Kunnen Maine Coons huiskatten zijn?

Voordat ze deze grote, wild uitziende kat in huis halen, vragen veel eigenaren zich eerst af of Maine Coons huiskatten kunnen zijn.

De landelijke oorsprong van dit ras en de enorme omvang zijn vaak een reden tot bezorgdheid bij eigenaars die niet willen dat hun Maine Coon binnenshuis ongelukkig is.

Maine Coon katten kunnen perfect gelukkig zijn als ze binnenshuis gehouden worden, zolang ze maar voorzien worden van voldoende verrijking zoals duurzaam speelgoed, regelmatig speeltijd, en voldoende plaatsen om te klimmen. Het is ook mogelijk om deze katten buiten te houden, hoewel buitenkatten vatbaar zijn voor ziekte, verwondingen en allerlei ongelukken.

Het al dan niet binnenshuis houden van uw Maine Coon kan een moeilijke taak zijn, en het is er een waar veel mensen een uitgesproken mening over hebben.

Lees verder om alle voors en tegens over het houden van uw Maine Coon binnen of buitenzodat u zelf kunt beslissen wat goed is voor uw situatie.

Kunnen Maine Coons huiskatten zijn?

De Maine Coon Kat werd voor het eerst ontdekt in de koude staat Maine, maar er bestaan een heleboel fantasievolle mythes over hoe dit ras is ontstaan. Deze mythen omvatten verhalen over:

 • Mary Antoinette’s beroemde zes Turkse Angora Katten

Niemand weet zeker waar de Maine Coon vandaan kwam voordat hij zich in Maine ontwikkelde, maar wat we wel weten is dat deze grote katten zachtaardige, vriendelijke wezens zijn die goed met mensen kunnen opschieten!

U kunt meer te weten komen over de fascinerende mythen met betrekking tot de oorsprong van de Maine Coon kat, klik hier.

In de loop der jaren is de Maine Coon steeds populairder geworden vanwege zijn enorme omvang en vriendelijke persoonlijkheid.

Meer informatie over de ‘Maine Coon Persoonlijkheidin mijn artikel.

Kattenliefhebbers over de hele wereld zijn geïnteresseerd in het krijgen van Maine Coons van hun eigen, maar een veel voorkomende vraag onder potentiële eigenaren is, zijn Maine Coons binnenkatten?

Immers, het ras ontwikkelde zich van nature in het wild, dus veel eigenaren zijn bezorgd dat het houden van hen binnenshuis hen verveeld of ongelukkig zou kunnen maken.

Wat denk jij?

Over het binnen of buiten houden van katten wordt al tientallen jaren gediscussieerd, en het is een zeer emotionele vraag waar mensen nogal sterk over denken.

Maar uiteindelijk zal uw eigen leefsituatie bepalen wat goed is voor de kat.

Appartement Leven

Maine Coons zijn grote, energieke katten die veel ruimte nodig hebben om te rennen en te klimmen.

Eigenaren met kleine, krappe huizen of appartementen kunnen niet altijd de ruimte bieden die deze katten nodig hebben, wat een veel voorkomende reden is dat sommige Maine Coons buiten worden toegelaten.

Degenen onder u die in een appartement wonen zullen ervaren deze problemen als je een Maine Coon kat adopteert/koopt.

Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de mogelijke problemen voordat je een van deze zachtaardige reuzen in huis haalt.

Geestelijke Stimulatie

Veel eigenaren vrezen ook dat ze hun Maine Coon niet de stimulatie en verrijking kunnen bieden die hij nodig heeft.

Gevaren van buiten

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat er veel gevaren zijn aan het buiten houden van uw kat.

Als gevolg daarvan, komt het steeds vaker voor dat fokkers kopers een contract te laten tekenen waarin staat dat ze hun katten binnen zullen houden.

Zelfs zonder deze contracten kiezen vele eigenaars ervoor dit dure kattenras te beschermen door het veilig binnenshuis te houden.

