Houden Maine Coon katten van koud weer?

Veel eigenaren kijken naar de lange, dikke vacht van hun kat en vragen zich af of Maine Coon katten van koud weer houden?

Hoewel Maine Coons niet actief genieten van of op zoek zijn naar koudere temperaturen, zijn ze van nature wel bestand tegen kouder weer. Ze hebben een lange, dikke vacht die water- en sneeuwafstotend is en hen helpt te isoleren tegen de kou. Hun poten zijn breed, zodat ze gemakkelijk boven de sneeuw kunnen lopen.

Het is algemeen bekend dat veel katten van de warmte houden en zich vaak opkrullen bij het haardvuur of zich uitstrekken op een zonnig plekje in huis. Maar houdt de unieke Maine Coon kat eigenlijk net zo van koud weer als de meeste katten van warm weer lijken te houden?

Dus hoe is de Maine Coon zo goed geschikt geworden voor de kou?

Lees verder om uit te vinden hoe de wilde oorsprong van de Maine Coon hem heeft gevormd tot een kat die perfect is gebouwd voor de sneeuw!

Houden Maine Coon katten van koud weer?

De Maine Coon kat komt oorspronkelijk uit de koude staat Maine, die berucht is om zijn koude, besneeuwde winters. De exacte oorsprong van de Maine Coon is mysterieus, maar er wordt aangenomen dat deze katten zich op natuurlijke wijze hebben ontwikkeld.

Dus, aangezien dit ras is ontstaan in zo’n barre, koude staat, houden Maine Coons van de kou?

Sommige Maine Coons schijnen van de kou te houden en brengen in de winter veel tijd buiten door, of zoeken koude plekken in huis op, zoals garages.

Over het algemeen houden Maine Coons echter niet zozeer van de kou als wel tolereren ze het. Hoewel ze niet actief op zoek gaan naar koudere temperaturen, zijn ze wel veel beter bestand tegen de kou dan de meeste kattenrassen.

Maine Coons hebben een dikke, lange vacht die perfect is om te isoleren tegen de kou. Bovendien is hun vacht ook half waterafstotend, dus gesmolten sneeuw glijdt zo van hun vacht af!

Een andere geweldige eigenschap die Maine Coons winterklaar houdt, zijn hun poten.

Maine Coon poten zijn ongelooflijk groot en breed. Ze werken als sneeuwschoenen, waardoor Maine Coons makkelijker over sneeuw kunnen lopen zonder erin weg te zakken!

Hun poten zijn ook getuft met extra vacht om ze bijzonder warm te houden.

Ideale Maine Coon Temperatuur

Ook al zijn Maine Coons gebouwd voor de kou, niet alle koude temperaturen zijn veilig voor uw katten.

Het is belangrijk om te weten welke temperatuur te koud is voor katten, zodat u uw huisdier veilig en gezond de winter door kunt laten gaan.

In het algemeen moet je je Maine Coon niet voor langere tijd buiten laten bij weer onder de 30 graden Fahrenheit.

Zelfs de winterharde Maine Coon kan bevriezing of zelfs onderkoeling oplopen! Als uw Maine Coon getraind is om aan de lijn te lopen, is een korte wandeling buiten in orde, maar alles langer dan tien minuten kan gevaarlijk zijn voor uw kat.

Hoewel temperaturen onder de 30 graden gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat, moet u toch voorzichtig zijn met elke temperatuur onder de 45 graden.

Hoewel Maine Coons beter tegen kou kunnen dan andere kattenrassen, moeten ze niet voor langere tijd alleen in de kou worden gelaten.

Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat je kat niet te lang in hete temperaturen wordt achtergelaten. Weer boven de 100 graden Fahrenheit is gewoon te heet voor een kat.

Als je een buitenkat hebt, zorg er dan voor dat je hem op warme zomerdagen binnen laat om een hitteberoerte te voorkomen (bronnen 1,2).

Krijgen katten het snel koud?

Katten zijn experts in het reguleren van lichaamswarmte, en over het algemeen zijn ze goed bestand tegen kou. De vacht van een kat is perfect ontworpen om hem te isoleren tegen koudere temperaturen, dus kan hij de kou veel beter verdragen dan een mens.

Toch is de pels van een kat niet genoeg om hem te beschermen tegen de koudste temperaturen.

Hoewel ze temperaturen in de 50 graden comfortabel kunnen verdragen, kan alles onder de 45 graden een beetje koud worden, zelfs voor katten!

Tekenen dat uw kat het koud heeft

Als je bang bent dat je kat het koud krijgt, zijn hier wat tekenen om op te letten.

