Maine Coon Gematteerd Bont

Maine Coons staan bekend om hun luxueuze, prachtige vacht, maar onjuiste vachtverzorging kan een Maine Coon matte vacht bezorgen.

Een matte vacht is niet alleen ongelooflijk oncomfortabel voor katten, maar het kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Wanneer de vacht van een Maine Coon verstrikt raakt en in de knoop raakt, kan het matten vormen die moeilijk of zelfs onmogelijk uit te borstelen zijn. Slechte hygiëne kan ook leiden tot een vette vacht, waardoor de kans groter is dat hij gaat klitten. Gematteerde vacht moet zorgvuldig worden verzorgd en weg getrimd, en als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige infecties en zelfs de dood.

De vacht van uw Maine Coon gezond houden kan een stuk moeilijker zijn dan u denkt.

Lees verder om precies te weten te komen hoe u de vacht van uw Maine Coon er sluik, mooi en schoon uit laat zien!

Maine Coon Gematteerd Bont

De Maine Coon is een van de mooiste en meest gewilde kattenrassen ter wereld, en niet te vergeten het grootste gedomesticeerde kattenras.

Hun grootte is echter niet het enige ongelooflijke aan hen.

Maine Coons hebben ook een lange, luxueuze vacht, met majestueuze manen rond hun nek, waardoor deze katten op miniatuurleeuwen lijken!

Omdat deze katten zich van nature in frigide omstandigheden ontwikkelden, houdt hun lange, dikke vacht hen geïsoleerd tegen de kou.

Bovendien ontwikkelt hun pels oliën om ze semi-waterafstotend te houden, wat hen beschermt tegen de sneeuw.

Als we de vacht van deze prachtige katachtigen nader bekijken, zien we meteen dat de vacht van de Maine Coon uniek is in vergelijking met die van andere kattenrassen.

Ter vergelijking, de meeste kattenrassen hebben slechts twee lagen vacht, terwijl de Maine Coon in feite drie lagen vacht heeft.

De drie hieronder genoemde lagen dikke vacht werken allemaal samen om Maine Coons droog en warm te houden, zelfs in het koudste weer.

Maar helaas kan deze lange, dikke vacht ook tot een aantal problemen leiden als hij niet goed wordt onderhouden. Een groot probleem bij Maine Coon katten is vervilting.

Matting is een ernstig probleem waarbij de vacht van een kat zo verstrikt raakt dat het een ondoordringbare massa vacht vormt.

Elke kat kan matten ontwikkelen, maar het komt vooral voor bij langharige katten met een dikke ondervacht, zoals de Maine Coon.

1. Eerste ondervacht

De eerste ondervacht van de Maine Coon bestaat uit een korte, zeer fijne vacht die helpt om lucht vast te houden en hen te isoleren tegen de kou.

2. Tweede ondervacht

Maine Coons hebben ook een tweede ondervacht van langere vacht, maar die is net zo fijn en dicht als de eerste ondervacht.

Dit zorgt voor een tweede laag bescherming tegen de kou.

3. Beschermharen

De derde laag van Maine Coon vacht ontwikkelt zich na de kittentijd.

Deze beschermharen zijn dikker en grover, en het zijn ook de haren die deze grote katachtigen beschermen tegen water en sneeuw.

Wat veroorzaakt kattenvilt?

Klitten ontstaan wanneer de bovenvacht van een Maine Coon in de knoop raakt door slechte vachtverzorging, of doordat deze verstrikt raakt met vuil of afval.

Als de ondervacht van de kat verhaart, in plaats van het lichaam van de kat te verlaten, raakt het verstrikt in de bestaande klit, waardoor het nog erger wordt.

In het begin kunnen matten er gewoon uitzien als gewone klitten, maar na verloop van tijd zullen ze er meer en meer uitzien als enorme klompen vacht.

Wat is er zo slecht aan matten?

Matten is veel erger dan er gewoon slecht uitzien!

