Kun je een wilde Maine Coon herkennen?

Maine Coons hebben een groot ruig uiterlijk waardoor veel eigenaren zich afvragen, leven Maine Coon katten in het wild?

Dus, zijn Maine Coon katten wilde dieren? … Blijf lezen om de waarheid te ontdekken!

Maine Coons komen oorspronkelijk uit het wild, maar vandaag de dag zijn deze katten bijna volledig tam. Het is echter mogelijk voor Maine Coons om te ontsnappen en in het wild te overleven, en meer nakomelingen voort te brengen die verwilderd opgroeien. Echter, omdat deze katten duur zijn en zeer gewild, is het zeldzaam ze in het wild te vinden.

Hun mysterieuze oorsprong maakt hen ook zeer geschikt voor het leven in het wild.

Maine Coons zijn tegenwoordig misschien bijna uitsluitend huiskatten, maar lang geleden zwierven ze vrij door delen van de Verenigde Staten.

Lees verder om te leren hoe de wilde oorsprong van de Maine Coon deze katten perfect geschikt maakt voor extreme weersomstandigheden!

Leven Maine Coon katten in het wild?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras in de hele wereld, maar dit is slechts één reden voor hun grote populariteit.

Maine Coons zijn ook een favoriet kattenras onder veel kattenliefhebbers, zeer begeerd om hun:

 • Lange, dikke vacht
 • Knappe verschijning
 • Liefdevolle Persoonlijkheid

Hoewel Maine Coons bekend staan als ongelooflijk vriendelijk en liefdevol, zijn ze ook ongelooflijk intelligent met scherpe jachtinstincten.

De oorsprong van de Maine Coon is enkele honderden jaren terug te vinden.

Dit kattenras is op natuurlijke wijze ontstaan in de frigide staat Maine, waar ze populair werden onder boeren en zeelieden vanwege hun vermogen om te jagen:

De exacte afstamming en oorsprong van de Maine Coon zijn echter een mysterie, wat de ruige charme van dit ras alleen maar groter maakt.

Lees de volledige verhaal van hun geschiedenis in mijn artikel.

Hoewel Maine Coons zich aanvankelijk in het wild ontwikkelden en floreerden, zijn ze vandaag de dag bijna volledig tam.

Kattenliefhebbers fokken deze katten nu al meer dan tweehonderd jaar, wat betekent dat de Maine Coon die wij vandaag de dag kennen en liefhebben, nogal wat verschilt van de oorspronkelijke populatie van het ras.

Hoewel het mogelijk is om Maine Coons te vinden die nog in het wild leven, is dit ongelooflijk zeldzaam, en je hebt veel meer kans om een Maine Coon mix te vinden dan een raszuivere Maine Coon die in de wildernis rondzwerft.

Leven Maine Coons in het wild?
Leven Maine Coons in het wild?

Waar leven Maine Coon katten?

Maine Coon katten zijn een van de meest geliefde kattenrassen ter wereld, wat betekent dat ze nu in bijna elk land leven dat je maar kunt bedenken!

Hoewel gebouwd om het koude winterklimaat van Maine in de Verenigde Staten te trotseren, zijn deze grote katten ook in staat om heel gelukkig te leven in warmere landen, zoals India.

Als u in India woont en wilt weten welke kleine aanpassingen u moet doen om een Maine Coon kat in uw huis te laten leven, klik dan op de link van het artikel hieronder:

Klik hier om mijn complete gids voor Maine Coon katten die in India leven.

Hoe ziet een Maine Coon kat eruit?

Maine Coons mogen dan een kenmerkend uiterlijk hebben, toch verwarren veel mensen dit raskattenras nog steeds met andere katten.

In feite is het ongelooflijk gebruikelijk voor mensen om aan te nemen dat elke grote, langharige kat een Maine Coon is, terwijl deze katten in feite een aantal unieke eigenschappen hebben.

Maine Coons hebben een lange, dikke vacht, maar wat hen het meest onderscheidt van andere langharige katten is dat hun vachtlengte over hun hele lichaam verandert.

Hun vacht is veel langer op hun:

Veel Maine Coons hebben ook kenmerkende oorpluimpjes. Leer waarom de lynx tips van dit ras hen beroemd hebben gemaakt in dit artikel.

Maine Coons hebben ook krachtige, gespierde lichamen.

Hun snuiten hebben een kenmerkende vierkante vorm, en de rest van hun lichaam lijkt eerder vierkant en gedrongen dan lang, slank, of rond.

