Maine Coon grootte vergeleken met een normale kat

Als we de Maine Coon vs Normale kat grootte vergelijken is het duidelijk dat sommige grote normale katten net zo groot kunnen zijn als een Maine Coon.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras, hoewel grote normale katten even groot kunnen zijn. Maine Coons variëren tussen 10-16 inch in hoogte, vergeleken met normale katten van 9-10 inch. Maine Coons wegen tussen de 15-25 pond, terwijl normale katten 7,9 – 9,9 pond wegen. Maine Coons hebben een langer lichaam dat kan oplopen tot 40 centimeter.

De grootte van de Maine Coon is door de jaren heen onderwerp geweest van veel controverse, met veel mensen die hevig debatteren over de ware afstamming van dit kattenras, in een poging om vast te stellen hoe ze zo groot zijn geworden.

De Maine Coon kat is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld en zou zijn oorsprong hebben in Wiscasset, Maine.

Maine Coon Kat Grootte Vergeleken Met Normale Kat

Bent u een kattenfanaat die op zoek is naar een fantastische raskat in de Maine Coon familie?

Zo ja, bekijk dan de onderstaande tabel om een beter inzicht te krijgen in de gemiddelde Maine Coon vs Normale Kat, zodat u niet verrast wordt wanneer uw Maine Coon kitten niet stopt met groeien!

Lichaam
Maat
Maine
Coon
Normal
Cat
Gewicht 8 – 25
lbs
7.9-9.9
inches
Hoogte 8 – 16
inches
9-10
inches
Lengte 19 – 40
inches
18
inches
Maine Coon Formaat Vs Normale Kat

Zoals u kunt zien in de tabel hierboven zijn de fysieke afmetingen van de Maine Coon kat vs normale kat grootte echt immens!

Hoewel sommige van de afmetingen slechts enkele cijfers lijken, zijn het deze extra afmetingen die het Maine Coon kattenras doen opvallen in de menigte.

Vaak aangeduid als ‘mini-leeuwen’, ‘hond van de kattenwereld’, en ‘zachte reus’, kunt u niet echt waarderen hun enorme omvang, schoonheid, en indrukwekkende gestalte totdat u daadwerkelijk een full-size Maine Coon kat in het echt ontmoet.

Worden vrouwelijke Maine Coons net zo groot als katers?

Bij het vergelijken van de Maine Coon versus de normale kattengrootte, is het ook de moeite waard om uit te zoeken of de vrouwelijke Maine Coons net zo groot worden als de mannelijke Maine Coon katten.

Dus hier zijn de feiten…

De mannetjes van het Maine Coon ras zullen bijna altijd groter worden dan hun vrouwelijke soortgenoten.

Er is echter een niveau van kruising.

Bijvoorbeeld, als uw vrouwelijke Maine Coon genetisch is voorbestemd om uit te groeien tot een grote vrouwelijke Coon, en uw mannelijke Maine Coon is voorbestemd om uit te groeien tot een kleine Maine Coon, is het mogelijk dat de vrouwelijke Maine Coon groter wordt dan hun mannelijke tegenhanger.

Een gemakkelijke manier om de mannelijke en vrouwelijke Maine Coon uit elkaar te houden is door te kijken naar hun lichaamsbouw. Mannetjes hebben de neiging groter te zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

De vrouwtjes hebben ook een iets slankere lichaamsbouw.

Wanneer zijn Maine Coon katten volgroeid?

De volgende interessante factor om in overweging te nemen bij het vergelijken van een Maine Coon vs. een normale kat is hoe lang elk kattenras erover doet om zijn volledige grootte te bereiken.

Ik was gefascineerd te ontdekken dat, terwijl normale katten de neiging hebben hun volle omvang te bereiken tegen 2 jaar oud, de Maine Coon kat zijn volle omvang pas bereikt tussen 3-5 jaar oud!

Dit komt omdat de Maine Coon een veel langzamere groeisnelheid heeft dan normale kattenrassen.

