Maine Coon Kleuren en Patronen

De Maine Coon is een prachtige kat, en er zijn talloze mogelijke Maine Coon kleuren en patronen. Veel mensen gaan ervan uit dat Maine Coons alleen in bruin of zwart voorkomen, maar dat is eigenlijk niet het geval! In feite is de Maine Coon er in veel meer kleuren en patronen dan veel andere kattenrassen.

De Maine Coon kat komt in een totaal van meer dan 75 verschillende kleur en patroon combinaties. Het is mogelijk voor een Maine Coon om in elke mogelijke vachtkleur te komen, en ook in de meeste patronen, inclusief schildpad, calico, tabby, smoke, shaded, en vele anderen.

De hoeveelheid Maine Coon kleuren en patronen lijkt misschien overweldigend, maar ze kunnen eigenlijk vrij eenvoudig worden gecategoriseerd.

Lees verder om meer te weten te komen over de genetica achter de patronen en kleuring van een Maine Coon!

Maine Coon Kleuren

De Maine Coon is een populair kattenras dat beroemd is omdat het het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld is. Ze staan ook bekend om hun grote verscheidenheid aan kleuren.

De belangrijkste drie kleuren die Maine Coons kunnen hebben zijn zwart, rood, en wit. Wit bij een kat is eigenlijk de afwezigheid van pigmentatie, terwijl rood en zwart kunnen worden “verdund” door genetische mutatie om andere kleuren te produceren.

Bij Maine Coons kan de kleur zwart verdund worden tot chocolate, cinnamon, blue, lilac, en fawn. Ondertussen kan de kleur rood ook verdund worden tot crème.

Maine Coons kunnen ook voorkomen in “zilver” en “goud,” wat verwijst naar zwarte en rode verdunde kleuren die zilver of goud van kleur lijken te zijn als gevolg van een zeldzaam remmend gen (bronnen 1,2).

Heb je ooit iemand horen vragen: veranderen Maine Coon katten van kleur?

Dit klinkt misschien als een nogal bizarre vraag, maar toch is het zeker een fascinerende vraag aangezien Maine Coon katten inderdaad van kleur veranderen! Maar voordat je enthousiast wordt, bedenk wel dat de vacht van een Maine Coon van kleur kan veranderen, maar dat het Maine Coon patroon hetzelfde blijft.

Maine Coon Patronen

De Maine Coon kan ook komen in een verscheidenheid van verschillende patronen.

Hier is een uitgebreide lijst van alle mogelijke Maine Coon patronen.

 • Solid: Effen gekleurde katten hebben een gelijkmatige kleuring van één kleur over hun hele lichaam.
 • Schelp: Shell katten hebben een witte ondervacht met zeer lichte tipping van een andere kleur op de rug, staart, flanken, en kop, en mogelijk ook op het gezicht en de kop.
 • Schaduw: Shaded katten hebben een witte ondervacht met matige tipping van een andere kleur op de flanken, gezicht, en staart.
 • Smoke: Smoke katten hebben een witte ondervacht met diepe stippen van een andere kleur op de flanken, gezicht, en staart.
 • Bi-Color: Bi-color verwijst naar een combinatie van twee willekeurige kleuren op de vacht van een kat.
 • Tortoiseshell: Een schildpad kat heeft gestroomde vlekken van rood en zwart (of hun respectievelijke verdunningen). Merk op dat dit vachtpatroon alleen mogelijk is voor poezen.
 • Rood of Zwart en Wit: Een ander mogelijk tweekleurig patroon voor Maine Coons is een onderliggende witte vacht met vlekken van ofwel zwart ofwel rood (of hun respectievelijke verdunningen). Dit is waar je Van of Tuxedo patronen kunt krijgen.
 • Tri-Color: Tri-color verwijst naar een combinatie van drie willekeurige kleuren op de vacht van een kat. Tri-color vachtcombinaties zijn echter alleen mogelijk bij poezen.
 • Calico: Een calico kat heeft een basiskleur van wit met ongestreepte vlekken van rood en zwart (of hun respectievelijke verdunningen).
 • Tortoiseshell en Wit: Een schildpad kat heeft een basiskleur van wit met gestroomde effen of tabby vlekken van rood en zwart (of hun respectievelijke verdunningen).
 • Tabby: Tabby katten hebben gebandeerde haren die resulteren in strepen. Er zijn vijf verschillende soorten tabby aftekeningen.
 • Agouti: De Agouti tabby, ook bekend als de ticked tabby of Abyssinian tabby, lijkt op het eerste gezicht effen. De afzonderlijke haren op het lichaam van de kat zijn echter gebandeerd als een tabby, en de kat zal nog steeds duidelijke tabby aftekeningen op zijn gezicht hebben.
 • Spotted Tabby: Spotted tabby’s hebben nog steeds duidelijke strepen op hun gezicht, maar de tabby-aftekeningen op de rest van hun lichaam zijn gevlekt.
 • Klassiek Tabby: De klassieke tabby, ook bekend als de marbled tabby, heeft dikke strepen die wervelingen of een bulls-eye vormen op de flanken van de kat.
 • Mackerel Tabby: Mackerel tabbies hebben parallelle strepen die over de zijkanten van hun lichaam lopen, maar ze kunnen ook in vlekken verdeeld zijn. Mackerel tabby katten lijken het meest op tijgers.
 • Patched Tabby: Patched tabby’s kunnen in elk van de bovenstaande patronen voorkomen, maar zullen een combinatie van twee kleuren door de vacht hebben. Dit patroon is alleen mogelijk bij poezen (bron 1).

