Waarom zijn Maine Coon katten zo groot?

Als je aan een grote kat denkt, denk je waarschijnlijk aan een leeuw of een tijger. Maar, wist je dat sommige huiskattenrassen ook kunnen uitgroeien tot echt grote katten?

Een voorbeeld hiervan is het Maine Coon kattenras, waarvan de volwassen grootte u misschien zal verbazen, aangezien velen fysiek groter worden dan sommige kleine honden! Dus waarom zijn Maine Coon katten zo groot? Is er een logische reden achter hun grote omvang, of zijn ze gewoon een groot kattenras dat de mens heeft gedomesticeerd?

Maine Coons zijn van nature grote katachtigen omdat ze rechtstreeks afstammen van Noorse Boskatten. Hun natuurlijke afstamming als wilde katten die leefden in Wiscasset, Maine draagt bij aan hun grote omvang. Maine Coons zijn ook groot als gevolg van hun langzame groei, waardoor hun bottenstructuur en spieren zich groter kunnen ontwikkelen.

Hoe groot kunnen Maine Coons worden?

Als een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, kan de Maine Coon niet anders dan indruk maken wanneer hij de kamer binnenloopt. Met zo’n grote fysieke aanwezigheid, vorstelijk uiterlijk, en prachtige dikke ruige vacht, zijn veel mensen overweldigd door hoe in het oog springend dit kattenras is.

Ik ben de tel kwijtgeraakt van de keren dat mijn lezers me hebben gevraagd waarom Maine Coon katten zo groot zijn!

Maine Coon katten zijn groot, en staan bekend om hun grote fysieke proporties.

De gemiddelde Maine Coon wordt tussen de 48 en 101 cm lang, en 20 tot 40 cm hoog.

U moet ook niet verwachten dat uw Maine Coon zo licht als een veertje weegt, aangezien de gemiddelde mannelijke Maine Coon maar liefst 6,8 – 11,3 kg weegt!

De tabel hieronder laat zien hoe groot een Maine Coon kat waarschijnlijk zal worden, als hij eenmaal zijn volle omvang heeft bereikt tussen 3-5 jaar oud:

Factor Mannelijk Vrouwelijk
Lengte (inches) 19-40 19-40
Lengte (cm) 48-101 48-101
Hoogte (inches) 10-16 8-14
Hoogte (cm) 25-40 20-35
Gewicht (lbs) 15-25 8-12
Gewicht (kg) 6.8-11.3 3.6-5.4
Hoe groot worden Maine Coon katten?

Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Grootte

Dit reusachtige kattenras is ook bekend als de ‘American Longhair’ en is de laatste decennia in populariteit gegroeid, met name in de Verenigde Staten waar Maine Coons in 2015 werden verkozen tot een van de top 3 kattenrassen om te bezitten.

Er wordt gedacht dat hun ongelooflijke grootte, toegevoegd aan hun zachte, volgzame, maar toch energieke temperament een belangrijke reden is waarom dit ras zo geliefd is.

Gemiddeld worden de mannelijke Maine Coons groter dan hun vrouwelijke tegenhanger. Dit blijkt duidelijk uit het onderstaande diagram, dat het verschil tussen de grootte van de mannetjes en vrouwtjes Maine Coons snel samenvat.

Waarom zijn Maine Coon katten zo groot?
Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Formaat Grafiek

Maine Coon Formaat Vergeleken Met Normale Kat

Hoewel de mannetjes van de soort meestal veel groter zijn dan hun vrouwelijke tegenhanger, is het Maine Coon ras in zijn geheel toch aanzienlijk groter dan een normale kat.

Om u te helpen het verschil duidelijker te visualiseren, heb ik de volgende grafiek gemaakt, die de grootte van de Maine Coon vergelijkt met die van een normale kat:

Waarom zijn Maine Coon katten zo groot?
Maine Coon grootte vergeleken met normale kat

Waarom Maine Coons zo groot worden

De Maine Coons lijn is verwikkeld in veel mysterie en intrige omdat niemand definitief antwoord kan geven op de vraag “waarom zijn Maine Coon katten zo groot?”.