Een van de nadelen van deze langzame groeisnelheid is dat het veel eigenaren kan misleiden door te denken dat er een probleem is met hun kat.

Dit komt omdat zij een Maine Coon kitten kopen, verwachtend dat het de immense grote maten zal bereiken die in de tabel hierboven staan, maar toch teleurgesteld zijn als hun kat nog relatief klein is op de leeftijd van 2 jaar oud.

Dierenartsen melden dat deze bezorgde eigenaars dan in paniek raken, zich zorgen makend dat ze hun Maine Coon kat niet genoeg te eten hebben gegeven.

Deze ongerustheid leidt ertoe dat ze hun kat te veel eten geven, wat uiteindelijk leidt tot obesitas (een aandoening die bij het Maine Coon ras vaak voorkomt).

Beroemde grote Maine Coon kat

Er zullen altijd uitzonderingen op de regel zijn, in elke soort die je bekijkt. Stewie, een beroemde Maine Coon kat is zo’n voorbeeld!

Als je kijkt naar de 2010 Guinness World Records, zult u zien dat een kat genaamd Stewie de titel kreeg voor de ‘langste kat van zijn ras‘.

Stewie bereikte een waanzinnige 48,5 inch lang (dat is een immense 123,19 cm, voor mijn UK lezers!).

Stewie werd ook gewogen op een immense 33 lbs (15kg). Ik ben er vrij zeker van dat geen normale kat ooit in de buurt is gekomen van deze enorme proporties!!!

Degenen die zich afvragen of de eigenaar van Stewie haar Maine Coon kat op een speciaal dieet heeft gezet waardoor zijn gestalte bleef groeien en groeien, zullen misschien verbaasd zijn te horen dat dit niet het geval was.

Dit betekent in feite, dat als je een Maine Coon kitten aanschaft, er altijd de mogelijkheid bestaat dat je op een dag ook een record brekende Maine Coon bezit!

Sinds dit record is vastgelegd, hebben andere Maine Coon eigenaren zich gemeld met hun extreem grote Maine Coon katten met het verzoek dat hun dierbare katachtigen ook meedingen naar de titel van ‘langste kat van zijn ras’.

Twee van zulke rivaliserende concurrenten hebben betrekking op katten met de namen ‘Ludo’ en ‘Omar’.

Zijn Maine Coon Kittens Groter?

Als je de Maine Coon versus normale kat kitten grootte vergelijkt is er niet veel verschil in hun grootte.

Wat u echter onmiddellijk zal opvallen, is dat de gelaatstrekken van het Maine Coon kitten groter zijn dan die van andere kattenrassen, d.w.z. hun pootjes en oren.

Naarmate het Maine Coon kitten groeit, worden zijn gelaatstrekken steeds geprononceerder, omdat de pootjes, oren en staart van een Maine Coon kitten veel langer blijven groeien dan die van een ‘normale’ kat.

Volgroeide Maine Coon katten staan bekend om hun indrukwekkend lange borstelige staarten, grote voetzolen waarmee ze veel gemakkelijker over sneeuw kunnen lopen dan een normaal kattenras, en hun grote oren.

De vacht van de Maine Coons wordt ook zeer lang en dik, in tegenstelling tot die van de meeste standaard moggies. Zij hebben ook een kraag van langer haar rond hun halslijn, waardoor zij op een kleine leeuw lijken!

Kun Je Voorspellen Hoe Groot Je Maine Coon Kitten Worden?

Voor lezers die proberen te beslissen tussen het kopen/adopteren van een Maine Coon of een normaal kattenras, is het waarschijnlijk interessant om de trucs te leren om de toekomstige grootte van een kat te voorspellen.

In feite vragen eigenaars me vaak of het mogelijk is te voorspellen hoe groot hun Maine Coon kitten zal worden. Hoe graag ik ze ook zou willen vertellen dat ik dat kan, ik ben geen helderziende!