Maine Coon aftekeningen

Veel mensen denken ten onrechte dat de kenmerkende “M” vorm op het voorhoofd van een Maine Coon alleen uniek is voor Maine Coons. Dit is echter niet het geval. Deze “M” vorm wordt eigenlijk bij alle tabby katten gezien.

Maine Coons staan er echter om bekend een ander soort kenmerkende markering te hebben. Veel Maine Coons hebben verschillende donkere ringen rond de basis van hun staart, waardoor ze vaak op wasberen lijken.

Kattenvacht Genetica

De genetica achter de kleur en het patroon van een kat is eigenlijk heel ingewikkeld.

Hier is een meer vereenvoudigde uitleg van Maine Coon kleurgenetica (bronnen 1,2):

Bij katten zijn de voornaamste drie mogelijke kleuren wit, rood en zwart.

Witte kleuring wordt eigenlijk veroorzaakt door een gebrek aan pigmentatie in de vacht van een kat en wordt bepaald door het KIT-gen. Een kat kan slechts zoveel wit hebben als één van zijn ouders. Bijvoorbeeld, een volledig witte kat moet ten minste één ouder hebben die ook volledig wit is.

Zwart en zijn verdunningen worden veroorzaakt door een pigmentatie die bekend staat als eumelanine. Zwartverdunning wordt veroorzaakt door een recessieve versie van eumelanine. Een kat waarvan beide ouders recessieve eumelanine genen hadden, kan resulteren in een verdunde versie van zwart.

Rood en zijn verdunde, crèmeworden veroorzaakt door een pigmentatie die bekend staat als pheomelanine. Dit gen verschilt van eumelanine omdat het geslachtsgebonden is op het X-chromosoom. Dit betekent dat een kat het rode gen alleen kan krijgen als haar ouder van hetzelfde geslacht ook datzelfde gen heeft.

Een ander interessant iets om op te merken over het rode gen is dat rode katten altijd tabby zijn. Zelfs als een rode of crème kat effen van kleur lijkt, betekent dat dat het een ticked tabby is. Bovendien zijn rode katten vaker man dan vrouw, met ongeveer 75% van de rode katten als man.

Calico of schildpad katten zijn katten die zowel een zwarte als een rode kleur hebben. Dit is echter alleen mogelijk bij vrouwtjeskatten. De reden hiervoor is dat de kleur wordt bepaald door het X-chromosoom van een kat, en aangezien poezen twee X-chromosomen hebben, kunnen zij van elke kleur één exemplaar krijgen.

Meest voorkomende Maine Coon Kleur

Verrassend genoeg is de meest voorkomende kleur bij Maine Coon katten zwart.

Het klassieke beeld van een brown tabby Maine Coon zorgt ervoor dat veel mensen aannemen dat de meest voorkomende Maine Coon kleur bruin is, maar wat veel mensen eigenlijk niet weten is dat brown tabbies in werkelijkheid zwart zijn!

De reden hierachter is eenvoudig: het ware pigment van een tabby kat wordt bepaald door de kleur van zijn strepen. Ook al lijken brown tabbies overwegend bruin, omdat hun strepen in werkelijkheid zwart zijn, betekent dat, genetisch gezien, dat ze zwart van kleur zijn.

Zeldzaamste Maine Coon Kleur

De twee zeldzaamste Maine Coon vachtkleuren zijn zilver en goud.

Deze kleuren worden veroorzaakt door een zeldzaam gen dat bekend staat als een inhibitor gen, dat het mogelijk maakt dat het bovenste deel van de vacht van een kat gepigmenteerd is, terwijl het onderste deel van de vacht van een kat niet gepigmenteerd is, of wit. Dit resulteert in een witte ondervacht en een licht getipte verdunning van zwart of rood op het bovenste deel van de vacht van een kat, wat resulteert in een kleur die vaak erg lijkt op zilver of goud.