Tenslotte, Maine Coons komen voor in zowat elke denkbare kleur en patroon (deze 75 verschillende kleurenom precies te zijn), en hun ogen zijn meestal:

Lees onze uitgebreide gidsen voor een volledig en diepgaand begrip van dit zeer geliefde kattenras:

Maine Coon Persoonlijkheid
Hoe te vertellen of je kat deels Maine Coon is

Maine Coon grootte vergeleken met normale kat

De gemiddelde kat weegt tussen de 8 en 10 pond, en meet tussen de 15 en 20 centimeter lang en 10 centimeter hoog.

Een Maine Coon is echter meestal veel groter dan de gemiddelde kat, omdat ze kunnen:

Wegen: 8 – 25 pond
Lengte: Maatregel 19 – 40 duim
Hoogte: 8 tot 16 inch

De mannetjes zijn meestal groter dan de vrouwtjes, die meestal tussen de 8 en 15 pond wegen.

Maine Coon grootte vergeleken met normale kat
Maine Coon grootte vergeleken met een normale kat

Zijn Maine Coons wilde katten?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Maine Coons eigenlijk geen wilde katten. In plaats daarvan, maken zij deel uit van de soort Felis silvestris, ook bekend als de huiskat.

Desondanks denken veel mensen nog steeds dat de Maine Coon een wilde kat is of een verwilderde Maine Coon.

Hier is waarom:

Maine Coons hebben een ruig uiterlijk

Hun lange vacht vormt een kraag of manen rond hun schouders, en ze hebben krachtige vierkante snuiten, vergelijkbaar met die van veel grote katten.

Hun naam is misleidend

De naam Maine Coon heeft bij velen de vraag doen rijzen of Maine Coons verwant zijn aan wasberen.

Een andere eigenschap die bijdraagt aan deze mythe is het feit dat veel Maine Coons kenmerkende ringen rond hun staart hebben, vergelijkbaar met wasberen.

Lees meer over de vermeende link tussen deze twee soorten.

Veel Maine Coons hebben oren met lynxpunten

Een veel voorkomende eigenschap bij Maine Coon katten zijn lynx tip oren, dat zijn kleine plukjes bont aan de bovenkant van hun oren die lijken op lynxen en andere wilde katten.

Betekent dit dat Maine Coons deels lynx zijn? Klik hier om erachter te komen.

Ze hebben een mysterieuze oorsprong

Niemand weet precies hoe Maine Coons zijn ontstaan, wat allerlei geruchten heeft aangewakkerd.

Genetische testen hebben echter bewezen dat Maine Coons volledig verwant zijn aan andere huiskatten, en geen wilde katten voorouders hebben.

Het zijn ongelooflijk grote katten

Tenslotte is de enorme omvang van de Maine Coon een andere reden waarom mensen vaak geloven dat deze katten wild zijn.

Hoewel ze veel groter zijn dan de gemiddelde huiskat, heeft dit niets te maken met verwantschap met wilde katten.

Waar komen Maine Coon Katten vandaan?

Dus, waar komen Maine Coon katten vandaan?

Maine Coons zijn op natuurlijke wijze ontstaan in de koude staat Maine, maar er zijn veel wilde theorieën over hoe deze katten werkelijk zijn ontstaan.

Hier zijn er een paar grappige sprookjes die al tientallen jaren de ronde doen.

Het ras werd voor het eerst ontdekt in de jaren 1800, en dit heeft velen ertoe gebracht te poneren dat de Maine Coon afstamt van koningskatten of zelfs van de katten van Vikingen.

Het meest waarschijnlijk is echter dat de Maine Coon het resultaat is van het fokken tussen een gewone huiskat en een soort langharig kattenras dat uit Europa is overgebracht.

Hoe ze ook zijn ontstaan, deze katten werden al snel een favoriet onder de mensen van Maine, die deze intelligente jagers in de buurt hielden om muizen en ander ongedierte weg te houden.

In de vroege jaren 1900 werden Maine Coons helaas minder populair door de introductie van andere kattenrassen, zoals de Perzische.

Als gevolg daarvan stierf het Maine Coon kattenras bijna uit, totdat kattenliefhebbers het ras terugbrachten en begonnen met de introductie in kattenshows.

Uiteindelijk, in 1985, werd de Maine Coon aangekondigd als het officiële staatskattenras van Maine.

Dus waar leven Maine Coon katten vandaag?

