Waarom slaapt mijn Maine Coon op mijn hoofd?

Als je ooit een moeilijke nachtrust hebt gehad door je kat, vraag je je misschien af waarom slaapt mijn Maine Coon op mijn hoofd?

Hoewel veel katteneigenaren grappen dat hun kat hen probeert te verstikken terwijl ze slapen, is de ware reden vaak vertederender.

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat op uw hoofd zou kunnen slapen. Katten zijn gemeenschappelijke slapers, en samen slapen is een sociaal gedrag. Omdat veel mensen ’s nachts hun benen bewegen, slapen katten misschien liever in de buurt van uw hoofd om veel beweging te vermijden. Katten kunnen er ook voor kiezen om op het hoofd van hun baasje te slapen omdat ze de geur van diens haar lekker vinden.

Heb je je ooit afgevraagd wat het vreemde slaapgedrag van je kat is? Lees verder om alle redenen te ontdekken achter de slaap eigenaardigheden van je kat!

Waarom slaapt mijn Maine Coon op mijn hoofd?

De Maine Coon is een ongelooflijk populair kattenras dat zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld in de staat Maine.

Deze kat is vooral bekend omdat het het grootste huiskattenras ter wereld is. Ze staan bekend als aanhankelijk en liefdevol tegenover hun eigenaars.

U hebt echter misschien gemerkt dat uw kat soms de neiging heeft om op of in de buurt van uw hoofd te slapen. Dit kan ongemakkelijk zijn, vooral bij een groot ras als de Maine Coon.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw kat op uw hoofd zou kunnen slapen (bronnen 1,2):

 • Het is een veel voorkomend sociaal gedrag: De huiskat die we vandaag kennen, is geëvolueerd van gemeenschappelijke groepen in de woestijn. In het wild vertoonden katten dezelfde gedragingen op hetzelfde moment. Door op hetzelfde moment bij u in de buurt te slapen, vervult uw kat gewoon een oude sociale routine. Dit betekent ook dat uw kat u ziet als deel van zijn “roedel”.
 • Je beweegt veel: Als je de neiging hebt om te woelen en te draaien in je slaap, is het misschien niet comfortabel voor je kat om in de buurt van je benen te slapen. In plaats daarvan zou uw kat ervoor kunnen kiezen om bij uw hoofd te slapen, dat u normaal gesproken niet zo vaak beweegt.
 • Je hoofd is warm: Het is geen geheim dat katten warmte zoekende wezens zijn! Het grootste deel van onze warmte ontsnapt via ons hoofd, waardoor het een van de warmste delen van ons lichaam is. Dit is de reden waarom sommige katten ervoor kiezen om zich op uw hoofd op te krullen in plaats van op een ander deel van uw lichaam.
 • Jij zorgt ervoor dat je kat zich veilig voelt: Als jij en je kat een hechte band hebben, geef je je kat waarschijnlijk een gevoel van veiligheid. Katten zijn het kwetsbaarst als ze slapen, dus door dicht bij u te slapen, heeft uw kat het gevoel dat hij een extra vorm van bescherming heeft.
 • Je kat houdt van de geur van je haar: Een andere interessante reden waarom uw kat ervoor zou kunnen kiezen om op uw hoofd te slapen is dat hij houdt van de manier waarop u ruikt!

Hoe stop ik een kat die op mijn hoofd slaapt

Hoewel katten vaak in de buurt van het hoofd van hun eigenaar slapen voor veiligheid en comfort, is het misschien niet comfortabel als de ontvanger.

Als u wilt dat uw kat stopt met slapen op uw hoofd, zijn hier enkele mogelijke oplossingen:

 • Houd uw kat uit de slaapkamer: De eenvoudigste oplossing is om uw kat ’s nachts buiten uw slaapkamer te houden. Maar als u toch wilt dat uw kat bij u in de buurt slaapt, is dit misschien niet de meest ideale optie.
 • Zorg voor een comfortabel bed: Als u niet wilt dat uw kat u in hun bed verandert, zorg er dan voor dat uw kat een comfortabel bed voor zichzelf heeft. Dwing uw kat niet in hun kattenbed te kruipen, maar zorg er wel voor dat ze genoeg lekkers krijgen wanneer ze het gebruiken om dat gedrag in de toekomst aan te moedigen.
 • Laat uw kat zich veilig voelen: Als je kat bij jou in de buurt slaapt om zich veiliger te voelen, kun je datzelfde gevoel van veiligheid geven door iets te geven dat naar jou ruikt, zoals een kledingstuk. Leg het in het bed van uw kat, zodat uw kat zich toch dicht bij u voelt!

Wat betekent het als een kat op je slaapt?

Als uw kat op of bij u slaapt, betekent dit dat u uw kat een veilig en comfortabel gevoel geeft! Katten zijn sociale wezens en houden ervan om hetzelfde gedrag te vertonen als hun “roedelleden”.

Als je kat bij je slaapt, is dat de manier van je kat om te zeggen: “Je bent deel van mijn familie!”

Waarom ligt mijn kat ’s nachts in mijn nek?

Je vraagt je misschien ook af waarom slapen katten op je nek?

Als je kat op je nek slaapt, is dat waarschijnlijk om dezelfde redenen als dat hij op je hoofd slaapt:

 • Comfort
 • Affectie
 • Veiligheid
 • Warmte

Uw kat kan ervoor kiezen om in uw nek te slapen in plaats van op uw hoofd, als hij dat deel van uw lichaam warmer of comfortabeler vindt.

