houden van verkennen, dus het uitlaten van uw kat aan de lijn zal ongetwijfeld een waar genot zijn voor zowel uw Maine Coon kat als u!

Mentale stimulatie

Maine Coon katten blijven tot laat in hun volwassen leven kittenachtig, dus hebben ze veel speelgoed en verrijking nodig om hun geest mentaal gestimuleerd te houden.

Een wandeling aan een tuigje is daarom een geweldige manier om uw Maine Coon kat te betrekken bij beweging en veel plezier!

Oefening

Maine Coon katten zijn gevoelig voor overgewicht, dus is het van vitaal belang dat ze elke dag ongeveer 30 minuten beweging krijgen, zodat ze fit en gezond blijven.

Beweging kan de vorm aannemen van spelen met speelgoed of andere katten, op en neer springen in een kattentoren, of, buiten gaan wandelen.

Het is vermeldenswaard dat Maine Coons niet alleen tolereren, maar genieten van het gaan op wandelingen met hun harnas of leiband rond lokale parken.

Zullen Maine Coons weglopen?

Maine Coon katten worden beschouwd als zeer trouwe katachtigen, dus is het onwaarschijnlijk dat ze weglopen, tenzij ze mishandeld worden door hun eigenaar.

Een ongecastreerde Maine Coon kater zal echter eerder geneigd zijn om weg te lopen als hij een poes zoekt om mee te paren.

Uiteindelijk zijn alle kattenrassen van nature ingesteld op het genieten van de geuren en geuren van de buitenwereld, daarom lopen eigenaren altijd het risico dat hun Maine Coon afdwaalt.

Als u bang bent dat uw Maine Coon wegloopt, overweeg dan de aanschaf van een grote catio of ren voor uw Maine Coon kat om de spannende buitengeuren te verkennen, op een veilige manier.

Zijn Maine Coon katten territoriaal?

Katten zijn als soort over het algemeen super territoriaal, dus het verkennen van hun omgeving en het markeren van hun territorium is een groot deel van wat hen als dier drijft.

Het is echter vermeldenswaard dat het Maine Coon kattenras helemaal niet als zeer territoriaal wordt beschouwd.

In plaats daarvan zijn ze erg relaxed en brengen ze graag tijd door met andere katten, mits ze hun eigen ‘ruimte’ in huis hebben.

Conclusie

De vraag, zijn Maine Coons binnen- of buitenkatten, is een zeer emotioneel onderwerp.

Als je deze vraag ooit hebt gesteld in een katten social media groep, ben je waarschijnlijk al sterke actievoerders tegengekomen aan beide kanten van het argument!

Als je voor jezelf beslist aan welke kant van het hek je zit, is het belangrijk om in gedachten te houden dat veel eigenaren fokkerscontracten hebben getekend.

Deze eigenaren zijn contractueel overeengekomen dat zij hun Maine Coon niet buiten zullen laten, behalve in veilige, katveilige omheiningen, of aan een tuigje.

Hoewel veel fokkers van Maine Coon katten (vooral die in de Verenigde Staten) hierom vragen, dient u er rekening mee te houden dat er ook een groot aantal fokkers is dat dit niet doet.

Als u contractueel verplicht bent om uw Maine Coon als binnenkat te houden, raden wij u ten zeerste aan om het fokkerscontract dat u ondertekend heeft niet te verbreken.

Als je echter niet contractueel gebonden bent aan een overeenkomst als deze, is de beslissing uiteindelijk aan jou.

Uw beslissing zal volledig afhangen van waar u woont en uw standpunten over het onderwerp.

Nu we de argumenten voor en tegen het toelaten van het Maine Coon kattenras buiten hebben doorgenomen, hoop ik dat je een standpunt hebt ingenomen waar je je goed bij voelt.

Gerelateerde vragen aan

Zijn Maine Coon katten vriendelijk?

Maine Coon katten zijn zeer gezinsvriendelijke katachtigen die dol zijn op menselijk gezelschap. Deze aanhankelijke katten zijn van nature niet agressief. Ze zijn uiterst trouw aan familieleden.

Redenen om geen Maine Coon te nemen

Maine Coons zijn erg duur. Ze vereisen meer aandacht dan andere kattenrassen en kunnen dus niet voor langere tijd alleen gelaten worden, zonder zich gestrest, verveeld of overstuur te voelen.

Kunnen Maine Coons samenleven met andere katten?

Maine Coons zijn geen erg territoriale katachtigen. In plaats daarvan zijn ze een zeer tolerant en ontspannen kattenras dat geniet van het gezelschap van andere katten, mits de andere kat ook vriendelijk is.