Mogen katten kiwi eten ? Voordelen en Nadelen

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze voornamelijk vlees eten. Maar mag je kat af en toe ook een stukje fruit, zoals kiwi, eten? Het antwoord is ja, katten mogen kiwi eten, maar met mate.

Een foto van een kat die naar een kiwi kijkt.

Voordelen van kiwi voor katten:

Kiwi is een gezonde vrucht met veel vitamine C en kalium, die belangrijk zijn voor het immuunsysteem en de gezondheid van hart en spieren van katten. De vezels in kiwi bevorderen de spijsvertering en het water helpt katten gehydrateerd te houden.

Nadelen van kiwi voor katten:

Kiwi bevat kleine hoeveelheden oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor katten. Oxaalzuur kan leiden tot nierstenen. De suiker in kiwi kan leiden tot overgewicht en tandbederf. De kleine zaden in kiwi kunnen verstikkingsgevaar opleveren.

Een foto van een in stukjes gesneden kiwi.

Hoe kiwi veilig aan katten te voeren:

  • Kies voor rijpe kiwi’s, die minder oxaalzuur bevatten.
  • Verwijder de schil en de zaden.
  • Snijd de kiwi in kleine stukjes.
  • Geef je kat niet meer dan een paar kleine stukjes kiwi per keer.
  • Houd je kat in de gaten na het eten van kiwi om te controleren op tekenen van een allergische reactie, zoals braken of diarree.

Conclusie:

Kiwi kan een gezonde traktatie zijn voor katten, maar het is belangrijk om het met mate te voeren en de risico’s te kennen. Raadpleeg je dierenarts als je twijfelt of kiwi geschikt is voor je kat.