Is je bontbal zwanger maar zijn haar vaccinatiedoses nog in behandeling? Ben je in de war of haar nu laten vaccineren het juiste zou zijn of niet?
Ik heb zelf 3 katten gekoesterd, dus ik denk dat ik een gekwalificeerde bron ben voor uw antwoorden.
Maak je niet druk; dit artikel zal al uw vragen over zwangere katten en hun vaccinaties ophelderen, inclusief welke veilig zijn om nu toe te dienen en wanneer de volgende dosering indien nodig moet worden toegediend.
Laten we er eens op ingaan.
Inhoudsopgave
Is het goed om een zwangere kat te vaccineren?
Je moet proberen een zwangere kat NIET te vaccineren.
Uw koningin zou in orde moeten zijn als haar immunisaties up-to-date zijn gehouden en actueel waren voordat ze zwanger werd.
Als ze geen vaccinatie heeft gekregen, moet u wachten tot nadat de kittens zijn geboren.
Wat zijn de complicaties van het vaccineren van een zwangere kat?
Vaccins zijn zeer cruciaal voor de ontwikkeling van een kat. Wanneer ze echter kinderen krijgt, komt dit met enkele complicaties.
Dit zijn:
- MLV FVRCP-vaccinatie tijdens de zwangerschap bij katten kan leiden tot aangeboren afwijkingen of abortus. Het al dan niet vaccineren van zwangere katten moet worden afgewogen tegen het risico op panleukopenie (een virale ziekte) in het asiel.
- Indien intranasaal toegediend, kan het MLV FVRCP-vaccin leiden tot een gevaarlijke infectie van de bovenste luchtwegen. Het kan zelfs doen als een kat gemorste medicatie oplikt. Vermijd het vaccin voor de neus van de kat te plaatsen en reinig elk vaccin dat op de vacht morst meteen met alcohol.
- Binnen vijf tot twaalf dagen na ontvangst van het MLV-vaccin kan een mild vals-positief parvo SNAP-testresultaat optreden.
De nadelige effecten van het vaccineren van een zwangere katachtige zijn:
- Lethargie met of zonder koorts
- Pijn op de injectieplaats of zelfs zwelling
- Braken
- Diarree
- Gezichtsoedeem
- Pruritus (jeuk)
- Instorting
Wat gebeurt er als je een zwangere kat vaccineert?
Het wordt nooit geadviseerd om een drachtig dier te vaccineren. Immunisaties met gemodificeerde levende virussen mogen nooit worden geleverd. Indien nodig kunnen vaccins tegen virussen zoals hondsdolheid later in de zwangerschap worden toegediend, maar alleen met de raad en het toezicht van uw dierenarts.
Op zijn minst is er een grote kans dat het vaccineren van uw zwangere kat, wetende of onbewust, haar baby’s zal doden of dat ze met afwijkingen zullen worden geboren.
Dit is wat er precies gebeurt na het vaccineren van een zwangere katachtige:
Ontsteking van welke aard dan ook tijdens de zwangerschap, vooral in de eerste helft, is bewezen het aantal embryo’s dat overleven te verminderen tot de termijn.
Ontsteking kan de placenta verstoren of de implantatie stoppen, wat resulteert in het falen of de dood van het embryo. De meest cruciale dagen zijn dagen 18 tot 25, maar ontstekingen kunnen op elk moment in de eerste 30 dagen problematisch zijn.
Omdat het onwaarschijnlijk is dat het het nest dat ze draagt ten goede komt, biedt het vaccineren van een moeder terwijl ze zwanger is weinig medisch voordeel.
Fokkers zoeken vaak een behandeling om biestantistoffen te ondersteunen.
Er is geen goede reden om uw zwangere pluisbal aan het einde van de procedure te vaccineren als u niet bereid bent om dit aan het begin van het proces te doen om kinderverlies te voorkomen. Dit vergroot haar kansen op embryoverlies alleen maar door het verlies van de term.
Kom op, wat is er nog meer om over na te denken? Neem na de bevalling de tijd om de vaccins van je baby te voltooien.
Welke vaccins kan een zwangere kat hebben?
Het is niet raadzaam om een zwangere kat te vaccineren, tenzij en totdat het absoluut noodzakelijk is.
Killervaccins hebben de voorkeur voor gebruik bij FeLV- of FIV-geïnfecteerde katten, vooral die met tekenen van immunosuppressie, en bij zwangere katten alleen als dit absoluut noodzakelijk is.
De meeste vaccinaties zijn gericht op het bevorderen van immuniteit tegen virussen. De ziekte wordt veroorzaakt door virussen die de cellen van het lichaam infiltreren. Het DNA of RNA van het virus vervangt de functie van het DNA van de cel en het gebruikt de machinerie van de cel om meer virussen te maken.
Het nieuw gevormde virus komt vrij tijdens celexplosies, waar het grows in de cel en verspreidt zich naar vele extra cellen. Tegelijkertijd identificeert het witte bloedcelsurveillancemechanisme van het lichaam virus-geïnfecteerde cellen.
Dezelfde functie wordt gediend door gedode vaccins, maar er is geen risico dat de ziekte zich daadwerkelijk ontwikkelt.
Kan ik mijn kat vaccineren na de bevalling?
Ja! Je kunt je koningin vaccineren nadat ze is bevallen.
Omdat er geen bekende risico’s zijn voor zogende baby’s, wordt geadviseerd om katten na de bevalling te vaccineren.
Op 4-6 weken oud kunnen kittens beginnen met hun subcutane vaccinatiereeks en de pasgeborenen lopen geen enkel risico wanneer hun moeders die borstvoeding geven vaccinaties krijgen.
De ideale leeftijd om elke kat te vaccineren is:
Rond de acht weken oud moeten kittens hun eerste prik krijgen.
