Rillen Maine Coon katten?


Als je overweegt een Maine Coon kat te nemen, stel je jezelf waarschijnlijk de zeer voorzichtige vraag: vervellen Maine Coon katten?

Hoewel je misschien aanneemt dat Maine Coons zware vervellers zijn, deels vanwege hun grootte, is dat niet helemaal juist. Lees verder om uit te vinden waarom.

Hoewel Maine Coons absoluut vervellen, vervellen ze niet meer dan andere katten. Zelfs hun grotere omvang speelt niet echt een rol in hun rui en u zult merken dat ze ongeveer op één lijn zitten met andere huiskattenrassen. Ze ruien veel minder dan andere grotere rassen zoals de Noorse Boskat.

Het zal u verbazen dat het ruipatroon van de Maine Coon niet alleen verschilt van dat van andere katten, maar ook kan variëren van land tot land en van klimaat tot klimaat.

Deze uitgebreide blogpost gaat over alles wat je moet weten over Maine Coon ruipatronen, en wat je mogelijk kunt doen om hun verharing te verminderen.

Verharen Maine Coon katten?

Maine Coons zijn enorme, sierlijke, ongelooflijk pluizige katten met een lange, dikke vacht die iedereen die ze zien kunnen bekoren.

Deze grote katten hebben een heel andere vacht dan veel andere huiskattenrassen.

Hun vacht heeft drie verschillende lagen:

1: Buitenste beschermingslaag

De bovenste buitenlaag is semi-waterafstotend die ze ontwikkeld hebben om hen te helpen beschermen tegen de harde winterregens en hen lekker warm te houden.

2 & 3: Dichte Onderlagen

Maine Coons hebben twee kortere vachten onder hun bovenvacht, die extreem dicht en dik zijn.

Met zoveel vacht is het logisch dat men zich afvraagt hoe het ruipatroon van Maine Coons eruit ziet.

Maine Coons zijn seizoensgebonden vervellers, wat betekent dat ze twee grote vervellingen hebben, één na de zomer en één na de winter.

Maar er is meer aan de hand met de Maine Coon dan gewoon twee grote vervellingen per jaar.

Als u zich afvraagt hoeveel Maine Coon katten verharen, is het antwoord niet zoveel als u misschien denkt, omdat Maine Coons het meest verharen aan het eind van de zomer en in de winter.

Verder verharen ze een beetje door het jaar heen, maar niet meer dan enig ander kattenras.

De Maine Coon verhaart een paar weken aan het eind van de zomer en de winter. U weet wanneer het verharingsseizoen is, want in die tijd voeren ze hun rui op!

Verharen Maine Coon katten?

Ja, ze geven absoluut haar en huidschilfers af in uw huis, dus als u hoopt op een kat die geen allergenen afgeeft, dan moet u waarschijnlijk ergens anders zoeken.

Maine Coons zijn geen supersterke allergenen, maar ze zijn ook niet bepaald hypoallergeen.

Veel dieren hebben zo’n verharingspatroon, vooral honden hebben een zomer- en wintervacht.

Echter, veel dieren hebben ook de neiging om hun wintervacht verder in het voorjaar te houden dan de Maine Coon gewoonlijk doet.

Het hangt ervan af in wat voor klimaat u leeft, of uw Maine Coon uitsluitend een binnenkat is of niet, hoe lang deze verharingsperioden zijn, en wanneer ze kunnen zijn.

Als u in een zeer warm klimaat woont, en uw Maine Coon uitsluitend binnenshuis leeft, heeft hij misschien niet eens een massaal merkbare seizoensvervelling.

Verharen Maine Coon katten veel?

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe je het woord “veel” definieert.

Als je vraagt of Maine Coon katten relatief veel haar verliezen, dan niet echt.

Het zijn geen zware verharders en aangezien ze hun mooie dikke vacht hebben aangepast om hen te helpen bij een zeer koude omgeving, mogelijk het hele jaar door, is het logisch dat Maine Coons geen bijzonder zware verharders zijn.

Je wilt je wintervacht niet verliezen om vervolgens een bitter koude en natte lente te krijgen, toch?

Verharen Maine Coons veel?