Als we een korte blik werpen op de geschiedenis van de Maine Coon kat, kunnen we zien dat ze zijn ontstaan in Wiscasset (Maine) in de jaren 1800. Ze leefden vele jaren in de wildernis, dankzij hun winterharde kattenkarakter dat hen in staat stelde om zelfs het strengste winterklimaat van New England te overleven, waar andere gedomesticeerde kattenrassen dat niet konden.

Hun voortreffelijke jachtvaardigheden werden beschouwd als de sleutel tot hun overleving, maar ondanks al deze interessante factoren, helpt geen enkele om te verklaren waarom Maine Coon katten zo groot zijn.

Zou een ander deel van de geschiedenis van de Maine Coon de sleutel kunnen zijn tot deze onbeantwoorde vraag? Om dit te kunnen beantwoorden, moeten we een blik werpen op de drie belangrijkste folklore mythen waarvan wordt beweerd dat zij verklaren waarom de Maine Coon kat zo groot is.

Deze mythen zijn al honderden jaren populair, en zouden zomaar kunnen verklaren waarom de Maine Coon zo groot is.

  • Maine Coons zijn deels wasbeer
  • Afstammelingen van Noorse Bosschip Katten
  • Maine Coons hebben een koninklijke erfenis, gelinkt aan Marie Antoinette

1. Maine Coons zijn deels wasbeer

Het uitgangspunt van deze folklore-mythe is dat een wasbeer zou paren met een halfwilde huiskat. Ondanks de wijdverbreide populariteit van deze mythe, hebben wetenschappers deze optie als een fysieke onmogelijkheid afgewezen.

Hieronder staan de redenen waarom deze mythe zoveel tractie kreeg:

  • Wasbeer en Maine Coon lijken op elkaar
  • Deze dieren zijn ongeveer even groot
  • Ze hebben allebei een zwarte ring rond hun staart
  • Maine Coons zijn gefascineerd door water, net als de wasbeer.
  • Beiden zijn goede klimmers

Voor meer fascinerende discussies over deze folklore mythe, bekijk mijn artikel “Is een Maine Coon deels wasbeer?“.

2. Afstammelingen van Noorse Scheepskatten

Vikingen stonden bekend om het bevaren van de zeeën, en het is uit dit historische feit dat deze folklore is ontstaan.

Volgens de verhalenboeken hielden de Vikingen langharige katten op hun schepen om de muizenpopulatie op afstand te houden. Er wordt gedacht dat de Vikingen de voorkeur gaven aan Noorse Boskatten voor deze rol, vanwege hun indrukwekkende jachtvaardigheden en winterhardheid.

De legende vertelt dat wanneer deze schepen aanlegden, de katten vrij over het droge mochten zwerven. Tijdens zo’n tussenstop is vermoedelijk een van de langharige katten gepaard met een kortharige huiskat, waaruit het Maine Coon kattenras is ontstaan dat wij vandaag de dag kennen.

Dus, zijn de Maine Coon en de Noorse Boskat echt familie van elkaar?

Bekijk hun belangrijkste verschillen, en overeenkomsten in mijn artikel: “Maine Coon vs Noorse Boskat: Belangrijkste Verschillen“.

3. Maine Coons hebben een koninklijk erfgoed

Volgens deze folklore zou de Maine Coon afstammen van de zes gewaardeerde Turkse Angora katten van Marie Antoinette, die zij als huisdier hield.

De achtergrond achter deze legende is dat tijdens de Franse Revolutie, Marie Antoinette (voormalig koningin van Frankrijk) wanhopig probeerde Frankrijk per schip te ontvluchten. Zij zocht haar toevlucht op een schip op weg naar de Verenigde Staten, dat werd bestuurd door Samuel Clough.

Marie overtuigde kapitein Clough om ook haar zes Turkse Angorakatten aan boord te laten, en ondanks het feit dat ze gevangen genomen en geëxecuteerd werd in 1793, werden haar dierbare katten veilig vervoerd naar Maine in de Verenigde Staten.

Men denkt dat deze langharige katten zich hebben voortgeplant met de plaatselijke kortharige katten die in Maine woonden, en zo het Maine Coon kattenras hebben voortgebracht.

Zijn alle Maine Coon katten groot?