Zijn Maine Coons goede huiskatten?

Als je liever een binnenkat hebt, maar niet veel weet over het Maine Coon ras, vraag je je misschien af, zijn Maine Coons goede huiskatten?

Met genoeg verrijking en ruimte, deze katten zijn geweldige huiskatten!

Hier zijn slechts enkele redenen waarom Maine Coons perfect passen in de meeste huishoudens:

1. Ze zijn zeer sociaal

De Maine Coon is een aanhankelijk, sociaal ras dat het goed kan vinden met familieleden, gasten en zelfs vreemden.

In tegenstelling tot sommige katten, zijn Maine Coons meestal niet bang of op hun hoede voor mensen.

2. Ze zijn niet plakkerig

Maine Coons zijn aanhankelijke katten, maar ze staan er niet om bekend aanhankelijk te zijn.

Ze zijn graag in de buurt van hun baasjes, maar volgen hun mensen liever op afstand van kamer naar kamer.

U zult uw Maine Coon vaak in dezelfde kamer aantreffen als u, maar ze kruipen niet onder uw voeten of eisen knuffels op ongelegen momenten.

3. Ze zijn goed met kinderen en huisdieren

Maine Coons staan er om bekend de zachtaardige reuzen van de kattenwereld te zijn.

Deze zeer sociale katten zijn geduldig en lief voor kinderen, en ze staan er zelfs om bekend goed overweg te kunnen met honden en andere katten.

4. Ze zijn zeer intelligent

Maine Coons behoren tot de slimste kattenrassen, wat betekent dat het gemakkelijk is om ze te trainen.

Met consequent zijn en positieve bekrachtiging, kun je bijna elke Maine Coon leren om weg te blijven:

 • Tellers
 • Tafels
 • Andere oppervlakken

Zijn Maine Coons goede huisdieren?

Voordat ze dit kattenras in huis halen, willen veel mensen begrijpelijkerwijs weten, zijn Maine Coon Katten vriendelijk?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is JA! Dit prachtige kattenras is erg vriendelijk, wat betekent dat ze prachtige familie huisdieren zijn.

Als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zijn Maine Coons:

 • Zachtaardig
 • Patiënt
 • Vriendelijke Katten

Maine Coon katten staan er ook om bekend dat ze zeer sociaal en aanhankelijk zijn, en ze brengen graag tijd door met hun baasjes!

In feite, omdat Maine Coons zo sociaal zijn, doen ze het vaak het beste in een huishouden met meer dan één gezinslid, omdat ze dan meer kans hebben om gedurende de dag meer aandacht te krijgen.

Ook voor grotere gezinnen met andere huisdieren of kinderen zou het in huis nemen van een Maine Coon geen reden tot zorg hoeven te zijn. Maine Coons zijn niet alleen vriendelijk voor volwassen mensen; ze kunnen het ook heel goed vinden met kinderen en andere dieren, inclusief honden!

Deze grote katten kunnen tegen wat onstuimiger gedrag dan de gemiddelde kat, en ze zijn ook geduldiger met kinderen.

Met dat gezegd zijnde, is het echter belangrijk om jonge kinderen te leren hoe ze voorzichtig met de kat moeten omgaan. Zelfs de meest geduldige Maine Coon verdraagt het niet dat er aan zijn staart wordt getrokken!

Houd er ten slotte echter rekening mee dat krappe huizen ongewenst kunnen zijn voor Maine Coons.

Alle katten moeten het gevoel hebben dat ze hun eigen ruimte of territorium hebben waar ze zich kunnen terugtrekken voor wat tijd alleen.

Hier is een korte video van onze dochter die onze Maine Coon kat knuffelt. Zoals u kunt zien, zit ‘Pippin’ (onze Maine Coon kater) op haar schoot en verdraagt het heel goed dat zij hem aait en knuffelt:

Maine Coon Centraal Youtube Kanaal

Zijn Maine Coons vriendelijk met andere katten?

