Maine Coon oorproblemen

Hoewel Maine Coons in staat zijn zichzelf effectief te verzorgen, zijn ze niet in staat hun oren schoon te houden, waardoor ze vatbaarder zijn voor oorontstekingen.

Hun puntige, goed getuite oren kunnen de onderstaande Maine Coon oorproblemen ontwikkelen, die zowel ongemakkelijk, als zelfs pijnlijk kunnen zijn voor uw dierbare kat.

De meest voorkomende oorzaak van oorproblemen bij Maine Coons is oormijt. Dit zijn microscopische parasieten die zich voeden met oorsmeer, waardoor de oren van uw Maine Coon extreem jeuken. Helaas kunnen Maine Coons weinig doen om zelf van oormijt af te komen.

Als je merkt dat je Maine Coon aan zijn oren krabt of voortdurend met zijn kop schudt, kan het zijn dat je kat oormijt heeft.

In dit bericht leer je alles wat je moet weten over Maine Coon oorproblemen en -infecties, inclusief hoe ze behandeld kunnen worden.

Maine Coon oorproblemen

Maine Coon katten staan bekend om hun grote omvang en hun dikke, weelderige lange vacht, waardoor ze goed geschikt zijn voor het strenge winterklimaat van Maine, de Verenigde Staten waar ze vandaan komen.

Deze grote katten zijn mensgericht en hebben een indrukwekkend ontspannen en relaxed temperament.

Maine Coons zijn niet alleen zachtaardig, ze zijn ook zeer intelligent, gezellig, goofy, speels, trouw en willen hun menselijke metgezellen graag plezieren.

Daarom blijven ze een van de meest geliefde gedomesticeerde kattenrassen in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld.

Qua gezondheid worden Maine Coons over het algemeen beschouwd als gezonde en sterke katten, maar het is belangrijk om te weten dat ze aanleg hebben voor het ontwikkelen van bepaalde genetische gezondheidsproblemen.

Net als andere kattenrassen kunnen Maine Coons ook katachtige oorproblemen en andere medische complicaties krijgen.

Daarom moet u er altijd voor zorgen dat uw geliefde Maine Coon veterinaire zorg krijgt als ze onwel lijken te worden.

Dit is vooral belangrijk als het gaat om Maine Coons oren, omdat sommige parasieten die Maine Coons aantasten ook op u en uw gezinsleden kunnen worden overgedragen (bron 1).

De onderstaande tabel toont de meest voorkomende Maine Coon oorproblemen:

Oor
Probleem
Beschrijving
Oormijt Microscopische parasieten die
binnenkomen en leven in het oor van een kat
kanaal
Wonden Kan leiden tot infecties als
ze niet goed genezen
Gist
Infectie
Meestal veroorzaakt door
onderliggende medische problemen
bij een kat bijv. allergieën
Oudere kat
Oor Infectie
Oudere Maine Coons hebben
een zwakker immuunsysteem
Oorzaken van oorontstekingen bij Maine Coons

Laten we deze Maine Coon oorproblemen eens nader bekijken:

1. Maine Coon oormijt

Oormijten zijn een veel voorkomende oorzaak van oorontstekingen bij Maine Coons.

Echter, gezien het feit dat Maine Coons, en katten in het algemeen, de neiging hebben om hun symptomen te maskeren als ze besmet zijn, wordt het relatief moeilijk om oormijten bij katten op te merken.

In wezen zijn oormijten microscopische parasieten die de gehoorgang van een kat binnendringen en daar leven.

Ze zijn de boosdoener bij ongeveer de helft van alle oorontstekingen bij katten, en hoewel ze niet levensbedreigend zijn, zijn oormijten erg vervelend en maken ze het oor van uw kat erg oncomfortabel.

Wanneer mijten zich een weg banen naar de gehoorgang van uw Maine Coon, bevredigen ze hun snackaanval door te knagen aan oorsmeer en olie die zich in de gehoorgang en soms ook in de huid van de katachtige bevinden.

