Waarom stinkt mijn Maine Coon?

Om de vraag te beantwoorden waarom mijn Maine Coon stinkt, moet je met veel meer factoren rekening houden dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik was geïntrigeerd om meer over dit onderwerp te leren, dus heb ik mijn bevindingen met jullie gedeeld, omdat ik op enkele verrassende oorzaken stuitte.

Maine Coon katten zijn geen stinkende katachtigen. Als je Maine Coon stinkt, controleer je kat dan op de volgende 11 zaken:

 • Onderliggende gezondheidstoestand
 • Veranderingen in dieet
 • Geïnfecteerde anaalklieren
 • Tandbederf
 • Uitwerpselen in de vacht
 • Urine op vacht
 • Oorontsteking
 • Huidgeur
 • Voedselresten die aan de vacht kleven
 • Kattenscheten
 • Kattenscheten

Maine Coons zijn geen van nature stinkend kattenras. Daarom, als u merkt dat uw dierbare Maine Coon slecht ruikt, moet u snel handelen om die stinkende Maine Coon geuren te stoppen!

Eigenaren moeten Maine Coon geuren nooit negeren, omdat de situatie ernstiger kan zijn dan je in eerste instantie denkt. Volg onze eenvoudige tips om een einde te maken aan stinkende Maine Coon geuren.

11 Redenen waarom je Maine Coon stinkt

Maine Coons zijn van nature geen stinkend kattenras. In plaats daarvan zijn het kieskeurige zelfverzorgers die zichzelf graag heel schoon houden. In feite vinden deze katachtigen netheid heel belangrijk.

Maine Coons borstelen hun vacht regelmatig, en raken zichtbaar gestrest als ze hun lichaam en vacht niet altijd schoon kunnen houden.

Eigenaars moeten daarom letten op zichtbare tekenen dat hun kat gestrest is, bv. een Maine Coon die zijn gematteerde vacht uittrekt, vanaf de wortels omdat hij niet in staat is de gematteerde vacht schoon te houden.

Ongewenste Maine Coon geuren en stank kunnen enigszins afschrikwekkend zijn, en mogelijk de relatie tussen een eigenaar en hun aandachtsgeile Maine Coon beschadigen.

Daarom, als je merkt dat je dierbare katachtige metgezel is gaan stinken, en je niet langer geniet van het knuffelen met je voorheen zoet ruikende katachtige vriend, is het tijd om te handelen.

Bekijk de onderstaande tabel voor de meest waarschijnlijke oorzaken van Maine Coon geuren, zodat je snel kunt bepalen welke stappen je moet nemen om het stinken van je Maine Coon te stoppen.

Reden Beschrijving
Gezondheid
Zaken
Niet alle gezondheidsproblemen zijn zichtbaar.
Er zijn verschillende onderliggende
medische aandoeningen die kunnen
Maine Coon geuren veroorzaken
Dieet De voeding van een kat speelt een grote rol
in de geuren die ze produceren.
Katten kunnen verschillend reageren op
bepaalde soorten voedsel
Anaal
Klieren
Opgewonden of bang Maine
Coons zou de
de ongewenste geur van
hun anale klieren. Anaal
klieren kunnen ook
geïnfecteerd, wat leidt tot stank
Tand
Verval
Tandbederf is zeer ernstig.
Maine Coons tanden moeten
regelmatig gepoetst worden
Uitwerpselen
In Bont
Katten uitwerpselen is vast komen te zitten
in hun vacht
Urine
op bont
Feline verzorgt zichzelf niet
genoeg
Oor
Infectie
Gist of bacteriële infecties
in katten oor veroorzaakt ongewenste
geuren
Huid
Geur
Kattenwonden die worden
geïnfecteerd zullen ruiken
Voedsel
Residu
Als een kat zich niet kan verzorgen
zichzelf, kunnen ze voedsel krijgen
resten in hun vacht krijgen
Scheten Ja, bij gelegenheid zullen katten
scheten laten!
Kat
Spuiten
Niet-gecastreerde katten zullen sproeien
huis, om hun territorium te markeren
Waarom stinkt mijn Maine Coon?