De oorspronkelijke katten die het ras stichtten in de vroege jaren 1800 zijn nu nergens meer te vinden. Ze zijn waarschijnlijk doorgefokt met andere huiskattenrassen totdat alle sporen van hun Maine Coon afkomst zijn verdwenen.

In plaats daarvan kun je tegenwoordig Maine Coon katten vinden via geregistreerde fokkers, zoals deze en, in zeldzame gevallen, kun je sommige Maine Coons en Maine Coon mixen vinden in asielen of in wilde of verwilderde kattenpopulaties (bronnen 1,2).

Wat eten Maine Coon katten in het wild?

Hoewel het zeldzaam is om een Maine Coon of zelfs een Maine Coon mix in het wild te vinden, hebben deze katten hun scherpe jachtinstincten niet verloren.

Een Maine Coon die aan zijn lot wordt overgelaten, zal waarschijnlijk overleven, hoewel er in de wildernis veel gevaren zijn die een kat gemakkelijk kunnen doden.

Gelukkig betekent de intelligentie en de hoge prooidrift van de Mane Coon dat deze katten waarschijnlijk goed voor zichzelf kunnen jagen.

In het wild eten Maine Coons:

 • Ratten
 • Muizen
 • Vogels
 • Konijnen
 • Eekhoorns
 • Sommige reptielen en amfibieën

Helaas zijn veel wilde en verwilderde katten zo goed in jagen en voortplanten dat zij vaak een bedreiging vormen voor de plaatselijke fauna.

In feite zijn verwilderde en buitenkatten verantwoordelijk voor het uitsterven van 63 verschillende diersoorten wereldwijd (bron 1).

Sommige eigenaren maken zich zorgen dat hun Maine Coon gevaarlijk kan zijn voor de huisdieren die in hun huis wonen. Dus, kan een Maine Coon een hond doden? Klik hier om het uit te vinden!

Zijn Maine Coon Katten Gevaarlijk?

Op het eerste gezicht kan de Maine Coon door zijn grote omvang en ruige uiterlijk gevaarlijker lijken dan hij eigenlijk is.

Bedenk echter, dat zelfs de grootste Maine Coon katten niet veel gevaarlijker zijn dan de gemiddelde huiskat.

Het enige echte gevaar dat Maine Coons vormen, afgezien van een paar schrammen of beten, is infectie.

Alle katten hebben veel bacteriën in hun mond, wat helpt om prooien te verzwakken. Dit betekent dat een beet van een kat, indien ongecontroleerd, kan leiden tot een ernstige infectie.

In feite kan onbehandelde infectie leiden tot amputatie van hele ledematen of zelfs de dood! (bron 1).

Zijn Maine Coons Vriendelijke Katten?

Je vraagt je misschien af wat er zo bijzonder is aan Maine Coon katten. Wel, eerst en vooral, Maine Coons behoren tot de vriendelijkste katten die er zijn.

Zij ontwikkelen zeer hechte banden met hun eigenaars, en zijn zeer sociaal, zelfs met vreemden!

In feite is de vriendelijke persoonlijkheid van de Maine Coon zo bekend dat het deze katten de bijnaam “zachte reuzen” opleverde.

Maine Coons zijn ook zeer intelligente wezens die erom bekend staan speels en liefdevol te zijn.

Hoewel het grote formaat van de Maine Coon een reden is voor zijn populariteit, is het unieke Maine Coon temperament nog aantrekkelijker dan zijn grote, mooie uiterlijk.

Zijn Maine Coons goede binnenkatten?

Maine Coons zijn liefdevolle, speelse huisdieren, maar zijn Maine Coons goede katten om binnenshuis te houden?

Veel eigenaren vragen zich af of de zeer intelligente geest van de Maine Coons betekent dat ze snel verveeld zullen raken als ze de hele tijd binnenshuis worden gehouden.

Dit leidt ertoe dat zij aan kattenspecialisten, zoals ikzelf, vragen of Maine Coons zullen weglopen?

Omdat Maine Coons intelligenter zijn dan de meeste andere kattenrassen, en omdat ze een zeer hoge prooidrift hebben, is het voor deze katten gemakkelijker om zich te vervelen en destructief te worden.

Ze hebben veel verrijking nodig om zichzelf te kunnen vermaken, maar als je ze voldoende stimuleert, zijn het heerlijke binnenkatten.

