Waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger?

Als uw kat u voortdurend om eten smeekt, vraagt u zich waarschijnlijk af waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger? Veel eigenaren maken zich zorgen dat hun hongerige kat lijdt aan een onderliggende ziekte omdat hun kat vaak om meer eten vraagt dan normaal.

Gelukkig zijn er veel andere mogelijke redenen waarom een Maine Coon de hele tijd honger kan hebben.

Een Maine Coon die altijd honger heeft, krijgt waarschijnlijk niet genoeg voedsel. Dit grote kattenras heeft veel meer calorieën nodig dan de gemiddelde huiskat, en het komt vaak voor dat eigenaren hen te weinig eten geven. Er zijn vele andere onderliggende redenen die ook de oorzaak kunnen zijn, zoals een niet gediagnosticeerd gezondheidsprobleem of u geeft voedsel van slechte kwaliteit.

Hoewel de meest voorkomende reden voor een Maine Coon om constant honger te hebben een gebrek aan adequate voeding is, zijn er nog tal van andere redenen waarom uw kat de hele tijd honger kan hebben.

Zorg ervoor dat je verder leest om precies te weten te komen waarom je kat altijd smeekt om meer eten!

Waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger?

Maine Coon katten staan erom bekend het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld te zijn. Dit betekent dat het voedsel dat ze eten ongelooflijk belangrijk is voor het behoud van hun grootte en gezondheid. Het juiste Maine Coon dieet moet bestaan uit veel eiwitten, met een gematigde hoeveelheid koolhydraten en een zeer lage hoeveelheid granen.

De meeste eigenaren geven er de voorkeur aan hun Maine Coons elke dag een mix van natvoer en droogvoer te geven. Sommige eigenaars geven hun katten echter liever rauw vlees te eten, zoals ze in het wild zouden eten. Eigenaren die hun kat een rauwkostdieet geven, gebruiken rauw vlees zoals rundvlees, vis en kip, gecombineerd met essentiële vitaminen en aanvullende oliën om de gezondheid van hun kat te waarborgen.

Zelfs als je je best doet om je Maine Coon van al het voedsel te voorzien dat hij nodig heeft, kun je merken dat je Maine Coon hongeriger lijkt te zijn dan zou moeten. Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon altijd honger lijkt te hebben, dan is hier een uitgebreide lijst van mogelijke redenen waarom!

1. Uw Maine Coon krijgt niet genoeg te eten

De eerste (en meest voor de hand liggende) reden waarom je Maine Coon altijd honger lijkt te hebben, is dat hij simpelweg niet genoeg eten krijgt. Maine Coons zijn groter dan de gemiddelde huiskat, en hebben als gevolg daarvan meer calorieën nodig.

U zou uw Maine Coon elke dag ongeveer drie ons droogvoer moeten geven, of ongeveer negen ons natvoer. De meeste eigenaars vinden dat een combinatie van nat- en droogvoer het beste werkt. Probeer de porties van uw kat te vergroten, en hopelijk zal uw Maine Coon na elke maaltijd volledig tevreden zijn!

Dit zijn mijn favoriete voeding voor onze Maine Coon kat.

2. Lage kwaliteit kattenvoer

Geeft u uw Maine Coon voedsel van lage of hoge kwaliteit?

Zelfs als u uw Maine Coon voldoende calorieën geeft, kan het zijn dat het soort voer dat u aanbiedt niet voldoende is om de honger van uw kat te stillen. Maine Coons hebben hoogwaardig voer nodig dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet.

De kans is groot dat als je het goedkoopste voer koopt dat beschikbaar is voor je kat, dit een negatieve invloed zal hebben. Goedkopere kattenvoeding gebruikt meer “vulstof” ingrediënten, zoals granen, die weinig substantie bieden aan het dieet van uw kat. In plaats daarvan moet u duurder kattenvoer kopen dat een hoge hoeveelheid eiwitten bevat, evenals een matige hoeveelheid koolhydraten.

Zorg ervoor dat u uw dierbare Maine Coon kat nooit iets voert van dit voedsel geeft.

3. Uw kat verveelt zich

Maine Coons staan bekend als intelligente en speelse katten, en ze hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig om zich te blijven vermaken. Als uw kat niet genoeg ruimte heeft om te spelen of niet genoeg speeltjes om hem bezig te houden, kan hij het grootste deel van zijn tijd besteden aan eten.

