Waar jagen Maine Coon katten op?


Bekend om hun wilde en mysterieuze erfenis, is het pas de laatste decennia dat het Maine Coon kattenras gedomesticeerd is geworden.

Dus, zijn Maine Coons nog steeds natuurlijke jagers, en waar jagen Maine Coon katten op?

Oorspronkelijk een wild kattenras, is de Maine Coon nu gedomesticeerd, maar jaagt nog steeds graag buiten als hij de kans krijgt. Maine Coon katten jagen op dieren die kleiner zijn dan zijzelf, van kleine insecten tot muizen, ratten, konijnen, eekhoorns en vogels.

In dit bericht leer je meer over het voedsel en het dieet van de Maine Coon kat, maar ook over hun jachtinstinct, op welke dieren ze kunnen jagen en wat hun grenzen zijn.

Waar jagen Maine Coon katten op?

Maine Coons zijn gespierde katten met een rechthoekige lichaamsvorm.

Ze hebben een brede borstkas, dikke poten, en een lange dikke semi-waterafstotende vacht.

Hoewel het Maine Coon kattenras misschien is ontstaan in Maine, Verenigde Staten, weet niemand echt hoe ze in de Amerikaanse staat, bekend om zijn koude winterklimaat, terecht zijn gekomen.

Deze voorheen wilde katten waren vroeger buitenkatten, maar werden uiteindelijk een werkras dat door boeren in schuren en huizen werd gehouden om hun gebouwen vrij te houden van knaagdieren.

De Maine Coon werd pas de laatste decennia gedomesticeerd en is nu een van de populairste kattenrassen ter wereld.

Als je je hebt afgevraagd waar Maine Coon katten op jagen, dan is het veilig om te zeggen dat het dieet van een wilde Maine Coon kat uiteindelijk afhing van hun omgeving.

Over het algemeen kun je echter verwachten dat een Maine Coon op de volgende soorten dieren jaagt:

 • Muizen
 • Ratten
 • Kleine vogels
 • Insecten
 • Kleine hagedissen
 • Kleine zoogdieren
 • Konijnen
 • Eekhoorns

Wat eten Maine Coon katten?

Maine Coon katten hebben enigszins unieke dieetvereisten, in vergelijking met andere kattenrassen.

Zo heeft de Maine Coon een eiwitrijk dieet nodig voor het behoud van hun goede gezondheid, gespierde bouw en hoge energieniveau.

Deze grote katten hebben een speciaal dieet nodig dat er ongeveer als volgt uitziet:

 • 30-50% Eiwit
 • 20-30% Koolhydraten
 • 2 – 5 % Vezels
 • Vet

Maine Coons hebben ongeveer 24 – 35 calorieën per dag per pond lichaamsgewicht nodig, wat betekent dat katten van 8 – 25 pond 190 – 875 calorieën per dag nodig hebben (bron 1).

Houd er echter rekening mee dat dit algemene vereisten zijn en dat het dieet van uw Maine Coon moet worden aangepast aan hun:

 • Levensstijl
 • Niveau van fysieke activiteit
 • Leeftijd
 • Levensfase

Wat eten Maine Coon katten in het wild?

Wat Maine Coon katten in het wild eten is echter anders, omdat ze hun jachtvaardigheden moesten gebruiken om levend voedsel te vangen en te consumeren.

Het grootste deel van hun dieet in het wild bestond uit:

 • Kleine knaagdieren
 • Vogels
 • Reptielen
 • Insecten

Eiwit was essentieel voor deze grote katten om hun spiermassa te behouden, maar wilde Maine Coon katten zouden meer vet in hun dieet nodig hebben gehad om aan calorieën te komen.

Do Maine Coons Kill Other Cats?

Er wordt niet gedacht dat Maine Coon katten andere katten zouden doden.

Technisch gezien zou een kat echter in een zeer zeldzame of extreme situatie een andere kat kunnen doden, hoewel men denkt dat dit niet vaak voorkomt.

Maine Coons staan niet bekend als vijandig tegenover andere katten, noch als in staat om agressief te jagen of andere katten te doden (bron 1).

Do Maine Coons Kill Birds?

Ja, een Maine Coon kan een vogel doden als hij hem vangt!

