Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel invloed het geslacht van een kat kan hebben op zowel de fysieke als de persoonlijkheidskenmerken? Als dat zo is, dan bent u misschien ook geïnteresseerd in het vergelijken van het mannelijke en vrouwelijke Maine Coon kattenras om te bepalen welk geslacht beter geschikt is voor uw gezin en levensstijl.

Is het ene Maine Coon geslacht beter dan het andere? Lees verder om erachter te komen!

Mannelijke Maine Coons zijn fysiek groter dan vrouwelijke Maine Coons. De persoonlijkheid van de mannetjes is meestal groter, hoewel ze meer behoeftige gedragskenmerken kunnen vertonen dan vrouwelijke Maine Coons die door velen als afstandelijker en katachtiger worden beschouwd. Vrouwelijke Maine Coons hebben minder menselijke aandacht nodig dan mannetjes. Beide geslachten Maine Coons zijn sociaal en aanhankelijk.

Maine Coons staan bekend om hun aanhankelijke, loyale, speelse eigenschappen. Hun zachte aard en relaxte temperament maken ze ook ideale gezinsdieren, vooral voor gezinnen met jonge kinderen.

Maar als het aankomt op het kiezen van een geslacht, bent u dan 100% op de hoogte van de belangrijkste karakter- en gedragsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Coons? Zo niet, kijk dan eens naar onze mannetjes vs vrouwtjes Maine Coon vergelijkingstabel hieronder, om te bepalen welk geslacht het beste bij u past.

Manlijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Kat

Heeft u elk kattenras dat er bestaat onderzocht, en vastgesteld dat de mooi geaarde Maine Coon kat het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie? Als dit als u klinkt, hoeft u nu alleen nog maar een geslacht te kiezen.

Het kiezen van het juiste geslacht is echter niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt…

Een kat kopen is niet alleen voor Kerstmis, in plaats daarvan varieert de gemiddelde levensduur van een Maine Coon eigenlijk tussen 12-15 jaar.

Daarom is het roekeloos om de geslachtsverschillen niet zorgvuldig in overweging te nemen alvorens een aankoop te doen. Neem een kijkje in de tabel hieronder, om de 15 belangrijkste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Maine Coon katten te identificeren:

Factor Mannelijke Maine Coon Vrouwelijke Maine Coon
Maat Groter dan de
vrouwelijke tegenhanger.
Groeit tussen 10-16
inches hoog, en tot
40 inches lang
Over het algemeen kleiner dan
een mannelijke tegenhanger.
Groeit tussen 8-14
inches hoog, en tot
40 inches lang
Gezellig Zeer sociaal. Hou van
tijd doorbrengen met
eigenaars
Gezellig, maar kan
afstandelijker en “katachtig
Persoonlijkheid Grote uitgaande
persoonlijkheid
Vriendelijk en extravert
persoonlijkheid. Rustiger
dan mannen
Onafhankelijkheid Onafhankelijk karakter Zeer onafhankelijk
de natuur wordt vaak beschouwd als
afstandelijker en “katachtig
Aandacht Vereist veel van
menselijke aandacht
Niet nodig
een grote hoeveelheid
menselijke aandacht
Grooming Hoge niveaus van
verzorging nodig
Hoge niveaus van
verzorging nodig
Oefening Heb veel dagelijkse
oefeningen nodig, hoewel
over het algemeen actiever
overdag
Ik heb dagelijks veel nodig
oefeningen. Vaak
actiever tijdens
nachtelijke uren
Dieet Vereisen dieet hoog in
eiwit, weinig koolhydraten, en
vetten, en vetzuren
Vereisen dieet hoog in
eiwit, weinig koolhydraten, en
vetten en vetzuren
Levensduur Gemiddelde levensduur 12-15
jaar
Gemiddelde levensduur
12-15 jaar
Maine Coon
Prijs
Gemiddelde prijs: $1000 Gemiddelde kosten: $1000
Gezondheid
Kwesties
vatbaar voor heupdysplasie,
zwaarlijvigheid, spinale musculaire
atrofie, en polycysteuze
nierziekte.
Gevoelig voor heupdysplasie,
zwaarlijvigheid, spinale musculaire
atrofie, en polycysteuze
nierziekte.
Bonding Verkies om dicht te hechten
met één eigenaar, liever
dan de hele familie
Vaak een band met
meerdere families
leden
Speeltijd Spelen met hun
eigenaars, op elk moment
Houdt liever speeltijd
op hun eigen voorwaarden, en
tijdschema’s
Ruimte Meer ruimte nodig
dan vrouwtjes
Minder ruimte nodig
Hardnekkige Zeer koppig Minder koppig
Mannelijke vs Vrouwelijke Maine Coon Kat

Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes Maine Coons

Er zijn 15 belangrijke verschillen tussen de manlijke en de vrouwelijke Maine Coon gedragskenmerken en karakteristieken.

Potentiële eigenaren moeten speciale aandacht besteden aan alle Maine Coons persoonlijkheidskenmerken, voordat ze een mannelijk of vrouwelijk Maine Coon kitten kopen.

1. Grootte

De Maine Coon kat is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld. Hij kan een hoogte bereiken van 25-40 cm en weegt tussen de 3,6-11,3 kg.

Door hun enorme omvang vallen ze op in een menigte, en ze worden vaak aangeduid als “zachte reuzen” vanwege hun grote fysieke bouw, maar toch niet-agressieve, zachtaardige aard.

Zoals bij veel diersoorten, is de mannelijke Maine Coon iets groter dan zijn vrouwelijke tegenhanger. De vrouwelijke Maine Coon daarentegen wordt verondersteld aanzienlijk behendiger te zijn dan hun mannelijke tegenhangers, als gevolg van hun kleinere lichaamsbouw.

De tabel hieronder toont duidelijk het verschil in grootte tussen een mannelijke en een vrouwelijke Maine Coon:

Gemiddelde grootte Vrouw Mannelijk
Gewicht (lbs) 8-12 15-25
Hoogte (inches) 8-14 10-16
Lengte (inches) 19-40 19-40
Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Maten

2. Sociale

Zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten staan er om bekend dat ze socialer zijn dan het gemiddelde moggy.

Het is echter het mannetje van de soort dat het meest uitgaand is, omdat mannelijke Maine Coons graag zoveel mogelijk tijd doorbrengen rond hun menselijke familie.

De vrouwelijke Maine Coon daarentegen wordt beschouwd als meer afstandelijk en ‘katachtig’, omdat zij graag een groter deel van hun tijd in hun eigen gezelschap doorbrengen.

Dat wil echter niet zeggen dat de vrouwelijke Maine Coon asociaal is, want ook zij houden van menselijke aandacht, net als de mannetjes van de soort dat doen.

3. Persoonlijkheid

Als u op zoek bent naar een kat met een grote persoonlijkheid en een uitgaand karakter, kies dan voor een mannelijke Maine Coon.

Hoewel er altijd uitzonderingen zijn bij elk ras, is het waarschijnlijker dat uw mannelijke Maine Coon kitten zal opgroeien tot een grotere persoonlijkheid, dan een vrouwelijk kitten zou hebben. Dat is niet omdat vrouwelijke Maine Coons ‘saai’ zijn, integendeel zelfs. Integendeel, ze zijn gewoon anders dan hun mannelijke tegenhanger, ze zijn veel rustiger, minder op zoek naar aandacht, en onafhankelijk.

Uiteindelijk speelt opvoeding een sleutelrol in de algemene ontwikkeling van je Maine Coons, welk geslacht je ook koopt. Daarom, als je graag een meer aandacht zoekende, extraverte en leuke Maine Coon kat wilt, breng dan meer tijd met ze door, en moedig veel speelmomenten aan.

De hoeveelheid interactie die je met je kat hebt gedurende hun leven is van invloed op hun gedragskenmerken, tot op zekere hoogte.

