Waarom is mijn Maine Coon zo bang?


Maine Coons staan bekend als liefdevol en trouw. Maar staan ze ook bekend als dapper? En zo ja, waarom is mijn Maine Coon dan zo bang?

Er zijn genoeg redenen waarom een Maine Coon bang kan worden. Het kan komen door het ontmoeten van nieuwe mensen, geluiden of sensaties waar ze niet aan gewend zijn, of zelfs door grote veranderingen in de familie-eenheid, zoals iemand die gaat studeren of weer naar huis verhuist.

Er zijn genoeg redenen waarom een Maine Coon angstig gedrag kan vertonen, vooral bij jonge Maine Coon kittens.

Of je nu te maken hebt met een overbezorgd Maine Coon kitten of een plotseling gestreste volwassen kat, deze complete gids voor het omgaan met een bange en angstige Maine Coon is er om je te helpen.

Dus blijf bij ons terwijl we helpen het mysterie van een verrassend timide Maine Coon te ontrafelen!

Lees verder om te ontdekken wat stress veroorzaakt bij Maine Coon katten, en wat de behandelingsmogelijkheden zijn.

Waarom is mijn Maine Coon zo bang?

Als ras staat de Maine Coon bekend als vrij winterhard en gezond.

Ze hebben behoorlijk wat zware omstandigheden moeten doorstaan voordat ze volledig gedomesticeerd werden en met succes geëvolueerd zijn om het harde winterklimaat van Maine, VS, te doorstaan.

De Maine Coon katten die we nu kennen zijn zachtaardig, liefdevol en lief. Ze zijn prachtige huisdieren, familieleden en metgezellen.

Maine Coons worden vaak aangeduid als hondachtig in hun aard en gedrag.

Ze brengen graag kwaliteitstijd door met hun eigenaar en gedijen er gewoon goed bij om een volwaardig lid van de familie-eenheid te zijn.

In het algemeen staan Maine Coon katten er van nature niet om bekend dat ze bang zijn, maar er zijn enkele vrij algemene triggers waar je op moet letten als je bezorgd bent dat je Maine Coon bang is.

Hoewel Maine Coons niet algemeen bekend staan als angstige katten, houd in gedachten dat ze net zo vatbaar zijn voor het worstelen met onverklaarbare veranderingen als mensen!

Hieronder vind je een complete uitleg van zo’n beetje elke belangrijke trigger van een bange Maine Coon, inclusief enkele minder bekende factoren die je misschien niet verwacht.

Hier zijn verschillende redenen waarom je Maine Coon zich misschien bang gedraagt of voelt (bronnen 1,2,3):

Vreemde geluiden

Vreemde geluiden zijn eng voor iedereen, niet alleen voor Maine Coons!

Wij kunnen misschien wel bedenken wat een geluid kan zijn (een auto die afgaat, enz.) maar uw Maine Coon niet.

Het enige waar uw Maine Coon op af kan gaan zijn de geluiden waaraan hij als kitten gewend was.

Als uw Maine Coon niet goed werd geïntroduceerd aan gewone geluiden zoals de stofzuiger, kunnen ze deze geluiden eng en intimiderend vinden, ondanks dat ze geen enkele bedreiging vormen.

Gebrek aan aandacht

Gebrek aan aandacht van jou kan leiden tot een onvervulde Maine Coon met verlatingsangst.

Zelfs als je momenteel bij je kat bent, kunnen ze nog steeds tekenen van angst en stress vertonen die zijn overgelopen van toen ze alleen waren.

Of, preventieve angst dat ze binnenkort weer alleen zullen zijn.

Nieuwe familieleden

Een nieuw lid van de familie dat zich bij het huishouden voegt, kan heel eng en verwarrend zijn voor uw Maine Coon.

Of het nu een nieuwe baby is, een ander huisdier dat in huis wordt geïntroduceerd, of een familielid dat naar huis verhuist (misschien terug van de universiteit voor de zomer, enz.).

