Maine Coon vs Perzisch

Beslissen tussen een Maine Coon vs Perzische kat kan een moeilijke taak zijn. Immers, beide kattenrassen zijn ongelooflijk populair. Beide kattenrassen hebben ook een uniek uiterlijk en temperament.

Maine Coon katten zijn groter dan Perzische katten. Ze passen zich goed aan hun omgeving aan en hebben een speels, actief karakter. Perzische katten vereisen een uitgebreidere vachtverzorging, maar ze zijn rustiger. Beide rassen zijn aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Als u niet zeker weet of u een Maine Coon of een Perzische kat mee naar huis wilt nemen, bent u bij ons aan het juiste adres!

Hier is een uitgebreide gids voor beide kattenrassen, zodat u uiteindelijk kunt beslissen welk ras beter bij uw levensstijl en behoeften past.

Natuurlijk zit er nog veel meer achter deze twee rassen. Zowel Maine Coons als Perzische katten zitten vol charme, maar ook met een paar verrassingen.

Lees verder om meer te ontdekken over Maine Coon en Perzische katten, en ook om te leren welke van deze katten het beste zal gedijen in uw huis!

Maine Coon vs Perzische Kat
Maine Coon vs Perzische Kat

Maine Coon vs Perzisch

Het Maine Coon ras werd ontdekt in Maine in de vroege jaren 1800.

Dit is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, maar ze staan bekend om hun zachtaardige persoonlijkheid.

Maine Coons zijn gebouwd voor de kou. Vroeger werd dit ras gebruikt om op ratten en muizen te jagen op boerderijen en schepen.

Hoewel ze tegenwoordig populairder zijn als aanhankelijke huisdieren, komt dit rustieke verleden duidelijk naar voren in het wilde en gespierde uiterlijk van de Maine Coon.

Perzische katten hebben een veel meer aristocratische geschiedenis.

Deze katten werden gefokt in Turkije en wat eens bekend stond als Perzië, maar nu Iran heet. Fokkers waren onder de indruk van de luxueuze vacht van deze kat, en velen werden in de loop der tijd naar Europa gebracht.

Royalty’s, waaronder Koningin Victoria van Engeland, waren gecharmeerd van deze prachtige katten, en ze stegen in populariteit.

De Perzische kat werd later naar de Verenigde Staten gebracht in de jaren 1800, waar ze de eens zo populaire Maine Coon bijna wegvaagden.

Gelukkig waren een paar toegewijde fokkers in staat om de Maine Coon terug te brengen van de rand van uitsterven, en vandaag de dag bestaan deze twee kattenrassen vreedzaam naast elkaar.

Hoewel de Maine Coon een veel rustieker oorsprong heeft dan de Perzische kat, hebben de twee toch enkele overeenkomsten. Ze hebben allebei een lange vacht, en een zacht en aanhankelijk temperament.

Verschil tussen Maine Coon en Perzische Kat

Hier zijn de belangrijkste fysieke verschillen tussen Maine Coons en Perzische katten.

Grootte

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Gemiddeld wegen zij tussen de 8 en 25 pond, meten een lengte van 19 tot 40 centimeter, en staan op een hoogte tussen de 8 en 16 centimeter.

Ontdek hoe de grootte van de Maine Coons zich verhoudt tot die van het gemiddelde moggy dat op straat loopt, door mijn artikel te lezen.

Perzen zijn veel kleiner in vergelijking, met een gewicht tussen 7 en 12 pond.

Zij meten typisch tussen 10 en 15 duim in hoogte en 14 tot 18 duim in lengte.

Vorm van het hoofd

Maine Coons hebben wigvormige, middelgrote koppen die iets langer zijn dan ze breed zijn, en ze hebben hoge jukbeenderen.

Perzische katten hebben ronde koppen met grote, gladde schedels.

