Kan een Maine Coon een hond doden?

Veel huisdiereigenaren zijn bezorgd dat hun hond hun kat pijn zou kunnen doen, terwijl eigenaren van het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld zich meer zorgen maken dat het tegenovergestelde zou kunnen gebeuren!

Hoewel we allemaal willen dat onze huisdieren met elkaar overweg kunnen, is dat helaas niet altijd het geval. Dus hoe bezorgd moeten potentiële eigenaren zijn, en kan een Maine Coon een hond doden?

Maine Coons zijn vriendelijke, sociale dieren die meestal goed opschieten met honden. Maar als ze bang of bedreigd zijn, kan een Maine Coon een pijnlijke beet toedienen die elke hond kan doden als hij niet behandeld wordt. Maine Coons kunnen ook kleine honden zoals Pomeranians of Chihuahuas doden.

Maine Coons zijn zelden agressief tegen mensen of andere dieren, maar als ze zich bedreigd voelen door een andere hond, kunnen ze uit angst en zelfverdediging uithalen.

Lees verder om te leren hoe u uw Maine Coon goed kunt socialiseren met een andere hond om te voorkomen dat er gevechten uitbreken!

Kan een Maine Coon een hond doden?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, met een typisch gewicht tussen 8 en 35 pond.

Ze staan bekend om hun edele, wilde uiterlijk en hun lange, dikke vacht.

Op het eerste gezicht kan de Maine Coon nogal eng lijken, maar je hoeft je echt geen zorgen te maken, want het zijn ongelooflijk liefdevolle en zachtaardige katachtigen. Hun aanhankelijke en vriendelijke aard is zelfs zo bekend dat ze de titel ‘zachte reuzen’ hebben verdiend.

Desondanks hebben de grote proporties van het Maine Coon kattenras ertoe geleid dat veel eigenaren nerveus zijn geworden dat hun Maine Coon ervoor zou kunnen kiezen om hun andere huisdieren, waaronder honden, pijn te doen.

Maar wees gerust, deze vriendelijke, zachtaardige katten zouden zelden hun klauwen naar een hond uitsteken. Dat gezegd hebbende, is het zeker nog mogelijk dat een Maine Coon een hond doodt.

In een rechtstreeks gevecht zou een grote Maine Coon een kleine hond, zoals een:

 • Chihuahua
 • Pomeriaan
 • Pekingees

Maar zelfs de grootste Maine Coons konden niet op tegen een middelgrote of grote hond, toch konden ze indirect elke hond doden. Dit komt omdat Maine Coons, zoals alle katten, veel bacteriën in hun bek hebben, die gebruikt worden om prooien te verzwakken.

De bacteriën zouden uiteindelijk een gevaarlijk effect kunnen hebben op elk dier.

Een kattenbeet die niet goed wordt schoongemaakt, zal besmet raken, wat zich uiteindelijk verspreidt en leidt tot bloedvergiftiging en zelfs de dood.

Kattenbeten zijn echter niet alleen gevaarlijk voor honden; zelfs mensen zijn gestorven of moesten ledematen amputeren als gevolg van een infectie.

Daarom, als uw Maine Coon ooit in gevecht raakt met uw hond, controleer hem dan grondig op eventuele beten, en maak eventuele wonden schoon met waterstofperoxide en antibiotische zalf.

Dat gezegd hebbende, ook al kunnen Maine Coons indirect honden doden door een enkele beet, deze katten staan erom bekend dat ze vrij vreedzaam zijn tegenover andere dieren die ze niet als prooi beschouwen. Dus, wat doden Maine Coons?

Maine Coons ontwikkelden zich op natuurlijke wijze in de koude staat Maine, waar ze populair werden vanwege hun vermogen om muizen en ratten te vangen, naast ander ongedierte. Vandaag de dag hebben Maine Coons nog steeds scherpe jachtinstincten. Dus, waar jagen Maine Coon katten op?