Als je net bevallen bent van een baby, is hier hoe u uw Maine Coon kat succesvol kunt introduceren bij uw nieuwe baby….

Grote veranderingen

Vergelijkbaar met het vorige punt kan elke grote verandering in huis een bange Maine Coon kat veroorzaken.

Gewoon een kamer opnieuw schilderen en het meubilair verplaatsen kan behoorlijk verwarrend zijn voor uw Maine Coon en ervoor zorgen dat ze bijna hun oriëntatie verliezen.

Stel je voor dat, midden in de nacht, iemand je woonkamer binnenkomt en de plaats van al je meubels verandert, en de muren opnieuw schildert zonder het je te vertellen. Je zou de volgende ochtend een behoorlijke schok krijgen!

Dit geldt vooral als je Maine Coon kat blind is. Lees meer over blindheid bij Maine Coon katten.

Letsel of ziekte

Wanneer uw Maine Coon gewond of ziek is, kan hij angst en bezorgdheid vertonen als uiting van de stress en kwetsbaarheid die hij voelt.

Dit komt vaak voor bij Maine Coons die plotseling agressief zijn na hun hele leven daarvoor passief en zelfs aanhankelijk te zijn geweest.

Terzijde: veel mensen vragen zich af of Maine Coons bang zijn voor water en of dat een rol kan spelen.

Het antwoord is een volmondig NEE!

Maine Coons houden zoveel van water dat het bijna vreemd is – het lijkt wel of ze er een soort spirituele affiniteit mee hebben!

Zijn Maine Coon katten timide?

Sommige Maine Coons gedragen zich timide bij nieuwe mensen, en sommige niet. Het gedrag dat ze vertonen hangt vaak af van hoe ze werden gesocialiseerd als kitten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat schuchterheid bij Maine Coons geen raskenmerk van de Maine Coon is, dus uw eigen Maine Coon vertoont misschien helemaal geen tekenen van schuchterheid.

Over het algemeen zijn vrouwelijke Maine Coons meer gereserveerd en hebben ze tijd nodig om op te warmen voor vreemden die hun huis bezoeken.

De Maine Coon kater daarentegen wordt beschouwd als veel socialer en meer uitgaand, en begroet vaak nieuwe personen als zij hun territorium, d.w.z. hun huis, betreden.

Het temperament van de Maine Coon is er over het algemeen een van uitgaande vriendelijkheid. Vooral naar mensen die ze goed kennen, zoals familieleden die regelmatig op bezoek komen of vrienden die graag langskomen voor een kopje koffie.

Zijn Maine Coons verlegen?

Het eenvoudige antwoord is dat ze dat kunnen zijn! Als je een schuwe Maine Coon hebt, geef ze dan wat langer de tijd om op te warmen voor huisbezoek.

Houd in gedachten dat Maine Coons door hun hondachtige temperament zeer ontvankelijk zijn voor hoe hun baasjes zich voelen. Dit, gevoegd bij hun emotionele rijpheid, helpt hen snel huisgasten te identificeren die u wel en niet leuk vindt!

Als uw beste vriend bijvoorbeeld onaangekondigd langskomt, zal uw Maine Coon hem waarschijnlijk zeer welkom laten voelen.

Ter vergelijking: je Maine Coon zou minder aanhankelijk en liefdevol kunnen overkomen tegenover een vreemde waarvan ze het gevoel hebben dat hun baasje hem niet mag!

Zijn Maine Coons schichtig?

Is het je ooit opgevallen dat zinnen als ‘schichtig’ en ’timide’ op één hoop worden gegooid, en als hetzelfde worden beschouwd?

Dit lijkt vreemd omdat de twee uitdrukkingen iets verschillende betekenissen hebben en daarom op verschillende manieren van toepassing zijn op uw Maine Coon.

De beste manier om de twee uitdrukkingen in je hoofd te scheiden is als je schuchterheid associeert met de waarschijnlijkheid dat je je bang voelt en schichtigheid met er naar handelen.

Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat katten van mensen houden die ze kennen, maar schichtig zijn rond vreemden. Dit geldt voor alle kattenrassen, niet alleen voor de Maine Coon.

Maine Coons zijn vaak schuw rond mensen waar ze onzeker over zijn en zullen daarom veel eerder vluchten als ze een slecht gevoel beginnen te krijgen.

Dus, zijn Maine Coons schichtig?

Ze kunnen zeker rond nieuwe mensen of mensen waar ze niet helemaal zeker van zijn.

Als uw Maine Coon zich schichtig voelt, hebben ze de neiging om een vecht- of vluchtfase in te gaan met veel meer urgentie dan normaal verwacht zou worden.

Maine Coons zullen eerder uithalen met een snel gesis en een cartooneske, over de vloer glijdende, uitgang uit de kamer als er een persoon of zelfs geluid is waar ze niet helemaal zeker van zijn.

Hoe een zenuwachtige kat te helpen

Je arme Maine Coon kat zien stressen kan helemaal hartverscheurend zijn.

Hier zijn enkele geweldige tips over hoe je een verlegen bange kat kunt helpen (bron 1):

1. Geef ze de ruimte

Maine Coons hebben, net als mensen, van tijd tot tijd hun eigen ruimte nodig.

U voelt misschien de behoefte om uw nerveuze kat door het huis te volgen als een vorm van morele steun. Maar eigenlijk kunt u ontdekken dat het hen kan helpen te kalmeren als ze de behoefte voelen om alleen te gaan.

Door een deel van uw huis aan hen toe te wijzen, zoals de hoek van een kamer met een kattenboom en een bed of twee, kunnen ze zich wat veiliger voelen.

2. Triggers verwijderen

Dit klinkt voor de hand liggend, maar soms is het eenvoudigste om triggers te identificeren die ervoor zorgen dat uw Maine Coon zich nerveus voelt en deze uit de vergelijking te verwijderen.

Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat ze een hekel hebben aan het geluid van een elektrisch scheerapparaat? Zo ja, overweeg dan over te stappen op een gewoon scheerapparaat.

Of, veroorzaakt het geluid van de magnetron stress bij uw Maine Coon kat? Zo ja, zorg er dan voor dat u de magnetron stopt vlak voordat hij piept.

3. Breng meer tijd thuis door

Uw Maine Coon kan zich nerveus voelen omdat ze zich eenzaam voelen.

Maine Coons doen het niet goed met langdurige ongewenste tijd alleen en dit kan ertoe leiden dat ze nerveus en onrustig worden, zelfs als u in de buurt bent.

Probeer gedurende de dag meer tijd thuis door te brengen, niet eens per se met uw Maine Coon, en kijk of hun humeur verbetert.

4. Creëer een routine

Katten zijn gewoontedieren en dit geldt ook voor Maine Coons.

Door een routine te creëren waarmee ze zich kunnen identificeren en die ze gedurende de dag als maatstaf kunnen gebruiken, kunt u normaliteit creëren in het leven van uw kat en mogelijk een groot deel van hun stress verlichten.

Als je bijvoorbeeld elke dag om 18.00 uur thuiskomt van je werk, zal je Maine Coon kat dit snel leren en niet zo erg piekeren dat je niet thuiskomt.

5. Feromoon Plugins

Feromoonplugins die kalmerende en ontspannende kattenferomonen verspreiden in de lucht rond uw huis kunnen worden gebruikt om een deel van de angst die uw kat voelt teniet te doen.

Deze massaal populaire kat feromoon diffuser verkocht door Amazon heeft vele katten over de hele wereld geholpen. Het beweert te helpen tegen stress en angst bij katten.

Terwijl dit product geweldig is, houd in gedachten dat u nog steeds de hoofdoorzaak van de stress van uw Maine Coon kat moet oplossen.

Gebruik deze diffuser als een aanvulling op uw andere methoden om nervositeit bij katten te bestrijden.

Sommige mensen vinden dat kattenkruid, indien spaarzaam gebruikt, van groot nut kan zijn voor een bijzonder angstige kat.