De beestjes zijn zo klein dat ze eruit zien als “stippen”.

Hoewel oormijten een aanzienlijk korte levensduur hebben, zijn het vruchtbare voortplanters, wat het noodzakelijk maakt ze zo snel mogelijk aan te pakken.

De meest voorkomende oormijt is de otodectes cynotis mijt, en uw Maine Coon kat kan dit oplopen uit zijn natuurlijke omgeving.

Deze beestjes kunnen bijvoorbeeld van andere huisdieren, waaronder honden en andere katten, op uw Maine Coon kruipen.

Ze kunnen ook worden overgedragen, zelfs bij kort lichamelijk contact, waardoor het de moeite waard is om besmette katten te isoleren van uw andere huisdieren.

Als u vermoedt dat uw Maine Coon oormijt heeft, kunt u eenvoudig de oren van het huisdier inspecteren op mijten.

Om dit te doen, masseer zachtjes de basis van de Maine Coon oren terug gebied met je duim en wijsvinger, en observeer dan de reactie van de katachtige.

Een kat met oormijt zal waarschijnlijk grommen en zelfs onmiddellijk proberen te ontsnappen als je begint met het masseren van hun oor.

Je kunt ook letten op deze tekenen en symptomen van oorontsteking bij katten:

 • Kale plekken
 • Rode/verrekte huid
 • Zwarte of rode gehoorgang
 • Katten krabben aan hun oren
 • Kat schudt voortdurend met zijn hoofd

Maine Coon oormijten zijn te klein om met het blote oog te zien. Daarom, als u het moeilijk vindt om uw Maine Coon kat te controleren op oormijt, zorg er dan voor dat u ze naar de dierenarts brengt voor een diagnose.

Uw dierenarts zal in de oren van uw Maine Coon kijken met een otoscoop, die een vergroot zicht biedt op het binnenoor. Zo kan de dierenarts zien of uw kat oormijt of een andere katachtige oorontsteking heeft.

Als er oormijt wordt gevonden zal uw dierenarts u de juiste medicijnen voorschrijven of geven om uw Maine Coons oormijtinfectie te behandelen.

Oormijt bij Maine Coons kan behandeld worden met oordruppels en oorinsecticiden. Vroegtijdige opsporing van de oormijt kan de ontwikkeling van een oorontsteking tegengaan (bron 1).

2. Wonden

Maine Coon oren zijn ook zeer gevoelig voor wonden.

Hoewel een wond opgelopen aan de pinnae vanzelf kan genezen, of uw geliefde kat wonden oploopt door ongelukken of beten van andere huisdieren, is het belangrijk dat u het genezingsproces goed in de gaten houdt.

In de meeste gevallen, ondanks dat Maine Coons te pluizig zijn, zullen wonden aan de oren van uw kat zichtbaar zijn. Bij ernstige verwondingen kunnen de oren van uw Maine Coon gaan bloeden.

Hoewel Maine Coon wonden zelfstandig kunnen genezen, is het verstandig om elke wond aan de oren van uw kat te verzorgen. Gelukkig is het desinfecteren van wonden eenvoudig.

Om de oren van uw Maine Coon kat schoon te maken, zorg ervoor dat u het gebied rond hun wond schoonmaakt om eventuele oorirritatie te verminderen of te elimineren.

Bevochtig vervolgens een watje met een door de dierenarts goedgekeurde oplossing en desinfecteer het gewonde gebied.

Dit zou moeten helpen om het genezingsproces te versnellen en andere Maine Coon oorproblemen te voorkomen.

Als de wond leidt tot een oorinfectie of bloedt, overweeg dan om uw Maine Coon onmiddellijk naar een dierenarts te brengen.

3. Gistinfectie in kattenoren

Gistinfecties bij Maine Coon katten zijn een grote zorg voor veel eigenaren.