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende redenen waarom een eens zo zoet ruikende Maine Coon slecht kan gaan ruiken. Blijf lezen om meer te weten te komen over elk probleem, en de actie die je moet ondernemen:

1. Controleer op gezondheidsproblemen

Ondanks het feit dat Maine Coons een zeer winterhard kattenras zijn, zijn ze toch vatbaar voor het ontwikkelen van schadelijke gezondheidsproblemen die Maine Coon stank kunnen veroorzaken.

Aangezien niet alle gezondheidsproblemen onmiddellijk zichtbaar zijn voor het menselijk oog, blijven bepaalde gezondheidsproblemen soms lange tijd onopgemerkt, voordat uiterlijke tekenen en geuren worden vertoond.

Eigenaren moeten daarom een dierenarts vragen hun Maine Coon te beoordelen op tekenen van onderliggende gezondheidsproblemen, om deze mogelijke oorzaak uit te sluiten.

De top 7 gezondheidsaandoeningen geassocieerd met het Maine Coon ras, omvatten:

 • Heupdysplasie
 • Hypertrofische Cardiomyopathie
 • Spinale Musculaire Atrofie
 • Stomatitis
 • Parodontale Ziekte
 • Polycysteuze Nierziekte
 • Obesitas

Voor meer informatie over deze belangrijke Maine Coon gezondheidskwesties, lees mijn diepgaande artikel.

2. Maine Coon Dieet

Het dieet dat u uw Maine Coon voert zal een grote rol spelen in de geuren die ze afgeven.

Eigenaren moeten daarom het dieet van hun kat onder de loep nemen, en het volgende overwegen:

 • Bent u onlangs van kattenvoermerk veranderd?
 • Eet uw Maine Coon een rauw voedsel dieet?
 • Zit er as in het eten van de kat?
 • Eet uw kat te veel eiwitten?

Maine Coons zijn obligate carnivoren, en hebben dus een eiwitrijk dieet nodig, omdat dit het dichtst in de buurt komt van wat het ras in het wild zou hebben gegeten.

Hun voedsel moet ook:

 • Laag in koolhydraten
 • Graanvrij
 • Bevatten een gemiddeld gehalte aan vetten en vetzuren, zoals omega-3 en omega-6.

Deze zijn mijn favoriete Maine Coon droogvoer.

Natvoer moet niet meer dan 2-3 keer per week aan een Maine Coon kat worden gegeven, omdat het in verband is gebracht met gebitsproblemen.

Eigenaren zouden ook het steeds populairder wordende Maine Coon rauwe dieet moeten onderzoeken, om te bepalen of dit dieet geschikt is voor hun kat. Ik heb enkele eigenaren gesproken die melden dat rauwe voeding de stank van hun Maine Coon poep heeft verminderd!

Uiteindelijk is elke Maine Coon kat anders, dus er is geen pasklare oplossing in deze kwestie.

Eigenaren zouden daarom de ingrediëntenlijst op het voer van hun kat nader moeten bekijken, om er zeker van te zijn dat ze hun Maine Coon het beste dieet geven dat ze zich kunnen veroorloven.

Houd notitie van de aanpassingen die u maakt in het dieet van uw kat, en bepaal of deze veranderingen invloed hebben op de geur van de Maine Coon.

Waarom stinkt mijn Maine Coon?
Kitten eten

3. Geuren van Maine Coons Anale Klieren!

Hoewel dit niet het leukste onderwerp is om over te praten, is het een belangrijk onderwerp voor Maine Coon eigenaren om te overwegen als ze hun Maine Coon niet meer willen laten ruiken.

Maine Coon katten produceren van nature een visachtige, muskusachtige geur uit hun anaalklieren, die meestal niet wordt opgemerkt door eigenaren als de kat fit en gezond is.

Als een Maine Coon echter opgewonden of bang wordt, kunnen ze een onaangename geur verspreiden uit hun twee anaalklieren (bron 1).

Een andere factor om rekening mee te houden is dat een Maine Coons anaalklier gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.

Het is belangrijk dat eigenaren onmiddellijk professionele veterinaire hulp zoeken als een infectie wordt vermoed, want de klieren van de kat kunnen gaan lekken of een abces ontwikkelen waardoor een Maine Coons achterwerk begint te stinken (bron 1).

Tekenen van een anale infectie zijn onder andere:

 • Maine Coon overgrooming van hun billen
 • Kat worstelt om te poepen
 • Katachtige die zijn achterste over de vloer sleept
 • Overmatig likken en bijten aan hun achterwerk

4. Controleer op tandbederf

Eigenaren realiseren zich meestal niet dat ze hun Maine Coons tanden moeten poetsen, omdat het idee zelf bizar klinkt!