Zorg ervoor dat uw Maine Coon veel speeltjes heeft, die u om de paar weken moet afwisselen om te voorkomen dat uw kat er op uitgekeken raakt. Organiseer ook een dagelijks speelmoment met uw kat voor wat extra verrijking!

Trakteer je extra grote katachtige op een kattentoren, om ze te helpen gedurende de dag te spelen en te bewegen. Deze zijn mijn favoriete extra grote kattentorens op de markt op dit moment. Ze zijn ontworpen met grote kattenrassen in gedachten, en bieden uw kat een plek die hij als ‘van hem’ kan beschouwen.

3. Uw kat is eenzaam

Geloof het of niet, een kat die voortdurend honger heeft, kan soms gewoon lijden aan eenzaamheid. Maine Coons zijn zeer sociale wezens die het niet goed doen als ze niet een behoorlijke hoeveelheid liefde en aandacht krijgen. Als jij of je familie constant weg is, en je hebt geen andere katten als gezelschap, dan kan je Maine Coon als gevolg daarvan vaker gaan eten.

Als je vermoedt dat je Maine Coon eenzaam is, moet je zorgen voor meer één-op-één tijd met je kat, en je zou zelfs kunnen overwegen om een nieuwe harige vriend te adopteren om hem wat gezelschap te geven!

4. Verkeerde Bowl Vorm

Katten zijn zeer gevoelige wezens, en zelfs schijnbaar kleine factoren in hun omgeving kunnen een enorme impact hebben op hoe ze leven. Veel katten eten uiteindelijk minder vanwege de kom waaruit ze eten. Een van de meest voorkomende boosdoeners is de vorm van de voerbak.

Katten hebben zeer gevoelige snorharen, en diepe kommen eindigen vaak met het belasten of verbuigen van hun snorharen. Geef uw kat een ondiepe voerbak die gemakkelijk te bereiken is, zodat uw kat zoveel kan eten als hij wil.

5. Uw kat heeft het moeilijk om zich aan te passen aan een nieuw schema

Katten zijn gewoontedieren. Zelfs kleine veranderingen in hun omgeving of schema kunnen hen veel meer beïnvloeden dan een mens.

Als je je Maine Coon onlangs mee naar huis hebt genomen, was hij waarschijnlijk gewend aan een ander voedingsschema. Als uw kat gewend is om op bepaalde tijden te eten, is de kans groot dat hij begint te klagen dat hij honger heeft. Probeer een meer geleidelijke overgang naar een nieuwe voedertijd te implementeren, zodat uw kat niet van streek raakt door een abrupte verandering.

6. Het metabolisme van uw Maine Coon is ongebruikelijk hoog

Door hun grote formaat eten Maine Coons al veel meer dan de meeste normale huiskatten. Natuurlijk is elke kat anders, en uw Maine Coon kan een nog hogere stofwisseling hebben dan de meeste andere katten van hetzelfde ras. Uw kat kan ook meer calorieën verbranden als hij buiten rondrent, of actiever is dan andere katten.

Zorg ervoor dat je je dierenarts raadpleegt voordat je drastische veranderingen aanbrengt in je dieet, maar als je vermoedt dat je Maine Coon een hoog metabolisme heeft, dan wil je misschien zijn calorie-inname een beetje verhogen om alle energie die hij verbrandt goed te maken.

7. Het recept van het voer van uw kat is veranderd

Zoals eerder vermeld, zijn katten extreem gevoelig, vooral voor verandering. Zonder het zelf te weten, kan het merk kattenvoer dat U koopt van recept veranderd zijn. Voedsel dat uw kat vroeger lekker vond, kan net genoeg veranderd zijn dat uw kat er niet meer van geniet.

Als je denkt dat dit het geval kan zijn, kun je online rondsnuffelen of het merk waar je al jaren van koopt onlangs het recept heeft veranderd. Als dat het geval is, moet u misschien (geleidelijk) overschakelen op een nieuw soort kattenvoer dat uw kat wel lekker vindt.

8. Uw Maine Coon lijdt aan stress

Net zoals eenzaamheid en verveling een verandering in de eetgewoonten van je kat kunnen veroorzaken, kunnen stress en depressie dat ook. Het is belangrijk om de emotionele toestand van uw kat in de gaten te houden, vooral omdat het vaak een effect kan hebben op hun fysieke gezondheid.

Een kat die gestrest is door een verhuizing, een verandering in routine, of de komst van een nieuwe kat of baby, kan meer of minder gaan eten als een copingmechanisme. Als de verandering in dieet van uw kat gepaard gaat met agressief of angstig gedrag, zoals uithalen, verstoppen, of weinig interesse tonen in spelen, is het waarschijnlijk dat uw kat lijdt aan stress.