Maine Coons jagen op elk klein dier dat ze kunnen vangen, inclusief:

 • Muizen
 • Ratten
 • Konijnen
 • Eekhoorns
 • Vogels

Hoewel deze katten doorgaans vrij goed overweg kunnen met honden en andere katten, betekent hun hoge prooidrift dat ze niet goed geschikt zijn om in een huiselijke omgeving te leven waar ook kleine dieren leven (bron 1).

Komen Maine Coons overeen met honden?

Voordat je een nieuw huisdier in je huis introduceert, is het belangrijk om te overwegen of het kan opschieten met de huisdieren die je al hebt.

Natuurlijk vragen veel eigenaren zich daarom af: kunnen Maine Coons samenleven met honden?

Als deze vraag in je hoofd is opgekomen, wees dan gerust dat Maine Coons ongelooflijk sociale wezens zijn die erom bekend staan vriendelijk te zijn tegen andere huisdieren, waaronder honden.

Het Maine Coon temperament met honden is meestal als volgt, maar over het algemeen hangt het af van de individuele kat en zijn omgeving:

Oudere katten zullen echter minder snel een nieuw huisdier in huis accepteren, vooral als de hond niet op de juiste manier wordt geïntroduceerd. Dit geldt vooral als uw Maine Coon niet voldoende ruimte en privacy heeft in de buurt van de hond.

Bovendien, als uw Maine Coon gedwongen wordt om in dezelfde kamer of kleine ruimte te leven met eender welk dier zal hij worden:

 • Gestrest
 • Defensief
 • Potentieel agressief

Hoewel de meeste Maine Coons acceptabel en zelfs liefdevol zijn tegenover honden en andere huisdieren, zijn honden heel anders.

Veel honden zijn van nature agressief tegenover alle katten, daarom zul je ervoor moeten zorgen dat je een jonge pup adopteert of een hond die al positieve interacties met katten heeft gehad (bron 1).

Zijn Maine Coons gevaarlijk?

Als je overweegt een Maine Coon in huis te halen, maak je je misschien zorgen over je andere huisdieren, want door het wilde uiterlijk van dit ras vragen sommige eigenaren zich af: zijn Maine Coon katten gemeen?

Over het algemeen zijn Maine Coons een van de meest vriendelijke en sociale kattenrassen die er zijn. Ze zijn ongelooflijk geduldig en ontwikkelen nauwe banden met hun eigenaren, evenals met andere huisdieren die in het huishouden leven.

Als u echter ooit enge gedragingen van uw kat hebt opgemerkt, vraagt u zich misschien af, zijn Maine Coon katten agressief?

De eenvoudige waarheid is dat zelfs Maine Coons agressie kunnen vertonen, maar dit is niet omdat ze “gemeen” of “slecht” zijn. Katten zullen anderen geen pijn doen uit kwaadaardigheid, maar eerder uit angst.

Als u agressief gedrag bij uw Maine Coon heeft opgemerkt, zijn hier enkele mogelijke redenen waarom uw kat naar u of uw hond uithaalt:

1. Zich bedreigd voelen

De meest voorkomende reden waarom katten zich agressief gedragen is uit angst.

Als u of uw hond uw kat een onveilig gevoel heeft gegeven door hem pijn te doen, hem te achtervolgen of harde geluiden te maken, zal uw kat zich van nature proberen te verdedigen door:

 • Sissen
 • Grommend
 • Krabben
 • Bijten

2. Niet genoeg ruimte

Maine Coons zijn graag in de buurt van hun baasjes, maar ze hebben ook veel persoonlijke ruimte nodig. Als uw kat daarom voortdurend gedwongen wordt tot interactie met mensen of huisdieren, kan hij zich onzeker gaan voelen in zijn omgeving.

Katten hebben besloten plekken nodig waar ze zich kunnen verstoppen, vooral hoge plekken waar kinderen of honden niet bij kunnen.

