Maine Coon Diarree: Oorzaken en Behandelingen

Zelfs de mildste gezondheidsproblemen zijn een zorg voor katteneigenaren, en Maine Coon diarree is geen uitzondering. Hoewel dit specifieke ras bekend staat om zijn winterhardheid en algemene gebrek aan gezondheidsproblemen, betekent dat niet dat uw Maine Coon volledig immuun is voor sommige gezondheidsproblemen.

Diarree bij Maine Coon katten is meestal een gevolg van voedingsproblemen, waaronder allergieën, overmatig eten en te snel eten. Als je merkt dat je Maine Coon diarree heeft, moet je zorgvuldig het dieet van je kat in de gaten houden en ongezonde voedingspatronen veranderen.

Als je Maine Coon diarree heeft, is dat typisch niet iets om je al te veel zorgen over te maken. In de meeste gevallen kan het probleem worden opgelost door een eenvoudige verandering in het dieet.

In zeldzame gevallen kan diarree echter een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen die hulp van een dierenarts vereisen. In dit artikel bekijken we de belangrijkste oorzaken van diarree bij Maine Coons, hoe je het kunt behandelen en wanneer het tijd is om de hulp van je dierenarts in te roepen.

Maine Coon Diarree
Maine Coon Diarree

Zijn Maine Coons vatbaar voor diarree?

Elk kattenras kan vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

Hoewel Maine Coons een zeer sterk ras zijn, hebben ze een nogal gevoelig maag-darmkanaal, en hun neiging om snel grote hoeveelheden voedsel te eten kan hun gevoelige maag van streek maken.

Dit resulteert vaak in diarree, wat kan worden gecategoriseerd als elke stoelgang die los of ongevormd is.

Voor meer details over de gevoelige maag van de Maine Coon, klik hier om mijn recente artikel te bekijken.

Een andere mogelijke reden dat Maine Coons vatbaar kunnen zijn voor diarree is dat dit ras meer kans heeft om een ziekte op te lopen die bekend staat als polycysteuze nierziekte, die we later in dit artikel zullen bespreken.

In het algemeen is diarree echter geen reden tot bezorgdheid, omdat het meestal het gevolg is van voedingsproblemen, waarvan we de bijzonderheden hierna zullen bespreken.

Oorzaken van Maine Coon Diarree

Als uw Maine Coon last heeft van diarree, bent u misschien geneigd om uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te haasten.

De onderliggende oorzaak van diarree is echter zelden gevaarlijk. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor diarree bij katten:

1. Voedselallergieën

Net als mensen kunnen katten gevoelig zijn voor voedselallergieën.

De meest voorkomende allergieën bij Maine Coons zijn gluten en zuivel – twee voedingsmiddelen waar uw kat waarschijnlijk helemaal geen toegang toe zou moeten hebben.

Andere mogelijke allergenen zijn zeevruchten en bepaalde vleesproducten.

U moet de ingrediënten van het voer van uw kat controleren, en ook alle menselijke voeding elimineren die uw kat mogelijk consumeert.

Deze voedingsmiddelen en vloeistoffen zijn schadelijk voor uw Maine Coon kat. Zorg ervoor dat u ze allemaal vermijdt.

2. Overvoeding

Maine Coons houden van eten, en als je kat schreeuwt om meer eten, zul je waarschijnlijk in de verleiding komen om hem zoveel te voeren als hij wil.

Overvoeding van je kat kan echter niet alleen leiden tot diarree, maar ook tot een heleboel andere gezondheidsproblemen.

3. Te Snel Eten

Omdat Maine Coons zo graag eten, hebben ze de neiging hun voedsel extreem snel op te eten.

De gevoelige maag van een Maine Coon is niet goed toegerust om grote hoeveelheden voedsel in korte tijd te verwerken, met diarree als gevolg.