Feit is echter dat een Maine Coon kat zijn eigen tanden niet kan poetsen, dus het is de verantwoordelijkheid van elke eigenaar om het gebit van zijn kat voor hem schoon te houden.

Regelmatig tandenpoetsen is noodzakelijk om voedselresten van de tanden van een kat te verwijderen, die snel rot worden als ze niet verwijderd worden.

Dit kan leiden tot de volgende Maine Coon gebitsproblemen:

 • Halitose
 • Stomatitis
 • Gingivitis
 • Tand resorptie
 • Parodontale ziekte

Als u hebt gemerkt dat uw Maine Coons mond en adem zijn gaan stinken, is het belangrijk dat u onmiddellijk ingrijpt.

Tandbederf bij katten is veel gevaarlijker dan je op het eerste gezicht zou denken, en kan zelfs levensbedreigend zijn als de kat bloedbaan van de kat besmet raakt.

Terwijl sommige Maine Coon gebitsproblemen omkeerbaar zijn, zijn andere dat niet; daarom moet een dierenarts meteen onderzoeken hoe ernstig het probleem is.

Kijk voor meer nuttige informatie over dit belangrijke onderwerp naar mijn artikel: ‘Interessante Maine Coon Tanden Feiten‘.

5. Uitwerpselen in kattenbont!

Maine Coons zijn kieskeurige zelfverzorgers, maar soms zit hun lange haar gewoon in de weg en kunnen uitwerpselen vast komen te zitten in de vacht rond hun achterste.

Hoewel de meeste katten in staat zijn om dit zelf te verwijderen, kunnen anderen er moeite mee hebben, als gevolg van gezondheidsproblemen zoals artritis, of zwaarlijvigheid.

Deze specifieke aandoeningen maken het moeilijker voor uw Maine Coon om zijn achterste te bereiken en schoon te maken.

Als je merkt dat je Maine Coon naar poep ruikt, controleer dan zijn achterkant en veeg voorzichtig alle tekenen van uitwerpselen weg met een vochtige doek. Zorg er vervolgens voor dat je je Maine Coon regelmatiger borstelt, om verdere problemen te voorkomen.

Onze Maine Coon houdt van deze borstels.

6. Kun je urine op kattenbont ruiken?

Niet alle Maine Coons zijn in staat om zichzelf correct te verzorgen, door uiteenlopende factoren zoals ouderdom, zwaarlijvigheid, gezondheidsproblemen, enz.

Uw voorheen kieskeurige zelfverzorger kan daarom moeite hebben om de urine van hun achterste vacht te verwijderen.

Het vermogen om te borstelen is uiterst belangrijk voor een katachtige, dus moeilijkheden bij het zelf borstelen kunnen uw Maine Coon kat extreem leed bezorgen.

Daarom, als een eigenaar vermoedt dat de Maine Coon geur verband houdt met urine, is het van vitaal belang dat ze zo snel mogelijk ingrijpen.

Eigenaren kunnen helpen de achterwerken van hun kat schoon en vrij van urine te houden door hun katten regelmatig af te vegen en te baden.

Waarom stinkt mijn Maine Coon?
Vuile Maine Coon

7. Zijn uw Maine Coons grote oren geïnfecteerd?

Voor degenen onder u die vermoeden dat de Maine Coon geur uit de grote oren van uw kat komt, zou u wel eens gelijk kunnen hebben!

Dit komt omdat Maine Coons gist- of bacteriële infecties in hun oren kunnen ontwikkelen, die een prikkelende geur verspreiden. Hun grote oren kunnen ook besmet raken met oormijten, die een ongewenste geur afgeven.

Gist oorontstekingen worden vaak veroorzaakt door kattenallergieën, en worden geacht een muffe geur af te geven, terwijl bacteriële oorontstekingen meestal zoet ruiken, of gewoon stinken.

Als u denkt dat de oren van uw kat zijn aangetast door oormijt, kijk dan naar stinkende donkere substanties in hun oren.

Vraag een dierenarts om de oren van uw Maine Coons te bekijken, op tekenen van een infectie.

8. Stinkt de huid van uw kat?

Een van de meest voorkomende oorzaken voor Maine Coon kattengeuren heeft betrekking op de huid van een kat.