Je zult misschien verbaasd zijn te horen dat niet alle Maine Coon katten groot zijn, hoewel ze gemiddeld toch groter zullen zijn dan de gemiddelde huiskat die je tegenkomt.

Als je vermoedt dat je Maine Coon aan de kleinere maat van hun ras is, kan dit simpelweg komen doordat ze genetisch niet zijn voorbestemd om groot te worden. Deze andere factoren kunnen echter wel van invloed zijn op hun totale groei:

1. Kleine Ouders

Als de ouders van uw Maine Coon zich op de lagere grootte van het groeispectrum bevinden, moet u niet verwachten dat uw kat zal uitgroeien tot de grotere proporties die het ras erkend is te bereiken.

2. Gemengd ras

Maine Coons van gemengd ras kunnen niet gegarandeerd uitgroeien tot grote Maine Coon katten, omdat hun genetica gemengd is. Het zal uiteindelijk afhangen van welke genen van deze katten dominant zijn, en welke recessief.

Ter vergelijking, het is zeer onwaarschijnlijk dat een raszuivere Maine Coon nooit de gemiddelde grootte zou bereiken die voor dit ras wordt verwacht.

3. Gezondheidsproblemen

Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn op de grootte die een Maine Coon kat bereikt tijdens zijn volwassen leven. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw Maine Coon, vraag dan zo snel mogelijk advies aan een dierenarts.

4. Dieet Tekort

Het dieet van een Maine Coon moet rijk zijn aan eiwitten, arm aan koolhydraten, met een gemiddeld gehalte aan vetten en vetzuren, bijv. omega 3 en 6. Als uw Maine Coon geen uitgebalanceerd dieet krijgt, loopt uw kat het risico om voedingstekorten te ontwikkelen, die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke grootte.

Als u niet zeker weet wat uw Maine Coon zou moeten eten, neem dan alle twijfel weg door mijn favoriete Maine Coon droogvoer merken.

Grootste Maine Coon On Record

Hoewel het niet bekend is waarom sommige Maine Coons de gemiddelde Maine Coon maten hebben overschreden weergegeven in mijn tabel hierboven. Een voorbeeld hiervan is een Maine Coon genaamd ‘Stewie’ die door het Guinness World Records de titel van ‘langste kat van zijn ras’ kreeg toegekend.

Als u denkt dat uw Maine Coon ook extreem lang is, waarom meet u ze dan niet en kijk of uw kat Stewie’s gigantische lengtemaat van 48,5 centimeter verslaat!

Krediet voor de video gaat naar Youtube-kanaal ‘Guinness World Records’

Grote Maine Coon Kat Video’s

Hier zijn twee Maine Coon katten, genaamd ‘Stewie’ en ‘Samson’, die echt de gemiddelde Maine Coon groottetabellen overschrijden!

a) Stewie

Als u wilt weten hoe groot ‘Stewie’, de ‘langste Maine Coon kat’ op record is, is hier een video van hem die officieel wordt gemeten voor het Guinness World Records.

Stewie won de titel door een lengte van maar liefst 48,5 inch te meten!

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal ‘MayneCoon’.

b) Samson

De volgende video is van een Maine Coon kat genaamd Samson, die een immense 4ft lang is. Samson kreeg de titel van grootste kat in New York.

Voor degenen onder u die nog nooit een Maine Coon hebben gezien, deze video toont echt het ras op zijn best, en zet visueel in perspectief hoe groot sommige van deze Maine Coon katten worden.

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal ‘Beastly’

Conclusie

Veel mensen vragen zich af waarom Maine Coon katten zo groot zijn, maar uiteindelijk weet niemand de waarheid. Wat we wel weten, is dat de Maine Coon een serieus grote kat is, die in grootte alleen wordt geëvenaard door de knappe Noorse Boskat.

Mythes uit de folklore omringen het erfgoed van de Maine Coon kat, waardoor ze een van de meest mysterieuze kattenrassen zijn die er bestaan.

De populariteit neigt echter naar één mythe in het bijzonder, die beweert dat de Maine Coon een afstammeling is van de Noorse Boskat, nadat hij door de Vikingen per schip over de zeeën werd vervoerd.

Plaats een reactie