4. Onafhankelijkheid

Alle Maine Coon katten zijn onafhankelijk, tot op zekere hoogte. Maar over het algemeen zal de mannelijke Maine Coon veel behoeftiger zijn dan hun vrouwelijke tegenhanger.

Daarom, als u nog steeds twijfelt over welk geslacht te kopen, bedenk dan hoeveel tijd u vrij heeft in uw huidige levensstijl.

Voor wie weinig tijd heeft, is het raadzamer een vrouwtjes Maine Coon aan te schaffen, omdat ze minder snel gestrest raken als ze te lang alleen worden gelaten.

Aan de andere kant, als je echt de tijd hebt om met een kat door te brengen, elke dag, en je geeft meer de voorkeur aan de mannelijke versus vrouwelijke Maine Coon kenmerken, overweeg dan de aanschaf van een mannelijke Maine Coon.

5. Aandacht

Over het algemeen zal de mannelijke Maine Coon meer menselijke aandacht nodig hebben, dan de vrouwelijke Maine Coon.

Dus voordat u tot aanschaf overgaat, moet u zich afvragen hoeveel beschikbare tijd u per dag heeft om aan uw Maine Coon kitten te besteden.

6. Verzorging

Alle Maine Coon vachten, of het nu mannetjes of vrouwtjes zijn, hebben drie lagen vacht.

Het dichtst bij hun huid liggen hun twee dikke ondervachten, die worden gevormd door korte dichte haren die een vitale rol spelen bij het warm houden.

De derde vacht is gedeeltelijk waterafstotend en bestaat uit lange haren die bovenop hun ondervacht zitten. Het is bekend als de buitenste beschermende vacht, en zijn taak is het beschermen van Maine Coon katten tegen milieu-elementen, zoals regen en sneeuw.

Ook bekend als de Amerikaanse langhaar, moeten beide geslachten van dit ras elke dag worden verzorgd, of niet minder dan 2-4 keer per week.

Dit is belangrijk omdat langharige katten snel klitten en matten kunnen ontwikkelen als een eigenaar ze niet regelmatig borstelt. Klik hier om mijn favoriete verzorgingsborstels te bekijken.

Hoewel Maine Coons veel belang hechten aan het regelmatig verzorgen van hun vacht, zullen ze toch hulp nodig hebben van hun baasjes om hun vacht in een gezonde conditie te houden. Daarom, als u geen tijd hebt om te wijden aan een Maine Coons verzorgingsschema met veel onderhoud, zou het raadzaam zijn voor u om een alternatief ras te kiezen.

Voor meer verzorgingstips, neem een kijkje in mijn artikel “Maine Coon verzorgingstips die je moet weten“.

7. Oefening

Maine Coons staan erom bekend dat ze tot ver in hun volwassen leven erg speels en kittenachtig zijn. Ze zijn ook zeer intelligent, dus als je begint met ze trucjes te leren terwijl ze nog kittens zijn, is het mogelijk dat je volwassen Maine Coon vele jaren zal genieten van het ‘apporteren’ met jou!

Dit kattenras is vatbaar voor overgewicht, dus is het belangrijk dat eigenaren hun Maine Coon aanmoedigen om dagelijks te bewegen. Hun voeding moet ook worden aangepast als ze van nature minder bewegen naarmate ze ouder worden.

In termen van mannelijke vs vrouwelijke Maine Coon oefengewoonten, is er een klein merkbaar verschil tussen de twee geslachten.

Bijvoorbeeld, de mannelijke Maine Coon heeft de neiging actiever te zijn overdag, terwijl een vrouwelijke Maine Coon liever ’s nachts actief is.

Het is mogelijk dat de meer uitgaande aard van de mannelijke Coon er ook toe leidt dat zij actiever zijn dan hun vrouwelijke tegenhanger.

Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Kat
Vrouwelijke Maine Coons zijn minder actief tijdens de daguren

8. Dieet

Maine Coons staan er om bekend dat ze zeer langzaam groeien en pas tussen 3-4 jaar hun volle omvang bereiken.