6. Praat met een dierenarts

Als niets lijkt te werken en u de oorzaak van uw Maine Coons-angst niet kunt oplossen, laat staan vaststellen, is spreken met een dierenarts bijna altijd de moeite waard.

Een dierenarts zal enkele specifieke inzichten bieden in het welzijn van uw Maine Coon die u waarschijnlijk nergens anders kunt krijgen.

Ze kunnen ook verborgen Maine Coon verwondingen diagnosticeren die uw kat voor u heeft proberen te maskeren.

Zijn Maine Coons graag alleen?

Hoewel Maine Coons af en toe wat tijd alleen waarderen, zijn ze bijna altijd gelukkiger als ze bij jou zijn. Of bij een ander lid van de familie.

Als je je Maine Coon ooit hebt betrapt op een dutje in je bed, kan dit zeker als alleen tijd worden beschouwd.

Maar let op, ze hebben gekozen om hun “alleen-tijd” door te brengen op een plaats die een bijzonder sterke band met jou heeft.

Een Maine Coon kan onregelmatig tijd alleen doorbrengen, maar alleen als ze zich daar prettig en veilig bij voelen.

Maine Coons doen het niet bijzonder goed als ze langere tijd alleen zijn.

Als je je Maine Coon elke dag 12 uur alleen laat om naar je werk te gaan, valt dat zeker onder de noemerongewenste tijd alleen‘.

Als je vanuit huis werkt en slechts sporadisch het huis verlaat om boodschappen te doen of vrienden te zien, etc, zou dat voor je Maine Coon acceptabeler zijn!

Maine Coons mogen niet langer dan 8-10 uur achter elkaar alleen gelaten worden, of maximaal 1-2 uur als ze nog kittens zijn.

Hebben Maine Coons verlatingsangst?

Hebben Maine Coons verlatingsangst?

Ja, Maine Coons kunnen echt last hebben van verlatingsangst als aan hun sociale en emotionele behoeften niet wordt voldaan door jou of de rest van het gezin.

Maine Coons beschouwen u als uiterst belangrijk in hun leven en als ze u nauwelijks te zien krijgen, zullen ze zeer slecht reageren.

Met dit in gedachten mogen Maine Coons niet langer dan 8-10 uur per keer verlaten worden, of 12 uur als dat maar heel zelden gebeurt.

Ter vergelijking, andere kattenrassen kunnen wel 24 uur lang alleen gelaten worden, zolang ze voldoende voedsel en water hebben. Andere kattenrassen kunnen zelfs dagenlang alleen door de buurt lopen!

Als u echter zo’n lange tijd van uw Maine Coon wegblijft, zou hij in totale kwelling verkeren en misschien nooit meer herstellen van de gevoelens van verlatenheid.

Scheidingsangst is een probleem dat zich net zo goed manifesteert wanneer je bij je Maine Coon bent als wanneer je uit elkaar bent.

Bijvoorbeeld, als je Maine Coon territoriaal wordt en benadrukt als je in de buurt bent is dat bijna altijd een teken dat ze meer van je moeten zien. Niet dat ze liever hebben dat je er niet bent.

Doen Maine Coons het beter in paren?

Maine Coon katten zijn beter in paren, dan alleen.

Als je niet in staat bent om elke dag de hele dag volledig aanwezig te zijn in je Maine Coons leven, zullen ze veel beter af zijn met een andere Maine Coon om hun dagen mee door te brengen.

Maine Coons kunnen lijden aan verlammende verlatingsangst dus een katachtige vriend of vriendelijke hond als huisgenoot is aan te raden.

Als u van plan bent een tweede Maine Coon te nemen is het meestal een goed idee om ze allebei tegelijk te nemen in plaats van de een na de ander.

Dit is belangrijk omdat het eventuele territoriale problemen van katten vanaf het begin wegneemt.

Als je broer en zus Maine Coons koopt of adopteert bij een fokker of adoptiecentrum, zal dit beide katten ook helpen zich beter aan te passen aan hun nieuwe thuis.

