Waarom miauwen Maine Coon katten niet?


Katten staan over het algemeen bekend als stille, onafhankelijke en zelfs afstandelijke wezens, die alleen aandacht vragen door te miauwen als ze dat nodig hebben, en dat is niet vaak.

Ter vergelijking, de Maine Coon maakt veel geluiden (zoals deze) behalve het gebruikelijke kattenmiauwgeluid dat we allemaal kennen. Dus, waarom miauwen Maine Coon katten niet? Lees verder om de verrassende waarheid te ontdekken!

Maine Coon katten miauwen wel, maar hun miauw klinkt niet als het miauwen dat we gewend zijn van katten te horen. In plaats daarvan kunnen Maine Coons spinnen, tjirpen, trillen, kletsen, sissen of janken. Maine Coons staan erom bekend dat ze zich meer als honden gedragen, en honden miauwen niet! Maine Coon geluiden zijn de verschillende manieren waarop ze met mensen communiceren.

Als je je hebt afgevraagd waarom je Maine Coon kat niet miauwt, heb je je waarschijnlijk ook afgevraagd of dit het geval is bij alleen jouw Maine Coon, of is het bij alle Maine Coons?

Blijf lezen om de feiten te ontdekken over Maine Coon kattenmiauwen, en waarom ze anders zijn dan andere katachtigen.

Waarom miauwen Maine Coon katten niet?

Maine Coons staan bekend om hun enorme omvang, zachte temperament, en zeer vocale aard.

Hoewel de voorouder van de Maine Coons niet definitief bekend is, geloven velen dat ze afstammen van Noorse boskatten of Siberische boskatten, omdat hun uiterlijk erg op elkaar lijkt (bron 1).

Het miauwen van katten is de manier waarop katachtigen met mensen communiceren, dus wanneer een Maine Coon vocaliseert, wat vaak het geval is, is dat ook de manier van uw Maine Coons om met u te communiceren.

Maine Coons zijn echter uniek omdat ze niet miauwen in de conventionele zin die we allemaal gewend zijn. In plaats daarvan gebruiken zij een verscheidenheid van andere kattengeluiden als gevolg van hun fok evolutie.

Waarom miauwen Maine Coons niet zoals we dat van andere katten gewend zijn?

Nou, simpel gezegd, deze grote katten staan nog steeds meer in contact met hun wilde, niet-gedomesticeerde natuur.

Wist je dat katten ook niet miauwen tegen elkaar? In plaats daarvan, als een kat communiceert met een andere kat, trillen ze, zoals Maine Coons doen.

Het miauwgeluid dat wij horen wordt gewoon gebruikt door katten die proberen te communiceren met hun mensen.

Hoe miauwen Maine Coons?

Hieronder volgt een lijst van de verschillende Maine Coon geluiden en geluiden die dit reuzenkattenras maakt, en wat elk geluid betekent:

 • Maine Coon gekwetter: Dit klinkt als een rustiger gekakel. Uw Maine Coon doet dit meestal als hij buiten naar vogels kijkt.
 • Maine Coon gekakel: Klinkt als een kruising tussen een conventionele kat miauw en een spinnen. Het is een hoge toon en komt in korte stoten. Het is vaak een uiting van geluk en tevredenheid. Chirps, zoals trills, geven ook honger, nood, of behoefte aan uw aandacht aan.
 • Maine Coon Hissing: Een Maine Coon hiss klinkt als een laag, keelachtig geluid gecombineerd met laag gegrom. Het duidt op gevoelens van onzekerheid en angst, maar ook van woede.
 • Maine Coon Huilen: Een Maine Coon brult als het geluid van een hondenbrul, alleen zachter. Maine Coons janken vaak door aangeleerd gedrag. Hun eigenaars hebben hun katten per ongeluk getraind om te janken door onmiddellijk te reageren op elke kreet van hun kat. Maine Coon katten janken ook als ze zich verdrietig voelen, eenzaam zijn, honger hebben, lichamelijk gewond zijn, of geslachtsrijp zijn.
 • Maine Coon Purring: Het spinnen van een Maine Coon kat klinkt als langgerekt zacht snurken. Het duidt op tevredenheid en voldoening. Maar het kan ook betekenen dat ze iets willen en jou vragen om het voor hen te halen!
 • Maine Coon Trilling: Trillen klinkt als langdurig spinnen. Net als het tsjirpen is het ook een hoge toon, maar het komt in lange, langgerekte zachte “brrrr” geluiden. Gekwetter duidt vaak op blijdschap, tevredenheid, en zelfs opwinding, maar ook op honger, verdriet, of behoefte aan aandacht. Je moet de context van hun tsjirpen en trillen controleren om beter te begrijpen wat ze je proberen te laten weten.