Hier zijn de mogelijke problemen die een matte vacht kan veroorzaken voor uw kat (bronnen 1,2):

1. Ongemak en pijn

Een klittende vacht voelt strak aan en jeukt bij katten.

Uiteindelijk zal de ruwe vacht tegen de huid gaan schuren, wat leidt tot een ontstoken huid en ernstige pijn.

Matting kan ook de beweging van uw kat beperken als het ernstig genoeg is.

2. Infectie

Matten bevatten niet alleen vacht; ze vangen ook dode huid, oliën, en wat voor stof en vuil uw kat maar binnen of buiten legt.

Uiteindelijk zal deze afschuwelijke massa van vuil en bacteriën leiden tot infectie, die een kat gemakkelijk kan doden als ze onbehandeld blijft.

3. Intestinale verstopping

In extreme gevallen kunnen de matten zo erg worden dat ze over belangrijke delen van het lichaam van uw kat korstten.

Matten kunnen zelfs de hele achterkant van de kat bedekken, waardoor het voor de kat onmogelijk wordt om de kattenbak te gebruiken.

Dit veroorzaakt darmblokkades, wat leidt tot sepsis en, uiteindelijk, de dood.

Waarom wordt kattenhaar mat?

Klitten is een pijnlijke en zelfs gevaarlijke beproeving voor elke kat.

Daarom, als u zich afvraagt, waarom is de vacht van mijn kat plotseling gematteerd, moet u deze gids lezen om te leren hoe u Maine Coon gematteerde vachten in de toekomst kunt voorkomen.

Hieronder vindt u acht redenen waarom Maine Coon kattenvacht kan worden gematteerd:

1. Seizoensgebonden verharing

Maine Coons verharen seizoensgebonden, meestal in de lente en de herfst, om zich voor te bereiden op de extremere temperaturen van zomer en winter.

De kans op vervilting is groter tijdens de ruiperiode van de kat.

Als de vacht van een kat echter in de knoop raakt, kan deze verhaarde vacht verstrikt raken in bestaande knopen, wat uiteindelijk tot vervilting leidt.

2. Gebrek aan borstelen

Borstelen is essentieel voor elke kat, maar dit geldt in het bijzonder voor Maine Coons.

Hun lange, dichte vacht kan gemakkelijk klitten vormen als ze niet minstens twee keer per week worden geborsteld, en meer tijdens het verharingsseizoen.

Zorg ervoor dat u deze Maine Coon verzorgingsborstels handig, om de vacht van uw kat in topconditie te houden.

3. Vuile Vacht

Buitenkatten hebben meer kans op een matte vacht dan binnenkatten.

Dit komt omdat vuil, modder en puin in de vacht van uw kat kunnen gaan klitten, waardoor er na verloop van tijd matten ontstaan.

4. Lange vacht

Maine Coon bont varieert in lengte over het hele lichaam.

Hun vacht is langer rond hun:

Daardoor raken deze gebieden eerder in de knoop dan andere.

5. Obesitas

Uw kat borstelen zal zeker helpen om de vacht glanzend en klitvrij te houden, maar katten doen ook veel werk om zichzelf schoon te houden.

Deze kieskeurige verzorgers bereiken elk deel van hun lichaam om vuil en dode vacht uit hun vacht te verwijderen.

Zwaarlijvige katten kunnen echter moeite hebben om elk deel van hun lichaam te bereiken, wat leidt tot klitten en matten.

6. Ouderdom

Als katten ouder worden, verliezen ze van nature wat van hun oude energie en speelsheid.

Senior katten hebben soms moeite om hun oude verzorgingsgewoonten bij te houden, en stijve spieren en gewrichten die gepaard gaan met ouderdom kunnen ook een impact hebben.

7. Gebitsproblemen

Hoe verrassend het ook mag klinken, gebitsproblemen kunnen daadwerkelijk matten bij katten veroorzaken.

