Zijn Maine Coon katten schoothondjes?

Voor veel katteneigenaren zijn deze “zachtaardige reuzen”, zoals we ze graag noemen, een van de favoriete kattensoorten om te bezitten. Het draait bij hen allemaal om de knuffels, maar zijn Maine Coon katten schootkatten?

Maine Coons staan bekend om hun vriendelijke en liefdevolle karakters. Lees verder om te ontdekken of uw Maine Coon kat bij u op schoot wil zitten.

Sommige Maine Coons vinden het heerlijk om op schoot te liggen bij hun eigenaar, anderen niet. Statistisch gezien beweert slechts 30,4% van de eigenaren dat hun Maine Coons een schootkat zijn, de rest verklaart dat hun kat het liefst naast, of in de buurt van hen ligt. Af en toe zullen sommige Maine Coons genieten van knuffels op schoot, maar over het algemeen zal dit kattenras niet echt een schootkat zijn.

Hoewel dit specifieke kattenras ongetwijfeld dicht bij de harten van hun eigenaars zal komen, kunnen zij hun genegenheid op andere manieren tonen dan op iemands schoot te zitten.

Als u meer informatie wilt over Maine Coons en hun persoonlijkheid, lees dan verder.

We hebben een interessant stukje onderzoek dat u misschien interesseert, evenals tal van nuttige feiten.

Zijn Maine Coon Katten Schootkatten?

Sommige Maine Coons zijn schootkatten, terwijl andere dat niet zijn.

Het is begrijpelijk dat veel potentiële eigenaren graag zeker willen weten of het kitten dat zij kopen de neiging zal hebben om een schootkat te zijn, of niet.

Maar tenzij u helderziend bent, kunt u dat in het begin gewoon niet weten.

Met tijd, liefde en genegenheid zult u echter spoedig uw eigen Maine Coons persoonlijke voorkeuren op dit gebied ontdekken.

Ondanks het feit dat Maine Coons bekend staan als een van de vriendelijkste kattensoorten, zullen ze niet per se bij hun baasje op schoot gaan zitten.

Dus het antwoord op ‘zijn Maine Coon katten schootkatten’ is verdeeld tussen zowel ja als nee.

Ze zullen vrijwel zeker graag bij je in de buurt zijn, maar afhankelijk van je eigen individuele Maine Coons persoonlijke voorkeuren, zullen ze misschien niet per se bij je op schoot zitten.

Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat Maine Coons houden van het gezelschap van hun menselijke beschermers, en in de verleiding kunnen komen om van tijd tot tijd op hun schoot te rusten.

Als je dit gedrag vanaf het begin aanmoedigt, kan je Maine Coon ook geleidelijk aan het idee wennen, in hun eigen tijd.

Zijn Maine Coon katten schootkatten?
Zijn Maine Coon katten schootkatten?

Maine Coons zijn aanhankelijke huisdieren

Deze katten worden vooral herkend om hun gedrongen lichaam en relatief lange vacht, die er smerig en ongeorganiseerd uit kan zien.

Maar in werkelijkheid houden Maine Coons van een goede hygiëne, en u zult merken dat de vacht glad en zijdeachtig is.

Wat mensen echter het meest aan Maine Coons waarderen, is hun karakter.

Zeker, ze zien er leuk uit, maar een van de meest in het oog springende karaktereigenschappen die mensen tot Maine Coons trekt, is hun vriendelijke karakter.

Als u geïnteresseerd bent om hier meer over te leren, bekijk dan mijn artikel “Zijn Maine Coon Katten Vriendelijk?“.

Een Maine Coon zal zijn genegenheid jegens zijn baasjes op verschillende manieren tonen; sommigen zitten misschien graag op schoot, terwijl anderen misschien veel om je heen loeren, spinnen en hun kop tegen die van jou, of je benen wrijven.

Maine Coons zijn ook zeer sociale wezens en zullen geweldige katten zijn als je kinderen hebt.

Ze zullen ook veel knuffelen en kroelen, dus wees voorbereid om veel tijd door te brengen met je lieve Maine Coon.

Dit zijn slechts een paar gedragsvoorbeelden die het aanhankelijke karakter van de Maine Coons benadrukken:

 • Maine Coons houden van knuffelen.
 • Ze kunnen zelfs aandacht vragen, door te tsjirpen en hun kop tegen je aan te wrijven, als je deze prachtig aanhankelijke katten al niet overlaadt met lof en adoratie.
 • Maine Coons zijn over het algemeen niet agressief, tenzij uitgelokt.
 • Ze hechten veel waarde aan gezelschap, dus zullen ze veel tijd doorbrengen met hun baasjes en familie.