Oren

Maine Coons hebben grote oren met brede bases. De binnenkant van hun oren is gevuld met een lange, dikke vacht, bedoeld om hen te beschermen tegen de sneeuw.

Veel Maine Coons hebben ook lynxpunten op hun oren. Dit heeft ertoe geleid dat velen vragen ‘Een Maine Coons deel Lynx?‘.

Perzische katten hebben korte, ronde oren die ver uit elkaar op de schedel staan.

Staart

Maine Coons hebben lange staarten met een vloeiende vacht. Hun staarten zijn breed aan de basis, en sommige Maine Coons hebben kenmerkende ringen rond de basis van hun staarten.

Hoewel genetisch onmogelijk, is de zwarte ring rond de staart van sommige Maine Coon katten aangevoerd als bewijs dat de twee soorten aan elkaar verwant zijn!

Om meer details te ontdekken met betrekking tot de bewering dat Maine Coons deels wasbeer zijn, kunt u het beste dit lezen ‘Zijn Maine Coons deels wasbeer?‘.

Ter vergelijking: Perzische katten hebben pluizige staarten die relatief kort zijn, maar er in verhouding tot de rest van hun lichaam uitzien.

Ogen

Maine Coons hebben grote, expressieve ogen die veel eigenaren beschrijven als een uiting van een diepe gevoeligheid.

Hun ogen zijn er in vele kleuren, waaronder groen, goud, koper, en soms blauw.

Maine Coon vs Perzisch

Als we dit vergelijken met de Perzische kat, zien we dat hun ogen erg groot zijn en een rond oog hebben. Perzische kat ogen zijn ver uit elkaar gezet op het gezicht.

Ze kunnen groen, blauw-groen, blauw, koper, geel, goud en barnsteen zijn.

Snuit/Chin

Maine Coons hebben een vierkante snuit die hun gezicht een krachtige uitstraling geeft.

Hun neuzen zijn middelmatig lang.

Perzische katten hebben een afgeplatte snuit en afgeronde wangen.

Hun neuzen hebben een geplet uiterlijk, wat helaas kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Hals

Maine Coons hebben een middellange nek van gemiddelde dikte, terwijl Perzische katten een dikke, korte nek hebben.

Bont

Maine Coons hebben een ruige, dikke vacht die halflang is.

Veel Maine Coons hebben een langere vacht rond hun poten, maar ook rond hun schouders en borst, waardoor ze op een leeuw lijken.

Perzische katten hebben een lange, zijdeachtige vacht die over het hele lichaam gelijkmatig van lengte is, behalve de kraag, die meestal langer is.

Maine Coon vs Perzische Kat
Maine Coon Katten

Lichaamsvorm

Maine Coons hebben een lang, rechthoekig lichaam, terwijl Perzische katten een rond lichaam hebben met een gelijkmatige verhouding.

Poten en Voeten

Maine Coons hebben poten van een gemiddelde lengte. Hun poten zijn breed met vijf tenen aan de voorkant en vier aan de achterkant.

Sommige Maine Coons zijn polydactyl, maar dit is een ongewenste eigenschap die grotendeels is uitgefokt.

Zin om meer te leren over de polydactyle Maine Coon? KLIK HIER!

Perzische katten hebben korte, dikke poten en grote, ronde poten. Net als Maine Coons, hebben ze vijf tenen aan de voorkant en vier aan de achterkant.

Groeisnelheid

Maine Coons hebben een veel langzamere groei dan andere kattenrassen en doen er tussen 3 tot 5 jaar om hun volle omvang te bereiken.

Perzische katten hebben een groeisnelheid die meer typisch is voor andere huiskatten, en bereiken gewoonlijk hun volle grootte wanneer ze 2 jaar oud zijn.

Kleur

Maine Coons en Perzen komen voor in vrijwel elke denkbare vachtkleur, evenals de meeste patronen. Terwijl Perzische katten een puntige vacht kunnen hebben, hebben Maine Coons dat niet (bronnen 2,3).

