Verharen Maine Coon katten veel

Als je nooit zo’n fan bent geweest van kattenharen op je kleding en meubels, maar wel graag een kattenvriendje wilt, dan zijn Maine Coons misschien wel de beste optie.

Hoewel sommige katten behoorlijk wat haar verliezen, staat dit ras er niet om bekend dat het overmatig verhaart, vooral niet als u uw Maine Coon regelmatig borstelt.

In plaats daarvan zult u eerder dode haren over uw vloer zien rollen, die u snel en gemakkelijk kunt verwijderen.

Maine Coon katten verharen, net als andere kattenrassen. Dit ras verhaart echter in verschillende snelheden, dus u kunt het geluk hebben een Maine Coon te hebben die niet veel verhaart. Of het verharen kan beperkt blijven tot bepaalde perioden van het jaar. Regelmatige verzorging vermindert haaruitval, klitten en haarballen.
Verharen Maine Coon katten veel

Onderscheidende kenmerken Maine Coon

Maine Coon katten vallen op door hun indrukwekkende grootte, maar ook door hun prachtige vacht.

Hun manen van dik haar rond hun nek en hun indrukwekkende borstelige staart dragen bij aan de majestueuze uitstraling van de Maine Coon. De Maine Coon, die vaak de bijnaam “leeuw” krijgt, trekt echt veel aandacht. Hun schoonheid en zachtaardige temperament hebben hen tot een van de populairste kattenrassen in de Verenigde Staten en Japan gemaakt.

De Maine Coon is een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika. Ze zijn de staatskat van Maine en staan bekend als een zeer winterhard kattenras, dat in staat is de strenge winters in Maine te overleven.

Terwijl veel andere rassen het moeilijk hebben in de winter in New England, is de dikke, dichte vacht van de Maine Coons de sleutel tot hun overleving geweest.

Als u de prachtige vacht van uw Maine Coons van dichtbij bekijkt, zult u zien dat ze twee ondervachten en een beschermvacht hebben. De ondervacht is dik en dicht, en helpt om dit prachtige ras warm te houden, zelfs tijdens de meest bitter koude winters.

Waarom verharen katten?

Verharen is een natuurlijk proces dat niet vermeden kan worden.

Alle katten, met uitzondering van een paar specifieke rassen die hieronder worden besproken, verharen hun dode haren ofwel per seizoen, ofwel het hele jaar door. De hoeveelheid uitvallend haar is afhankelijk van het ras dat u aanschaft en van de verharingscyclus van uw kat zelf.

Verharen Maine Coons meer dan andere katten?

Met al die vacht vraagt u zich misschien af of een Maine Coon veel verhaart? Hoewel je natuurlijk aanneemt dat ze meer verharen dan andere kattenrassen, is het geen gegeven dat ze zeker meer verharen dan andere katten. Het kan zelfs zo zijn dat ze minder verharen!

Alle Maine Coons zijn verschillend, sommige verharen het hele jaar door, terwijl andere alleen in bepaalde seizoenen verharen.

Maine Coons met een pluizige vacht verharen waarschijnlijk meer dan Coons met zacht en zijdeachtig haar.

Sommige specialisten beweren echter ook dat de hoeveelheid verharing waarschijnlijk direct gekoppeld is aan de conditie van de vacht van een Maine Coon.

Uiteindelijk zal de genetica van uw Maine Coon de mate van verharing bepalen, maar een regelmatige verzorging van uw Maine Coon zal helpen om de hoeveelheid verharing te verminderen.

Hoe vermindert u het verharen van uw Maine Coon kat

Het verharen van uw Maine Coon is onvermijdelijk, maar er zijn stappen die u kunt ondernemen om het verharen van uw kat te verminderen.

In de tabel hieronder vindt u zes belangrijke manieren om het verharen te verminderen:

Tip Beschrijving
Grooming Regelmatig borstelen vermindert het verharen. Het helpt dode haren los te maken voordat ze gaan klitten of verharen
Baden Was uw Maine Coon niet meer dan één keer per maand om losse dode haren te verwijderen
Dieet Geef uw Maine Coon droogvoer van hoge kwaliteit, boordevol omega-3 en omega-6 vetzuren
Katten doekjes Het afvegen van uw Maine Coon met katten doekjes helpt om de vacht schoon te houden. De aaiende beweging verwijdert overtollig haar
Medicijnen Zorg ervoor dat uw kat volledige medicatie heeft tegen vlooien of parasieten, verminder overmatig krabben
Gezondheid Regelmatige dierenartscontroles kunnen onderliggende gezondheidsproblemen opsporen, die de oorzaak kunnen zijn van overmatig verharen
Hulpmiddelen Deshedding tools helpen het verharen bij langharige katten te verminderen
Hydrateren Zorg ervoor dat uw kat voldoende water drinkt, om een droge huid en overmatig verharen te voorkomen

Maine Coon verhaartips

Maine Coons worden bewonderd om hun dikke, weelderige vacht. Er zijn veel factoren die de kwaliteit van hun vacht en daarmee het verharen kunnen beïnvloeden, zoals voeding, gezondheidsproblemen en verzorging.

