Waarom Polydactyl Maine Coon Multi-Toe is

De polydactyle Maine Coon kat heeft mij altijd een fascinerend onderwerp gevonden, omdat deze prachtige grote katten eigenzinnig uitziende poten hebben. Of je er nu van houdt of niet, deze Maine Coons zijn niet minder liefdevol en aanhankelijk dan de gewone Maine Coon met vijf tenen aan hun voorpoten, en vier tenen aan elke achterpoot.

Polydactyle Maine Coons worden geboren met extra tenen, als gevolg van een erfelijke genetische afwijking. Ze hebben de bijnaam ‘double-paws’ vanwege hun dubbelbrede poten. Polydactyl staat voor multi-tenen. Fysieke afwijking die vaak voorkomt aan de oostkust van Noord-Amerika. Maine Coons geboren in Wales en Zuid-West Engeland (UK) hebben ook een grotere kans op polydactylisme.

We kijken naar de genetica van de polydactyle Maine Coon om te verklaren waarom sommige Maine Coons met extra vingers worden geboren, en andere niet.

Voor degenen onder u die graag een van deze zeldzamere Maine Coon polydactyle katten willen bezitten, bekijk onze gespecialiseerde fokkerslijst hieronder.

Wat is een Polydactyl Maine Coon?

Maine Coons zijn een van de beroemdste kattenrassen die er bestaan.

Ze zijn geliefd om hun vriendelijke, benaderbare, liefdevolle en zachtaardige persoonlijkheden.

Hun volgzame aard maakt ze ook zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, en veel eigenaren vinden hun eigenzinnige gedrag heel amusant.

Herkomst

De Maine Coon kat is afkomstig uit Maine (VS) en heeft een mysterieuze afkomst.

Hoewel niemand echt weet waar ze vandaan komen, linken veel folklore mythes hun ware afkomst aan die van ofwel Noorse Bosschip katten, of Marie Antoinette’s Turkse Angora katten.

Wat we wel weten is dat deze winterharde katachtigen uitstekende jagers zijn, die tientallen jaren in hun eentje hebben overleefd in de wildernis en in de extreem koude winters van New England.

Alvorens in te gaan op het antwoord op deze vraag, is het belangrijk op te merken dat het gemuteerde gen (Pd) dat verantwoordelijk is voor de geboorte van sommige katten met extra tenen, eigenlijk niet specifiek gerelateerd is aan het Maine Coon ras.

In plaats daarvan kunnen alle kattenrassen worden aangetast door deze genetische mutatie.

Wat zijn Polydactyl Maine Coons?

Als je aan een Maine Coon kat denkt, neem je waarschijnlijk aan dat ze allemaal 18 tenen aan hun poten hebben, net als andere kattenrassen.

In de meeste gevallen zou je zelfs correct zijn met deze gedachtegang, want de meerderheid van de Maine Coons die je tegenwoordig tegenkomt heeft vijf tenen aan elk van hun voorpoten, en vier tenen aan elk van hun achterpoten.

Maar besefte je dat dit niet altijd het geval was?

Polydactyle Maine Coon katten (ook bekend als ‘Hemingway katten’) worden geboren met extra vingers aan hun poten.

Ja, dat heb je goed gelezen, sommige Maine Coons hebben echt een zesde of zevende teen aan hun poot, of zelfs een negende!

Het aantal extra tenen aan elke poot wordt uiteindelijk bepaald door de genetica en de mate van polydactylisme van elke individuele kat.

Dit is duidelijk, omdat sommige Maine Coons alleen de zevende teen aan hun voorpoten hebben, terwijl andere katten extra tenen aan alle vier de poten hebben.

Hier is een verbazingwekkende video van een polydactyle Maine Coon kitten. Ik daag je uit om niet te gaan tellen hoeveel extra tenen het eerste prachtige kleine Maine Coon kitten heeft!

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal: ‘Catopia Maine Coon’ (link hier)

Verschil tussen Maine Coon en Maine Coon Polydactyl

Maine Coon katten zijn over de hele wereld geliefd om hun geweldige persoonlijkheden en verbluffend knappe uiterlijk.