Dit komt omdat onbehandelde gebitsproblemen zoals de hieronder genoemde ongelooflijk pijnlijk kunnen zijn voor katten:

Verzorging kan pijnlijk worden, en uw kat kan helemaal stoppen met zichzelf te verzorgen.

Voor meer informatie over mogelijke gebitsproblemen bij uw kat, lees deze gids om de tekenen en symptomen te leren waar je op moet letten.

8. Onderliggende Gezondheidsproblemen

Tenslotte kunnen slechte verzorgingsgewoonten bij uw kat het gevolg zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

De volgende gezondheidsproblemen kunnen de vachtverzorging van uw kat pijnlijk maken:

Kanker, diabetes en andere aandoeningen kunnen ook de oorzaak zijn:

Als u een plotselinge verandering in de verzorgingsgewoonten en de algehele gezondheid van uw kat opmerkt, is het tijd om met hem naar de dierenarts te gaan om een ernstige ziekte uit te sluiten.

Dit zijn de top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen bij katten om voor uit te kijken.

Hoe Voorkom Kattenbont Matting

Er zijn een heleboel mogelijke redenen voor het klitten bij katten, maar gelukkig zijn er ook een heleboel manieren waarop je het in de eerste plaats kunt voorkomen.

Hier is wat je kunt doen om de vacht van je kat klitvrij te houden:

Regelmatig borstelen

De belangrijkste manier om vilten te voorkomen is uw kat regelmatig te borstelen.

Maine Coons moeten minstens twee keer per week worden geborsteld, plus meer tijdens hun verharingsseizoenen.

Zorg er wel voor dat u niet dagelijks borstelt, want te veel borstelen kan de vacht van uw kat beschadigen en huidirritatie veroorzaken.

Baden

Baden is meestal niet nodig voor katten, maar als uw Maine Coon gevoelig is voor klitten en matten, kunt u overwegen om uw kat eens per maand of zo te baden.

Het is geen geheim dat de meeste katten een hekel hebben aan water, maar de Maine Coon wordt als heel anders beschouwd omdat dit ras bekend staat om zijn ongewone affiniteit voor water. Hier is waarom.

Als je Maine Coon graag in bad gaat, kan dit een goede manier zijn om dode haren te verwijderen en te voorkomen dat er matten ontstaan.

Leer meer over het baden van uw Maine Coon kat in deze artikel vol feiten.

Trimmen

We houden allemaal van de lange, luxueuze vacht van onze Maine Coon, maar soms is een beetje trimmen noodzakelijk voor de hygiëne.

Maine Coons hebben de meeste kans om klitten rond hun poten en achterkant te ontwikkelen, dus regelmatig trimmen van de langere vacht kan een geweldige manier zijn om matten te voorkomen.

Misschien moet u uw Maine Coon kat ook trimmen om ze schoon te houden van klittenbessen die vastzitten in de gematteerde vacht op hun billen!

Lees meer hierover in mijn artikel ‘Hoe een Maine Coon schoon te houden’.

Houd Uw Kat Binnen

Hoewel dit een zeer persoonlijke keuze is, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het binnenshuis houden van uw Maine Coon een positieve invloed kan hebben op hun hygiëne.

Buitenkatten kunnen allerlei bramen, doornen en vuil in hun vacht vast komen te zitten, waardoor ze meer kans hebben om vilten te ontwikkelen.

Regelmatige controle

Ga regelmatig met uw kat naar de dierenarts om eventuele onderliggende aandoeningen of gebitsaandoeningen uit te sluiten.

Uw dierenarts zal veranderingen bij uw kat kunnen opmerken die u zelf niet hebt opgemerkt, en dit is een essentiële manier om een eventuele ernstige ziekte vroegtijdig op te sporen.

Hoe Matten Van Maine Coon Verwijderen

Leren hoe je matten van katten kunt verwijderen is essentieel, vooral voor eigenaren van de langharige Maine Coon.