Deze kleuren zijn zeer moeilijk te produceren, en hoewel veel fokkers zich specialiseren in deze kleurslagen, zijn ze zeer zeldzaam en zeer gewild.

Populaire Maine Coon kleuren

Hoewel zwarte Maine Coon tabbies zeker de meest voorkomende kleurslag zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze ook de meest populaire zijn. Hier zijn de meest gewilde kleurslagen bij Maine Coon katten.

 • Zilver: De zilveren kleur komt voor in zowel schelp, schaduw, of rook. Shell is de lichtste kleuring, terwijl smoke de donkerste is. Al deze kleurcombinaties zijn vrij moeilijk te produceren, en Maine Coons van deze kleuren zijn zeer populair.
 • Goud: Gouden Maine Coons kunnen, net als zilveren Maine Coons, shell, shaded, of smoke zijn. De gouden kleuring komt vaker voor dan de zilveren.
 • Tortoiseshell of Calico: Tortoiseshell of calico Maine Coons zijn moeilijker te fokken dan effen kleuren, en ze zien er heel mooi uit. Deze kleurencombinaties zijn echter alleen mogelijk bij vrouwelijke katten.
 • Crème: Crème katten zijn een verdunning van rood, wat een moeilijke maar mooie kleur is om te produceren.
 • Cinnamon: Cinnamon is een zeer zeldzame maar prachtige kleur die een lichte verdunning is van de kleur zwart. Een cinnamon kat lijkt lichtbruin van kleur.

Maine Coon Kleurcalculator

Veel fokkers zullen een Maine Coon kleurenkaart of kleurencalculator gebruiken om te bepalen hoe de nakomelingen van twee katten eruit kunnen zien.

Met behulp van wat je weet over de vacht- en kleurgenetica van beide ouders, kun je dan alle mogelijke uitkomsten voor hun nageslacht bepalen. Hoewel je niet precies kunt bepalen hoe de kittens van twee katten eruit zullen zien, kun je wel een idee krijgen van alle verschillende mogelijke uitkomsten.

Kleurberekenaars zijn het meest betrouwbaar als je ook de afstamming van elke ouderkat kent. Het genotype van een kat is niet altijd hetzelfde als haar fenotype, wat betekent dat er sommige genetische factoren zijn die uiterlijk zichtbaar zijn, terwijl er andere zijn die dat niet zijn.

Bijvoorbeeld, een kat kan er zwart uitzien, maar draagt het recessieve allel dat blauwe verdunning veroorzaakt. Als twee zwarte katten allebei datzelfde allel dragen, kan hun nageslacht blauw zijn.

Voor fokkers die een uitgebreide afstamming van beide fokouders hebben, is dit niet zo’n probleem. Als u het echter alleen doet, zonder bekende informatie over één van beide ouders, dan is het belangrijk om te weten dat uw kleurencalculator enkele beperkingen zal hebben.

Wat is een Blue Tabby Maine Coon?

Een blue tabby Maine Coon is een soort tabby kat (ofwel ticked, mackerel, classic, of spotted) die blauw van kleur is.

De kleur blauw is de meest voorkomende verdunning van zwart, en hoewel hij technisch gezien donkergrijs van kleur lijkt, is de officiële term onder fokkers “blauw”.

Wat is een Tortie Maine Coon?

Een tortie (of tortoiseshell) Maine Coon is een vrouwelijke Maine Coon kat die zowel rood als zwart is (of hun respectievelijke verdunningen). De rode en zwarte kleuren zullen gestroomd zijn, wat betekent dat de kleuren samen zullen strepen. Het is ook mogelijk dat een tortoiseshell witte aftekeningen heeft.

Veel mensen verwarren schildpadden met calico katten. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen schildpadden en calico’s.

Calico katten zijn altijd driekleurig, wat betekent dat zij altijd verschillende hoeveelheden rood, zwart en wit hebben. Schildpadden, ondertussen, kunnen ofwel enkel zwart en rood zijn, of ze kunnen zwart en rood zijn met witte vlekken.

Ten tweede zijn calicos ongestroomd, hetgeen betekent dat de rode en zwarte vlekken van elkaar gescheiden zijn, en niet samenvloeien. De schildpad, daarentegen, heeft gestroomde vlekken van zwart en rood die samen bloeden.