Als natuurlijke jagers zijn Maine Coon katten net zo geneigd om vogels te jagen en te doden als elke andere kat, als ze genoeg vrije tijd krijgen om te verkennen en te jagen.

Deze formeel wilde katten hebben het natuurlijke vermogen, de kracht, het geduld, de belangstelling en de stealth om een vogel te doden.

Zal een Maine Coon kippen doden?

Maine Coon katten zijn van nature niet geneigd kippen aan te vallen.

Ze kunnen er echter wel van genieten kippen te achtervolgen en een algemene belangstelling voor hen te tonen.

In ernstiger situaties kan een kat een kip aanvallen als hij honger heeft, slecht gesocialiseerd is of er toegang toe heeft.

Zijn Maine Coons goede rattenvangers?

Omdat ik mijn hele leven op het platteland heb gewoond, heb ik me vaak afgevraagd of Maine Coons ratten doden?

De waarheid is dat Maine Coon katten beroemd zijn als goede rattenvangers! In feite was het vangen van muizen en ratten op de boerderijen de hoofdtaak van de voorouders van de Maine Coons.

Maine Coons hebben een geweldig gehoor en zicht, terwijl ze ook zeer beweeglijk en zeer intelligent zijn, waardoor ze met gemak ratten kunnen leren, opsporen, vangen en zelfs doden.

Vangt een Maine Coon muizen?

Deze grote katten zijn zeer behendig en efficiënt in het vangen van muizen.

Hun geduldige en speelse aard stelt hen in staat hun prooi gedurende lange perioden zonder vermoeidheid op te jagen.

Kan een Maine Coon een vos doden?

Men denkt niet dat een Maine Coon een vos kan doden. Dat komt omdat vossen veel groter, sterker en gevaarlijker zijn dan Maine Coons.

Het is dus waarschijnlijker dat uw Maine Coon de confrontatie zou proberen te vermijden.

Het is echter mogelijk dat een beet van een Maine Coon besmet raakt en uiteindelijk een vos doodt.

Kan een Maine Coon een Coyote doden?

Maine Coon katten zijn niet in staat een coyote te doden.

Hoewel de Maine Coon zich met hun kracht en vaardigheden zou kunnen verdedigen tegen een aanval, is een coyote uiteindelijk aanzienlijk groter en sterker.

Daardoor zou een coyote in een gevecht met een Maine Coon waarschijnlijk zegevieren.

Kan een Maine Coon een mens doden?

Maine Coon katten kunnen geen mensen doden.

Deze grote katten staan bekend om hun minzaamheid en rustige, vriendelijke aard, dus als u zich afvroeg of een Maine Coon u kan doden, dan bent u veilig!

Een Maine Coon kan echter een mens aanvallen als hij zich bedreigd of gevangen voelt. In zo’n situatie kunnen ze gewelddadig reageren op de mens als ze zich gestrest voelen.

Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat een Maine Coon een mens zou kunnen doden, is het belangrijk te vermelden dat kattenbeten die onbehandeld blijven snel geïnfecteerd kunnen raken, met mogelijk de dood tot gevolg.

Jagen Maine Coons op konijnen?

Een Maine Coon kat zal jagen en een konijn doden, en allerlei knaagdieren.

Als een kat buitenshuis een wild konijn ziet, zal hij waarschijnlijk proberen erop te jagen, tenzij de kat goed gesocialiseerd is.

Conclusie

Waar jagen Maine Coon katten op?

Zoals je hebt gezien, jagen Maine Coon katten op een grote verscheidenheid aan kleine dieren als ze de kans krijgen, van kleine vogels tot muizen en ratten.

Hun behoefte aan een eiwitrijk dieet, en hun van nature indrukwekkende jachtvaardigheden maken hen tot uitstekende jagers, een vaardigheid die veel zeelieden en boeren zich realiseerden voordat deze grote katten gedomesticeerd werden.

Maine Coons zijn echter geen agressieve katten; integendeel, ze zijn zeer vriendelijk en ideaal voor gezinsomgevingen.

Ze hebben ook hun grenzen als het gaat om hun jachtcapaciteiten, want ze zullen niet in staat zijn op grotere of sterkere dieren te jagen, hoewel ze zich wel kunnen verdedigen als dat nodig is.