Laten we de tips in de bovenstaande tabel eens nader bekijken, zodat u meer inzicht krijgt in het onderwerp:

 • Verzorging
 • Wassen
 • Dieet
 • Katten doekjes
 • Medicijnen
 • Gezondheidsproblemen
 • Gereedschap
 • Hydratatie

Verzorging

Het haar van een Maine Coon kan behoorlijk onderhoudsgevoelig zijn.

De beste manier om het verharen van de Maine Coon te verminderen is door uw kat regelmatig te borstelen, zodat de vacht glad en zijdezacht blijft.

Borstelen is ongelooflijk belangrijk omdat het niet alleen een sterkere band tussen de kat en zijn eigenaar opbouwt, maar ook helpt om dood haar dat verstrikt is geraakt met het levende haar van de Maine Coon los te maken.

Geef uw kat na het borstelen altijd iets lekkers te eten. Dit helpt uw Maine Coon om het verzorgen te associëren met traktaties, waardoor ze in de toekomst meer bereid zijn om te worden verzorgd.

Het borstelen moet altijd een speels proces zijn. Als uw Maine Coon op een bepaald moment van streek raakt, stop dan onmiddellijk met de borstelsessie om te voorkomen dat ze van streek raken.

In het algemeen staat de Maine Coon bekend als een ontspannen kattenras, met veel geduld.

Als ze echter erg nerveus zijn als ze geborsteld worden, laat ze dan eerst even snuffelen en spelen met de borstel voordat u begint met het borstelen van uw Maine Coon. Dit zal uw kat helpen te begrijpen dat de borstel niet gevreesd hoeft te worden, en zal waarschijnlijk hun bereidheid om geborsteld te worden vergroten.

Maine Coons hebben veel haar, dat gemakkelijk gaat klitten als het niet goed onderhouden wordt, vooral tijdens de koude, vochtige wintermaanden, waar het gemakkelijk in de knoop kan raken. Om dit te voorkomen, moet u uw kat minstens één keer per week borstelen.

Een Maine Coon zal erg van streek raken als zijn vacht gaat klitten. Katten houden zichzelf graag schoon, en gematteerd haar kan snel vuil en onhandelbaar worden voor de Maine Coon.

Als u merkt dat uw Maine Coon klontjes gematteerd haar uittrekt, waardoor mogelijk kale plekken op de huid zichtbaar worden, vraag dan onmiddellijk advies aan uw dierenarts. U moet uw Maine Coon ook regelmatig verzorgen om het verharen in de hand te houden.

Als u merkt dat uw Maine Coon regelmatig haarballen opbraakt, moet u uw kat regelmatiger verzorgen. Haarballen zijn het gevolg van de zelfverzorging van uw kat en kunnen oncomfortabel zijn voor uw huisdier.

Als de haarbal bijzonder groot is, is het niet altijd mogelijk om de haarballen door het spijsverteringsstelsel van een Maine Coon te krijgen.

Wassen

Hoewel de meeste katten niet bekend staan als grote fans van water, is het Maine Coon kattenras enigszins uniek vanwege hun bekende liefde voor water!

Uw Maine Coon in bad doen klinkt misschien een beetje extreem, maar het zal het verharen in uw huis zeker verminderen omdat het een zeer efficiënte manier is om de dode haren van de kat uit hun vacht te verwijderen.

Het is wel belangrijk dat de shampoo die u op de vacht van uw kat aanbrengt katvriendelijk is, en speciaal ontworpen voor gebruik op katten. Dit is uiterst belangrijk omdat katten zichzelf graag regelmatig verzorgen, dus zorg ervoor dat de shampoo die u voor uw katachtige vriend gebruikt niet giftig voor hen is.

Hoewel de meeste Maine Coons bekend staan om hun voorliefde voor water, is het niet noodzakelijkerwijs zo dat uw eigen Coon dit ook doet, dus wees voorzichtig in deze kwestie! Dit geduldige, volgzame ras zal eerder geneigd zijn zich te baden als u dit concept introduceert terwijl de Maine Coon nog een kitten is.