Ter vergelijking, een standaardkat bereikt zijn volle fysieke omvang op de leeftijd van 2 jaar. Om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon de juiste voedingsbalans krijgt, aangepast aan deze langzame groei, is het belangrijk dat Maine Coon katten alleen droogvoer van hoge kwaliteit krijgen, rijk aan proteïnen.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun Maine Coons voer boordevol eiwitten zit. In feite, als het eiwit niet het eerste is dat wordt vermeld op de ingrediëntenlijst, koop het dan niet. Een Maine Coons droogvoer moet ook laag in koolhydraten zijn, met veel vet en vetzuren, zoals omega 3 en 6.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon droogkattenvoer.

Natvoer porties bieden variatie in het dieet van een kat, maar moeten spaarzaam worden gebruikt omdat ze een hoog vochtgehalte bevatten. Hoewel natvoer een goede bron van vocht is voor Maine Coons die niet genoeg water drinken, kan te veel vocht resulteren in schade aan het gebit. Daarom moeten eigenaren de porties natvoer beperken tot niet meer dan 2-3 keer per week.

Wat betreft de mannetjes vs vrouwtjes Maine Coon, is er niet echt veel verschil als het gaat om de voeding die je ze geeft. Behalve dan het feit dat de mannetjes waarschijnlijk iets meer eten dan de vrouwtjes, omdat ze groter zijn.

9. Levensduur

Wanneer we de levensduur van mannetjes en vrouwtjes Maine Coons vergelijken, is het duidelijk dat beide geslachten waarschijnlijk tussen de 12-15 jaar oud zullen worden. Er wordt niet gedacht dat het geslacht van invloed is op de verwachte levensduur van een Maine Coon.

10. Maine Coon Prijs

Maine Coons staan er om bekend een uiterst prijzig kattenras te zijn.

Daarom, als u van plan bent om dit raskattenras te kopen, moet u bereid zijn om gemiddeld $1000 (£811) per raszuiver kitten te betalen. In het algemeen zullen de kosten van een raskitten stijgen naarmate hun kwaliteit en hun stamboomstatus verbeteren.

De personen die geïnteresseerd zijn in het fokken van Maine Coons zullen waarschijnlijk tot $2000 (£1600) per kitten moeten betalen, en ergens tot $2500 (£1934) voor een Maine Coon show kitten.

Uit mijn gedetailleerde analyse heb ik niet kunnen opmaken dat de mannelijke Maine Coon meer kost dan de vrouwelijke Maine Coon. Wat mij wel opviel, is dat katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, altijd meer kosten. Hoewel dit onlogisch lijkt, is het dat niet, omdat niet-gecastreerde of niet-gesteriliseerde kittens veel moeilijker te verzorgen zijn.

Bijvoorbeeld, een niet gecastreerde zal waarschijnlijk meer schade aanrichten aan het huis van een fokker, door de fokkers hun favoriete bank te besproeien met een geur die gewoon niet te verwijderen is! Leuk!

11. Gezondheidskwesties

Ondanks het feit dat het een winterhard kattenras is, is de Maine Coon kat net als andere kattenrassen en is daarom vatbaar voor het ontwikkelen van ongewenste gezondheidsproblemen naarmate ze ouder worden. De meest voorkomende ziekten bij zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten zijn:

  • Zwaarlijvigheid
  • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)
  • Heupdysplasie
  • Spinale Musculaire Atrofie (SMA)

Terwijl zwaarlijvigheid kan worden vermeden door menselijk ingrijpen, is dit niet het geval als het gaat om hypertrofische cardiomyopathie (HCM). In plaats daarvan moeten eigenaren met mannelijke Maine Coon katten letten op symptomen van HCM, omdat deze vorm van hartziekte vaker voorkomt bij mannelijke Coons, dan bij poezen.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten zijn vatbaar voor het ontwikkelen van heupdysplasie, omdat dit gezondheidsprobleem veel voorkomt bij grote katten. Echter, de mannetjes van de soort lijken weer minder geluk te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van heupdysplasie dan hun vrouwelijke Maine Coon tegenhangers.