1. Slapen, opgekruld in een bal

Als je kat opgekruld in een balletje slaapt, is dat meestal geen teken dat er iets mis is.

Als je echter merkt dat je kat alleen in deze positie slaapt, en zich nooit lijkt uit te strekken, kan dat een teken zijn dat je kat het te koud heeft.

Opkrullen in een bal is een manier om lichaamswarmte te behouden.

2. Koude Extremiteiten

Raak de neus, oren of poten van je kat aan. Als deze kouder zijn dan de rest van het lichaam van uw kat, dan is de temperatuur misschien te koud voor uw kat.

3. Altijd slapen op of in de buurt van warmtebronnen

Lijkt uw kat vastgelijmd aan de radiator, of lijkt hij nooit de open haard te verlaten?

Als uw kat het grootste deel van zijn tijd direct bij warmtebronnen doorbrengt, dan is de rest van het huis misschien te koud!

4. Opgepofte vacht

Een ander teken dat je kat het koud kan hebben is als hij in een gebogen houding zit met opgezwollen vacht.

Katten puffen hun vacht meestal op om zich te isoleren tegen de kou.

5. Constant knuffelen

Verandert uw kat in een schootkat tijdens de wintermaanden? Als uw kat voortdurend tegen u aankruipt, gebruikt hij u misschien voor uw lichaamswarmte (bronnen 1,2).

Hier is een korte video van onze Maine Coon kat die zijn baasje knuffelt:

Symptomen onderkoeling kat

Als een kat te lang in gevaarlijk koude temperaturen wordt gelaten, kan hij aan onderkoeling lijden, wat tot de dood kan leiden als het niet behandeld wordt. Hier zijn enkele tekenen van onderkoeling om op te letten.

Symptoom Beschrijving
Zwakte Een van de eerste tekenen van onderkoeling
bij katten is zwakte. Ze zullen waarschijnlijk bewegen
langzamer, of ervoor kiezen om te gaan liggen of zitten.
De activiteit zal sterk afnemen.
Shivering Als de onderkoeling begint, kan een kat ook
beginnen te rillen.
Unresponsive
of Unalert
Uw kat zal trager reageren
op prikkels, en misschien zelfs helemaal
niet reageren.
Trage ademhaling De ademhaling van uw kat kan ook
trager en oppervlakkiger worden.
Stijve Spieren Als de onderkoeling van uw kat ernstiger is,
kunnen zijn spieren verstijven, wat
het moeilijk zal maken voor uw kat om te lopen
of te bewegen.
Leerlingen Vast
en verwijd
Een ander teken van ernstige onderkoeling
komt voor in de ogen van de kat. De pupillen kunnen
op één plek blijven en verwijd zijn.
Cat Hypothermia Symptoms

Kat Onderkoeling Behandeling

Onderkoeling is een ernstig probleem dat onmiddellijk behandeld moet worden.

Uw eerste stap moet zijn om uw kat naar een warmere plek te brengen. Als uw kat in koud water heeft gelegen of in de sneeuw is achtergelaten, moet u hem afdrogen met een handdoek.

Een belangrijk ding om op te merken is dat je je moet richten op het warmer maken van je kat, niet heter. Leg een kat met onderkoeling nooit in een heet bad, want dit zal alleen maar meer shock veroorzaken in het lichaam van je kat.

Breng je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoewel je je kunt richten op het warmer krijgen van je kat totdat je bij de dierenarts kunt komen, moet je hypothermie nooit op eigen houtje proberen te behandelen. Dit is een ernstig probleem dat vaak uitgebreide zorg vereist.

Afhankelijk van de ernst van het geval, moet uw dierenarts misschien warme IV-vloeistoffen gebruiken om de lichaamstemperatuur van uw kat weer op peil te brengen. Soms moet een kat meerdere dagen bij de dierenarts blijven om volledig te herstellen (bron 1).

Hoe houd je een kat warm in de winter

We willen allemaal dat onze katten het zo warm en comfortabel mogelijk hebben, vooral in de winter.

Als u zich zorgen maakt dat de koude wintermaanden misschien een beetje te kil worden voor uw kat, zijn hier enkele stappen die u kunt nemen om uw kat knus en comfortabel te houden.

1. Zet de thermostaat hoger

Hoewel het misschien niet de goedkoopste optie is, is het verhogen van de thermostaat vaak de snelste. Door een temperatuur tussen 70 en 75 graden Fahrenheit aan te houden, blijft uw kat warm en behaaglijk de winter doorkomen.

2. Wees attent

Houd rekening met het gewicht en de leeftijd van je kat. Oudere katten hebben meer moeite om hun temperatuur te reguleren en kunnen meer last hebben van de kou dan jonge katten. Dunne katten zullen ook eerder extra warmte nodig hebben in de winter.