Maine Coons staan bekend als zeer geduldige en sociale dieren die meestal dol zijn op het gezelschap van andere katten!

Natuurlijk hangt dit vooral af van hoe goed u uw Maine Coon laat kennismaken met eventuele andere katten die in uw huis wonen, want zelfs de vriendelijkste katten hebben tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuw dier in huis.

Zorg er daarom voor dat je deze stappen volgt wanneer je een nieuwe kat in huis haalt:

 • Houd een nieuwe kat in een aparte slaapkamer, uit de buurt van andere huisdieren in huis.
 • Introduceer de katten langzaam door een babyhekje.
 • Wanneer uw katten elkaar kunnen zien zonder te grommen of te sissen, dan kunt u ze toestaan om in dezelfde kamer als elkaar rond te hangen.
 • Zorg ervoor dat je in het begin toezicht houdt, voor het geval er gevechten uitbreken.

Gelukkig zijn Maine Coons zo vriendelijk en geduldig dat de introductie aan een nieuwe kat meestal vrij vlot verloopt!

Zijn Maine Coons onderhoudsgevoelig als ze binnenshuis gehouden worden?

Sommige mensen willen hun Maine Coon binnenshuis houden, maar zijn bang dat hun kat veel onderhoud zal hebben als hij niet naar buiten mag.

Binnenkatten vragen wel wat meer aandacht dan buitenkatten, maar met de juiste Maine Coon kattenspeelgoed, meubels, en geplande speeltijd, dan moet uw Maine Coon helemaal niet veel onderhoud nodig hebben.

Maine Coons hebben echter wel veel verrijking nodig, dus als uw kat de hele dag binnen zit en nergens kan klimmen, rennen of spelen, dan zal hij zich waarschijnlijk gaan vervelen en destructief worden.

Dertig minuten speeltijd elke dag, evenals kattenbomen, duurzaam speelgoed, en zelfs planken om op te klimmen, kunnen een enorm verschil maken.

Als dit een zorg voor je is, lees dan zeker mijn artikel ‘Zijn Maine Coon Katten Onderhoudsgevoelig?‘.

Hebben Maine Coons veel energie?

Maine Coons staan bekend om hun kittenachtige persoonlijkheid die tot ver in de volwassenheid blijft.

Deze grote katten zijn vrij energiek en hebben veel ruimte nodig om te klimmen, regelmatig speeltijd, en interactief, duurzaam speelgoed.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoeddie de tand des tijds hebben doorstaan met onze massieve Maine Coon kater.

Als je Maine Coon toegang heeft tot een kattenboom of andere klimplekken, en je speelt elke dag ongeveer dertig minuten met je kat, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je kat te energiek is.

Hoewel Maine Coons atletisch en speels zijn, zolang je elke dag tijd maakt om met je kat te spelen, zijn ze over het algemeen kalm en gemakkelijk om mee te leven.

In feite zijn ze vaak blij om zichzelf te vermaken met willekeurige bladeren, ballen, papier dat ze vinden rond uw huis!

Hoe Lang Leven Maine Coon Katten Binnenshuis?

Maine Coons hebben een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Binnenkatten hebben over het algemeen een langere levensduur dan buitenkatten, omdat zij niet worden blootgesteld aan de gevaren van wilde dieren, zwerfkatten, auto’s en andere mogelijke gevaren.

Kunnen Maine Coons alleen gelaten worden?

Als je veel tijd doorbrengt met werken, vraag je je misschien af, hoe lang je een Maine Coon alleen kunt laten?

Deze vriendelijke katten gedijen op sociale interactie, en moeten niet te lang alleen gelaten worden.

Als je de meeste dagen van de week lange dagen werkt, dan is een Maine Coon misschien niet het juiste huisdier voor jou.

Maine Coons werken het beste in huishoudens met meerdere gezinsleden, op die manier is de kans groter dat ze de hele dag door aandacht krijgen.