De grootte van de Maine Coon kat zal uiteindelijk worden beïnvloed door de individuele genetische vorming van een kat, die zal variëren van kat tot kat, hetzelfde geldt voor normale katten.

Er is ook de kans dat een van beide kattenrassen een recessief gen in hun DNA bezit, waardoor ze veel kleiner, of groter worden dan hun ouders.

Waarom worden Maine Coons groter dan normale katten?

Dit is een andere echt interessante vraag die lezers vaak willen begrijpen wanneer zij de Maine Coon kat versus normale kattenrassen vergelijken.

Dus, waarom? …

Maine Coons staan bekend om hun rechthoekige lichaamsbouw en robuuste botten.

Hun lichaam is bedekt met een dikke vacht die hen warm houdt tijdens de koudere seizoenen en bestaat uit twee zijdeachtige dikke ondervachten van haar die vervolgens worden bedekt door een buitenste vacht van lange beschermharen.

Deze vacht draagt bij aan de grootte van de Maine Coon kat, omdat het dit kattenras uitpuilt, waardoor ze veel groter lijken dan andere kattenrassen.

Normale kattenrassen in vergelijking zijn al heel lang gedomesticeerd.

Normale katten hoefden niet genetisch te evolueren om te worstelen met het bittere winterklimaat van Maine. Ze zijn ook genetisch voorbestemd om kleiner te zijn dan de Maine Coon kat.

Tenslotte is de vacht van een normale kat gewoonlijk niet zo dik, dicht en lang, wat de indruk wekt dat zij kleinere katachtigen zijn dan het Maine Coon ras.

Wetenschappelijke Verklaring

Heb je ooit geprobeerd om je Maine Coon kat te vergelijken met die van een kat van standaardgrootte?

Zo ja, dan zult u snel gemerkt hebben dat de Maine Coon kat qua grootte de meeste kattenrassen echt in de schaduw stelt.

Is het gewoon te wijten aan verschillende genetica, of is er een wetenschappelijke verklaring die dit ongewone fysieke verschil kan helpen verklaren?

Volgens Wiktionary is de ‘vierkante-kubuswet theorie kan helpen verklaren waarom de grootte van de Maine Coon kat zo sterk verschilt van andere kattenrassen.

Het uitgangspunt van dit wiskundige principe is dat wanneer een vorm in omvang toeneemt, het volume sneller zal groeien dan de oppervlakte (bron 1).

Waarom worden Maine Coon katten zo groot?

De geschiedenis van het formaat van de Maine Coon kat is gehuld in mysterie, omdat de ware afstamming van het Maine Coon kattenras zelf, niet volledig bekend is.

Hoewel veel folklore mythes tot op de dag van vandaag de ronde blijven doen, zijn er slechts drie belangrijke mythes en legendes die echt de harten van de bevolking hebben veroverd.

De eerste mythe vertelt dat de katten van Marie Antoinette naar Wiscasset in Maine (Verenigde Staten) werden gesmokkeld, terwijl een andere folklore mythe beweert dat de Maine Coon kat genetisch gedeeltelijk wasbeer is!

Ten slotte beweren anderen dat het formaat van de Maine Coon kat kan worden toegeschreven aan de grote scheepskatten die met de Vikingen de zeeën bevoeren.

Wat de waarheid ook is, de geschiedenis van dit indrukwekkende kattenras zal waarschijnlijk een mysterie blijven, voor altijd.

En dat is niet erg, nietwaar, want het is hun werkelijk onbekende afkomst die ertoe heeft geleid dat de Maine Coon kat nauw wordt geassocieerd met woorden als ‘magisch’ en ‘mythisch’, die alleen maar hebben gediend om hun populariteit nog verder te vergroten.

Maine Coon Grootte Mythes

De drie mythes over de grootte van Maine Coons die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn de volgende.

1. Marie Antoinette’s gesmokkelde katten

Deze spannende folklore mythe heeft de harten van veel mensen veroverd, waarschijnlijk omdat zo veel van de elementen in dit verhaal klinken alsof ze werkelijk waar zouden kunnen zijn!