Een veel voorkomende mythe onder katteneigenaren is bekend als “tortie-tude,” die suggereert dat schildpad of calico katten meer kans hebben om pittig, onafhankelijk, of onbeleefd te zijn. Echter, het temperament van een kat wordt helemaal niet bepaald door zijn vachtkleur of patroon.

Een mogelijke verklaring voor “tortie-tude” is dat het de schuld is van de eigenaars. Schildpad en calico katten worden gezien als mooi en gewild en worden vaak als eerste geadopteerd in asielen. Als gevolg daarvan worden veel schildpad- en calicokatten van jongs af aan vertroeteld, en ontwikkelen ze een behoorlijke attitude naarmate ze ouder worden!

Wat is een Shaded Maine Coon?

Een shaded Maine Coon heeft een witte ondervacht met matige tipping van zilver- of goudkleur over het hele lichaam, meestal op de flanken, het gezicht, en de staart.

Het wordt veroorzaakt door een zeldzaam remmend gen dat de basis van het haar wit maakt, terwijl de punt gekleurd is.

Wat is een Red Smoke Maine Coon?

Een red smoke Maine Coon heeft een witte ondervacht met dieprode tipping over het hele lichaam.

Een smoke Maine Coon is vergelijkbaar met een shaded Maine Coon, maar de gekleurde tipping reikt dieper in de vacht, zodat meer van het haar rood is dan wit, wat resulteert in een algemeen donkerder uiterlijk.

Wat is het verschil tussen een Tabby en een Maine Coon?

Veel mensen verwarren het vachtpatroon van een kat met het ras. Het is belangrijk om te weten dat de vachtkleur of het patroon van een kat niet bepaalt wat voor ras het is.

Bijvoorbeeld, er bestaat niet zoiets als een “tabby” kattenras.

Maine Coon katten kunnen tabbies zijn, maar niet alle tabbies zijn Maine Coons. Bovendien, niet elk kattenras kan een tabby zijn.

Bijvoorbeeld, rassen met strikte kleur- en patroonnormen, zoals de Blauwe Rus of de Bombay, zijn niet in staat tabby te zijn.

In welke kleur komen Maine Coon Mixen voor?

Maine Coon mixen kunnen in vrijwel elke kleur komen. Ze kunnen één van de tientallen kleur- en patrooncombinaties van hun Maine Coon ouder zijn, of één van de mogelijke kleurcombinaties van hun andere ouder.

Bijvoorbeeld, een Maine Coon en Siamees mengsel kan ofwel een van de vele Maine Coon kleuren zijn, of het kan een colorpoint zijn zoals zijn Siamese ouder.

Welke Kleur Ogen Hebben Maine Coons Katten?

Alle katten worden geboren met blauwe ogen die van kleur veranderen naarmate ze ouder worden, meestal rond de acht weken, en Maine Coons zijn daarop geen uitzondering.

De meeste Maine coons hebben groene, gouden, of groen-gouden ogen. Het is echter mogelijk dat witte of parti-witte katten blauwe of odd-eyes hebben (waarbij het ene oog blauw is en het andere groen, goud, of groen-goud).

Het is belangrijk op te merken dat witte katten met blauwe ogen een grotere kans hebben doof te zijn. Als een kat wit is met oneven ogen, heeft het oor aan dezelfde kant van het blauwe oog ook meer kans doof te zijn.

Dit komt omdat het gen dat verantwoordelijk is voor witte vacht pleiotroop is, wat betekent dat het in staat is om meerdere effecten op een kat te hebben. Jammer genoeg, is één van die effecten dat het doofheid kan veroorzaken.

Conclusie

Er zijn ontelbaar veel prachtige Maine Coon kleuren en patronen! Veel kattenrassen hebben zeer strenge kleur- en patrooncriteria, maar de Maine Coon komt in vrijwel elke mogelijke kleur- en patrooncombinatie voor.

Terwijl tabbies en effen kleuren veel vaker voorkomen, zijn zilver- en goudkleurige katten, evenals schildpaddenschilden en zeldzame verdunde versies van zwart en rood veel zeldzamer, en zeer gewild.

Hoewel de aftekeningen en kleur van een kat aan de buitenkant eenvoudig lijken, worden ze in feite bepaald door een heleboel ingewikkelde genetica.

Gerelateerde vragen

Veranderen Maine Coons van kleur?

Maine Coons veranderen niet noemenswaardig van kleur, maar het is mogelijk dat de pigmentatie van de vacht van een kitten donkerder of lichter wordt voordat het volgroeid is.

Maine Coon Kleuren Australië

De rasstandaard van Maine Coon katten is strenger in Australië, daar Maine Coons niet chocolate of lilac van kleur mogen zijn (bron 1).

Plaats een reactie