4. Een onevenwichtig dieet

Als je je Maine Coon voornamelijk alleen natvoer of alleen droogvoer geeft, zal de maag van je kat het moeilijk hebben om alles af te breken, wat diarree veroorzaakt. Maine Coons zouden een gezonde mix van beide soorten voedsel moeten eten.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon droogvoer.

5. Toxinen

Als uw Maine Coon is blootgesteld aan bepaalde giftige stoffen, zoals giftige planten of chemische stoffen, kan hij als gevolg daarvan diarree krijgen.

Zorg ervoor dat alle gevaarlijke stoffen goed buiten het bereik van uw kat worden gehouden om dit te voorkomen.

6. Polycysteuze Nierziekte

Dit is een onderliggende aandoening die sommige Maine Coons ontwikkelen als ze vrij jong zijn. Het kan leiden tot de vorming van cysten in de nieren van uw kat, die na verloop van tijd groter kunnen worden.

Hoewel de ziekte bij sommige katten hun hele leven sluimerend kan blijven, kan het bij anderen een probleem worden.

Een paar keer diarree is echter zelden een reden tot zorg; u moet zich alleen zorgen maken over polycysteuze nierziekte als uw kat andere symptomen vertoont, zoals gewichtsverlies, lusteloosheid en braken.

Toen ik voor het eerst hoorde over polycysteuze nierziekte, wist ik niet zeker wat het was.

Daarom besloot ik dit specifieke gezondheidsprobleem nader te onderzoeken, en dit artikel te produceren, zodat Maine Coon liefhebbers over de hele wereld er ook van kunnen leren.

Klik hier om de artikel over Maine Coon polycysteuze nierziekte.

7. Infecties

Diarree kan ook worden veroorzaakt door parasitaire, virale en bacteriële infecties.

Als de diarree van uw Maine Coon langer dan een paar dagen aanhoudt, moet u een bezoek brengen aan de dierenarts om infecties uit te sluiten, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn als ze onbehandeld blijven.

8. Andere Onderliggende Aandoeningen

Als diarree gepaard gaat met andere symptomen, zoals gewichtsverlies, lusteloosheid en braken, kan het zijn dat uw kat lijdt aan een onderliggende aandoening zoals alvleesklierontsteking of kanker.

Hoewel deze aandoeningen zeldzaam zijn, moet u uw kat goed in de gaten houden, en ermee naar de dierenarts gaan als deze symptomen aanhouden.

Kijk eens naar mijn artikel over de meest voorkomende Maine Coon Gezondheidsproblemen.

Maine Coon Chronische Diarree

Als u terugkerende Maine Coon diarree opmerkt, heeft uw kat mogelijk wat bekend staat als chronische diarree. Chronische diarree wordt gecategoriseerd als diarree die drie weken of langer aanhoudt.

Dit is meestal een teken dat de boosdoener iets anders is dan de voeding van uw kat. Als uw kat chronische diarree heeft, is het waarschijnlijk dat hij lijdt aan een infectie of onderliggende aandoening.

Een kat met steeds terugkerende diarree moet meteen naar de dierenarts worden gebracht om ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Maine Coon Diarree Behandelen

Nu we een aantal mogelijke oorzaken van diarree bij uw Maine Coon besproken hebben, laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop het behandeld kan worden:

1. Water

Diarree leidt meestal tot uitdroging, dus als u merkt dat uw Maine Coon aan diarree lijdt, moet u ervoor zorgen dat u uw kat voldoende vocht aanbiedt.

Ik persoonlijk hou van deze cat waterfontein van Amazon, want hij is breed, stevig en er past veel water in, zodat onze dierbare Maine Coon zoveel kan drinken als hij wil.

Hier is een video van onze Maine Coon die zijn waterfontein gebruikt …

Beste Maine Coon Katten Water Fontein

2. Vezel

Uw kat heeft misschien wat vezelrijke supplementen nodig in zijn dieet, zoals pompoen of niet-gearomatiseerde yoghurt, om te helpen zijn stoelgang stevig te houden.