Hier zijn de stappen die u kunt nemen om matten uit de vacht van uw Maine Coon katten te verwijderen (bronnen 1):

1. Bereid uw benodigdheden voor

Om uw kat op de juiste manier te ontvlooien, moet u eerst een kam met fijne tanden en een schaar met stompe uiteinden vinden.

Het is ook een goed idee om een aantal van de volgende producten aan te schaffen om te helpen de matten te ontwarren:

 • Cat-Safe Conditioner
 • Maïszetmeel
 • Talkpoeder
 • Andere huismiddeltjes

2. De-Mat op het juiste moment

Je moet beginnen met het de-mattingsproces wanneer je kat zich rustig en veilig voelt.

Als uw Maine Coon kat een van de volgende kenmerken vertoont, wacht dan tot hij in een rustigere stemming is, want dit zal het trimproces soepeler laten verlopen:

 • Angstig
 • Speels
 • Energiek
 • Upset

Als je echter problemen hebt, kan het veel helpen om te leren hoe je een Maine Coon kat kunt kalmeren. De belangrijkste punten om te onthouden zijn dat je traktaties moet gebruiken en met een zachte stem moet praten.

Probeer ook nooit je kat te ontmatten vlak nadat je hem een bad hebt gegeven, want baden zal het juist veel moeilijker maken om de matten in de vacht van je kat te vinden.

3. Bereid het getroffen gebied voor

Wanneer je leert hoe je knopen uit Maine Coon vachten haalt, is het altijd belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan.

Begin met het gebruik van talkpoeder, maizena, of een ander veilig huismiddeltje.

Masseer het talkpoeder of de maïzena in de matte vacht van uw kat, waarbij u de matten voorzichtig scheidt van de rest van de vacht van uw kat.

Zoek vervolgens met uw vingers de gematteerde delen van de vacht van uw kat op en trek het gematteerde klompje voorzichtig uit elkaar tot het vrij is van de vacht en huid van uw kat.

4. Zachtjes borstelen

De beste borstel voor Maine Coon katten met matten is een fijntandige kam.

Houd de vacht van uw kat onder de basis van de mat, zodat het borstelen niet aan de vacht of huid van uw kat zal trekken. Begin dan bij de punt van de mat en borstel voorzichtig door de klitten.

Als je problemen hebt, neem dan een pauze en probeer wat meer talkpoeder of maïzena in de mat te masseren.

Je kunt ook overwegen om een huisdier-veilige conditioner zoals deze, die verder kan helpen om matten uit elkaar te halen.

5. Trimmen

Helaas kunnen matten ongelooflijk hardnekkig zijn, en borstelen is niet altijd voldoende. Als dit het geval is, zul je de vacht van je Maine Coon moeten trimmen.

U kunt de volgende gadgets gebruiken om de matten voorzichtig weg te trimmen:

 • stompe-neus schaar
 • Trimmers
 • Scheermessen

Je moet echter ongelooflijk voorzichtig zijn om niet in de huid van je kat te snijden.

Als je nerveus bent over het trimmen van de matten van je kat, kun je je Maine Coon het beste in plaats daarvan naar de dierenarts of trimsalon brengen.

Het is meestal het veiligst om bijzonder lastige matten door een professional te laten knippen.

Beste Dematting Tool voor Maine Coon Katten

Het kan moeilijk zijn om de beste de-matting tool voor Maine Coon katten te vinden, omdat er tonnen adverteerders zijn die allemaal beweren dat hun producten de beste zijn.

Dus, wat is de beste borstel voor Maine Coon met matten en waarom?

Hier zijn de borstels die ik aanbeveel:

 • Fijne Tanden Kam: Een fijntandige kam of vlooienkam is een van de meest populaire opties voor het ontvlooien van katten. Ze zijn fijn genoeg om in de dichte klitten te komen, zonder te zwaar of ruw te zijn.
 • Ondervacht kam: Een ondervachtkam is een geweldige kam specifiek voor Maine Coon katten, omdat ze zijn ontworpen voor de bijzonder dichte, dubbele ondervacht van Maine Coons. In feite, zelfs als uw Maine Coon geen matten heeft, is dit een van de essentieel Maine Coon verzorgingsgereedschap die er zijn!
 • Mat Kam: In extremere gevallen kunt u overwegen om een matte kam of scheerkam aan te schaffen. Dit speciale soort kam trimt de vacht van uw kat terwijl u kamt, maar het is minder waarschijnlijk dat u per ongeluk in de huid van uw kat snijdt.