Hier is een lijst met speeltjes en andere ideeën die uw Maine Coon binnenshuis perfect gelukkig zullen houden:

Gemotoriseerd Kattenspeelgoed

Speelgoed dat uit zichzelf beweegt, zoals gemotoriseerde muizen, zijn een favoriet onder Maine Coons. Bewegend speelgoed stimuleert hun hoge prooidrift en houdt hen bezig.

Vloerspeelgoed

Uw Maine Coon moet altijd een grote verscheidenheid aan vloerspeelgoed hebben om mee te spelen als hij alleen is.

Veren, knisperende ballen, ballen met belletjes, en speelgoedmuizen zijn allemaal goede opties om in huis te hebben.

Lasers en Veren Speelgoed

Laserpointers, veren speelgoed, en speelgoed aan een touwtje zijn allemaal geweldige opties om met je kat te spelen.

Maine Coons hebben tijd nodig om alleen te spelen, maar ze hebben het ook nodig om met hun baasje te spelen. Bewegende voorwerpen zijn veel spannender voor Maine Coons dan een speeltje dat helemaal niet beweegt.

Kattenbomen

Maine Coons houden van springen en klimmen, en een grote, stevige kattenboom (zoals deze) is essentieel voor de verrijking.

U zou zelfs kunnen overwegen om planken langs de muren te installeren, zodat uw kat kan rondrennen en extra ruimte heeft die hoog is, weg van andere huisdieren of kinderen.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoed.

Lopen Maine Coon Katten Weg?

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen, wordt de Maine Coon als uitzonderlijk loyaal beschouwd. Het is daarom onwaarschijnlijk dat ze weglopen.

Echter, als ze slecht behandeld en niet goed verzorgd worden, zou het niet verwonderlijk zijn als een Maine Coon kat toch wegloopt, op zoek naar een liefdevol thuis.

Kun je het ze kwalijk nemen?

Kunnen huiskatten in het wild overleven?

Maine Coons mogen dan in het wild zijn ontstaan, dat wil niet zeggen dat alle Maine Coons vandaag de dag geschikt zijn voor die levensstijl.

Zelfs de slimste katten kunnen een infectie, ziekte of verwonding niet overwinnen.

Toch zijn er een heleboel eigenschappen die de overlevingskansen van een kat in het wild kunnen vergroten.

Deze eigenschappen omvatten:

Klauwen

Een van de belangrijkste factoren voor het overleven van een kat in het wild zijn klauwen.

Niet alleen is het ontklauwen een pijnlijke en onmenselijke praktijk voor binnenkatten, maar het schaadt ook in hoge mate de kansen van een wilde kat of buitenkat om zich in het wild te verdedigen.

Ontdek meer over het ontklauwen van katten in mijn artikel.

High Prey Drive

Een natuurlijk instinct om op prooi te jagen is essentieel voor het overleven van een kat.

Sommige “luie” huiskatten geven niet veel om het najagen van speelgoed, wat betekent dat zij waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om goed voor zichzelf te jagen in het wild.

Aangezien Maine Coons van nature een hoge prooidrift hebben, is de kans groter dat zij de prooi vangen die zij in het wild nodig hebben om te overleven.

Intelligentie

Intelligente katten zijn in staat om problemen op te lossen en patronen te herkennen, wat in het wild waardevolle troeven zijn.

Onintelligente katten hebben meer kans om in gevaarlijke situaties terecht te komen.

Weerstand Tegen Weer

Harde weersomstandigheden zoals regen of sneeuw, of zelfs extreme hitte of koude kunnen een kat gemakkelijk doden.

Maine Coons hebben een lange, dikke, half waterbestendige vacht, die een grote troef is tegen de kou en sneeuw.

Maar zelfs de pluizigste kat kan bezwijken aan bevriezing en extreme temperaturen.

Gezond Gewicht

Katten met overgewicht of ondergewicht hebben veel minder kans om in het wild te overleven dan katten met een gezond gewicht.

Zwaarlijvigheid kan het uithoudingsvermogen en de behendigheid van een kat aantasten, waardoor het moeilijker wordt om een prooi te achtervolgen of te ontsnappen aan bedreigingen.

Katten met ondergewicht hebben minder energie om te jagen of zich te verdedigen en zijn vatbaarder voor verhongering, infecties en ziekten.

Bestaan wilde katten nog?

Maine Coons leefden vroeger in het wild, maar zij maken nog steeds deel uit van de huiskattensoort, bekend als Felis silvestris, en zijn nooit beschouwd als echte wilde katten.