Als je je daarom zorgen maakt dat een polydactyle Maine Coon misschien niet dezelfde karaktereigenschappen heeft als de meer algemeen voorkomende Maine Coon kat, wees dan niet bang.

De polydactyle Maine Coon kat is precies hetzelfde als de Maine Coon kat, op één zeer zichtbare factor na, die extra tenen!

Ja, hun poten zijn misschien dubbel zo groot als die van de andere Maine Coons die je hebt gezien, maar het hebben van extra tenen heeft geen invloed op de aanhankelijke, trouwe persoonlijkheid van deze zeldzamere katten.

Een aantal tenen:

 • Polydactyle Maine Coon katten: Hebben meestal 6-7 tenen aan elke poot. Als een kat extra tenen heeft, heeft hij altijd evenveel extra tenen aan elke kant. De natuur creëert zeker geen scheve polydactyle Maine Coon katten!
 • Maine Coon katten: 5 tenen aan hun voorpoten, en 4 aan hun achterpoten.

Het is gebruikelijker om de extra tenen te vinden op de polydactyle Maine Coons voorpoten. Uiteindelijk wordt het aantal extra Maine Coon tenen bepaald door de dominantie van het Pd mutant gen binnen elke individuele kat.

Wat is de persoonlijkheid van een polydactyle Maine Coon kat?

Alle Maine Coon katten, polydactyl of niet, delen de volgende belangrijke persoonlijkheidskenmerken:

 • Vriendelijk
 • Gedwee
 • Gentle
 • Goed met kinderen
 • Laid-Back
 • High Intelligent
 • Affectief

Voor meer informatie over de persoonlijkheid van de Maine Coon kat, lees mijn artikel: ‘Persoonlijkheid van de Maine Coon Kat‘.

Hebben alle Polydactyl Maine Coons wanten?

Sommige polydactyle katten hebben extra tenen in het midden van hun poten. Door deze tenen lijkt het alsof de kat een duim heeft, en ze worden schattig ‘wanten’ genoemd. Deze katten ‘duimen’ zijn niet tegenstelbaar.

Niet alle polydactyle Maine Coons zullen een stel ‘wanten’ hebben. Uiteindelijk zal het bestaan van ‘wanten’ afhangen van de unieke genetica van elke kat.

Bijvoorbeeld, een volwassen Maine Coon kat met wanten is genetisch meer geneigd om ook kittens met ‘wanten’ voort te brengen.

Waarom Polydactyl Maine Coons Hemingway katten worden genoemd.

Een interessant feit over de polydactyle Maine Coon kat is dat ze ook wel ‘Hemingway katten’ worden genoemd.

Dit is ter ere van Ernest Hemingway die geobsedeerd raakte door deze specifieke stam van het Maine Coon ras, nadat hij een witte polydactyle Maine Coon kat cadeau had gekregen van een scheepskapitein.

Na verloop van tijd werd Ernest Hemingway’s liefde voor de Maine Coon polydactyl alleen maar sterker. Hij bezat vele polydactyl Maine Coon katten, en na zijn dood in 1961 werd zijn huis in Key West (Florida) omgebouwd tot een kattenmuseum!

Tot op de dag van vandaag herbergt het museum nog steeds Maine Coons, waarvan er 50 vermoedelijk directe afstammelingen zijn van Hemingway’s polydactyle Maine Coon cats pack (bron).

Hebben Polydactyl Maine Coons geluk?

Zeelieden hielden polydactyle Maine Coon katten op hun schepen, omdat ze bekend stonden als uitstekende jagers en ‘mousers’, en dus een belangrijke rol speelden bij het op afstand houden van de muizenpopulatie aan boord.

De extra tenen van de polydactyle Maine Coons hielpen deze katten gemakkelijker prooien te vangen en vast te houden, en werden beschouwd als zeer gelukkig voor zeelieden.

Hun bredere poten hielpen deze grote katten in evenwicht te blijven, zelfs wanneer de schepen heen en weer schommelden, op zee.