Kijk eens hoe onze Maine Coon rond zijn familie ligt, zowel jong als oud. Zoals je kan zien ligt hij graag naast ons, in plaats van op ons.

Uiteindelijk hangt het er vanaf in welke stemming hij is!

Onze part-time Maine Coon schoot kat

Ter vergelijking, de volgende korte video toont onze Maine Coon die zich gedraagt als een schootkat op mij.

Dus zijn Maine Coon katten schootkatten?

Onze ervaring is dat het afhangt van de stemming van onze Maine Coon, dus ik zou zeggen dat we een parttime Maine Coon schootkat!

We hebben ook gemerkt dat onze Maine Coon oververhit begint te raken als hij te lang op zijn menselijke familie ligt.

Bijgevolg kan hij de nacht beginnen als schootkat, maar dan verhuizen naar een koelere plaats op de vloer voor de rest van de nacht.

Zijn Maine Coon Katten Schootkatten? … Ja en Nee!

Wat is een Lapkat precies?

We hebben dus vastgesteld dat Maine Coons niet per se schootkatten zijn, maar wat is een schootkat precies?

Dit zijn kattenrassen die vaker aanhankelijk zijn, en hun genegenheid tonen door, nou ja, je raadt het al, bij hun baasje op schoot te gaan zitten.

Hoewel veel katten bekend staan als tamelijk volgzaam en mensvriendelijk, zijn het niet allemaal schootkatten.

Enkele schootkattenrassen zijn:

 • Perzisch
 • Scottish Folds
 • Tonkinese katten
 • Ragdolls
 • Birmaan

Maar ook de gewone huiskat kan een goede schootkat zijn.

Als u wanhopig op zoek bent naar een schootkat, is het waar dat u sommige katten misschien kunt leren schootkatten te worden.

Houd er echter rekening mee dat niet alle katten op “training” zullen reageren, en nooit echte schootkatten zullen worden.

Het hangt ook af van het karakter van de kat, want sommige zullen eerder goede schootkatten worden, terwijl andere dat nooit zullen worden, ondanks de pogingen van een eigenaar.

Manieren waarop je een Maine Coon kat kunt trainen om een schootkat te zijn:

 • Uw kat aanmoedigen om op uw schoot te zitten, met behulp van traktaties en catnip.
 • Door in een comfortabele positie te gaan zitten, en dan positieve bekrachtiging te geven aan je Maine Coon als ze proberen op je te gaan zitten.
 • Consistentie en herhaling. Gewoon blijven proberen!

Zijn Maine Coon Katten Schootkatten?

Maine Coons kunnen ongelooflijk vriendelijke huisdieren zijn. Ze spelen met je en zijn graag bij je in de buurt. Ze zullen ook hun liefde voor jou op vele manieren tonen.

Dit betekent echter niet dat ze op je schoot zullen gaan zitten. Sommige Maine Coons doen dat, maar niet allemaal.

Volgens een onderzoek dacht 34,8% van de Maine Coon eigenaren dat hun dierbare katten eerder bij hen in de buurt lagen dan bovenop hen.

Ter vergelijking, echter, een andere 34,8% van de ondervraagde eigenaars beschouwden hun Maine Coons meer als part-time schootkatten, aangezien hun Maine Coon soms wel en soms niet op hen ging liggen.

Slechts 30% van alle ondervraagde Maine Coon eigenaren antwoordde direct dat Maine Coons schootkatten zijn (bron 1).

Kijk in deze korte clip hoe onze Maine Coon zich gedraagt als een schootkat op de schoot van oma. Deze Maine Coon geniet zeker van een knuffel en een aai, op ZIJN termen wel.

Zijn Maine Coon katten schoothondjes? … De onze kan het zijn!

Zijn Maine Coon katten goede schoothondjes?

Er zijn een aantal eigenschappen van Maine Coons die hen tot goede schootkatten maken, terwijl andere eigenschappen hen minder geschikt maken om geweldige schootkatten te worden.

Laten we beginnen met de redenen die Maine Coons tot goede schootkatten maken.