Hoe een Maine Coon kitten in bad doen

Als u niet zeker weet hoe u uw Maine Coon kitten moet laten baden, dan is het belangrijkste dat ik u kan vertellen dat u het proces niet moet overhaasten.

 1. Begin met het vullen van het bad met een heel klein beetje lauw water.
 2. Leg uw Maine Coon kitten aan de kant van het bad
 3. Laat de kraan een beetje lopen, en laat uw kitten rond de badrand lopen, en de lopende kraan verkennen.
 4. Let goed op hun gedrag en humeur.
 5. Hebben ze interesse om in het water te spelen? Zo ja, laat ze dan een paar minuten spelen en moedig ze dan aan om in het badwater te springen. Misschien springen ze er meteen in, misschien ook niet. Wat u ook doet, overhaast dit proces nooit. Het Maine Coon kitten moet begrijpen dat het helemaal hun keuze is.
 6. Lijkt uw Maine Coon kitten op zijn hoede of bang voor het water? Zo ja, dan zullen ze waarschijnlijk wegspringen van het bad. Probeer ze op dit punt niet weer in de buurt van het water te dwingen. Probeer het baden opnieuw te introduceren, op een andere dag.
 7. Als je een Maine Coon hebt die schijnbaar graag in het badwater speelt, aai hem dan zachtjes en giet kleine hoeveelheden water over zijn vacht. Nogmaals, let op hun reacties!
 8. Naarmate uw kitten meer gewend raakt aan het water, kunt u de hoeveelheid lauw water in het bad geleidelijk opvoeren. In dit stadium kunt u eventueel shampoo toevoegen aan het badproces.
 9. Als u uw Maine Coon kitten uit het bad haalt, wikkel hem dan voorzichtig in een handdoek en droog zijn vacht zo goed mogelijk af.

Dieet

De voeding van een Maine Coon speelt een belangrijke rol bij het beperken van het verharen.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat het dieet van hun kat rijk is aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren, om ervoor te zorgen dat de vacht van deze raskat gezond, glanzend en glad blijft.

Maine Coons zijn duur in aanschaf, en als u van plan bent uw Coon een specifiek Maine Coon dieet te geven, zult u snel merken dat het op maat gemaakte voer van dit ras ook niet goedkoop is!

Hoewel u in de verleiding kunt komen om een goedkoper merk kattenvoer te kiezen om een paar euro’s te besparen, is dit niet altijd aan te raden.

Als het haar van uw Maine Coons veel regelmatige verzorging en onderhoud vereist, kijk dan eens goed naar hun voeding. Zorg ervoor dat u uw Maine Coon alleen droogvoer van hoge kwaliteit geeft, dat de vitaminen, voedingsstoffen en mineralen bevat die hun lichaam nodig heeft.

Katten doekjes

Niet alle Maine Coons houden ervan om in bad te gaan, vooral niet als ze daar als kitten niet mee in aanraking zijn gekomen.

Overweeg daarom het gebruik van kattendoekjes om het overtollige dode haar, dat verstrikt is geraakt in hun dikke, dichte vacht, los te maken.

De aaiende beweging van het doekje zal helpen het dode haar los te maken, waardoor uiteindelijk de hoeveelheid verharing zal afnemen.

Medicatie

Heeft u gemerkt dat uw Maine Coon zich vaker krabt? Zo ja, zorg er dan voor dat uw dierbare kat geen vlooien of parasieten heeft, waardoor hij meer aan zijn vacht gaat krabben.

Het is belangrijk om uw Maine Coon regelmatig te behandelen tegen vlooien en parasieten, vooral als u uw Maine Coon regelmatig buiten laat.

Hoewel u misschien niet denkt dat uw kat geïnfecteerd is, is het een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat ze niet geïnfecteerd raken. Het wegnemen van een mogelijk medisch probleem zal ook voorkomen dat uw kat van streek raakt.

Gezondheidsproblemen

Hoewel verharen een natuurlijk proces is, kan het lijken alsof uw kat meer verhaart dan normaal is.

In zo’n geval moet u zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die de verharingsgraad van uw Maine Coon kunnen verhogen, te verhelpen.

Hulpmiddelen

Verharen is een onvermijdelijk onderdeel van het hebben van een huisdier. Er zijn echter verschillende hulpmiddelen om het verharen tegen te gaan, die zeer efficiënt zijn in het verwijderen van dode kattenharen die vastzitten in de dikke vacht van een Maine Coon.