Waarom zijn sommige Maine Coons Polydactyl?

Er zijn een aantal verschillende verklaringen waarom Maine Coons geboren worden met polydactylisme.

 • Evolutie: Het Maine Coon kattenras evolueerde vele decennia geleden op natuurlijke wijze, om zich aan te passen aan het koude winterklimaat van New England. Hun extra tenen maakten hun poten ‘dubbel zo groot’, waardoor deze ‘sneeuwreuzen’ over de koude sneeuw konden lopen zonder erin weg te zakken. Er groeiden ook plukjes haar op hun poten om deze katten te beschermen tegen het harde winterklimaat.
 • Jagen: Deze fabelachtige sneeuwreuzen overleefden vele decennia in de wildernis. Veel kattenspecialisten denken dat een deel van hun succes in de wildernis, zij zich aanpasten en extra tenen lieten groeien om hen te helpen jagen. Extra tenen boden deze grote katten een beter evenwicht, en maakten hen wendbaarder.

Zijn Polydactyle Maine Coons zeldzaam?

In de jaren 1950 maakten polydactyle Maine Coon katten ongeveer 40% van het ras uit. In de loop der jaren hebben veel fokkers actief stappen ondernomen om deze genetische afwijking met meerdere tenen te verwijderen uit de katten die ze fokten.

Bijgevolg zijn er tegenwoordig veel minder Maine Coon polydactyle katten.

Volgens deze website, de geregistreerde katten instantie staat bekend als CFA diskwalificeert nog steeds stamboom Maine Coon katten die extra tenen hebben.

Welk percentage Maine Coons zijn tegenwoordig polydactyl?

Volgens Beth Hicks werd in de jaren vijftig een studie uitgevoerd door een universiteit, met als doel het percentage Maine Coon polydactyle katten vast te stellen. Zij citeerde uit deze studie, dat “40% van de Maines polydactyls waren”.

Vervolgens merkte zij echter op dat dit percentage was gedaald toen het Maine Coon kattenras weer in het showcircuit kwam.

De afname van polydactyle Maine Coon katten wordt beschouwd als een direct gevolg van het feit dat fokkers de extra tenen van hun showkittens actief “uitfokken” om te voldoen aan de showregels (bron).

Na uitgebreid onderzoek heb ik geen duidelijkheid gevonden over het exacte percentage polydactyle Maine Coon katten dat tegenwoordig bestaat.

Genetica van de Polydactyl Maine Coon

Maine Coons die geboren worden met extra tenen aan hun poten worden vaak polydactyl Maine Coons genoemd. Deze aandoening is volkomen ongevaarlijk, en staat ook bekend als polydactylisme, en hyperdactylie (bron).

Alle polydactyle Maine Coons dragen de genetische afwijking die bekend staat als het Pd gen. Dit is een dominant gemuteerd gen dat ervoor zorgt dat er extra tenen aan de poten van een kat groeien.

Extra tenen worden meestal gevonden op de voorpoten van de kat, in plaats van op de achterpoten.

Produceren Polydactyl Maine Coons altijd Polydactyl Kittens?

Polydactyle Maine Coons hebben statistisch gezien meer kans op polydactyle kittens, omdat slechts één kopie van het genetisch gemuteerde Pd gen van de ouders op de nakomelingen hoeft over te gaan, om een polydactyle Maine Coon kitten te maken.

Als twee polydactyle katten samen worden gefokt, wordt de dominantie van het Pd-gen verder versterkt, waardoor de kans toeneemt dat de nakomelingen van deze katten ook polydactyle Maine Coons zullen zijn.

Het is echter heel goed mogelijk dat twee ouders drager zijn van het gemuteerde Pd-gen en toch geen polydactyle kitten voortbrengen.

Hebben vrouwelijke Maine Coons meer kans om polydactyl te worden?ctyl?

Deze overgeërfde autosomale eigenschap is niet bevooroordeeld naar een bepaald geslacht. Mannen hebben dus niet meer kans op polydactyl dan hun vrouwen, en omgekeerd.