1. Waarom Maine Coons goede schootkatten zijn

Ze zijn een van de meest aanhankelijke kattensoorten

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zo van Maine Coons houden, is hun liefdevolle karakter. Ze hebben niet voor niets de bijnaam “zachtaardige reuzen”.

Het is onvermijdelijk dat u een liefdevolle en zorgzame relatie met uw Maine Coon ontwikkelt.

Voor meer informatie over hoe aanhankelijk dit specifieke kattenras kan zijn, kijk eens naar mijn artikel: ‘Zijn vrouwelijke Maine Coons aanhankelijk?‘.

Hun vacht is bevredigend om aan te raken

Wie houdt er niet van een beetje knuffelen met zijn Maine Coon?

Deze katten zullen snel hun weg naar je hart vinden, en je zult ze vaak om je heen zien loeren, wachtend tot je ze aait.

Het blijkt zelfs dat het aaien een van de beste dingen aan hen is, omdat dit niet alleen goed is voor de kat, maar ook helpt om de eigenaar te kalmeren en te ontstressen.

De zachte en zijdeachtige vacht van de Maine Coons maakt ze tot een uitstekend knuffeldier, mits u uw dierbare kat verzorgt met een combinatie van deze vijf verzorgingsborstelsom hun vacht in een gezonde conditie te houden.

Bekend om hun lange, ruige vacht, heb je je ooit afgevraagdKan een Maine Coon kort haar hebben?‘. Als dat zo is, lees dan dit artikel!

Maine Coons zullen je spinnen en likken

Zodra je een band met ze opbouwt, zul je zien dat ze dichter bij je komen, en ze zullen waarschijnlijk beginnen te spinnen. Ook zul je merken dat ze je beginnen te likken, wat een duidelijk teken is van hun genegenheid voor jou.

Kom meer te weten over Maine Coon likken, door mijn artikel ‘ te lezenWaarom likt mijn Maine Coon mij?‘.

2. Waarom Maine Coons geen goede schootkatten zijn

Ze zijn gedrongen en relatief zwaar

Van alle kattenrassen die er zijn, zijn Maine Coons waarschijnlijk de meest massieve en zwaarste katten, met een gewicht tot maar liefst 25 pond!

Na een tijdje op schoot te hebben gezeten, kan je ze dus behoorlijk zwaar vinden. Hun lichaamswarmte kan er ook voor zorgen dat je oververhit raakt!

Maine Coons kan veel afwerpen

Dat is vooral het geval in de lente en de zomer, wanneer ze wanhopig zullen proberen hun dikke vacht uit te dunnen om koel te blijven.

Daardoor kan hun huid beter ademen en krijgen zij het niet zo warm als met hun volle vacht.

Voor meer informatie over het verharen van Maine Coons, lees mijn artikel “Verharen Maine Coons veel?“.

Sommige Maine Coons zitten niet graag op je schoot

In sommige gevallen kun je niets doen; afhankelijk van hun karakter zullen sommige Maine Coons gewoon nooit op je schoot gaan zitten.

Zijn vrouwelijke Maine Coons eerder schootkatten?

Meestal bepaalt het geslacht van een Maine Coon niet hoe groot de kans is dat het een schootkat wordt, omdat zowel de mannelijke als de vrouwelijke Maine Coons erg knuffelige wezens kunnen zijn.

In het algemeen is het echter waarschijnlijker dat mannelijke Maine Coons potentiële schootkatten zullen worden, dan hun vrouwelijke tegenhangers, omdat zij meestal meer van knuffelen genieten.

Uiteindelijk is dit geen regel, en daarom kan je ook veel vrouwelijke Maine Coons vinden die ook schootkatten zijn.

Mannelijke Maine Coons vertonen vaak een sterkere neiging om bij eigenaren op schoot te gaan zitten, dan vrouwtjes.

We kunnen ze niet met zekerheid in de categorie schootkatten plaatsen, ook al zullen sommige katten dit gedrag vertonen.

Het hangt ook grotendeels af van het karakter van de kat, en hoe afhankelijk en gehecht hij aan u is.

U zult veel Maine Coon katten boven op de schoot van mensen zien zitten, terwijl andere katten van deze soort nooit op uw schoot zullen gaan zitten, tenzij u ze daar neerzet.

Volgens onderzoek meldde slechts 30,4% van de Maine Coon katteneigenaren dat hun Maine Coons schootkatten waren, terwijl anderen antwoordden dat hun liefdevolle huisdieren zelden of nooit op schoot zitten.