Als u daarom merkt dat het lichaam van uw kat een stinkende geur afgeeft die er vroeger nooit was, controleer uw Maine Coon dan zorgvuldig op tekenen van huidinfectie, d.w.z. abces of geïnfecteerde bijtwonden.

Houd er rekening mee dat niet alle huidproblemen onmiddellijk zichtbaar zijn voor een eigenaar.

Eigenaren moeten daarom hun plaatselijke dierenarts raadplegen om de mogelijkheid van een onderliggend medisch probleem, zoals een immuunstoornis, parasieten, allergie of kanker, uit te sluiten.

9. Zijn er voedselresten in kattenbont?

Voedselresten kunnen vast komen te zitten in een Maine Coons dikke, dichte, lange haar. Als deze resten niet worden verwijderd, worden ze rot en gaan ze stinken.

Hoewel Maine Coon katten bekend staan als zeer schone katachtigen, kunnen bepaalde gezondheidsproblemen hen verhinderen of beperken om hun vacht zo schoon te houden als ze zouden willen.

Eigenaars moeten er daarom voor zorgen dat ze hun Maine Coon regelmatig borstelen, vooral als ze een bekend gezondheidsprobleem hebben dat de fysieke bewegingen van hun kat beperkt, bijvoorbeeld artritis.

10. Uw Maine Coon laat scheten!

Als een Maine Coon scheten laat, weet je dat! Gelukkig komt dit niet zo vaak voor als bij honden, want katten hebben meestal geen last van winderigheid.

Als je merkt dat je Maine Coon meer scheten laat dan normaal, neem dan ook hun dieet onder de loep om te bepalen of dit de mogelijke oorzaak is. Overweeg het volgende:

 • Heb je onlangs het dieet van je kat veranderd?
 • Als je een Maine Coon buiten hebt, heb je dan gezien dat ze levende prooien eten?
 • Heb je ze een nieuw merk kattensnoepjes gegeven?

11. Vergeet niet uw Maine Coon te steriliseren.

Hoewel dit niet direct verband houdt met een Maine Coon die fysiek ruikt, dacht ik dat mijn lezers het misschien interessant zouden vinden om te lezen omdat dit onderwerp vaak in verband wordt gebracht met Maine Coon geuren.

Als je niet van plan bent om met je Maine Coon kat te fokken, zorg er dan voor dat je ze op de juiste leeftijd castreert. Dit is belangrijk omdat een niet-gecastreerde mannelijke Maine Coon je huis zal gaan besproeien om hun territorium af te bakenen.

De uitgestoten geur is verschrikkelijk, en je wilt echt niet dat je Maine Coon de gewoonte krijgt om je huis te besproeien – voorkomen is in deze kwestie beslist beter dan genezen!

Tips om je Maine Coon geur te stoppen

Hier zijn een paar snelle tips die mijn lezers hebben voorgesteld, die hebben geholpen hun katten Maine Coon geur te verminderen:

 • Gebruik een grotere kattenbak: De Maine Coon is een extra grote kat, die meer ruimte nodig heeft om te bewegen terwijl ze naar het toilet gaan.
 • Maine Coon in bad doen: Veel eigenaren baden hun Maine Coon katten, om ze aangenaam te laten ruiken. Zorg ervoor dat u alleen shampoos gebruikt die speciaal ontworpen zijn voor gebruik bij katten.
 • Maine Coon borstelen: Het regelmatig borstelen van Maine Coon helpt om de dikke vacht van katten schoon en in een gezonde conditie te houden.
 • Trim de vacht rond Maine Coons achterste: Vermindert het aantal uitwerpselen en urine in de kattenvacht.
 • Gebruik kat veilige sprays: Er bestaan verschillende kattensprays om de vacht van katten een aangename geur te geven.
 • Verwijder as uit katten dieet: Van sommige kattenbrokken is bekend dat ze as bevatten, waardoor sommige Maine Coon katten kunnen gaan stinken.

Conclusie

Waarom stinkt mijn Maine Coon?

Zoals je hebt gezien, is er een massa redenen verbonden aan Maine coon geuren.

Eigenaren moeten daarom hun kat goed in de gaten houden om de meest waarschijnlijke oorzaak van de ongewenste Maine Coon geuren te identificeren, en vervolgens de juiste oplossing implementeren.

Plaats een reactie