Dus wat gebeurde er?

De mythe vertelt het verhaal van Marie Antoinette (de vroegere koningin van Frankrijk) die wanhopig probeert het Franse land te ontvluchten tijdens de Franse Revolutie.

Zij zou een bondgenoot hebben gevonden in kapitein Samuel Clough, die haar een veilig heenkomen bood op zijn schip op weg naar de Verenigde Staten.

Hoewel haar verhaal op het eerste gezicht hoopvol lijkt, mocht het gelukkige einde van Marie Antoinette helaas niet zo zijn, want zij werd gevangen genomen en geëxecuteerd in 1793.

U vraagt zich waarschijnlijk af wat dit verhaal in hemelsnaam te maken heeft met de oorsprong van de Maine Coon kat?

Wel, volgens de legende was Marie Antoinette zo geobsedeerd door haar katachtige huisdieren, dat zij haar zes kostbare Turkse Angorakatten op het schip van de kapitein laadde.

Ondanks Marie Antoinette’s gevangenschap, verbleven de katten op het schip totdat hun oorspronkelijke bestemming was bereikt. De scheepsmaten lieten deze prachtige langharige katachtigen dan vrij in het wild toen het schip aanmeerde in Wiscasset, Maine (Verenigde Staten).

Men denkt dat deze Turkse Angorakatten zich toen met de kortharige huiskatten die reeds in Maine woonden hebben voortgeplant, waardoor de Maine Coon kat ontstond.

Of deze mythe waar is of niet, is onbekend. Velen beweren echter dat het lange dikke haar van de Maine Coon kat wel lijkt op dat van de prachtige Turkse Angora katachtigen.

2. Zijn Maine Coon katten deels wasbeer?

Het uitgangspunt van deze mythe is dat de Maine Coon kat die we vandaag de dag kennen en liefhebben, het resultaat is van een halfwilde huiskat die paarde met een wasbeer. Zou dit waar kunnen zijn? Is het zelfs mogelijk?

Wetenschappers beweren dat dit biologisch niet onmogelijk is, maar toch blijven de verhalen dat de Maine Coon verwant is aan de wasbeer populair en wijdverbreid.

De belangrijkste reden waarom deze mythe de laatste decennia zo’n hoge vlucht heeft genomen, heeft te maken met het feit dat de wasbeer en de Maine Coon kat echt op elkaar lijken!

Overeenkomsten tussen deze twee soorten zijn onder andere:

  • Beide soorten hebben een lange borstelige staart
  • Maine Coons en Wasberen hebben een zwarte ring rond de punt van hun staart… Hoe komt dat?
  • Sommige Maine Coons hebben een bruine tabby kleur die overeenkomt met de wasberen … Zouden ze op een of andere manier verwant zijn?
  • Is het je opgevallen dat zowel de wasbeer als de Maine Coon van water houden? Is er meer aan hun fascinatie voor water dan we ons realiseren?
  • Beide dieren zijn vrij groot, en bekend als grote klimmers … misschien gewoon toeval, maar de gelijkenissen lijken zich voort te zetten!
  • Ze hebben allebei half-afneembare poten die hen helpen gemakkelijker voedsel te grijpen.

Hoewel dit een van de meest amusante volksverhalen is die ik ooit heb horen vertellen over de oorsprong van de Maine Coon kat, kan ik begrijpen waarom deze mythe niet is vervaagd in het verre geheugen van de mensen.

De fysieke gelijkenissen zijn echt heel griezelig duidelijk!

3. Zouden viking scheepskatten het antwoord kunnen bevatten?

De laatste mythe beweert dat er een verband bestaat tussen de Maine Coon kat en Vikingschipkatten.

Hoewel ook dit een tikje bizar lijkt, is dit volksverhaal waarschijnlijk het meest waarheidsgetrouw van alle mythen.