Hier is de complete gids voor de Beste Maine Coon Kattenborstels.

Home Remedies For Cat Mats

Er zijn een heleboel verschillende huismiddeltjes die u kunt gebruiken, die kunnen voorkomen dat u extremere maatregelen moet gebruiken, zoals een scheerkam voor kattenmatten.

Hier zijn enkele populaire huismiddeltjes die je misschien zou willen overwegen:

 • Talkpoeder: Talkpoeder is een van de meest populaire huismiddeltjes voor kattenmatten. Door het talkpoeder zachtjes in de vacht van uw kat te masseren, zal het gemakkelijker worden om de mat uit elkaar te halen.
 • Baby Poeder: Je zou ook kunnen overwegen om babypoeder te gebruiken voor kattenmatten. Babypoeder werkt ongeveer hetzelfde als talkpoeder, vooral omdat de meeste babypoeders eigenlijk talkpoeder bevatten.
 • Maïszetmeel: U kunt ook maïzena gebruiken voor kattenmatten. Dit is een veilige optie die gemakkelijk in de meeste huizen te vinden is, en gewoon een beetje in de gematteerde vacht van je kat masseren kan echt helpen om het ontviltingsproces veel gemakkelijker te maken!
 • Olijfolie: Olijfolie is een ander populair huismiddeltje voor kattenmatten. Sommige mensen masseren zelfs olijfolie in de vacht van hun kat, en het ontklit de mat op natuurlijke wijze na een paar dagen! Natuurlijk staat olijfolie erom bekend vlekken te maken, maar het is heel nuttig in meer ernstige gevallen (bronnen 1,2).

Moeten Maine Coons geknipt worden?

Er zijn veel populaire Maine Coon verzorgingsstijlen, waaronder de omstreden Maine Coon leeuwenkapsel.

Lees meer over deze bijzondere Maine Coon kapsel.

Hoe schattig deze snit er ook uitziet (voor sommigen), veel eigenaren maken zich zorgen dat het schadelijk kan zijn voor hun katten.

Veel katten hebben er een hekel aan om verzorgd te worden, en als de vacht van een kat te dicht geschoren wordt, kan dat hen vatbaarder maken voor de volgende gezondheidsaandoeningen:

 • Zonnebrand
 • Hitteberoerte
 • Onderkoeling

Het is daarom het beste om uw kat alleen te trimmen als het echt nodig is.

Met dit in gedachten kunt u zich natuurlijk afvragen kan ik het gematteerde haar van mijn kat knippen?

Een kat met matten zal veel baat hebben bij trimmen, en het is zeker oké om je kat te scheren of te trimmen als het hun hygiëne of gezondheid ten goede komt.

Het is wel belangrijk om te leren hoe je een kat met een gematteerde vacht veilig scheert. Om te beginnen, als je de vacht niet van de huid van je kat wegtrekt voordat je hem scheert, zou je per ongeluk je kat kunnen knippen in plaats van de klitten.

Scheren of trimmen van matten is soms noodzakelijk, vooral voor ernstigere matten.

Maar als de gedachte aan het uitknippen van de vacht van uw kat u nerveus maakt, kunt u altijd een afspraak maken met een betrouwbare trimsalon.

Is mat kattenhaar pijnlijk?

Behalve dat het er lelijk uitziet, kan een matte kattenvacht ook erg pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn voor uw Maine Coon kat.

Matten veroorzaken huidirritatie en ze leiden vaak tot infecties, die uiteindelijk een kat kunnen doden als ze onbehandeld blijven.