9. Uw kat is zwanger

Een ongesteriliseerde Maine Coon die veel meer begint te eten dan normaal kan zwanger zijn, of misschien net bevallen! Met een heleboel kleine kittens om voor te zorgen, heeft een kat uiteindelijk veel meer eten nodig. Het is volkomen natuurlijk voor een drachtige of zogende kat om een aanzienlijke hongerslag te vertonen.

Een zwangere of zogende kat is in een veel kwetsbaardere toestand dan normaal, dus het is noodzakelijk dat je haar voldoende voedsel geeft, zodat ze op krachten kan blijven!

10. Uw kat kotst na het eten

Veel katten zijn berucht om het feit dat ze te snel eten. Omdat katten een gevoelige spijsvertering hebben, kan te snel eten er echter voor zorgen dat ze moeten overgeven. Dit betekent natuurlijk dat uw kat een groot deel van de calorieën en het vocht verliest dat hij net heeft opgenomen.

Om te voorkomen dat uw kat te snel eet, kunt u timed feeders aanschaffen, of obstructies toevoegen aan de etensbak van uw kat om zijn eetproces te vertragen. Dit zal hun spijsverteringsstelsel meer tijd geven om het voedsel dat zij zojuist hebben gegeten te verwerken, en zal braken minimaliseren.

11. Uw Maine Coon lijdt aan haarballen

Omdat katten zichzelf verzorgen met hun tong, slikken ze uiteindelijk veel vacht in. Haarballen worden veroorzaakt door een ophoping van haar in het spijsverteringsstelsel van uw kat, waardoor ze niet zoveel voedsel kunnen eten als ze zouden moeten.

Maine Coons, met hun middellange tot lange vacht, zijn bijzonder vatbaar voor haarballen. Om haarballen te minimaliseren, borstel ze een of twee keer per week, en meer tijdens het verharingsseizoen. Dit vermindert de hoeveelheid haar die ze binnenkrijgen, waardoor ze minder snel last hebben van haarballen.

Als uw Maine Coon kat vatbaar is voor haarballen, is het uiterst belangrijk dat u ze regelmatig borstelt.

Zorg ervoor dat u een of meer van deze Maine Coon kattenborstels omdat ze geweldig zijn voor het verwijderen van het dode haar dat gemakkelijk verstrikt kan raken in de lange dichte vacht van uw kat.

12. Uw kat reageert op een andere prikkel

Zoals ik al eerder zei, katten zijn gewoontedieren, en ze zullen vaak bepaalde schema’s oppikken. Het kan zijn dat u uw kat onbedoeld leert om iets anders te verwachten elke keer dat u hem eten geeft. Bijvoorbeeld, als etenstijd onmiddellijk gevolgd wordt door zijn favoriete snoepjes of een uitstapje naar buiten, zal uw kat van nature willen dat etenstijd zo snel mogelijk plaatsvindt.

Als je Maine Coon constant om eten bedelt, kan het zijn dat hij eigenlijk vraagt om de externe stimulans die vaak gepaard gaat met etenstijd. Zorg ervoor dat je dit gedrag beteugelt door de andere prikkels weg te nemen, zodat je kat geen ander gedrag of actie associeert met etenstijd.

13. Uw kat lijdt aan voedselagressie

Merk je dat je Maine Coon zijn eten zo snel mogelijk naar binnen schrokt, en gromt of tekenen van agressie vertoont als je hem benadert tijdens het eten? Dit is een duidelijk teken dat uw kat voedselagressie heeft.

Dit gedrag komt vooral voor als uw Maine Coon ooit een zwerfkat was, of op enig moment in zijn leven heeft moeten vechten om te overleven. Zwerfkatten en verwilderde katten, die onregelmatig toegang hebben tot voedsel, leren heel snel eten.

Helaas zal het enige tijd duren voordat uw kat leert dat hij niet al zijn voedsel zo snel mogelijk hoeft op te eten!

Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat je Maine Coon een veilige, afgelegen plek heeft om zijn eten op te eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat andere katten er bij kunnen komen.

14. Uw kat vindt zijn eten niet lekker

Helaas zijn sommige katten kieskeurige eters. Als je Maine Coon voortdurend honger heeft, maar niet veel eet van het voer dat je hem geeft, dan heb je misschien een kieskeurige eter in je handen. Ik weet dat mijn kat absoluut een hekel heeft aan voedsel met kipsmaak, maar wel gulzig alles eet wat naar vis smaakt!