Omdat deze katten echter van ons gezelschap houden, moeten we ze zo veel mogelijk aandacht geven. Zij hunkeren naar onze aandacht en zullen ons er daarom aan herinneren hen te aaien, door ons zachtjes aan te porren.

Zijn Maine Coon katten aanhankelijk?

Ja!

Maine Coon katten zijn een van de meest aanhankelijke kattensoorten die er zijn, en ze tonen hun genegenheid op vele manieren.

Hier zijn een paar manieren waarop Maine Coon katten genegenheid tonen:

1. Spinnen

Dit is een onmiskenbaar teken van genegenheid voor jou. Houdt u niet van het geluid van spinnen?

2. Rubbing

Ze zullen beginnen met hun hoofd en lichaam tegen je aan te wrijven, vooral je benen.

3. Stotende Hoofden

Als je het hen toestaat, zullen ze hun hoofd tegen het jouwe stoten. Ja, dit is een algemeen teken van genegenheid, en als je je hoofd naast dat van hen legt, zullen ze ongetwijfeld hun gezicht tegen je aanwrijven.

4. Likken

Ze zullen je likken. Je zult dit gedrag alleen zien als katten zich helemaal op hun gemak voelen bij jou.

Bekijk deze grappige video van onze Maine Coon die het hoofd van mijn man verzorgt en likt, nadat hij op de zitzak in slaap was gevallen.

Er is een zeer hechte band tussen deze twee, en ‘Pippin’ vindt het heerlijk om voortdurend zijn genegenheid te tonen aan mijn man.

Maine Coon Likt Eigenaar Terwijl Hij Slaapt!

5. Oogcontact

Ze zullen oogcontact met je houden en dan met hun ogen knipperen. Dit wordt vaak de kattenkus genoemd, en je zult zien dat ze in je ogen kijken, en dan langzaam en zachtjes knipperen.

Houden Maine Coons ervan om vastgehouden te worden?

Natuurlijk vinden Maine Coons het heerlijk als hun baasjes hun genegenheid naar hen tonen.

Deze katten houden van knuffelen, en je zult merken dat ze het heerlijk vinden als je ze oppakt en begint te knuffelen. Het moet wel op hun voorwaarden zijn.

Houden Maine Coons van knuffelen?

Ja, dit is een van de belangrijkste kenmerken van een Maine Coon kat.

Het is ook precies de reden waarom deze katten een van de beroemdste katten ter wereld zijn. Ze staan bekend als beminnelijke katten, en ze zijn ook heel fijn om mee te knuffelen.

Beste Schootkattenrassen

Zoals we hebben gezien, zijn Maine Coons goede knuffelaars, maar toch hebben eigenaars geen garantie dat hun specifieke kat een schootkat zal worden.

Daarom, als het bezitten van een schootkat belangrijk voor je is, kijk dan eens naar mijn tabel hieronder waarin de beste schootkattenrassen staan vermeld:

Kattenras Beschrijving
Perzisch Deze katten staan bekend om hun
misschien wel de knuffeligste en
vriendelijkste kattensoort en zij
zitten graag op schoot bij hun baasjes
Ragdolls Ragdolls zullen zeer vriendelijk zijn
tegen hun menselijke eigenaars
Exotisch
Kortharen
Exotische kortharen zullen hunkeren
uw aandacht, ondanks dat ze niet
de meest actieve kat
Abessijn Een andere kattensoort met een zeer
extraverte persoonlijkheid
Maine
Coons
Ja, we hebben ze hier opgenomen,
ook al zijn ze niet allemaal
schootkatten
Birmaan Rustig en volgzaam, maar zeer
toegewijd aan hun eigenaars
Beste Schootkattenrassen

Conclusie

Dus, zijn Maine Coon katten schootkatten?

Over het algemeen hebben we geleerd dat sommige van dit kattenras dat wel zijn, terwijl andere dat niet zijn.

Elke kat heeft een specifiek karakter dat bepaalt of hij al dan niet graag op uw schoot zal zitten.

Gelukkig voor ons tonen Maine Coons hun genegenheid op meer dan één manier, dus voel je niet somber als je Maine Coon geen voorkeur heeft om een schootkat te zijn. Ze zullen dit vrijwel zeker goedmaken via andere aanhankelijke methodes.

Plaats een reactie