Ze hadden tegen die tijd gespeend moeten zijn en elke immuniteit die Kitty’s melk hen zou hebben gegeven, zou nu verdwijnen. Na 12 en 16 weken hebben de kittens boosterdoses nodig, vier weken uit elkaar.
Het vaccinatieplan voor uw furbaby is gebaseerd op haar levensstijl en medische geschiedenis. Ze kan ervoor kiezen om te wachten op haar injecties totdat de kittens zijn gespeend, ook al is er geen harde en snelle regel over het al dan niet vaccineren nadat ze is bevallen.
Om te beslissen wanneer u haar moet vaccineren, moet u met uw dierenarts praten over haar vaccinbehoeften.
Interessant lees ook: Wanneer mag mijn kat na de bevalling naar buiten?
Hoe snel na de bevalling kan een kat worden gevaccineerd?
Een kat kan na de bevalling onmiddellijk worden gevaccineerd, omdat zogende kittens geen bedreiging vormen voor de moederkat.
Elke binnenkat die zwanger is, moet de volgende opnamen krijgen, voor of na de zwangerschap.
Panleukopenië
Koorts, braken, diarree, verlies van eetlust en, in sommige gevallen, abrupte dood zijn allemaal symptomen van dit gevaarlijke en zeer besmettelijke virus. Kittens zijn bijzonder kwetsbaar.
Feline herpesvirus
Conjunctivitis, ontsteking van de slijmvliezen rond de ogen, keratitis, koorts, niezen, oog- en neusafscheiding en vermoeidheid zijn allemaal symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door dit virus.
Nogmaals, kittens hebben meer kans om een infectie te krijgen.
Calicivirus
Dit extreem besmettelijke virus is een van de belangrijkste oorzaken van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten.
Niezen, oog- en neusafscheiding, conjunctivitis, lethargie, verlies van eetlust, zweren op het tandvlees en zachte weefsels van de mondholte en kreupelheid zijn allemaal mogelijke symptomen bij getroffen katten.
Getroffen kittens kunnen af en toe longontsteking krijgen.
Feline Leukemie Virus
FeLV is de belangrijkste oorzaak van virusgerelateerde sterfte bij katten en wordt overgedragen door het speeksel, de neusafscheidingen, de ontlasting, de urine en de melk van geïnfecteerde katten. Het kan zich verspreiden door toevallig contact, bijtwonden en borstvoeding.
Katten met de infectie kunnen kanker, disfunctie van het immuunsysteem en bloedarmoede ontwikkelen. De FeLV-vaccinatie wordt beschouwd als een verplichte injectie voor alle kittens jonger dan één jaar.
Hondsdolheid
De meest gebruikelijke manier voor deze virale infectie om zich te verspreiden is door bijtwonden, maar het kan ook worden geïntroduceerd bij elk zoogdier door een open wond bloot te stellen aan het speeksel van een geïnfecteerd dier. Als een besmet dier een mens bijt, kan het ook geïnfecteerd raken.
Is het goed om een zogende kat te vaccineren?
Zogende of zogende katten hebben geen problemen als ze worden gevaccineerd. Toen ze eenmaal was bevallen, was het grootste deel van de kritieke situatie voorbij.
Het grootste risico van het vaccineren van een zwangere kat zijn de afwijkingen waaraan haar kittens worden blootgesteld, maar na de bevalling is dat ding voorbij.
Borstvoeding is geen reden tot bezorgdheid en immunisatie tijdens deze fase kan zoals gewoonlijk worden gedaan.
Veelgestelde vragen
Wanneer een kat zwanger wordt na het ontvangen van haar eerste vaccinatieronde, maar nog steeds haar tweede ronde nodig heeft, wat moet je dan doen?
Een dierenarts moet haar helpen om het nest zo snel mogelijk te hebben.
Elke keer als een volwassen koningin paart, wordt ze zwanger. Hieruit volgt dat er weinig tot geen tijd zit tussen het krijgen van een nestje en opnieuw zwanger worden. Sluit haar daarom op in het huis totdat de kittens zijn geboren en vervolgens totdat u haar kunt laten repareren en vaccineren.
Het sturen van de kittens naar liefdevolle huizen of reddingsorganisaties helpt om te voorkomen dat ze ongewijzigd blijven en in staat zijn om extra ongewenste katten te reproduceren die alleen aan death, verlaten, of gebruikt als aas om hoektanden te trainen om te vechten.
Door uw kat te laten repareren, kunt u het aantal ongewenste katten helpen verminderen. Door dit te doen, wordt overbevolking van kittens vermeden.
Kan een pas geadopteerd kitten van 8 maanden oud dat nog nooit vaccinaties heeft gekregen, ze nu krijgen?
Breng uw kat naar de dierenarts zodat ze een rabiësvaccinatie van een jaar kan krijgen.
Ze zal ook FVRCP nodig hebben, een combinatievaccin dat beschermt tegen een aantal ziekten. FeLV is ook aanwezig en helpt kattenleukemie te voorkomen. Een reeks van de FVRCP- en FeLV-vaccinaties wordt toegediend.
U leert van uw dierenarts wanneer u deze zeer vitale vaccinaties kunt verwachten. Voordat een dier wordt geadopteerd, zorgen gerenommeerde reddingen ervoor dat het de nodige vaccinaties voor zijn leeftijd heeft ontvangen.
Laatste woorden
Dat is het over katachtigen, hun zwangerschap en de vaccinaties.
Hopelijk heb je nu minder paniekaanvallen als het gaat om deze. Hopelijk ervaar je geen paniekaanvallen meer als je hieraan denkt.
Vertel ons in de reacties of uw kat alle aanbevolen vaccinaties heeft gekregen. Hoe oud is ze? Heeft ze een nestje gebaard?