Welke kleur hebben polydactyle Maine Coons?

Maine Coon katten zijn er in verschillende kleuren, 75 in feite!

Hoewel de polydactyle Maine Coon misschien andere genetica heeft dan de Maine Coons met het standaard aantal tenen, zijn hun kleuren niet anders.

De meest voorkomende kleur en patroon van de polydactyl Maine Coon is dan ook de mackerel tabby, of bruin klassiek. Andere kleuringen zoals solid, bi-color, en parti-color zijn ook beschikbaar, enz (bron).

Voor meer details over Maine Coon kleuringen, bekijk hier mijn artikel.

Zijn Polydactyl Maine Coons gezond?

Ik heb geen medisch bewijs gevonden dat aangeeft dat polydactyle Maine Coons vatbaarder zijn voor bepaalde katachtige gezondheidsproblemen dan Maine Coons met het standaard totaal van 18 tenen.

In feite zijn deze katten vaak betere jagers, en de extra tenen maken hen wendbaarder.

Voor meer details over de gezondheidsaandoeningen die vaak met de Maine coon kat worden geassocieerd, bekijk mijn artikel ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

Polydactyl Maine Coon Levensduur

Maine Coon katten hebben een gemiddelde levensduur tussen 10-15 jaar. Er zijn geen aanwijzingen dat de polydactyl Maine Coon minder lang leeft dan andere katachtigen van het Maine Coon ras.

Lees mijn artikel ‘Wat is de gemiddelde levensduur van de Maine Coon kat?‘.

Maine Coon Stichting Polydactyl Fokkers

De Maine Coon Foundation van Polydactyl fokkers is opgericht door TICA om individuen te helpen hun droom polydactyl Maine Coon kitten, of kat te vinden.

Hoewel de TICA niet garant staat voor deze fokkers, is het een geruststellende gedachte dat al deze fokkers de TICA ‘Code of Ethics’ (zie hier voor details).

US Polydactyl Maine Coon fokkers:

UK Polydactyl Maine Coon fokkers:

Voor een volledige, en bijgewerkte lijst van polydactyl Maine Coon kattenfokkers, klik hier.

Als u echter liever een Maine Coon heeft met het standaard aantal tenen, bekijk dan mijn fantastische artikel over ‘Maine Coon Cat Breeders In United States, By State‘.

Polydactyle kat Guinness Wereldrecord

Het Guinness World Record voor de meeste tenen van een polydactyle kat is gezamenlijk toegekend aan twee katten, de ene met de toepasselijke naam ‘Paws’, en de andere met de naam ‘Jake’.

Hoewel deze katten niet van het Maine Coon ras zijn, hebben ze elk een verbazingwekkende 28 tenen in totaal! (bron).

Als je me niet gelooft, kijk dan eens naar deze video:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘CBS News’ (link)

Conclusie

Polydactyle Maine Coons zijn zeer opvallend omdat ze door hun veelzijdige uiterlijk opvallen in de menigte.

Dit kattenras is geliefd om zijn verbazingwekkend volgzame, zachte, vriendelijke aard.

Potentiële eigenaren hoeven niet bang te zijn dat een polydactyle Maine Coon kitten qua persoonlijkheid en eigenschappen anders zal zijn dan andere Maine Coon katten. Hun enige verschil is dat hun genetica een aangeboren lichamelijke afwijking bevat.

Als je nog nooit een Maine Coon kat hebt gehad, lees dan zeker dit artikel over Maine Coon kenmerken, om een beter inzicht te krijgen in dit raskattenras.

Gerelateerde vragen aan

1. Polydactyle kattennamen

Of je Maine Coon nu het standaard aantal tenen heeft, of een paar extra cijfers, er zijn zoveel perfecte kattennamen om uit te kiezen. Waarom noem je je geweldige katachtige niet ‘Paws’, ‘Polly’, ‘Patch’, ‘Tootsie’, ‘Lily’, ‘Tinders’, ‘Shadow’, of ‘Toby’?

Plaats een reactie