Vele jaren geleden bevoeren de Vikingen de zeeën.

Om de populatie scheepsmuizen op afstand te houden, zouden de Vikingen Noorse Boskatten aan boord van hun schepen hebben gehouden om de muizen te doden.

De Noorse Boskat is fysiek even groot als het Maine Coon kattenras, en net als de Coon, staan zij bekend als grote jagers.

Volgens de legende lieten de Vikingen, wanneer zij in een haven aankwamen, deze Noorse Boskatten van hun schepen af, om vrij rond te lopen.

Bij één zo’n stop zou één van de overzeese langharige scheepskatten gematst hebben met een kortharige huiskat die al op het droge leefde.

Als dit waar is, zou het verklaren waarom de Maine Coon kat zulke sterke fysieke en karakteristieke gelijkenissen deelt met de Noorse Boskat.

Noorse Boskat V Maine Coon kat

De Noorse Boskat is een extreem groot kattenras. Zij delen de titel voor “het grootste gedomesticeerde kattenras” met de beroemde Maine Coon kat.

Beide kattenrassen zijn fysiek vergelijkbaar in grootte.

Ze delen ook veel persoonlijkheidsovereenkomsten en zijn beide zeer intelligente kattenrassen die eenvoudige kunstjes kunnen worden geleerd.

De Noorse Boskat en de Maine Coon worden ook beschouwd als zeer sociale wezens om te bezitten.

De tabel hieronder geeft de belangrijkste fysieke verschillen tussen de Noorse Boskat vs Maine Coon kattenrassen:

Eigenschap Noors
Boskat
Maine Coon
Staart De vacht op de
staart is lang, niet
borstelig
bossig en pluizig
lange dikke staart
Gezicht driehoekig
kop, met een platte
voorhoofd en
rechte neus
Hoge jukbeenderen
met een
wigvormig
hoofd. Gedacht wordt aan
kijk gelukkiger
Bont
Jas
Dik en donzig,
maar even lang
over het hele lichaam
Touw van langer haar
rond de halslijn
Stem Veel minder vocaal
kattenras.
Zeer rustig
Extreem vocaal,
spraakzaam kattenras.
Zal trillen en tjirpen
Maine Coon vs Noorse Boskat

Conclusie

Zo, dat is een samenvatting van de verschillen tussen de Maine Coon en de gewone kattenrassen.

De Maine Coon is ook bekend als de Amerikaanse Langhaar.

Dit mythische schepsel zou zijn ontstaan in Wiscasset, Maine (Verenigde Staten) als gevolg van het fokken van een Vikingschipkat met een plaatselijke tamme korthaarkat.

Ter vergelijking: het erfgoed van het normale kattenras is veel bekender, en helemaal niet mysterieus!

Deze mythe rond de oorsprong van de Maine Coon kat heeft de tand des tijds doorstaan en lijkt in veel opzichten logisch, aangezien de Vikingen Noorse Boskatten als hun scheepskatten hielden, omdat ze bekend stonden om hun voortreffelijke jachtvaardigheden, zoals het Maine Coon kattenras is.

Beide katten zijn ook fysiek groot, met vergelijkbare aftekeningen en kenmerken.

Uiteindelijk zullen we nooit weten of dit de waarheid is over de grootte van de Maine Coon kat, of niet. Echter, als het zo is, dan hebben we de Vikingen te danken voor het onbewust toestaan van de vorming van het Maine Coon kattenras.

Wat we wel zeker weten, is dat het Maine Coon kattenras een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika is.

Hun verbluffende schoonheid, hun grote gestalte en hun relaxte temperament hebben hen ook tot een van de meest populaire kattenrassen in de Verenigde Staten gemaakt.

En in Maine zelf is dit specifieke kattenras zo geliefd dat het vereerd is met het label ‘State Cat Of Maine’!

De Maine Coon heeft de neiging groter te zijn dan de normale kat, wat betreft hoogte, gewicht, en lengte.

Plaats een reactie