Als je naar de dikke en pluizige Maine Coon kat kijkt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom mensen aannemen dat de dikke lange vacht van een Maine Coon betekent dat ze veel meer haar te verliezen hebben.

Dit is een beetje waar, maar in vergelijking met andere katten verharen ze echt niet meer.

Het Maine Coon kattenras is groter, dus is er natuurlijk meer haar. Maar niet veel. En niet genoeg om geen Maine Coon te kopen vanwege hun verharingspatroon!

Verharen Maine Coons in de zomer?

Als je je afvraagt hoe vaak Maine Coons verharen, dan is het antwoord ongeveer elke 6 maanden.

Ze verharen veel na de zomer en na de winter.

Deze verharingsperioden duren ongeveer een week tot een maand.

Sommige Maine Coons hebben een langere verharingsperiode, maar dat komt niet zo vaak voor.

De verharing van de Maine Coon kat na de zomer is de minste van de twee verharingsperioden, omdat er natuurlijk meer haar te verliezen is wanneer het tijd is om hun dikke wintervacht uit te werpen!

Tijdens de eigenlijke zomermaanden hebben Maine Coons de neiging om licht te verharen, zoals ze het hele jaar door doen, dus ze verharen absoluut in de zomer.

Maar er is niets bijzonders aan het verharen in de zomer.

In de zomer verharen ze misschien het minst, omdat hun vacht dan dunner en lichter is.

Als u toevallig in een echt warm land woont, zoals Australië, kunt u zelfs merken dat uw Maine Coon het gevoel heeft dat het in wezen altijd zomer is en dat ze helemaal geen merkbare seizoensvacht hebben.

Dit is waarschijnlijker als uw Maine Coon uitsluitend een binnenkat is.

Hebben Maine Coons verzorging nodig?

Maine Coons moeten ten minste 2-3 keer per week worden verzorgd, en meer als ze gevoelig zijn voor Maine Coon matte vacht of klitten.

Maine Coons moeten hun vacht, vooral hun getufte manen, regelmatig geborsteld worden, anders lopen ze het risico gematteerd en geknoopt te raken.

Als uw Maine Coons vacht gematteerd raakt, zal uw kat zich steeds ongemakkelijker voelen, en zijn huid kan zelfs geïnfecteerd raken.

Dit komt vooral voor bij gematteerde vacht rond het achterwerk van de Maine Coon kat en zijn getuite poten.

Naast het driewekelijks borstelen van hun vacht, zullen ze ook hun tenen getrimd moeten worden als ze te lang worden.

Hun tenen zijn bijzonder gevoelig voor vervilting, wat uiterst pijnlijk kan worden voor uw Maine Coon.

En nogmaals, infectie is een reëel risico. Vooral als er een vreemd voorwerp tussen de tenen komt.

Het verzorgen van je Maine Coon is een enorm belangrijk onderdeel van hun dagelijkse verzorging, dus als je niet het gevoel hebt dat dit iets is waar je je mee bezig kunt houden, is een Maine Coon misschien niet het juiste kattenras voor jou.

Beste Maine Coon Verzorgings Gereedschap

Er zijn een paar belangrijke hulpmiddelen voor het verzorgen van uw Maine Coon.

Hoewel het waar is dat je meestal een simpele borstel moet gebruiken, zijn er nog een paar andere dingen die kunnen helpen om de Maine Coon vachtverzorging wat soepeler te laten verlopen.

Hier zijn vier uitstekende Maine Coon katten grooming tools:

1. Vachthark

Bekijk op Amazon

Maine Coons hebben van nature pluizige buiken en het is precies hier dat ze de neiging hebben om gematteerd en geknoopt te worden.

Hun buiktoppen liggen dicht bij de grond en lopen daarom de meeste kans om aan dingen te blijven haken of om ongewild kleine vreemde voorwerpen op te rapen.

Een eenvoudige ondervachthark als deze zal u helpen de iconische plukjes van uw Maine Coon kat te ontwollen.

2. Anti-Shedding Borstel

Bekijk op Amazon

Dit is een van de beste grooming borstels voor Maine Coon katten op de markt, en als klap op de vuurpijl is het ook zelfreinigend.