Waarom slaapt mijn kat op mijn kussen boven mijn hoofd?

Uw kat kan ervoor kiezen om op uw kussen te slapen in plaats van op uw hoofd, wat veel eigenaren comfortabeler vinden.

Het slapen op uw kussen biedt echter dezelfde hoeveelheid warmte, comfort en bescherming die veel katten voelen wanneer ze op het hoofd van hun baasje slapen.

Moet ik mijn kat op mijn kussen laten slapen?

Het is aan jou of je je kat wel of niet op je kussen laat slapen.

Het is misschien verleidelijk om je kat (vooral een kitten) op je kussen te laten slapen, maar het kan in de toekomst voor problemen zorgen.

Je kitten zal onvermijdelijk uitgroeien tot een grotere kat, wat betekent dat je slaaproutine na verloop van tijd minder comfortabel kan worden.

Het belangrijkste is om al vroeg te beslissen of je wilt dat je kat op je kussen slaapt of niet.

Als het antwoord nee is, begin dan meteen met het ontmoedigen van het gedrag, zodat je je kat geen gemengde boodschappen stuurt.

Waarom lopen katten over je heen terwijl je slaapt?

Helaas zijn katten niet altijd de beste in het respecteren van je persoonlijke ruimte. Echter, katten lopen niet over mensen heen alleen maar om gemeen te zijn.

Voor een kat, is het menselijk lichaam één groot, knijpbaar, comfortabel kussen.

Katten lopen graag rond en kiezen het meest comfortabele plekje voordat ze zich neerleggen voor een goede nachtrust, dus ze lopen vaak eerst helemaal over hun baasje heen voordat ze hun slaapplaats kiezen (bron 1).

Waarom slapen katten op je borst?

In plaats van op het hoofd van hun baasje te slapen, kiezen sommige katten ervoor om op de borst van hun baasje te slapen.

Dit zou kunnen zijn omdat sommige katten liever luisteren naar het gestage ritme van de hartslag van een eigenaar als ze in slaap vallen.

Hoe train je je kat om in haar eigen bed te slapen

Je kat overtuigen om in zijn eigen bed te slapen is een geweldige manier om hem te laten stoppen ’s nachts op je te slapen. Hier zijn enkele manieren waarop u uw kat kunt aanmoedigen om zijn eigen bed te gebruiken.

 • Forceer het niet: Katten zijn vaak op hun hoede voor nieuwe voorwerpen en verkennen hun omgeving liever zelf. Laat uw kat in het bed slapen zonder dat u het dwingt, zelfs als het lang duurt!
 • Zet het bed op een comfortabele plek: Plaats het kattenbed op een warme, besloten plek waar uw kat zich veilig en comfortabel zal voelen.
 • Zorg voor veel traktaties: De eerste paar keer dat u merkt dat uw kat zijn bed gebruikt, zorg er dan voor dat u uw kat traktaties geeft. Uw kat zal het gebruik van zijn bed associëren met positieve prikkels, en zal het daarom in de toekomst eerder weer gebruiken.
 • Voeg een stukje van jezelf toe: Misschien wil je zelfs een stukje van je eigen kleding op het bed van je kat leggen, zodat je kat je nog steeds kan ruiken terwijl hij slaapt.

Maine Coon Slaapgewoonten en Posities

Katten hebben heel andere slaapschema’s dan wij mensen.

Gemiddeld slaapt een kat tussen de 12 en 16 uur per dag!

Hoewel veel mensen aannemen dat katten nachtdieren zijn, zijn ze eigenlijk crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering en het ochtendgloren.

Katten slapen ’s nachts het liefst een paar uur bij hun baasje, evenals ’s middags als de dag het warmst is.

Maine Coons kunnen ook in een verscheidenheid van posities slapen. Ze kunnen opgekruld slapen, languit met hun buik omhoog, of in een “loaf” positie met hun poten onder zich gekruld.

Katten slapen vaak in verschillende houdingen op basis van de temperatuur, en wat hen het warmst of het koelst houdt op dat moment.

Waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?

Voor ons mensen ziet een kat die met zijn kop omhoog slaapt er meestal nogal ongemakkelijk uit. Katten hebben echter de unieke eigenschap om hun spieren stijf te houden, zelfs als ze ontspannen zijn.

Een kat kan zijn nekspieren verstijven om zijn kop te ondersteunen, waardoor die slaaphouding lekker comfortabel is! (bron 1).

Conclusie

Veel eigenaren vragen zich af “Waarom slaapt mijn Maine Coon op mijn hoofd?”

Over het algemeen slapen katten graag op of in de buurt van het hoofd van hun eigenaar omdat het veilig, warm en comfortabel aanvoelt.

Dit gedrag is echter niet altijd ideaal, vooral wanneer het de slaap verstoort, dus misschien wil je je kat aanmoedigen om zijn eigen bed te gebruiken terwijl jij probeert wat shut-eye te krijgen.

Gerelateerde vragen

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Katten slapen vaak bij hun baasje uit genegenheid, maar ze kunnen een voorkeur tonen voor het ene baasje boven het andere. Katten zullen eerder slapen bij het baasje dat ze het liefste hebben.

Hoe laat je een kat direct slapen

Om je kat snel in slaap te laten vallen, moet je tien tot vijftien minuten met hem spelen. Dit zal je kat vermoeien en ervoor zorgen dat hij eerder in slaap valt (bron 1).

Plaats een reactie