12. Bonding

Een gemeenschappelijke eigenschap van het Maine Coon kattenras heeft te maken met hun hechtingscapaciteiten. Als je de mannetjes versus vrouwtjes Maine Coon katten in actie bekijkt, is het snel duidelijk dat mannetjes Maine Coons er de voorkeur aan geven zich voornamelijk aan één eigenaar te binden.

Daarentegen is de vrouwelijke Maine Coon rustiger en meer accepterend voor het hele gezin.

13. Speeltijd

Als je op zoek bent naar een leuke kat om een band mee op te bouwen, koop dan een mannelijke Maine Coon. Dat wil niet zeggen dat vrouwelijke Maine Coons in het algemeen minder plezierig zijn. Het verschil berust gewoon op het feit dat de vrouwelijke Coon de voorkeur geeft aan speeltijd, en wel op hun eigen voorwaarden!

14. Ruimte

Voor mensen die in kleinere huizen, of appartementen wonen, moet worden overwogen hoeveel ruimte er realistisch beschikbaar is voor het huisvesten van een Maine Coon, en hun speelgoed.

Hoewel beide geslachten klein beginnen, worden ze, eenmaal volgroeid (tussen 3-5 jaar oud), beide beschouwd als zeer grote katten, en zullen dus behoorlijk wat ruimte nodig hebben.

De Maine Coon kater groeit uit tot een immens grote kat, die dagelijks heel wat fysieke stimulatie nodig heeft. Denk goed na over de ruimte die je beschikbaar hebt, om een Maine Coons speelgoedkater te huisvesten!

Dit zijn de favoriete spullen van mijn Maine Coons om mee te spelen.

15. Eigenwijze

Als je het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Maine Coon katten onderzoekt, is het duidelijk dat de kater van de soort de reputatie heeft een tikkeltje koppig te zijn!

Daarom, als je graag een mannelijke Maine Coon wilt aanschaffen, zorg er dan voor dat je ze alle huisregels leert terwijl ze nog jong zijn. Mannetjes worden moeilijker te trainen, naarmate ze volwassener worden.

Vrouwtjes daarentegen worden beschouwd als zeer meegaand en ontspannen, en reageren dus beter op het aanleren van nieuwe regels op latere leeftijd, dan hun mannelijke tegenhangers.

Conclusie

Zoals je hebt gezien zijn er veel verschillende dingen te overwegen bij de keuze tussen een mannelijke en een vrouwelijke Maine Coon.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op iemands persoonlijke voorkeur, en het type kat dat je idealiter zou willen bezitten.

Wat wel veilig is om te zeggen, is dat geen van beide geslachten beter is dan het andere. In plaats daarvan, elk geslacht heeft zeker zijn eigen unieke voors en tegens die je nodig hebt om af te wegen en serieus te overwegen.

Maar uiteindelijk zijn beide geslachten zeer intelligente wezentjes, die zullen uitgroeien tot een kat van extra groot formaat, met bijpassende liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheden.

Persoonlijk heb ik gekozen voor een Maine Coon kater, omdat ik hou van energieke dieren, met een groot persoonlijkheid.

Onze mannelijke Maine Coon heeft ons zeker niet teleurgesteld wat betreft zijn geweldige persoonlijkheid. In feite was hij beter dan ik me ooit had kunnen voorstellen, want hij speelt graag met de hele familie, is ongelooflijk leuk om bij in de buurt te zijn, en houdt van veel knuffels.

Het belangrijkste is dat hij nooit heeft uitgehaald naar onze jonge kinderen of geprobeerd heeft hen aan te vallen. In plaats daarvan is onze Maine Coon altijd zeer tolerant geweest, en heeft hij begrip getoond voor de immens luide geluiden van onze jonge kinderen!

Plaats een reactie