Wanneer u uw Maine Coon elke dag borstelt, bespaart een zelfreinigende borstel u veel tijd die anders verloren zou gaan.

3. Clippers

Bekijk op Amazon

Dit zijn enkele van de best geprijsde tondeuses voor Maine Coons die u online kunt vinden.

Niet alleen zijn ze zeer redelijk geprijsd, maar ze zijn ook sterk en duurzaam en in staat om de delicate taak van het scheren van uw Maine Coons overtollige vacht of matten uit te voeren.

4. Lavendel Ontklitter

Bekijk op Amazon

Soms heb je een beetje hulp nodig om die moeilijke vachtklitten van je Maine Coon te verwijderen.

Deze zacht geurende lavendel ontklitter werkt hetzelfde als een ontklitspray voor menselijk haar.

Het is volkomen veilig voor katten, honden en mensen als je het zelf eens wilt proberen.

Deze ontklitter is ook bedoeld om kalmerend te werken en kan je Maine Coon kat verzorgingssessies wat soepeler laten verlopen.

Waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Als je het gevoel hebt dat je Maine Coon een beetje te veel verhaart, of in ieder geval veel meer dan ze normaal zouden doen, zijn er een paar verklaringen die de oorzaak kunnen zijn van het overmatig verharen.

Voor degenen die zich afvragen waarom mijn Maine Coon haar verliest en het gevoel hebben dat dit niet hun natuurlijke verharingspatroon is, is het volgende gedeelte belangrijk.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je Maine Coon misschien onverwacht haar verliest:

Stress

Stress kan een trigger zijn voor Maine Coons om hun haar te verliezen.

Als je onlangs een grote verandering in je leven hebt meegemaakt, of in het leven van je Maine Coons in het bijzonder, kan dit ervoor zorgen dat ze veel meer verharen dan normaal.

Een goed voorbeeld hiervan is als je onlangs verhuisd bent, dan kun je merken dat de verandering van omgeving niet goed valt bij je Maine Coon. Tenminste niet in het begin.

Seizoensgebonden verharing

We hebben het seizoensgebonden vervellingspatroon van Maine Coons al vrij uitgebreid behandeld.

Het is echter belangrijk op te merken dat uw Maine Coons gevoel voor seizoenen heel anders is dan het onze.

Terwijl wij een kalender gebruiken, gebruiken zij eerder het klimaat.

Als ze plotseling flink aan het verharen zijn, maar het loopt niet helemaal gelijk met de wisseling van de seizoenen, dan is er een kans dat het weer nog maar net begonnen is sterk te veranderen.

Gezondheidsproblemen

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen waardoor Maine Coons hun vacht kunnen verliezen.

Bij twijfel, en als u geen alternatieve verklaring kunt bedenken, kan een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats zijn.

Zeker, het kan soms voelen als een gedoe, maar het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Vooral als het om je geliefde huisdier gaat!

Normaal verharen

Er is een kans dat dit gewoon normaal verharen is!

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat normaal verharen u zoveel reden tot alarm zou geven, is er een kans dat uw Maine Coon gewoon zijn dode haren aan het verharen is.

En, er is op dit moment toevallig veel meer dan normaal.

Hoe een Maine Coon stoppen met verharen?

Een Maine Coon die behoorlijk verhaart kan vervelend zijn voor eigenaren met allergieën, maar bedenk altijd dat dit niet de schuld is van je Maine Coon kat!

Losse vacht die door je huis waait, kan je neus triggeren, als je een gevoelige neus hebt, ondanks dat je de rest van de tijd prima met je Maine Coon overweg kunt.

Bovendien ziet Maine Coon vacht er veel beter uit op uw Maine Coon dan over uw meubels!

Maar helaas is verharen een natuurlijk onderdeel van het leven van uw kat. Als dat een probleem voor u is, zijn katten waarschijnlijk niet geschikt voor u. Tenminste niet dit kattenras.

Als je hoopt op een definitieve, waterdichte methode om het verharen van je Maine Coon te voorkomen. Dan, sorry, die is er niet.

Je zult nooit kunnen voorkomen dat ze volledig verharen.