Wat eens een zachte vacht was, kan korstig en zelfs hard worden.

Dit zal ervoor zorgen dat je Maine Coon stress.

Groeit de vacht van een kat uit?

Als uw kat een matte vacht heeft, vraagt u zich misschien af of deze er gewoon vanzelf uit zal vallen als de vacht van uw kat groeit. Helaas gaat dat niet zo gemakkelijk.

Naarmate de tijd verstrijkt, zal de gematteerde vacht alleen maar erger worden, wat leidt tot ernstige complicaties zoals infectie.

Dit komt omdat uw kat, als er nieuwe vacht groeit, de oude vacht zal afwerpen, die dan verstrikt raakt in de bestaande mat.

Als je matten bij je kat opmerkt, moet je je meteen van de matten ontdoen.

Het met rust laten zal de situatie alleen maar erger maken.

Hoe stop je Maine Coon met verharen?

Als je naar de lange, zijdeachtige vacht van dit ras kijkt, vraag je je misschien af of Maine Coons veel haar verliezen.

Als je probeert te leren hoe je een Maine Coon kunt behoeden voor vervilting, zou je kunnen denken dat het stoppen met verharen de beste manier is. Helaas is er geen manier om een kat helemaal te laten stoppen met verharen.

Verharen is natuurlijk en noodzakelijk, want het zorgt ervoor dat oude, dode haren verwijderd worden, zodat er nieuwe, gezonde haren voor in de plaats kunnen groeien.

Toch vinden baasjes verharen erg lastig. Bekijk onderstaande lijst voor een aantal succesvolle manieren om het verharen bij uw kat te verminderen (bronnen 1,2):

1. Borstelen

De belangrijkste manier om het verharen van uw kat tegen te gaan, is ze regelmatig te borstelen.

U moet uw Maine Coon minstens twee keer per week borstelen, en tot drie tot vijf keer per week tijdens hun verharingsseizoen en de vochtige wintermaanden.

2. Badderen

Als uw Maine Coon graag in bad gaat of dit tenminste tolereert, dan is dit een perfecte manier om dode haren te verwijderen en uw kat schoon te houden.

3. Dieet Verandering

Het dieet van uw kat kan ook een enorme invloed hebben op hun vacht.

Zorg ervoor dat je voer koopt met het goedkeuringsstempel van de Association of American Feed Control Officials.

De AAFCO heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke vitaminen en mineralen katten nodig hebben om fit en gezond te blijven.

Zorg er bovendien voor dat u alleen kattenvoer van hoge kwaliteit koopt dat bevat:

 • Veel eiwitten
 • Een matige hoeveelheid vet
 • Een kleine hoeveelheid koolhydraten

4. Hydratatie

Hydratatie is ook belangrijk voor het behoud van een gezonde vacht van uw Maine Coons.

Katten met een gezonde vacht hoeven minder te verharen, en bovendien blijft hun vacht er zacht en luxueus uitzien.

Probeer waterbakjes op meerdere plaatsen te zetten, of upgrade naar een waterdispenser of fontein. Katten zijn kieskeurig als het op water drinken aankomt, en ze hebben de neiging om stromend of zoet water te verkiezen.

Tenslotte, overweeg natvoer toe te voegen aan het dieet van uw kat, omdat dit een geweldige manier is om de hydratatie te verhogen.

Kattenhaar klontert en valt uit

Als u merkt dat het haar van uw Maine Coon kat klontert en uitvalt, is dat zeker een reden tot zorg.

Haaruitval bij katten kan het gevolg zijn van onderliggende aandoeningen zoals:

Het kan ook het gevolg zijn van:

 • Stress
 • Verkeerd dieet
 • Hormonale onevenwichtigheden

Tenslotte kunnen parasieten of huidaandoeningen ook leiden tot haaruitval.

Als uw Maine Coon grote hoeveelheden haar in klontjes verliest, of als u merkt dat de vacht van uw kat dunner wordt of kaal wordt, zorg er dan voor dat u meteen naar de dierenarts gaat.