Welke van deze 74 Maine Coon kattenkleuren kies jij?

Maine Coon vs Perzische Persoonlijkheid

Hier zijn de persoonlijkheidsverschillen tussen Maine Coon en Perzische katten.

Temperament

Maine Coons hebben een zachtaardig en speels temperament.

Ze zijn zeer aanhankelijk naar hun dierbaren, maar ze hebben hun leven lang de energie van een kitten.

Perzische katten zijn uiterst kalm. Ze zijn lief en aanhankelijk, maar met een veel volgzamer air dan een Maine Coon.

Sociabiliteit

Maine Coons zijn ongelooflijk vriendelijke katten die zich kunnen hechten aan een willekeurig aantal mensen, waardoor het geweldige katten zijn voor grote gezinnen.

Bekijk deze enorm schattige video van onze Maine Coon kat die aanhankelijk is met onze 6-jarige dochter. Pippin is haar aan het verzorgen!

Maine Coon Central’s Youtube Kanaal

Perzische katten staan erom bekend dat ze lief en aanhankelijk zijn naar de mensen die ze kennen en liefhebben.

Perzen zijn echter vaak gereserveerd totdat je ze leert kennen.

Vriendelijkheid ten opzichte van andere huisdieren

Maine Coons hebben een geduldige en gemoedelijke persoonlijkheid, en ze kunnen het meestal goed vinden met andere huisdieren.

In feite gedijen de meeste Maine Coons op het gezelschap van een andere kat, omdat ze veel verrijking nodig hebben.

Perzische katten zijn zelden agressief, maar ze kunnen geïrriteerd raken door de capriolen van een ander huisdier.

Ze doen het het beste met huisdieren die ook kalm en rustig zijn, maar gaan niet goed samen met dieren die luidruchtig of onaangenaam zijn.

Loyaliteit/gezelschap

Maine Coons staan bekend om hun hond-achtige persoonlijkheid, waardoor ze de bijnaam ‘hond van de kattenwereld‘.

Hoewel ze soms onafhankelijk kunnen zijn, vinden Maine Coon katten het vaak leuk om hun baasje op een onopvallende manier door het huis te volgen.

Als u nieuwsgierig bent naar meer informatie over dit vreemde gedrag, kijk dan eens naar mijn artikel: ‘Waarom volgt mijn Maine Coon mij overal‘.

Maine Coon katten zijn zeer aanhankelijke metgezellen.

Perzische katten krijgen graag aandacht, en ontwikkelen een hechte band met hun eigenaar. Ze zijn echter niet veeleisend, en zullen je niet door het huis volgen zoals een Maine Coon dat zou doen.

Intelligentie/trainingsvermogen

Maine Coons worden geroemd om hun intelligentie, en velen kunnen worden getraind om allerlei kunstjes te doen.

Perzische katten, aan de andere kant, hebben een relatief lage intelligentie. Er zijn zeer weinig gevallen waarin een Perzische kat effectief wordt afgericht.

Ik kijk absoluut graag naar deze specifieke Youtube video, want de Maine Coon kat laat ons een aantal geweldige Maine Coon katten trucjes zien!

Credit: Youtube kanaal ‘Maine Coon Charlie’

Speelsheid

Maine Coons zijn ongelooflijk speelse katten die vaak tot ver op volwassen leeftijd een kittenachtige persoonlijkheid behouden.

Perzische katten zijn veel meer ontspannen, en brengen hun tijd vaak liever slapend in de zon door dan spelend.

Oefenen

Maine Coons hebben veel beweging nodig om hun energieke persoonlijkheid bij te houden, maar Perzische katten hebben niet veel beweging nodig.

Onze Maine Coon kat houdt van spelen met deze 5 kattenspeeltjes, die hem helpen aan te moedigen om te bewegen. Omdat Maine Coon katten vatbaar zijn voor overgewicht, is lichaamsbeweging essentieel om ze gezond en fit te houden.