3. Koop een verwarmd bed

Je zou kunnen overwegen om een verwarmd bed voor je kat te kopen! Er zijn tientallen keuzes online voor verschillende verwarmde bedden die uw kat warm houden tijdens de winter.

Als je een goedkopere optie wilt, kun je zelfs een gewoon verwarmingskussen in een paar handdoeken of dekens wikkelen.

4. Zorg voor voldoende dekens

Het plaatsen van wat extra dekens op de favoriete slaapplekken van je kat zal helpen om wat extra warmte toe te voegen wanneer het koud is. Gebruik dikkere materialen zoals sherpa of flanel voor extra warmte.

5. Leg het bed van uw kat hoog

Warmte stijgt, dus door het bed van je kat op een hogere plek te zetten, zorg je ervoor dat je kat warmer gehouden kan worden terwijl hij slaapt.

Deze extra grote kattentorens zijn perfect voor het werk!

U kunt het bed van uw kat ook op warmere plaatsen in huis neerzetten, zoals bij de verwarming of in de zon.

6. Geef uw kat zonneschijn

Over de zon gesproken, de gordijnen openhouden om je kat te laten koesteren in de zon is een andere geweldige manier om je kat warm te houden!

Zorg er wel voor dat je de gordijnen ’s nachts dicht houdt, anders kan de kou door de ramen naar binnen sijpelen.

Als katten hun lichaam reguleren om warm te blijven in de winter, verbranden ze uiteindelijk meer calorieën. Door een beetje extra voer toe te voegen, zorgt u ervoor dat uw kat alle energie heeft die hij nodig heeft om warm te blijven!

Hier zijn enkele goede droogvoeropties voor Maine Coon katten.

8. Meer speeltijd

Extra speeltijd is een geweldige manier om je kat warm te houden. De lichaamstemperatuur van uw kat stijgt door beweging!

Onze Maine Coon houdt vooral van deze geweldige Maine Coon kattenspeeltjes.

Houden Maine Coons van sneeuw?

Sneeuw kan voor sommige katten een spannende ervaring zijn. Voor de Maine Coon is sneeuw misschien nog wel leuker dan voor andere katten! Dit komt omdat Maine Coons een dikke, isolerende, en waterafstotende vacht hebben.

Niet alle katten houden van de sneeuw, maar sommige zijn erdoor gefascineerd en spelen er graag in!

Je kunt je kat korte tijd in de sneeuw laten spelen, mits je goed oplet voor tekenen van bevriezing of onderkoeling.

Beïnvloedt het weer de gemoedstoestand van katten?

Katten zijn bijzonder gevoelig voor het weer, en het is heel goed mogelijk dat het weer invloed heeft op het humeur van uw kat!

Extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je kat lustelozer wordt omdat hij probeert lichaamswarmte te behouden of koel te blijven, maar ook andere weerpatronen kunnen een effect hebben op je kat.

Veel katten kunnen aanvoelen wanneer er een storm op komst is, en ze kunnen voor of tijdens een storm meer op hun hoede zijn, vooral als er bliksem en donder is.

Katten schijnen ook het geheimzinnige vermogen te hebben om natuurrampen, zoals orkanen, te voorspellen, hoewel de precieze redenering hierachter nog onbekend is.

Krijgen katten het koud in huis?

In de meeste gevallen hebben katten het prima naar hun zin bij de omgevingstemperaturen die wij in onze huizen hanteren.

Oudere of dunnere katten kunnen echter meer moeite hebben met het reguleren van de temperatuur en kunnen sommige temperaturen te extreem vinden.

Houd de lichaamstaal van uw kat in de gaten en controleer op tekenen dat hij het koud heeft om ervoor te zorgen dat u uw thermostaat op de juiste stand houdt.

Maar, kun je een Maine Coon kat binnen houden als je in een appartement woont? Ontdek het antwoord op deze populaire vraag door op de link te klikken om mijn artikel te lezen.

Krijgen Katten Het Koud In De Air Conditioning?

Hoewel katten een breed temperatuurbereik kunnen verdragen, wil dat niet zeggen dat ze het altijd comfortabel hebben in de hitte of in de kou.

Sterker nog, het is heel goed mogelijk dat airconditioning je kat koud maakt! Als u uw airconditioning liever op een zeer lage stand houdt, kan het te koud zijn voor het comfort van uw kat (bron 1).

Kunnen Maine Coons leven bij warm weer?

Veel eigenaren vragen zich af of hun Maine Coon wel tegen warm weer kan. Immers, omdat ze zo goed gebouwd zijn voor de kou, betekent dat dan niet dat warm weer slecht voor hen zou kunnen zijn?