Ernstig matte kat

De meeste eigenaars hebben al in een vroeg stadium te maken met Maine Coon vilt, maar als de vacht zich in de loop van de tijd ontwikkelt, wordt het alleen maar erger.

Een ernstig gematteerde kat zal zo gematteerd zijn dat de vacht over het grootste deel van zijn lichaam korst. Een kat in deze conditie heeft onmiddellijke verzorging nodig.

Tenzij u een professionele trimsalon bent, is het onwaarschijnlijk dat u een ernstig gematteerde kat zelf kunt aanpakken. In plaats daarvan is het meestal een goed idee om uw kat naar een trimsalon te brengen.

Als u echter een ontstoken huid of tekenen van infectie opmerkt, moet u uw kat in plaats daarvan naar de dierenarts brengen.

Waarom is de vacht van mijn kat klonterig geworden?

De vacht van uw Maine Coon hoort zacht en zijdeachtig te zijn, en makkelijk met uw vingers door te halen.

Als je knobbels ziet, is dit een teken dat er zich matten beginnen te vormen.

Matten worden meestal gevormd door een gebrek aan borstelen of verzorging. Als u uw kat niet borstelt, dan zullen er zich waarschijnlijk klitten en matten vormen.

Matten kunnen zich ook vormen wanneer uw kat niet in staat is zichzelf te verzorgen.

Dit kan veroorzaakt worden door:

 • Ouderdom
 • Obesitas
 • Pijnlijke onderliggende aandoeningen, zoals gebitsproblemen of artritis

Kat heeft matte vacht op rug

Het komt vaak voor dat de vacht op de rug van een kat gaat klitten.

Als u merkt dat uw kat klitten of klonten vacht heeft die u niet kunt ontwarren, is dit een mat.

U zult de mat moeten borstelen of trimmen, waarbij u ervoor moet zorgen dat er niet aan de huid van uw kat getrokken of getrokken wordt.

Als het idee van het trimmen van de matten van uw kat u nerveus maakt, kunt u altijd een betrouwbare trimsalon vinden om het werk in plaats daarvan te doen.

Maine Coon Verzorging Bij Mij

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen met de vacht van uw kat, of als u zich ongemakkelijk voelt bij het trimmen van de vacht van uw kat, kunt u altijd een professionele trimsalon inhuren.

Zorg ervoor dat u eerst veel onderzoek doet naar lokale trimsalons, om er zeker van te zijn dat u de beste Maine Coon trimsalon kiest die geschikt is voor de klus.

Conclusie

Maine Coons hebben een lange, luxueuze vacht met drie dichte lagen.

Zo mooi als de vacht van deze katten is, zo gevoelig is hij ook voor veel klitten.

Maine Coon klitten ontstaan wanneer klitten niet worden geborsteld en niet worden verzorgd, wat uiteindelijk leidt tot een grote klomp vacht die zeer moeilijk te borstelen is.

U zult extra zorg moeten besteden aan het verwijderen van matten, en sommige matten moeten zelfs worden getrimd om te kunnen worden verwijderd.

Hoewel het mogelijk is om vlekken thuis te verwijderen, kun je overwegen om een trimsalon of dierenarts om hulp te vragen.

Gerelateerde vragen

Waarom is mijn Maine Coon zo agressief?

Maine Coons zijn meestal zachtaardige wezens, maar ze kunnen agressief worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn, of als ze zich onveilig en onzeker voelen in hun omgeving.

Hebben Maine Coons een vette vacht?

De vacht van Maine Coons bevat natuurlijke oliën om de vacht gehydrateerd en semi-waterafstotend te houden. Een overmatig vette vacht is echter meestal een teken van slechte hygiëne of onderliggende gezondheidsproblemen.

Kan een kat doodgaan aan een matte vacht?

In extreme gevallen kunnen matten leiden tot infecties, die uiteindelijk de kat kunnen doden.

Plaats een reactie