In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door een onderliggende medische kwestie zoals allergieën.

Malassezia gist is een normale bewoner op de huid van uw Maine Coon en vormt geen bedreiging voor katten met een gezonde huid.

Normaal gesproken komen deze gistorganismen in zeer lage aantallen voor in de gehoorgang; daarom veroorzaken ze geen probleem bij Maine Coons met een normale huid.

Dit is echter een type gist dat voorkomt bij katachtigen, waarvan bekend is dat het gistinfecties kan veroorzaken bij Maine Coon katten, waarvan de gezondheid verminderd of verzwakt is door allergieën of andere gezondheidsproblemen.

Wanneer de huidgezondheid van uw Maine Coon verzwakt is door allergieën of andere medische problemen, worden zijn oren vatbaar, waardoor de gistpopulatie uit de hand kan lopen.

De grote kolonies gist produceren dan stoffen die irritatie en ontstekingen in de oren van uw kat veroorzaken.

Dit veroorzaakt ongemak voor uw kat tijdens de vroege stadia en leidt uiteindelijk tot een oorontsteking.

De symptomen van een gistinfectie in kattenoren zijn onder andere:

 • Roodheid
 • Dikke bruine gist afscheiding
 • Hoofdschudden
 • Oor krassen
 • Malodor

Een test in de kliniek kan bevestigen of deze symptomen wijzen op een schimmelinfectie of op een ander medisch probleem van uw Maine Coon.

Als uw dierenarts een schimmelinfectie uitsluit, bestaat de behandeling uit het gebruik van antischimmelmedicatie.

Uw dierenarts moet ook onderzoeken of er een onderliggende ziekte is die de gistproblemen veroorzaakt en de juiste medicatie voorschrijven als die er is.

Hoewel schimmelinfecties een ernstig probleem zijn dat Maine Coons treft, kunnen ze onder controle worden gehouden en kunnen de symptomen worden geminimaliseerd of geëlimineerd met de juiste diagnose en behandeling (bron 1,2).

4. Oudere kat oorontsteking

Het is algemeen bekend dat oudere katachtigen een zwakker immuunsysteem hebben dan hun jongere soortgenoten. Daarom is uw oudere Maine Coon vatbaarder voor oorontstekingen.

Bij oudere Maine Coons zijn oorontstekingen het gevolg van bacteriën of schimmels die in de gehoorgang gedijen.

De groei van bacteriën of schimmels wordt meestal versneld door de volgende zaken:

 • Oormijten
 • Oorsmeer opbouw
 • Hypothyreoïdie
 • Oortumoren
 • Overgroei van haar in de oren
 • Onjuiste reiniging

Door het al zwakke immuunsysteem van een oudere Maine Coon kat dat met de leeftijd gepaard gaat, zijn oudere Maine Coons vatbaar voor chronische aandoeningen die hun immuunsysteem verder onderdrukken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor veel oorontstekingen.

Als u vermoedt dat uw bejaarde kat een oorontsteking heeft, overweeg dan onmiddellijk uw dierenarts te informeren.

Uw dierenarts zal de oren van de kat onderzoeken met een otoscoop, op zoek naar:

 • Obstructies
 • Verwondingen
 • Tumoren
 • Overmatige Gist

Afhankelijk van de oorzaak zal uw dierenarts een oraal of topisch medicijn voorschrijven om de infectie te behandelen (bron 1,2).

Hoe krijgen katten oorontstekingen?

Er zijn veel verschillende factoren waardoor een kat een oorontsteking kan ontwikkelen.

Uw Maine Coon kan bijvoorbeeld oormijt oplopen door in fysiek contact te komen met een ander dier.

Maine Coon oormijten worden beschouwd als de boosdoener in ongeveer de helft van de oorontstekingen bij katten.