Verrassend genoeg kunnen Maine Coons eigenlijk heel goed tegen warm weer.

Hoewel je je zou kunnen voorstellen dat de dikke vacht van een Maine Coon een belemmering zou zijn in de hitte, helpt het eigenlijk ook om ze koel te houden!

Hete temperaturen kunnen echter nog steeds gevaarlijk zijn voor uw kat, dus moet u zorgen voor voldoende schaduw en water om uw kat gezond te houden.

Hoe Maine Coons koel te houden

Katten zijn experts in het reguleren van hun eigen lichaamswarmte! Hier zijn enkele van de verbazingwekkende manieren waarop katten in staat zijn om zelf koel te blijven als het warm is buiten.

a) Veel water drinken

Water is een belangrijke manier om koel te blijven voor elk dier.

Katten drinken instinctief meer water dan normaal als het bijzonder warm is buiten.

Zorg ervoor dat je een waterfontein voor katten zoals deze verkrijgbaar bij Amazon, omdat Maine Coon katten graag uit stromend water drinken.

b) Zweten

Een andere manier waarop katten hun lichaamstemperatuur reguleren is door te zweten.

Katten kunnen zweten via hun voetzolen en neuzen om lichaamswarmte af te geven en koel te blijven als het warm is buiten.

c) Bont

Veel eigenaren gaan ervan uit dat het scheren of trimmen van de lange vacht van een kat zal helpen om het koeler te houden in de zomer, terwijl het in feite het tegenovergestelde is!

Lucht wordt gevangen in de dikke vacht van een kat, en kan hen juist helpen koeler te blijven als het weer extreem warm wordt.

d) Slaaphouding

De slaaphouding van een kat is een belangrijke manier om de lichaamstemperatuur te reguleren. Als een kat opgerold slaapt, kan hij zijn lichaamswarmte beter vasthouden. Slaapt een kat echter languit, dan kan hij het koeler houden.

Maine Coon katten hebben veel vreemde slaaphoudingen! Om hier meer over te leren, lees mijn artikel ‘Waarom slapen Maine Coons op hun rug?‘.

e) Plaats

Als een kat het onaangenaam warm begint te krijgen, is het slim genoeg om naar een koelere plek te gaan, of de schaduw van de zon op te zoeken. Veel katten zullen ervoor kiezen om op koude betegelde of houten vloeren te gaan liggen om ook koel te blijven.

Hoewel katten genoeg manieren hebben om zichzelf koel te houden, zijn er extra stappen die u kunt nemen om uw kat te helpen voorkomen dat hij lijdt aan hitte-uitputting of een hitteberoerte.

f) Zorg voor voldoende water

Aangezien katten veel meer water drinken om koel te blijven als het warm is, doe je best om ervoor te zorgen dat je kat altijd voldoende water ter beschikking heeft.

Misschien wil je een extra waterbakje of twee rond het huis zetten, gewoon om het makkelijker te maken voor je kat om erbij te komen.

g) Regelmatig borstelen

Hoewel de vacht van een kat kan worden gebruikt om te reguleren tegen de hitte, kan extra dode vacht uw kat nog steeds verzwaren en het warmer maken. Blijf uw kat in de zomer goed verzorgen, zodat hij niet lijdt onder de hitte!

Sla het gedoe van vallen en opstaan over door een van deze te kopen top 5 favoriete Maine Coon kat verzorgings hulpmiddelen.

h) Koelmatten

U kunt ook investeren in koelmatten voor uw kat om op te liggen als het warm is.

i) Zorg voor veel schaduw

Zorg ervoor dat je kat veel koele, schaduwrijke plekjes heeft om naartoe te vluchten als het bijzonder warm is buiten!

Blokkeer geen ruimtes onder het bed of banken, want dit zijn vaak de favoriete plekken van een kat om te schuilen voor de hitte.

Conclusie

Aangezien Maine Coons zich van nature in de koude staat Maine hebben ontwikkeld, vragen veel mensen zich af of Maine Coon katten van koud weer houden?

Hoewel de meeste Maine Coons niet actief op zoek gaan naar koud weer, zijn ze wel beter bestand tegen de kou dan andere kattenrassen.

Toch is het belangrijk om uw kat de hele winter lekker warm te houden om onderkoeling te voorkomen.

Leuke weetjes over Maine Coon Katten

De Maine Coon is een ongelooflijk uniek kattenras met een heleboel verrassingen! Een leuk weetje over Maine Coons is dat ze zelden miauwen- in plaats daarvan geven deze katten de voorkeur aan tjirpen of trillen!

Plaats een reactie