Maine Coon Gedragsproblemen

Maine Coons zijn lieve katten en zijn uitstekende huisdieren.

Maar, ze zijn zeker niet perfect en hebben een zekere neiging tot een paar Maine Coon gedragsproblemen waarvan je je zeker bewust moet zijn voordat je een van deze grote katten mee naar huis neemt.

Hier zijn enkele potentiële Maine Coon gedragsproblemen om je bewust van te zijn:

Agressie

Agressie

Maine Coons hebben de neiging agressie te tonen als ze gestrest of bang zijn.

Als er een soort trigger is, zoals blootstelling aan lawaai of een sensatie waar ze niet op gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief worden uit angst en zelfbehoud.

Duidelijke tekenen van agressie zijn:

  • Sissend
  • Krabben
  • Naar jou of anderen lonken

Destructief gedrag

Maine Coons kunnen destructief worden als niet aan hun sociale en ruimtebehoeften wordt voldaan.

Zowel het krabben aan meubels, als het kauwen op dingen die NIET Maine Coon kattenspeelgoed, enz. kunnen allemaal bewijzen zijn van een Maine Coon die niet genoeg één-op-één tijd krijgt met zijn eigenaar.

Als alternatief kan het een teken zijn dat uw Maine Coon niet genoeg ruimte heeft om binnen het huis te zwerven.

Geen gebruik maken van de kattenbak

Een andere mogelijk veel voorkomende vorm van slecht gedrag is een Maine Coon die zijn of haar behoefte ergens anders doet dan in de kattenbak.

Dit kan een teken zijn dat uw Maine Coon is overstuur en gestrest is of dat ze niet genoeg ruimte hebben.

Het kan ook een vorm van territoriummarkering zijn waarbij uw Maine Coon probeert wat meer van uw gedeelde ruimte voor zichzelf op te eisen.

Territoriaal

Maine Coons kunnen om verschillende redenen territoriaal worden.

Dit kan worden vastgesteld door te zien of uw Maine Coon veel ijsbeert, defensief is voor mensen die in hun buurt komen (of u) en zelfs deuropeningen bewaakt om de stroom van mensen en huisdieren in en uit een kamer te controleren.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat meer verlicht bent over het onderwerp waarom is mijn Maine Coon zo bang?

Maine Coons zijn absoluut geen bange katten, maar, ze hebben wel de neiging om te worstelen met onverklaarbare veranderingen en geluiden waaraan ze niet gewend zijn. Hetzelfde als elk ander huisdier.

De meeste Maine Coons zijn vrij goed in het zich aanpassen aan nieuwe en vreemde situaties als ze de juiste steun en liefde van hun eigenaar krijgen.

Hoewel de meeste angsten gebaseerd zijn op ervaringen die ze wel of niet hebben gehad als kitten is er nog ruimte om mee te werken als volwassen kat.

Positieve versterking en gecontroleerde blootstelling aan bepaalde triggers kunnen worden gebruikt om een bange of angstige Maine Coon te helpen.

Houd in gedachten, dat in sommige gevallen angst en vrees een uiting zijn van verwonding of ziekte.

Als u er met geen mogelijkheid achter kunt komen wat de oorzaak is van de angst en stress van uw Maine Coons, kan het de moeite waard zijn om snel een dierenarts of andere dierspecialist te raadplegen.

Gerelateerde vragen aan

Worden katten bang in het donker?

Katten hebben een uitstekend gezichtsvermogen en kunnen zelfs bij de minste verlichting perfect zien. Katten zijn niet van nature bang in het donker. Ze vinden het echter ook niet altijd even prettig.

Worden Maine Coons depressief?

Maine Coons zijn zulke sociale wezens dat ze depressief en melancholiek kunnen worden als niet aan hun sociale behoeften wordt voldaan.

Huilen Maine Coon katten veel?

Maine Coons staan niet bijzonder bekend om het huilen. Ze zullen echter huilen en destructief worden als ze erg eenzaam zijn.

Plaats een reactie