Naast oormijt kunnen oorontstekingen bij katten ook worden veroorzaakt door de volgende factoren:

 • Allergieën
 • Bacteriële infecties
 • Een vreemd lichaam in het oor
 • Wax opbouw
 • Poliepen
 • Ectoparasieten
 • Lang bont in het oor

Als de oorzaak een onderliggend gezondheidsprobleem is, kan een gekwalificeerde dierenarts u helpen de ongewone oorzaak vast te stellen en medicijnen aanbieden om de medische aandoening te behandelen (bron 1).

Zijn Maine Coons gevoelig voor oorontstekingen?

Hoewel oorinfecties relatief weinig voorkomen bij Maine Coons, betekent dit niet dat deze geliefde huisdieren volledig immuun zijn voor oorinfecties.

Als je een eerste eigenaar bent, is het de moeite waard op te merken dat Maine Coon oorontstekingen een indicatie kunnen zijn van een onderliggend probleem dat veterinaire aandacht vereist.

Dit zijn de top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen om bewust van te zijn.

Soms zijn Maine Coon oorontstekingen onvermijdelijk, zelfs als je altijd bovenop het schoonmaken en verzorgen van je kat zit.

Over het algemeen, tenzij uw Maine Coon oormijt, allergieën, of iets dat vastzit in zijn gehoorgang heeft, zijn oorontstekingen een secundaire aandoening, wat betekent dat ze een onderliggend medisch probleem betekenen.

De belangrijkste oorzaak en aanhoudende factoren voor middenoorontstekingen, genaamd otitis mediaen uitwendige oorontstekingen genaamd otitis externaplus andere Maine Coon oorproblemen omvatten:

 • Overmatige groei van gisten of bacteriën, of beide.
 • Allergieën
 • Oorsmeer of dikke lucht in de gehoorgang
 • Gescheurd trommelvlies
 • Poliepen of tumoren in de gehoorgang
 • Vreemde voorwerpen in de gehoorgang
 • Milieu-irriterende stoffen
 • Auto-immuunziekten
 • Immuunsysteemziekten zoals FeLV en FIV
 • Onjuiste reiniging
 • Diabetes Mellitus

Deze aandoeningen veroorzaken ontstekingen in de oren van Maine Coons en leiden vaak tot jeuk-krab cycli, waardoor de symptomen van oorontstekingen ontstaan.

Oorinfecties brengen ongemak met zich mee en kunnen soms erg pijnlijk zijn, omdat de gehoorgangen van een kat erg gevoelig zijn.

Als oorinfecties bij Maine Coon katten onbehandeld blijven, kan dit leiden tot gehoorverlies (bron 1).

Blijf lezen om enkele alarmerende Maine Coon oorproblemen te ontdekken die de onmiddellijke tussenkomst van een gekwalificeerde dierenarts vereisen.

Kattenoorontsteking zwarte afscheiding

Zwarte afscheiding wordt vaak in verband gebracht met oormijtinfecties en is een ernstige aandoening die onmiddellijke veterinaire aandacht vereist.

Zwarte afscheiding uit een Maine Coons oor kan een indicatie zijn van een chronische oorontsteking bij uw kat of een ernstig onderliggend medisch probleem.

Als u merkt dat er zwarte afscheiding uit de oren van uw kat komt, is het waarschijnlijk dat de Maine Coons oren erg pijnlijk zijn, zodat uw kat kan weigeren om een dierenarts toe te staan de oren te inspecteren.

In gevallen waarin er veel zwarte afscheiding in het aangetaste oor van uw kat zit of uw kat veel pijn lijkt te hebben, kan uw dierenarts gebruik maken van sedatie of algehele anesthesie om de kat te kalmeren voor de diagnose.

Uw dierenarts moet een diagnose stellen bij uw Maine Coon en medicijnen voorschrijven om de oorontsteking die de zwarte afscheiding veroorzaakt te behandelen.

Het belangrijkste is dat uw dierenarts de hoofdoorzaak van de zwarte afscheiding vaststelt en medicijnen aanbiedt die het probleem kunnen verlichten (bron 1).