Als je echter bang bent dat je Maine Coon te veel tijd alleen doorbrengt, kun je overwegen om een tweede kat (of zelfs een hond) aan te schaffen om je Maine Coon gezelschap te houden!

Kunnen Maine Coons naar buiten?

De keuze om van uw Maine Coon een binnenkat of een buitenkat te maken kan een grote beslissing zijn. Veel eigenaren maken zich zorgen, is het wreed om Maine Coon katten binnenshuis te houden?

Uiteindelijk is of uw Maine Coon binnen of buiten blijft uw beslissing, en het hangt sterk af van uw persoonlijke leefsituatie.

Als u zich afvraagt of Maine Coons binnen gehouden moeten worden, zult u misschien verbaasd zijn te horen dat dit niet het geval is!

Het is perfect mogelijk voor een Maine Coon om buiten gehouden te worden (tenzij je een contract hebt getekend met je fokker waarin anders staat).

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom sommige eigenaren de voorkeur geven aan het houden van buitenkatten:

1. Het zorgt voor verrijking

Maine Coons zijn zeer intelligent, en als gevolg daarvan hebben ze veel verrijking nodig om hun geest gestimuleerd te houden.

Binnenkatten die niet genoeg ruimte of plaatsen hebben om te klimmen en te spelen, kunnen zich gaan vervelen en destructief worden.

Buitenkatten daarentegen, krijgen de kans om allerlei nieuwe bezienswaardigheden en geuren te ervaren, wat goed is voor hun geestelijke gezondheid en ook de kans op destructief gedrag vermindert.

2. Uw kat krijgt meer beweging

Binnenkatten kunnen niet altijd hun poten strekken zoals ze moeten.

Maine Coons zijn atletische katten die veel oefeningen nodig hebben, en als niet aan die bewegingsbehoeften wordt voldaan, kan dat leiden tot zwaarlijvigheid, hartziekten en andere complicaties.

Dit zijn de top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen om voor uit te kijken.

Buitenkatten hebben alle ruimte van de wereld om te rennen en te klimmen, en als gevolg daarvan zijn ze meestal lichamelijk fitter.

3. Het geeft je kat meer vrijheid

Veel baasjes vinden het binnenshuis houden van hun kat wreed, en willen dat ze echte vrijheid ervaren.

Buitenkatten kunnen komen en gaan wanneer ze willen, en voelen zich niet opgesloten of gevangen op één plaats.

Sommige eigenaars vinden dat dit hun band met hun kat versterkt.

Kunnen Maine Coons binnenkatten zijn?

Dat gezegd hebbende, zijn er ook een heleboel redenen waarom eigenaren hun Maine Coon niet buiten laten.

Hier is een lijst van redenen waarom u uw Maine Coon misschien beter binnen kunt houden:

1. Lager risico op verwondingen

De buitenwereld is ongelooflijk gevaarlijk voor katten.

Er zijn veel andere zwerfkatten en huiskatten die buiten rondzwerven, en die zijn niet allemaal even vriendelijk.

Uw kat kan gemakkelijk in gevecht raken met andere katten, wat kan resulteren in verwondingen, infecties, en zelfs de dood.

Andere honden en wilde dieren vormen ook een zeer reëel gevaar voor buitenkatten, om nog maar te zwijgen van auto’s en zware machines.

Helaas, hoeveel je ook van je kat houdt, niet iedereen hecht waarde aan het leven van katten, en gemene mensen staan er om bekend katten te verwonden en zelfs te doden uit ergernis, of zelfs voor de lol.

Als uw kat gewond raakt terwijl hij buiten is, is er geen manier voor u om te weten wat er gebeurd is, of zelfs waar uw kat is, en de kans is groot dat u niet in staat bent om uw kat op tijd de juiste medische behandeling te geven.

2. Lager risico op ziekte

Buitenkatten lopen ook een veel groter risico om ziektes op te lopen van andere katten, of van het eten van zieke of vergiftigde prooidieren.