Toch zijn er nog genoeg andere wilde kattenrassen over de hele wereld.

Dus als de Maine Coon niet tot de Amerikaanse wilde kattenrassen behoort, wat voor wilde katten zijn er dan tegenwoordig in de Verenigde Staten?

In totaal zijn er zeven verschillende soorten wilde katten die overal in de Verenigde Staten voorkomen.

Deze omvatten (bron 1):

 • Bergleeuwen (ook bekend als Cougars of Puma’s)
 • Bobcats
 • Ocelots
 • Canada Lynxen
 • Jaguarundis
 • Jaguars

Hoe lang leven katten in het wild?

De gemiddelde verwachte Maine Coon levensduur is tussen de 12 en 15 jaar oud.

Een kat, Rubble genaamd, werd echter de oudste Maine Coon die ooit is geregistreerd, en hij leefde in totaal 31 jaar!

Ter vergelijking, katten die in het wild leven hebben zeer hoge sterftecijfers, vooral tijdens het eerste jaar van hun leven. Men denkt dat slechts 25% van de verwilderde katten zelfs maar een jaar overleven.

Infectie, verhongering, blootstelling aan extreme weersomstandigheden, en verwondingen kunnen allemaal tot de dood leiden.

Hoewel het moeilijk is om met zekerheid te weten wat de levensverwachting van een in het wild levende kat werkelijk is, schatten de meesten dat de levensduur van een wilde kat gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar ligt, hoewel sommige katten wel 8- 15 jaar kunnen worden (bronnen 1,2).

Hoeveel kosten Maine Coon katten?

Maine Coons zijn zeer begeerde katten, maar ze zijn erg duur.

Hier is wat u kunt verwachten dat Maine Coons kosten, gebaseerd op verschillende scenario’s (bron 1):

Raszuivere Kitten

Als u een Maine Coon kitten van een fokker koopt, kunt u verwachten dat het tussen de $400 en $2.000 kost.

Het is gebruikelijk dat fokkers eisen dat al hun kittens gecastreerd zijn, dus het kan zijn dat u een extra bedrag moet betalen voor een ongecastreerde kat.

Verdwaalde Maine Coon

Zwerf Maine Coons zijn ongelooflijk zeldzaam, maar je kunt elke zwerver gratis krijgen.

Natuurlijk zul je nog steeds veel moeten betalen voor benodigdheden, castratie, vaccinaties, ontworming, en andere medische zorg.

Schuilplaats Maine Coon

Het is mogelijk om gemengde en raszuivere Maine Coons bij asielen te vinden, en ze kosten meestal maar tussen de $100 en $200.

Maine Coon Show Kat

Als u op zoek bent naar een showkat, zult u een raszuivere Maine Coon moeten aanschaffen via een geregistreerde fokker (zoals deze).

Showkatten van hoge kwaliteit zijn duurder, en zullen meestal tussen de $1.000 en $2.500 kosten.

Gepensioneerde Maine Coon

U kunt soms gepensioneerde Maine Coon katten, of gepensioneerde Maine Coon showkatten kopen bij fokkers, en ze kosten vaak minder dan kittens of jonge, gezonde katten.

U moet rekenen op een prijs tussen $400 en $1,500 voor een gepensioneerde Maine Coon.

Conclusie

Maine Coons mogen dan in het wild zijn ontstaan, maar leven Maine Coon katten tegenwoordig ook in het wild?

Het realistische antwoord is dat de meeste Maine Coons niet in het wild leven, omdat zij een zeer begeerd en duur ras zijn.

Het is echter mogelijk zwervende Maine Coons te vinden die zijn ontsnapt of in het wild hebben gefokt, maar dit is ongelooflijk zeldzaam.

In het algemeen kunnen Maine Coons goed aangepast zijn aan het leven in het wild, maar een leven binnenshuis bij een liefhebbend gezin is voor hen de veiligste en gezondste optie.

Gerelateerde vragen

Worden Maine Coon katten gestolen?

Maine Coons zijn zulke populaire en dure katten dat ze een van de meest gestolen kattenrassen zijn. Houd uw huisdier veilig door ze te laten microchippen en ze binnen te houden.

Zijn Maine Coons verwant aan Bobcats?

Ondanks hun wilde en ruige uiterlijk zijn Maine Coons niet verwant aan bobcats of andere wilde katten. Zij ontwikkelden zich op natuurlijke wijze uit huiskatten, bekend als Felis silvestris.

Plaats een reactie