Kattenoorontsteking en niezen

Oorontsteking en niezen bij katten zijn meestal secundaire aandoeningen die wijzen op een andere medische aandoening.

Als uw Maine Coon tegelijkertijd jeukende oren en niezen ontwikkelt, kunnen verschillende factoren de boosdoeners zijn, waaronder:

 • Allergieën
 • Poliepen
 • Ziekte van het immuunsysteem

Aangezien deze aandoeningen kunnen uitgroeien tot iets ernstigs, is het uiterst belangrijk om onmiddellijk de tussenkomst van een gekwalificeerde dierenarts in te roepen.

Feline Immunodeficiency Virus (FIV) is een ernstige aandoening die de gezondheid van uw Maine Coon kan verzwakken en oorontstekingen en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Als uw Maine Coon tekenen van oorontstekingen vertoont samen met niezen, kan uw dierenarts uw kat verder testen op FIV en de juiste medicijnen voorschrijven (bron 1).

Behandeling oorontsteking kat

Als uw Maine Coon kat oormijt heeft, is het goede nieuws dat u geen enorm bedrag hoeft uit te geven aan medicijnen.

Er zijn verschillende huismiddeltjes voor kattenoorontsteking die u kunt gebruiken om uw kat te behandelen. Deze omvatten:

Oorreinigingsoplossing

Oorreinigingsoplossingen zijn te koop in de meeste dierenwinkels.

Met de door de dierenarts goedgekeurde oplossing hoeft u alleen maar druppels van de oplossing in de gehoorgang te doen, en vervolgens het aangetaste oor zachtjes te masseren om het vuil naar het buitenste deel van het oor te brengen.

Als het infectie-veroorzakende vuil eenmaal aan de buitenkant zit, kunt u het afvegen met een watje of tissue.

Oorontsteking

Ear miticide is een natuurlijk insecticide dat je kunt vinden in dierenwinkels.

Zorg er alleen voor dat je degene koopt die geschikt is voor katachtigen en volg de instructies in de handleiding zorgvuldig op.

Vlooienmiddelen

Hoewel mijten geen vlooien zijn, kan het gebruik van vlooienproducten helpen de mijten te verminderen. Dit komt omdat mijten soms rondzwerven op het lichaam van de kat.

Dierenartsen kunnen ook het volgende voorschrijven voor de behandeling van oorontstekingen bij de kat:

 • Antibiotica
 • Anti-Parasitica
 • Corticosteroïden

Van belang is dat oorinfecties bij Maine Coon katten chronisch kunnen worden en gehoorverlies of gezichtsverlamming kunnen veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om uw kat te laten behandelen zodra u tekenen van oorontsteking opmerkt.

Het is belangrijk op te merken dat het niet mogelijk is om te voorkomen dat uw kat ooit een oorontsteking krijgt.

Het regelmatig schoonmaken van de oren van uw kat, samen met regelmatige controles door de dierenarts, kan de ontwikkeling van oorontstekingen echter helpen belemmeren (bronnen 1,2).

Hier zijn enkele andere geweldige tips over hoe een Maine Coon kat schoon te houden.

Kan een oorontsteking een kat doden?

Oorinfecties bij katten zijn niet dodelijk.

Echter, in aanmerking genomen dat zelfs de kleinste oorontsteking kan leiden tot permanent gehoorverlies en evenwichtsproblemen als deze onbehandeld blijft.

Huisdierouders moeten oorontstekingen bij katten altijd behandelen als elke andere ernstige medische aandoening (bron 1).

Zijn oorinfecties bij katten besmettelijk?

Oorinfecties zijn over het algemeen niet besmettelijk voor mensen en andere huisdieren, behalve als ze worden veroorzaakt door parasieten.

Parasieten, zoals oormijt, zijn zeer besmettelijk voor andere katten en honden in uw huishouden.