Vocality

Hoewel Maine Coons niet veel miauwen, zijn het toch ongelooflijk vocale wezens. Ontdek meer over de Maine Coon Stemdoor op de link naar mijn artikel te klikken.

Maine Coons staan bekend om hun getjilp en getril als ze aandacht of hulp vragen.

Hier is waarom Maine Coons zo veel praten.

Ter vergelijking, Perzische katten zijn relatief rustig en miauwen niet vaak.

Jacht Vaardigheden

Maine Coons zijn van nature geboren jagers. Ze hebben een hoge prooidrift en staan erom bekend garages en schuren vrij te houden van muizen en ratten.

Perzen zijn nogal zittend in vergelijking, en hun relatief lage intelligentie draagt bij aan hun slechte jachtvaardigheden.

Gezinsvriendelijk

Maine Coons zijn ongelooflijk geduldige katten die veel van jonge kinderen aankunnen, zolang ze maar niet ruw spelen.

Het zijn geweldige gezinsdieren omdat ze zich niet slechts aan één persoon hechten. Er zit genoeg liefde in het hart van een Maine Coon om van een hele familie te houden!

Perzische katten kunnen gemakkelijker geïrriteerd raken dan Maine Coons, en ze zijn niet goed geschikt voor luide omgevingen.

Ze doen het het beste in gezinnen met oudere kinderen die hun grenzen respecteren. Een Pers kan echter net zo lief en aanhankelijk zijn voor een gezin dat hem met vriendelijkheid behandelt.

Klimmen

Maine Coons houden van klimmen, en zullen vaak toonbanken en zelfs koelkasten beklimmen op zoek naar een hoge plek om te slapen!

Je zult zeker de aanschaf van een kattenboom willen overwegen als je ervoor kiest een Maine Coon in huis te nemen.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon krabpalen, ideaal voor de grote Maine Coon’s liefde voor springen!

Perzische katten zijn geen natuurlijke klimmers, en luieren liever op banken of op de vloer.

Territorialiteit

Noch Maine Coons, noch Perzische katten zijn meer vatbaar voor territorialiteit dan enig ander kattenras.

Het niet-agressieve karakter van een Perzische kat betekent dat deze minder snel territoriaal zal worden dan een Maine Coon, maar beide rassen zijn sociaal en geduldig genoeg dat dit zelden een probleem is.

Kosten

Maine Coons en Perzische katten zijn beide vrij dure rassen, maar Perzen zijn over het algemeen duurder vanwege hun reputatie als showkatten.

Maine Coon vs Perzische Kat Prijs

Hier zijn de gemiddelde kosten die u kunt verwachten te betalen voor beide rassen (bron 1).

Kosten Maine
Coon
($)
Perzisch
($)
Kitten $400 –
$2000
$1,300 –
$3,000
Cat $600 $1,200 –
$1,800
Senior
Cat
$600 $600 –
$1800
Rescue
Cat
$250 $250
Maine Coon vs Perzische Kat Prijs

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat ligt tussen de 12 en 15 jaar, terwijl de geschatte levensduur van een Perzische kat tussen de 10 en 17 jaar ligt.

Een verzekeringsmaatschappij onderzocht de kans dat een Maine Coon kat de leeftijd van 10 jaar zou overleven. Dit is wat ze vonden.

Gezondheid

Elk kattenras heeft zijn eigen te verwachten gezondheidsproblemen, en sommige zijn vatbaarder voor ziekten dan andere.

Hier zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen die zowel Maine Coon als Perzische katten treffen (bronnen 1,2).