Als u er nog geen heeft, koop dan een grote kattenboom zoals deze om uw Maine Coon een hoge ruimte te geven die ze hun eigen kunnen noemen.

Een Maine Coon mag nooit gedwongen worden om zijn hele dag in dezelfde ruimte door te brengen als een ander huisdier of mens.

3. Onjuiste socialisatie

Als je een nieuw huisdier mee naar huis neemt, is het essentieel dat je ze langzaam en voorzichtig introduceert.

Aanvankelijk moet elke nieuwe kat of hond in een volledig gescheiden kamer van uw Maine Coon worden gehouden, zodat uw kat niet het gevoel heeft dat zijn territorium is binnengedrongen.

Bovendien zou uw kat het nieuwe huisdier de eerste dag of twee eigenlijk niet mogen zien.

Laat uw kat in plaats daarvan wennen aan de nieuwe geuren en geluiden van het nieuwe huisdier voordat u ze samen in een kamer zet.

4. Jaloezie

Als u onlangs een nieuwe hond heeft geadopteerd, kan uw Maine Coon agressief worden door jaloezie. Dit geldt vooral als de spullen van de hond de ruimte of de bezittingen van uw kat hebben overgenomen.

Bijvoorbeeld, heeft u uw kat favoriete krabpaal en er een hondenbed voor in de plaats zetten?

Of, ga je nu met je hond wandelen op dezelfde tijd dat je vroeger met je Maine Coon speelde?

Wanneer u een nieuw huisdier in het huishouden introduceert, is het belangrijk om uw kat eraan te herinneren dat hij niet vervangen of in de steek gelaten is.

5. Stress door verandering

Katten houden van routine, en een nieuw huisdier mee naar huis nemen is een grote verandering!

Honden komen ook met allerlei nieuwe geuren en geluiden, wat veel stress kan veroorzaken voor je kat.

Het verplaatsen van meubels en het veranderen van je schema heeft een veel grotere impact op je kat dan je misschien beseft.

Probeer tijdens elke grote verandering het voedings- en speelschema van uw kat zo gelijk mogelijk te houden.

6. Niet gerespecteerde grenzen

Ten slotte kan uw Maine Coon agressief worden als hij u of een ander huisdier niet meer vertrouwt.

Katten zijn heel duidelijk over hun grenzen, en zullen de volgende dingen doen als ze zich overstuur voelen:

 • Hun oren plat leggen
 • Loop weg
 • Sissen of grommen

Als u of een ander huisdier die grenzen blijft verleggen ondanks de waarschuwingen van uw kat, zal hij uiteindelijk uithalen.

Hoe introduceer je een Maine Coon kitten bij een hond?

Als je al een hond hebt en van plan bent een Maine Coon kitten in huis te halen, moet je heel voorzichtig zijn met hoe je de twee introduceert.

Hier zijn de stappen die u moet nemen om uw Maine Coon kitten aan uw hond te introduceren:

1. Bereid uw hond voor

Voordat u een kitten mee naar huis neemt, moet u er eerst voor zorgen dat uw hond goed getraind en gehoorzaam is.

Commando’s als “zit” en “blijf” zijn essentieel om uw hond in het gareel te houden als er een Maine Coon kitten in de buurt is. Immers, kittens zijn erg kwetsbaar en kunnen in een oogwenk gedood worden door een agressieve of zelfs speelse hond.

Ten tweede, zorg ervoor dat uw hond oké is met andere dieren. U kunt dit peilen door te kijken of uw hond agressief reageert op andere honden of katten.

Een kitten mee naar huis nemen is misschien niet het beste idee als dat zo is.

2. Houd ze gescheiden

Wanneer u Maine Coon aan honden introduceert, moet u de twee elkaar nooit meteen laten zien. In plaats daarvan moet u uw Maine Coon kitten in zijn eigen kamer houden.

Zorg ervoor dat deze kamer geen favoriet is van uw honden, anders kan uw hond jaloers worden.

