Hoe weet u of uw Maine Coon een mix is?

Maine Coon katten hebben een heel aparte lichaamsbouw en een aantal opvallende kenmerken die uniek zijn voor hen. Ze hebben lange, rechthoekige lichamen van 40 centimeter of meer en uitzonderlijk grote poten met soms een extra teen. Hun poten zijn met bont bedekt en de oren hebben meestal haar aan de punten.

Een grote grijze pluizige maine coon liggend in een achtertuin.

Verwarrend genoeg zijn alle bovenstaande kenmerken ook te vinden bij Maine Coons die gemengd zijn met andere rassen. Eerlijk gezegd is er geen echte manier om te zien of uw kat een mix is, omdat het verschil tussen een raszuivere en een gemengde kat al zo subtiel is.

Een rasechte zal uiteraard alle fysieke eigenschappen hebben die exclusief zijn voor een Maine Coon, en een gemengd ras zal veel van de eigenschappen en soms alle eigenschappen hebben. Een typisch teken dat uw coonie een gemengd ras is, is dat ze niet zo groot zijn als een raszuivere coon.

Spring naar:

Grootte Variatie

De Maine Coon is een zeer grote kat. Ze kunnen tot 25 pond wegen, niet omdat ze te zwaar zijn, maar omdat hun lichaamsmassa gelijkmatig over hun lichaam is verdeeld. Hun staart kan tot 16 centimeter lang zijn. Als ze van gemengde afkomst zijn, worden ze meestal niet zo lang als een raszuivere.

Een raszuivere coon kat zal tot 5 jaar groeien voordat hij zijn volledige volwassenheid bereikt katten die van gemengde afkomst zijn bereiken meestal hun volledige potentieel op 2-3 jarige leeftijd.

Andere variaties

Een ginger fluffy maine coon zittend op een blauwe plastic stoel in een achtertuin op een zonnige dag.

Omdat Coons voorkomen in een regenboog van kleuren en patronen, is het vertrouwen op de kleur of het patroon om te bepalen of het om een volle of een halve fok gaat geen betrouwbare methode, maar hun vacht kan andere aanwijzingen geven of uw Maine Coon kat van zuivere of gemengde fok is.

Raszuivere coons hebben kragen van haar die rond hun nek te onderscheiden zijn. Ze zijn gebouwd voor de koude Maine winters en hun vachten zien eruit alsof ze gebouwd zijn voor de kou. Ze hebben een dikke ondervacht en een lichte pluizige vacht die meestal halflang tot langharig is.

Hun staarten zijn altijd erg pluizig en vol. Ze verharen hun wintervacht, maar zelfs met een lichtere voorjaarsvacht aan zijn het behoorlijk pluizige katten. Soms als ze met andere rassen worden gefokt, verliezen ze wat van hun pluis en enkele van de kenmerkende unieke eigenschappen zoals de nekkraag van bont.

Plaats een reactie