3. Een meer uitgebalanceerd dieet

Omdat diarree kan worden veroorzaakt door te veel nat- of droogvoer, moet u ervoor zorgen dat uw kat een gezonde mix van beide krijgt.

4. Langzamer eten

Om te voorkomen dat uw kat te snel zijn eten naar binnen hapt, kunt u overwegen om een kleine portie voer aan te bieden, even te wachten, en dan meer voer in het bakje van uw kat te doen.

Dit geeft uw kat meer tijd om zijn voedsel te verteren en kan diarree voorkomen.

5. Dieet Regeling

Als u vermoedt dat uw kat diarree heeft als gevolg van voedselallergieën, moet u goed in de gaten houden wat uw kat binnenkrijgt om te zien of bepaalde voedingsmiddelen eerder diarree veroorzaken.

6. Veterinaire Hulp

Als de diarree van uw kat meerdere dagen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid en braken, is het tijd om hulp van een dierenarts in te roepen om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Hoewel diarree bij katten meestal wordt veroorzaakt door hun voeding, kan er een kans zijn dat uw kat lijdt aan een onderliggende aandoening.

Als u zich afvraagt welke tekenen kunnen wijzen op een ernstiger aandoening, zijn hier enkele dingen om op te letten:

1. Diarree die meerdere dagen aanhoudt

Diarree die één of twee keer op dezelfde dag voorkomt is meestal geen reden tot grote bezorgdheid, maar diarree die meerdere dagen aanhoudt kan worden veroorzaakt door iets ernstigers.

2. 2. Lethargie

Als u merkt dat uw kat meer ligt dan normaal, of als uw kat minder lijkt te reageren op zijn omgeving, kan dit betekenen dat uw kat ziek is.

3. Overgeven

Hoewel braken op zichzelf ook veroorzaakt kan worden door voedingsproblemen, kan braken naast diarree betekenen dat er iets ernstigers aan de hand is.

4. Gewichtsverlies

Houd het gewicht van uw kat nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet afneemt.

Kijk eens naar mijn artikel ‘Hoe groot zijn Maine Coon katten‘ om te leren wat een gezonde volwassen Maine Coon grootte is.

5. Verlies van eetlust

Dit symptoom is op zichzelf al een reden tot bezorgdheid bij katten, maar wanneer het naast diarree optreedt, moet u uw kat meteen naar de dierenarts brengen.

6. 6. Frequent urineren

Als uw kat vaker lijkt te drinken en te plassen dan normaal, kan dat een teken zijn dat er iets mis is.

Laatste gedachten

Diarree is extreem ongemakkelijk voor mensen, dus waarom zou het niet hetzelfde zijn voor katten?

Als u heeft gemerkt dat uw kat af en toe diarree heeft, dan heeft u zich misschien afgevraagd of Maine Coons gevoelig zijn voor diarree.

Ondanks hun hardheid, is diarree nog steeds een veel voorkomend symptoom bij dit kattenras.

Maine Coon diarree is meestal het gevolg van slechte voeding of voedingsgewoonten en kan worden opgelost met enkele eenvoudige veranderingen in de routine.

Als de diarree van uw kat echter aanhoudt, of als u andere symptomen opmerkt die gepaard gaan met diarree, kan het zijn dat uw kat lijdt aan een ernstiger aandoening. Dan is het tijd om uw dierenarts om hulp te vragen.

Met de juiste medische zorg en zorgvuldige aandacht voor de symptomen van uw kat, is het echter waarschijnlijk dat uw kat gewoon in orde zal blijken te zijn.

Hier zijn de antwoorden op een paar gerelateerde vragen, die u misschien ook interesseren:

Kunnen Slechte Tanden Diarree Veroorzaken Bij Katten?

Er is geen geregistreerd verband tussen slechte tanden en diarree bij katten.

Steroïden voor katten diarree

Een mogelijke behandeling voor diarree bij de kat zijn steroïden, zoals prednison, die door uw dierenarts kunnen worden voorgeschreven.

Plaats een reactie