Als je denkt dat je Maine Coon een kieskeurige eter is, dan is het waarschijnlijk tijd om verschillende merken en smaken voer uit te proberen voordat je iets vindt wat je kat lekker vindt.

15. 15. Ze hebben een smaak ontwikkeld voor “mensen voedsel”

Als uw Maine Coon voortdurend bedelt om tafelresten, denkt u misschien dat het komt omdat uw kat niet genoeg te eten krijgt. Maar meestal is uw kat gewoon nieuwsgierig. In extreme gevallen kan een kat zo gewend raken aan het eten van andermans voedsel, dat hij zijn neus ophaalt voor zijn eigen kattenvoer!

Menselijk voedsel, met name granen, fruit en ander voedsel dat geen vlees is, zou echter geen deel van het dieet van je kat moeten uitmaken. Het kan verleidelijk zijn om je kat lekkernijen van tafel te geven, maar je moet er zeker geen gewoonte van maken.

16. Uw kat wordt ouder

Als uw Maine Coon een senior kat is, kunt u een verandering in zijn eetgewoonten opmerken. Als katten ouder worden, vertonen ze vaak een toename of afname in hun eetpatroon. Het is vooral gebruikelijk voor oudere katten om meer te eten en minder te bewegen, wat vaak leidt tot obesitas.

Als je kat in de latere fasen van zijn leven langzamer gaat eten, is het goed om te beginnen met het geven van wat meer traktaties of wat meer voedsel dan normaal, maar niet in overmaat. De gezondheidsproblemen van een senior kat zullen alleen maar verergeren door overgewicht, dus het is belangrijk om nog steeds hun voedselinname te reguleren tot een gezonde hoeveelheid (bron 1).

17. Uw Maine Coon heeft parasieten

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon voortdurend om meer eten vraagt dan normaal, maar wel op gewicht blijft of afvalt, kan hij besmet zijn met parasieten. Darmwormen en andere parasieten kunnen van buitenaf worden opgelopen, vaak door interacties met andere katten.

Deze nare parasieten kunnen uit het voedsel van je Maine Coon lekken, waardoor hij hongeriger wordt dan normaal.

Als je vermoedt dat je kat last heeft van wormen of andere inwendige parasieten, breng dan meteen een bezoekje aan de dierenarts! Deze parasieten zijn zelden dodelijk, maar moeten zo snel mogelijk behandeld worden (bron 1).

18. Uw Maine Coon heeft een onderliggende gezondheidstoestand

In de meeste gevallen heeft een Maine Coon die voortdurend honger lijkt te hebben waarschijnlijk te maken met een probleem dat vrij eenvoudig kan worden opgelost. Helaas is het nog steeds mogelijk dat de honger van uw kat veroorzaakt wordt door een onderliggende gezondheidsprobleem.

Als het hongergevoel van je Maine Coon gepaard gaat met lusteloosheid, een verandering in de stoelgang, of andere alarmerende symptomen, dan moet je er meteen mee naar de dierenarts. Diabetes, kanker, en hyperthyreoïdie zijn slechts enkele van de mogelijke gezondheidsaandoeningen die een verhoogde honger bij een kat kunnen veroorzaken.

Dit zijn de ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemenwaaraan dit specifieke kattenras geneigd is te lijden.

Conclusie

Als je kat vaker om eten bedelt of iedere keer als hij bij de etensbak komt uitgehongerd lijkt, heb je je waarschijnlijk afgevraagd waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger? In veel gevallen krijgen Maine Coons niet genoeg calorieën binnen, of is hun voer niet van hoge voedingskwaliteit.

In andere gevallen kan een Maine Coon die voortdurend honger heeft last hebben van verveling, eenzaamheid, of zelfs onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de reden achter de constante honger van je Maine Coon te achterhalen en te behandelen voordat er ernstige gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Gerelateerde vragen

Hoeveel voer moet ik mijn Maine Coon kitten geven?

Maine Coon kittens hebben veel voedsel nodig om tot hun juiste grootte te groeien. Je moet een kitten 3 tot 4 porties voer per dag geven, daarna geleidelijk aan afbouwen naar 2 porties per dag als ze 10 maanden oud zijn.

Maine Coon Rauw Voedsel Dieet

Sommige Maine Coon eigenaren voeren hun katten graag rauw voedsel, zoals rundvlees, kip en vis, samen met aanvullende vitaminen. Dit dieet komt beter overeen met wat een kat van nature in het wild zou eten.

Plaats een reactie