3. Introduceer geuren

Wissel speelgoed en dekens uit tussen uw hond en kitten.

Laat uw kitten ruiken en spelen met enkele speeltjes van uw hond, en omgekeerd.

De geur is veel krachtiger en overweldigender voor dieren dan voor mensen, en honden kunnen gemakkelijk gestrest of overprikkeld raken als ze niet eerst kennismaken met de geur van uw kat, voordat ze het kitten ontmoeten.

4. Interactie door de deur

Nu kunt u overgaan tot het tegelijkertijd voeren van uw kat en hond, aan weerszijden van de deur. Door ze dicht bij elkaar te voeren, zullen beide dieren leren dat de ander geen bedreiging vormt voor hun eten.

Als een van beide dieren agressief of angstig reageert, moet u misschien een dag of twee wachten voordat u ze weer dicht bij elkaar voert.

Zodra uw hond en kitten allebei comfortabel lijken te eten in elkaars buurt, kunt u de twee eindelijk op de juiste manier introduceren.

5. Eerste ontmoeting

U hebt een andere persoon nodig om u te helpen bij de introductie van uw hond en kitten.

Eén persoon dient bij de hond te zijn en te allen tijde zijn riem vast te houden, terwijl de ander bij het Maine Coon kitten dient te blijven.

Laat uw hond aan de ene kant van de kamer zitten of liggen, en plaats het kitten aan de andere kant.

Laat het kitten vrij rondlopen en in zijn eigen tempo in de buurt van de hond komen; de kans is groot dat uw kitten een beetje nerveus is rond zo’n groot wezen.

Houd het bezoek kort, en stop als er sprake is van agressief of angstig gedrag.

Geef beide dieren traktaties zodat ze de ontmoeting associëren met positieve beloning.

6. Blijven ontmoeten

Blijf een paar keer per dag korte ontmoetingen organiseren. Houd de bezoeken kort maar frequent – lange bezoeken zullen waarschijnlijk meer stress veroorzaken.

Als er ooit een “incident” is met een extreem agressieve of angstige reactie, wacht dan een paar dagen voordat u hen weer toestaat elkaar te ontmoeten.

Enige opwinding of gesis is te verwachten, maar dwing de dieren niet tot interactie als ze te prikkelbaar zijn.

7. Versoepel geleidelijk de regels

Na verloop van tijd zult u zich meer kunnen ontspannen terwijl uw hond en kitten met elkaar omgaan.

Prijs uw hond voor zachte interacties.

Zelfs als uw hond en kitten goed met elkaar lijken te kunnen opschieten, moet u ze echter in aparte kamers houden terwijl u niet in de buurt bent.

Dit deel van het proces is vooral afhankelijk van de situatie; u zult de reacties van uw hond moeten lezen om te beslissen of u zich op uw gemak voelt om de dieren met elkaar te laten omgaan.

Vergeet vooral niet om geduldig te zijn. Maak je geen zorgen als de twee huisdieren niet meteen vrienden worden; sommige dieren hebben twee of drie weken nodig om elkaar zelfs maar te tolereren!

Als je echter al meer dan twee of drie weken probeert je huisdieren te introduceren zonder tekenen van verandering in agressie of angst, is de kans groot dat je huisdieren gewoon niet compatibel zijn.

Maar gelukkig leren de meeste dieren elkaar na verloop van tijd op zijn minst te tolereren, maar zorg ervoor dat je ze niet probeert te dwingen om met elkaar om te gaan als de interactie hen duidelijk stress bezorgt (bron 1).

Moet ik mijn hond en kat laten vechten?

Als je ooit hebt gezien hoe ruw honden met elkaar kunnen spelen, vraag je je waarschijnlijk af: zal mijn hond mijn kat doden?

Veel eigenaren laten hun honden en katten samen spelen, maar dit is geen goed idee (bron 1).