Maine Coon

  • Feline Hypertrofische Cardiomyopathie: Ook bekend als HCM, deze genetische aandoening komt voor bij veel kattenrassen en treft vooral oudere katten. Het is een genetische hartaandoening die ervoor zorgt dat de wanden van het hart na verloop van tijd dikker worden, wat uiteindelijk tot de dood leidt. Zowel Maine Coons als Perzische katten zijn vatbaar voor deze ziekte.
  • Spinale Musculaire Atrofie: Dit is een andere genetische aandoening die atrofie van de spieren rond de wervelkolom veroorzaakt. Het is meestal zichtbaar wanneer de kat jong is. Hoewel het geen dodelijke ziekte is, kan het een abnormale houding en gang veroorzaken.
  • Heupdysplasie: Dit is een genetisch erfelijke aandoening die resulteert in een abnormale heupontwikkeling en vaak leidt tot mank lopen. Het is niet fataal, maar komt relatief vaak voor bij Maine Coon katten.
  • Polycysteuze Nierziekte: Ook bekend als PKD, leidt deze genetische aandoening tot de vorming van cysten in de nieren van de kat, wat in sommige gevallen nierfalen kan veroorzaken. Zowel Maine Coons als Perzische katten zijn vatbaar voor deze ziekte.

Perzisch

  • Feline Hypertrofische Cardiomyopathie: Ook bekend als HCM, deze genetische aandoening komt voor bij veel kattenrassen en treft vooral oudere katten. Het is een genetische hartaandoening die ervoor zorgt dat de wanden van het hart na verloop van tijd dikker worden, wat uiteindelijk tot de dood leidt. Zowel Maine Coons als Perzische katten zijn vatbaar voor deze ziekte.
  • Oogproblemen: Veel Perzische katten hebben oogproblemen, zoals oogliduitsteeksels, naar binnen vouwende oogleden, en progressieve netvliesatrofie.
  • Polycysteuze Nierziekte: Ook bekend als PKD, leidt deze genetische aandoening tot de vorming van cysten in de nieren van de kat, wat in sommige gevallen nierfalen kan veroorzaken. Zowel Maine Coons als Perzische katten zijn vatbaar voor deze ziekte.
  • Moeite met ademhalen: De stompe neus van een Perzische kat leidt vaak tot ademhalingsmoeilijkheden en, in sommige gevallen, ademhalingsmoeilijkheden.
  • Portosystemic Shunt: Deze aandoening vermindert de bloedtoevoer naar de lever van de kat en kan bloedarmoede, blaasgruis, dementie, kwijlen en soms de dood tot gevolg hebben.

De zorg voor een Maine Coon vs Perzische

Hier zijn de overeenkomsten en verschillen in onderhoudsvereisten voor Perzische vs Maine Coon katten.

Verzorging

De halflange vacht van een Maine Coon moet regelmatig geborsteld worden, 2-3 keer per week. Het beste is één keer per dag als je tijd hebt, om te voorkomen dat de vacht gaat klitten of klitten.

Maine Coons hebben meestal ook een langere vacht rond hun poten, wat lastig kan worden als het niet getrimd wordt.

Omdat Maine Coons van nature een voorliefde hebben voor water, kan af en toe een bad wonderen doen voor het reinigen van hun vacht, en het is meestal geen stressvolle beproeving voor dit ras.

Waarom houden Maine Coon katten zo van water? Ontdek hier meer:

Perzische katten zijn veel onderhoudsgevoeliger dan Maine Coons als het op verzorging aankomt. Hun vacht moet dagelijks geborsteld worden, want als ze alleen gelaten worden, klitten ze gemakkelijk.

Je moet deze katten eens per maand baden om hun vacht zijdezacht te houden.

Perzische katten zijn ook gevoelig voor oogwaterzucht, dus je moet ook voorzichtig het overtollige vocht uit hun ogen een keer per dag wegvegen.

Je moet de klauwen van beide kattenrassen regelmatig trimmen, en hun tanden minstens een keer per week poetsen.

Dieet

Zoals alle katten hebben Maine Coons en Perzen een dieet nodig dat rijk is aan proteïnen en vezels, maar arm aan vet.