Maine Coons met oormijt kunnen deze oormijten ook overbrengen op mensen, maar dit hoeft u niet ongerust te maken, want mensen lijken immuun voor oormijt (bronnen 1).

Oorontsteking bij de kat die maar niet overgaat

Een chronische oorontsteking kan permanente veranderingen veroorzaken aan het oor van de Maine Coons en de nabijgelegen botten. Een kattenoorontsteking die maar niet overgaat, heet chronische otitis.

In wezen is chronische otitis een langdurige oorontsteking die elke kat kan treffen, inclusief Maine Coons.

Het wordt meestal veroorzaakt door:

 • Parasieten
 • Allergieën
 • Overmatige groei van bacteriën of gist

Het slechte nieuws is dat chronische otitis progressief is en kan leiden tot breuk van het trommelvlies of zelfs permanente vernauwing van de gehoorgang.

Wat de behandeling betreft, het is een meerstappenproces dat begint met het schoonmaken van het Maine Coons oor, gevolgd door het gebruik van medicijnen zoals antimicrobiële en ontstekingsremmende middelen. In extreme gevallen kan een operatie nodig zijn.

Afhankelijk van de ernst, heb je topische medicatie nodig die is afgestemd op de specifieke bacterie, gist of mijt.

Als het trommelvlies gescheurd is, heb je systemische antimicrobiële middelen nodig.

U kunt ook systemische ontstekingsremmers gebruiken om de pijn en roodheid te verminderen.

Hoe weet ik of mijn kat een binnenoorontsteking heeft?

Hoewel tekenen van oorpijn kunnen helpen aangeven wanneer uw kat een oorontsteking heeft, is de beste manier om te vertellen of uw kat een binnenoorontsteking heeft het gebruik van een otoscoop.

Een otoscoop is een instrument dat dierenartsen helpt de gehoorgang te visualiseren.

Als zodanig is het handig om te onderzoeken of een kat een binnenoorontsteking heeft.

Hoe Maine Coon Oren Schoonmaken

De oren van uw Maine Coon schoonmaken is een van de beste manieren om uw katachtige vrij te houden van oorontstekingen.

Hier zijn enkele eenvoudig te volgen stappen voor het schoonmaken van de oren van een Maine Coon kat:

 • Aan de slag: Positioneer jezelf comfortabel en houd de Maine Coon kat op je schoot. Wacht tot uw kat zich ook ontspannen en comfortabel op uw schoot voelt.
 • Aanraken: Pak de Maine Coon oorpunt vast en klapper ermee terwijl je hem zachtjes terugtrekt.
 • Schoonmaken: Voeg oorreinigingsoplossing toe aan de gehoorgang totdat deze helemaal vol is.
 • Masseer: Wikkel uw vinger in een gaasje en masseer de basis van het oor gedurende tien seconden om de oplossing te laten inwerken.
 • Laat los: Laat uw kat los en laat hem zijn kop schudden om de overtollige oplossing die nog in het oor zit te verwijderen.
 • Afvegen: Wikkel uw vinger in een droog gaasje en veeg voorzichtig over de oren om overtollige vloeistof of vuil uit de gehoorgang te verwijderen.
 • Herhaal: Herhaal hetzelfde proces met het andere oor.

Conclusie

Alle Maine Coons zijn gevoelig voor oorproblemen.

Hoewel oormijt een van de meest voorkomende en besmettelijke Maine Coon oorproblemen is, zijn er ook andere katachtige oorproblemen die uw Maine Coon kunnen aanvallen.

Hopelijk kunt u na het lezen van dit bericht uw Maine Coon helpen een gelukkiger leven te leiden met een minimaal risico op het krijgen van oorontstekingen.

Gerelateerde vraag

Maine Coon Huidproblemen

Maine Coon huidproblemen worden vaak veroorzaakt door allergieën. Ze maken uw kat ongemakkelijk, waardoor snel medisch ingrijpen nodig is.

Plaats een reactie