Maine Coon Katten “Miauwen” Veel?

Ja, Maine Coon katten miauwen veel! Alleen met hun eigen versie van geluiden.

Als je je hebt afgevraagd waarom mijn Maine Coon zoveel miauwt, nou, Maine Coons zijn over het algemeen erg spraakzaam.

Hun sociale aard betekent ook dat ze vaak met hun menselijke familie willen praten.

Wanneer een Maine Coon veel miauwt, betekent dit dat ze met je willen communiceren en met je in contact willen komen.

Hier zijn 9 veel voorkomende redenen voor een Maine Coon katten frequent miauwen:

 • Kletserig: Je kat wil gewoon met je praten!
 • Verveling: Kat is op zoek naar vermaak.
 • Speeltijd: Je Maine Coon wil misschien buiten gaan spelen.
 • Traktaties: Kat wil een traktatie.
 • Knuffels: Maine Coon katten houden van een knuffel.
 • Attentie: De kat wil gewoon aandacht.
 • Missing You: Maine Coon katten hebben een ingebouwd verlangen naar gezelschap.
 • Pijn: Controleer of uw Maine Coon geen pijn heeft, of vraag een dierenarts om dit te doen, als uw kat niet wil stoppen met miauwen.
 • Manieren: De kat zegt welterusten.
 • Seksuele rijpheid: Maine Coons mogen regelmatig huilen als ze geslachtsrijp zijn geworden en niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Vooral als ze 6 tot 8 maanden oud zijn.

Waarom zijn Maine Coons zo luidruchtig?

Waarom praten Maine Coon katten zo veel?

Nou, het is gewoon wat het Maine Coon kattenras doet! Het zijn enorm gezellige katachtigen en houden ervan om te babbelen met hun menselijke familie.

U zult zelfs merken dat uw Maine Coon u overal volgt waar u gaat terwijl ze hun spinnende, tjilpende, trillende en zelfs kwebbelende geluiden maken.

Ze zitten ook graag bij een hor of glazen deur en kijken wat er buiten gebeurt terwijl ze kletsen, vooral als ze naar vogels kijken!

Maine Coon kittens miauwen voortdurend en zullen alleen stoppen als je ze in je armen houdt. Het kan aanvoelen alsof je een mensenbaby hebt die 24/7 je aandacht en zorg nodig heeft!

Maine Coon miauwt ’s nachts

Wanneer uw Maine Coon ’s nachts miauwt, kan dat vaak betekenen dat ze u missen, nadat u naar bed bent gegaan.

Nogal wat Maine Coon katteneigenaren hebben meegemaakt dat hun Maine Coons 10 minuten nadat ze in slaap zijn gevallen zachtjes beginnen te janken!

Als dit bij u het geval is, maak er dan geen gewoonte van om uw kat onmiddellijk te troosten en te knuffelen, want dan traint u ze om nachthuilers te worden.

Als u uw kat overdag voldoende heeft gevoed en verzorgd, probeer dan niet in paniek te raken. Laat uw Maine Coon wennen aan de tijd alleen tijdens het nachtelijke gehuil. Of laat uw kat bij u slapen!

Leer meer over Maine Coon huilen in dit artikel.

Als je echter een oudere Maine Coon hebt, kan het huilen van een kat een teken zijn van achteruitgang van het gezichtsvermogen of het gehoor en kan het zijn dat ze bang of verward zijn omdat jij er niet bent.

Huilen kan ook een teken zijn van cognitieve disfunctie die leidt tot dementie.

Praat hierover met uw dierenarts, vooral als u merkt dat het janken van de Maine Coon een nachtelijk patroon wordt.

Zie het anders maar als een manier van je Maine Coon om “welterusten” te zeggen. Dus, zeg “goede nacht” terug en stuur ze liefdevolle gedachten en energieĆ«n.

Om hun nachtelijke “miauwen” te minimaliseren, geef ze veel aandacht en betrek ze bij veel activiteiten overdag, zodat ze te uitgeput zullen zijn om ’s nachts nog spraakzaam te zijn.