Maine Coons zijn obligate carnivoren en kunnen door hun grote omvang en hoge activiteit meer voedsel nodig hebben.

Zorg ervoor dat u uw dierbare Maine Coon kat de juiste voeding.

Perzen staan er om bekend soms kieskeurige eters te zijn, dus het kan even duren voordat u een voer vindt dat uw kat lekker vindt.

Omdat Perzische katten een laag energieniveau hebben, kunnen ze minder voedsel nodig hebben om overgewicht te voorkomen.

Speelgoed

De Maine Coon is een actiever ras dan de Perzische en vereist veel meer mentale stimulatie. Als gevolg daarvan zullen veel Maine Coons dagelijks meer speeltijd met hun baasje nodig hebben om zich niet te vervelen.

Na het kopen van de meeste kattenspeeltjes die online verkrijgbaar zijn, ben ik nu in staat om met uw mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoed. Verspil geen tijd en geld met het kopen van kattenspeelgoed dat uw Maine Coon gewoon niet leuk vindt, koop deze!

Bovendien, omdat Maine Coons natuurlijke klimmers zijn, kunt u overwegen om te investeren in een kattenboom.

Dit zijn mijn beproefde en geteste favoriete Maine Coon krabpalen.

Perzische katten zijn veel rustiger dan Maine Coons, en hoewel ze nog steeds een paar speeltjes nodig zullen hebben om rond te slaan en aan te vallen, zijn hun behoeften niet zo uitgebreid.

Kosten van het bezitten van een Maine Coon vs Perzische kat

Er is niet veel verschil in kosten als het gaat om het bezitten van een Maine Coon of een Perzische.

Maine Coon vs Perzische Kosten

Hier zijn de meest voorkomende kosten die u kunt verwachten als u voor een van beide rassen zorgt (bronnen 2,3,4).

Item Prijs
($)
Microchip $45
Verzekering
(Gemiddelde
Jaarlijkse kosten)
$120 – $480
Neutratie $200 – $500
Ontworming $20
De-Fleeing $20
Veterinair
Controles
$75 – $500
Kattendrager $40 – $60
Kattenbakken $10 – $50
krabben
Post
$20 – $300
Grooming
Borstels
$10 – $30
Maine Coon vs Perzische Kosten

Maine Coon Perzisch Mix Ras

Het is mogelijk om een Maine Coon Perzisch mix ras te vinden, dat is elke kat die zowel Maine Coon als Perzische voorouders heeft. De ene ouder kan een raszuivere Maine Coon zijn, terwijl de andere een raszuivere Pers kan zijn.

Elke combinatie van afstamming is mogelijk, zolang de kittens maar zowel Maine Coon als Perzische afstamming hebben.

Maine Coon Perzische mixen kunnen fysieke of temperamentvolle eigenschappen hebben van één of beide rassen.

Conclusie

Het vergelijken van Maine Coon vs Perzische katten is belangrijk als je twijfelt over welk ras je in huis wilt nemen.

Maine Coons zijn een betere optie voor eigenaars die een speelse, energieke kat willen die gemakkelijk in de omgang is en op het gezin is gericht.

Als je een rustig huis hebt en de voorkeur geeft aan een kat die niet veeleisend is en lekker bij je op schoot kruipt, dan is een Perzische misschien wel de beste keuze voor jou.

Maine Coon Perzische Mix Maat

Een Maine Coon Persian mix kan variëren van klein tot groot, waarschijnlijk tussen de 7 en 25 pond.

Maine Coon Perzische Mix Prijs

U kunt verwachten dat een Maine Coon Perzische mix kost tussen de $ 400 en $ 2.000.

Maine Coon Perzische Mix Persoonlijkheid

Een Maine Coon Persian mix kan persoonlijkheidskenmerken van beide rassen behouden.

Van de meeste Maine Coon Perzische mixen kun je verwachten dat ze lief en zachtaardig zijn.

Plaats een reactie