Het dichtst dat je misschien kunt komen is wonen in een constant warm gebied, in een redelijk warm huis, dat het hele jaar door dezelfde temperatuur heeft. En uw Maine Coon verlaat nooit het huis.

Als alternatief, is het enige middel dat je tot je beschikking hebt, een altijd waakzame verzorging.

Het beste is om de borstelbeurt goed in de gaten te houden.

Als je je Maine Coon consequent borstelt, elke dag, dan kun je bijna al hun dode haren verwijderen en voorkomen dat ze natuurlijk overal in je huis vallen.

Hoewel je op deze manier een groot deel van hun verharing kunt voorkomen, zul je het nooit elimineren.

Maine Coon Verharingstips

De beste tip voor het omgaan met een sterk verharende Maine Coon is om ze zo vaak mogelijk te borstelen.

En, eventueel, ze overtuigen om op een bepaalde plaats te verharen! (zie hieronder hoe!)

Nu kun je je Maine Coon kat niet zomaar vragen om in één bepaalde hoek van één bepaalde kamer te verharen. Maar je kunt het wel aanmoedigen.

Sommige mensen zorgen graag voor een ruwe krabpaal waar hun Maine Coon tegenaan kan schuren.

Dit is effectief omdat de meeste van hun dode haren hier tegenaan schuren, in een klein gebied.

Bovendien kan het baden van uw Maine Coon veel dood haar of vacht verwijderen dat toch al snel zou zijn uitgevallen.

Veel Maine Coons houden van een bad, dus dit zou ze goed moeten bevallen. Denk er alleen aan het concept van baden te introduceren terwijl ze nog kittens zijn.

Moeten Maine Coons geknipt worden?

Maine Coons kunnen prima zonder hun haar te laten knippen!

Hoewel het je misschien een leuk idee lijkt, om een netter en opgeruimder kat te hebben, zijn ze er voor het grootste deel niet over te spreken.

Als je merkt dat ze regelmatig lange verdwaalde plukken haar hebben die er in rare hoeken afhangen, dan ja wil je ze misschien een beetje trimmen. Al is het maar om ze een beetje op te knappen, niet om ze een complete stijlverandering te geven.

Maine Coons zijn mooi genoeg op zichzelf, ze hebben ons mode advies niet nodig!

Maine Coons gebruiken hun dikke vacht om zichzelf warm te houden.

Ze zijn ook uitzonderlijk goed in het regelen van hun eigen lichaamstemperatuur.

Door hun haar te kort te knippen kan je het vermogen van je kat om zichzelf te reguleren verminderen en kunnen ze gestrest en verward raken.

Als u uw Maine Coons haar wilt trimmen, prima, maar doe het rustig aan.

Is het goed om een Maine Coon kat te scheren?

Het is goed om je Maine Coon kat te scheren onder de volgende omstandigheden:

1. Gematteerd bont

Ten eerste, als ze matte vacht tussen hun tenen hebben, kan het beste zijn om tussen hun teenbonen te scheren en te lange plukken te verwijderen.

2. Medische procedure

De enige keer dat uw Maine Coon geschoren moet worden, is als hij een medische ingreep moet ondergaan.

Veel mensen vinden het leuk om hun Maine Coons te scheren zodat ze op leeuwen lijken, omdat ze denken dat het schattig is. Bedenk dat dit vaak niet prettig is voor uw Maine Coon.

Terugkomend op het concept van zelfregulering van hun lichaamstemperatuur, is het ongelooflijk moeilijk (of zelfs onmogelijk) voor je Maine Coon om dat te doen als ze geschoren zijn.

Conclusie

Je zou nu een heel goed idee moeten hebben over Maine Coon ruipatronen en wat je kunt verwachten.

Vervellen Maine Coon katten? Ja, dat doen ze, net als elke andere kat.

Maar ondanks hun grootte en dikke lange vacht, zijn het geen bijzonder zware verharders en je zult niet merken dat ze slechter zijn voor je allergieën dan de meeste andere kattenrassen.

Als u zich nog steeds afvraagt hoe vaak Maine Coons verharen, moet u bedenken dat ze meestal seizoensgebonden verharen, maar het hele jaar door licht verharen.