Spinnen Maine Coon Katten?

Ja, dat doen ze!

Maine Coons maken ook de volgende geluiden:

 • Chirp
 • Trill
 • Hiss
 • Howl
 • Chatter

Als een Maine Coon spint, drukken ze meestal tevredenheid en voldoening uit.

Het kan ook zijn dat ze je aandacht willen of iets van je willen. Dus, waarom ga je niet met ze in gesprek en kom erachter wat ze willen?!

Spinnen kan ook duiden op een “blije gedachten” strategie voor Maine Coons, vooral als ze pijn hebben, of als jij ziek bent en pijn hebt.

Geluidstherapie suggereert dat spinnen helpt bij genezing.

Spinnen maakt endorfine vrij bij katten, wat stresshormonen verlaagt.

Er is ook gemeten dat spinnende geluiden binnen 25 Hz tot 140 Hz vallen, de ideale frequentie voor wondgenezing, herstel van gewrichten en pezen, en genezing van gebroken botten.

Klinische observaties van katten die lijden aan aandoeningen van de bovenste luchtwegen tonen aan hoe hun spinnen hen helpt gemakkelijker te ademen.

Mensen met migraine hebben ook gemeld hoe hun hoofdpijn wordt verlicht als ze dicht bij spinnende katten liggen (bron 1).

Waarom maken Maine Coons rare geluiden?

De verscheidenheid aan Maine Coon geluiden die uw kat maakt, lijkt alleen maar raar wanneer u er niet aan gewend bent, of wanneer u zich niet realiseert hoe vocaal het Maine Coon kattenras over het algemeen is.

De Humane Society of the United States somt de geluiden op die alle katten maken, waaronder (bron 1):

 • miauwen
 • Purring
 • Chirping
 • Trilling
 • Grommend
 • Spitting
 • Hissing
 • Yowling
 • Howling
 • Chattering
 • Chittering
 • Twittering

Het kan zijn dat al deze “rare” geluiden vooral aan Maine Coons zijn toegeschreven omdat Maine Coons, als ras, socialer zijn dan de gemiddelde kat.

Het heeft ook te maken met de persoonlijkheden van katten. Net als mensen zijn sommige katten spraakzamer, en sommige katten niet.

Echter, als ras zijn Maine Coons meer hondachtig dan katachtig in hun zachte maar gretige vriendelijkheid voor mensen.

Wist u dat de term “vreemd” afkomstig is van het Oud-Engelse stamwoord “wyrd”, dat “lot” betekent, of “in contact met het lot” (bron 8)?

Is dit niet een mooie manier om aan je Maine Coon te denken, elke keer als ze al die “rare” geluiden maakt?

Conclusie

Dus, waarom miauwen Maine Coon katten niet?

Nou, dat doen ze wel, maar hun miauwen komt naar voren als andere geluiden dan alleen het gemiddelde miauwen van een kat.

Het miauwen van de Maine Coon kat is gevarieerd en divers, met inbegrip van kletsen, tjilpen, sissen, janken, spinnen, en trillen, afhankelijk van hun stemming en conditie.

Dit repertoire van geluiden kan worden geproduceerd door alle katten, maar ze zijn vooral geassocieerd met Maine Coons vanwege hun van nature sociale en communicatieve aard als een ras.

Gerelateerde vragen

Andere dingen die u zich misschien hebt afgevraagd over Maine Coons en de geluiden die ze maken, worden hieronder kort toegelicht.

Maine Coon krolse kat

Vrouwelijke Maine Coons janken als ze krols zijn, terwijl katers janken als ze een krolse poes ruiken. Gemiddeld is een Maine Coon poes 8 dagen krols, met tussenpozen van twee tot zes weken, afhankelijk van het seizoen, en variƫrend met de hoeveelheid beschikbaar daglicht.

Waarom tsjirpen Maine Coons naar vogels?

Katten tsjirpen wanneer ze opgewonden of geprikkeld zijn door een prooi. Het is meer een opgewonden geluid dan een geluid dat gebruikt wordt om te jagen. Wanneer Maine Coons naar vogels tsjirpen, geeft dat aan dat hun prooi-alertheid op hoog staat, en dat zij worden opgewekt door de aanblik van de vogels.

Plaats een reactie