Wees echter voorzichtig met het gebruik van hulpmiddelen bij uw Maine Coon, omdat deze hulpmiddelen aan de huid van uw kat kunnen trekken en hem of haar daardoor ongemak kunnen bezorgen.

Hydratatie

Maine Coons moeten te allen tijde toegang hebben tot water. Dit is belangrijk omdat katten die niet gehydrateerd blijven vaak een droge huid en haar ontwikkelen, waardoor ze extra vaak gaan vervellen (bron 1).

Door de waterbak van uw kat altijd vol en schoon te houden, beperkt u de kans dat uw kat schadelijke bacteriën binnenkrijgt.

Maine Coons houden ervan om hun waterbakjes te deppen, om er zeker van te zijn dat ze alleen vers water drinken.

Waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Als u vindt dat uw Maine Coon overmatig verhaart, moet u een dierenarts raadplegen.

In de onderstaande tabel staan de onderliggende gezondheidsproblemen die de oorzaak kunnen zijn van het feit dat uw Maine Coon meer verhaart dan u gewend bent:

Gezondheidsprobleem Beschrijving
Ringworm Ringworm kan bij katten van alle leeftijden voorkomen. Deze schimmelinfectie gedijt op de huid, waardoor broze, gebroken haren snel afvallen
Stress en bezorgdheid Als uw kat last heeft van angst of stress, zal hij meer haren verliezen dan normaal. Ze kunnen zichzelf ook te veel borstelen, wat kan resulteren in kale plekken op de huid, of roodheid
Schildklieraandoening Katten met over- of onderactieve schildklieren hebben vaak meer last van haaruitval
Kattenallergieën Sommige katten zijn gevoelig voor seizoensgebonden allergieën waardoor ze meer verharen, bv. pollen of voedselallergieën

Hoe vaak verharen Maine Coons?

Elke Maine Coon is uniek in zijn verharingscyclus, dus het is niet mogelijk voor u om een Maine Coon te kopen, wetende dat de kat niet te veel zal verharen.

Maine Coons hebben twee hoofd verharingscycli:

 1. Het hele jaar door
 2. Seizoensgebonden verharing

Als u niet zeker weet of u een Maine Coon moet kopen, vanwege hun mogelijk hoge mate van verharen, praat dan met de fokker.

Vraag de fokker om informatie over de ouders van de Maine Coons. Deze informatie zal u helpen beslissen of de kat waarschijnlijk veel haar zal verharen. Ouderdieren die veel verharen zullen waarschijnlijk een kitten voortbrengen dat veel verhaart, en vice versa!

Welke katten verharen het minst?

Katten staan vaak bekend om hun weelderige beharing.

Echter, niet iedereen is er een fan van dat hun katten hun haar over hun kleding en meubels verharen. Als dit bekend in de oren klinkt, overweeg dan om een van de volgende kattenrassen te kopen die bekend staan om het minst verharen, of koop een haarloze kat! (bron 1)

 1. Oosters Korthaar Kat
 2. Cornish Rex
 3. Russisch Blauw
 4. Siamees
 5. Sphynx
 6. Japanse Bobtail
 7. Devon Rex
 8. Birmaan
 9. Siberisch

Katten die minder verharen hebben minder verzorging nodig, of misschien zelfs helemaal geen verzorging als u een haarloze kat aanschaft!

Deze rassen worden over het algemeen beschouwd als meer hypoallergeen dan andere katten, wat een belangrijke factor is om in overweging te nemen als u een allergie voor katten heeft.

Conclusie

Verharen Maine Coon katten veel?

Het antwoord op de vraag of Maine Coon katten veel verharen is niet eenduidig. Terwijl sommige eigenaren ervaren dat hun kat veel verhaart, zullen andere eigenaren het verharen niet als een groot probleem ervaren.

De kans op een Maine Coon die veel verhaart hangt uiteindelijk af van de genetische aanleg en die van de ouders. Pluizige Maine Coon kittens zien er misschien heel schattig uit, maar je kunt verwachten dat ze meer haar verliezen dan een kitten met een zijdezachtere structuur.

Vraag de fokker altijd naar details over de ouders van de Maine Coons voordat u een kitten koopt, als u zich zorgen maakt over het verharen van het haar. Erkende fokkers moeten al uw vragen over de mate van verharing van de ouderdieren kunnen beantwoorden, en beter nog, u de ouderdieren laten ontmoeten.

Plaats een reactie