Het is ook heel gebruikelijk dat buitenkatten parasieten oplopen, zoals vlooien, ringworm, en nog veel meer.

3. Minder risico op verdwijning van uw kat

Buitenkatten lopen het gevaar gestolen te worden of weg te dwalen.

Sommige goedbedoelende mensen weten niet dat een buitenkat al een thuis heeft, dus nemen ze hem als hun eigen kat in huis.

Buitenkatten kunnen ook voor zwerfkatten worden aangezien, en worden naar plaatselijke dierenasielen gebracht en geadopteerd, of zelfs geëuthanaseerd.

4. Het is gemakkelijk om voor verrijking te zorgen

Veel eigenaren van buitenkatten kiezen ervoor om hun kat buiten te houden, omdat ze denken dat hun kat binnen niet genoeg verrijking krijgt.

Het is echter heel eenvoudig om uw kat de juiste hoeveelheid verrijking te geven.

Een grote kattenboom (dit zijn mijn favorieten), speciaal geïnstalleerde kattenplanken, en veel duurzaam, interactief speelgoed zijn allemaal perfect om een kat verrijkt te houden.

Als je je Maine Coon elke dag ongeveer dertig minuten speeltijd geeft, is de kans groot dat hij perfect gestimuleerd en tevreden zal zijn.

5. Je kunt je kat nog steeds tijd buiten geven

Binnenkatten kunnen nog steeds naar buiten met de juiste begeleiding!

Geloof het of niet, maar je kunt Maine Coons zelfs trainen om aan een riem en tuigje te lopen. Op die manier kun je je kat meenemen op wandelingen en hem veilig een nieuwe en spannende omgeving laten verkennen.

Als je een hoge omheining in je achtertuin hebt, kun je je kat ook veilig de tuin laten verkennen zonder weg te rennen.

6. Lager risico op zwangerschap

Het is zeer onverantwoord om katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, buiten te laten rondlopen.

Katers zijn vooral slecht omdat ze tientallen vrouwelijke zwerf- en huiskatten kunnen bezwangeren.

Populaties wilde katten leiden een ellendig leven vol vroege dood, ziekte en verwondingen.

Het is daarom erg belangrijk om te proberen de populatie verwilderde katten zo veel mogelijk terug te dringen, en het laten rondzwerven van een onaangelijnde kat zal alleen maar bijdragen aan een zeer ernstig probleem.

7. Buitenkatten zijn slecht voor het milieu

Alleen al in de afgelopen eeuw zijn katten verantwoordelijk geweest voor het uitsterven van tientallen lokale wilde dieren, en ze vormen een bijzonder gevaar voor vogels.

Zelfs als u denkt dat uw kat niet echt buiten prooien eet, is hij waarschijnlijk toch bezig met het vangen en doden van dieren voor de lol.

Buitenkatten hebben een enorm negatief effect op het milieu, en er is geen manier om een buitenkat te stoppen met jagen.

Conclusie

Dus kunnen Maine Coons huiskatten zijn, of niet?

Veel eigenaren zijn onzeker of deze grote kat comfortabel binnenshuis kan leven, maar gelukkig kunnen Maine Coons zich prima aanpassen aan het leven binnenshuis!

Wel hebben Maine Coons binnenshuis veel ruimte nodig om te klimmen en te springen, en veel duurzaam, interactief speelgoed om zich niet te vervelen.

De keuze om uw kat binnen te houden of buiten te laten is een persoonlijke keuze en een beslissing die uiteindelijk aan u is.

Het is echter belangrijk om uw eigen leefsituatie te overwegen, en te beslissen wat het beste is voor zowel u als uw kat.

Hoeveel kosten Maine Coons?

De Maine Coon is een duur kattenras dat bij een gerenommeerde fokker tussen de $400 en $2.000 kan kosten.

Plaats een reactie