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom:

Ze mogen niet spelen

Het is meestal gemakkelijk te zeggen of uw dieren spelen of niet.

De oren van een speelse kat zullen niet platgedrukt zijn, zijn vacht zal glad en plat liggen, en zijn staart zal speels rondfladderen.

Opgewonden of boze katten zullen:

 • Opgeblazen vacht
 • Afgeplatte oren
 • Sjorren aan hun staart

Er is echter geen garantie dat zowel uw kat als uw hond zullen instemmen met leuk samen spelen, en speelsheid kan snel omslaan in:

Verschillende Lichaamstaal

Katten en honden communiceren heel verschillend. Terwijl honden vrolijk met hun staart kwispelen, slaan katten hun staart heen en weer als ze van streek zijn.

Het kan gemakkelijk zijn voor uw huisdieren om elkaars speelgedrag verkeerd te lezen als agressie, wat resulteert in een gevecht.

Onbalans in kracht

Zelfs een speelse Husky of Golden Retriever kan per ongeluk een kat doden.

Aan de andere kant kan een grote Maine Coon ook ernstige schade toebrengen aan een Chihuahua of Pekingees.

Veiligheid Voorop

Het is natuurlijk voor katten en honden om ruzie te spelen met leden van hun eigen soort, en hoewel katten en honden die vriendelijk met elkaar omgaan zich misschien willen bezighouden met hetzelfde soort speelse gedrag, moet veiligheid altijd op de eerste plaats komen.

Als u uw kat en hond ooit toestaat om samen te vechten, moet u eerst enkele maanden wachten om er zeker van te zijn dat ze allebei goede vrienden zijn, en u moet ze alleen toestaan om samen te spelen als ze dicht bij elkaar in grootte zijn.

Als u dit gedrag toch toestaat, houd ze dan allebei goed in de gaten, en stop de interactie onmiddellijk als u een van de volgende zaken opmerkt:

 • Sissen
 • Klauwen
 • Tanden
 • Yelping
 • Andere gedragingen die duiden op agressie

Beste hond voor Maine Coon

De beste hond voor een Maine Coon kat zal een lage prooidrift hebben en het niet erg vinden om zijn territorium te delen.

Hier zijn vijf hondenrassen waarvan bekend is dat ze goed kunnen opschieten met Maine Coons (bron 1):

 • Golden Retriever
 • Bichon Frise
 • Maltezer
 • Poedel
 • Beagle

Conclusie

Als je een Maine Coon of een hond hebt, en je bent van plan een nieuw huisdier in het gezin op te nemen, vraag je je misschien af: kan een Maine Coon een hond doden?

Maine Coons zijn ongelooflijk zachtaardige dieren die zelden uithalen, maar een onbehandelde beet van een Maine Coon kan leiden tot een dodelijke infectie.

Door uw Maine Coon langzaam aan uw hond te introduceren en ervoor te zorgen dat beide dieren veel ruimte en privacy hebben, zouden uw huisdieren uiteindelijk moeten leren elkaar te tolereren en misschien zelfs van elkaar te houden.

Kan een Maine Coon een vos doden?

Ondanks hun grote omvang is het onwaarschijnlijk dat een Maine Coon een gevecht met een vos kan winnen. Maar een beet van een Maine Coon kan gemakkelijk besmet raken en uiteindelijk een vos doden (bron 1).

Kan een Maine Coon een wasbeer doden?

Een wasbeer heeft meer kans om een gevecht met een kat te winnen, hoewel een bijzonder grote Maine Coon misschien in staat is om een kat af te weren. Toch kan een beet van een Maine Coon besmet raken en een wasbeer gemakkelijk doden.

Kan een Maine Coon een mens doden?

Maine Coons zijn niet sterk genoeg om een mens te doden door hem alleen maar aan te vallen, maar een onbehandelde beet van een kat kan een vervelende infectie veroorzaken die uiteindelijk tot de dood kan leiden als hij niet behandeld wordt.

Plaats een reactie