Hoe om te gaan met het verlies van uw kat


Leren omgaan met het verlies van je kat is een lang, pijnlijk proces, maar het is een onvermijdelijk onderdeel van het accepteren van een kat in je hart en familie.

Het is belangrijk om je gevoelens van verdriet en pijn te accepteren wanneer je kat sterft. Een huisdier verliezen kan net zo pijnlijk zijn als elk ander familielid. Geef jezelf de tijd om je verdriet te verwerken, en breng tijd door met familie en vrienden die je in deze moeilijke tijd kunnen steunen.

Als je onlangs een kat hebt verloren, of je bereidt je voor om afscheid te nemen, dan kan het moeilijk zijn om met al je tegenstrijdige gevoelens van woede en verdriet om te gaan.

Blijf lezen om te leren wat de beste manieren zijn om je verdriet te verwerken in het trieste geval van het verlies van je kat.

Hoe om te gaan met het verlies van uw kat

De Maine Coon is een ongelooflijk liefdevolle, zachte en trouwe kat.

Ze staan erom bekend dat ze een hechte band ontwikkelen met al hun eigenaren, en hun emotionele gevoeligheid betekent dat ze hun eigenaren vaak troosten als ze zich angstig of verdrietig voelen.

Als gevolg daarvan kan het verliezen van een Maine Coon net zo verwoestend zijn als het verliezen van een van je beste vrienden of familieleden.

Hoewel er geen manier is om je verdriet te laten verdwijnen, zijn er wel enkele manieren waarop je dit zware gevoel wat gemakkelijker kunt hanteren.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het verdriet van het verlies van je kat te verwerken, maar houd in gedachten dat ieders reis uniek is, en het is oké als geen van deze stappen voor jou werkt.

Breng tijd door met geliefden

Hoewel het natuurlijk is om je tijdens een periode van rouw af te zonderen, mag je niet vergeten om ook tijd door te brengen met dierbaren om hen te steunen.

Sommige mensen vinden het fijn om zichzelf even af te leiden van de pijn, maar het kan ook goed zijn om gewoon te gaan zitten huilen met iemand om wie je geeft.

Het is moeilijk om in je eentje te leren omgaan met het verlies van een kat als huisdier!

Schrijf een brief

Een brief schrijven aan je kat, vooral als je te maken hebt gehad met het plotseling verliezen van een kat, kan je helpen om enig gevoel van afsluiting te krijgen.

Misschien waren er dingen die je nooit met je kat hebt kunnen doen, of misschien wil je je kat nog één keer vertellen hoeveel je van hem of haar houdt.

Wat je ook wilt zeggen, het in een brief schrijven kan je helpen je gevoelens te verwerken en te accepteren.

Maak een schrijn

Ook al is je kat er niet meer, een deel van hen zal voor altijd voortleven.

Je zou een plank kunnen wijden aan je kat, met items zoals:

  • Hun as
  • Halsband
  • Foto’s
  • Kunstwerken of beeldjes

Deze plank kan een speciale plek worden om wat rustige tijd alleen met uw kat door te brengen.

Luister naar muziek

Misschien wil je een afspeellijst maken met liedjes die je aan je kat doen denken, of misschien wat droevige of rustgevende liedjes.

Muziek is krachtig en kan je helpen bij het erkennen van moeilijke emoties die je misschien onderdrukt.

Rouwen om het verlies van je kat

Veel mensen kennen de vijf stadia van rouw, maar helaas is het genezingsproces iets ingewikkelder dan dat.

Tijdens het leren omgaan met het overlijden van je kat, kan het nuttiger zijn om na te denken over de verschillende emoties die je voelt, in plaats van ze als stadia te zien.

Het is echter algemeen aanvaard dat u de volgende 5 stadia van rouw ervaart (bron 1):

1. Ontkenning

Ontkenning wordt over het algemeen beschouwd als de eerste fase van rouw, omdat het moeilijk kan zijn je de rest van je leven voor te stellen zonder je metgezel aan je zijde.

Je gelooft misschien niet dat je kat er niet meer is, maar ontkenning kan ook op veel subtielere manieren tot uiting komen.

Bijvoorbeeld, terwijl je logisch gezien weet dat je kat overleden is, kunnen de emoties zo krachtig en pijnlijk zijn dat je je in plaats daarvan verdoofd voelt.

Je kunt proberen jezelf af te leiden van je emoties in plaats van ze te verwerken.

Verder ontken je misschien je emoties omdat je geleerd hebt dat ze ongepast zijn.

Als je jezelf betrapt op vragen als ‘waarom doet het verlies van een kat zo’n pijn’ dan denk je misschien zelfs dat het dom is om zo verdrietig te zijn als je bent.

Helaas is niet iedereen zo sympathiek over het verlies van een huisdier als ze zouden moeten zijn, maar laat hun standpunt dat van jou niet beïnvloeden.

Er bestaat niet zoiets als te dramatisch zijn; de pijn die je voelt is natuurlijk en gezond!

2. Boosheid

Woede is een reactie die we ervaren om onszelf of anderen die we liefhebben te beschermen.

Je boos voelen is vaak gemakkelijker dan je verdrietig voelen, omdat we de schuld op iemand anders, of zelfs op onszelf kunnen afschuiven.

Hoe moeilijk het ook is, probeer jezelf of je dierbaren niet te straffen. Probeer je woede echter ook niet te smoren.

Het is een goed idee om jezelf de tijd te geven om boos te zijn.

Het is goed om te zeggen “Het is niet eerlijk!”

Het is oké om boos te zijn dat je kat niet zoveel tijd op deze aarde kreeg als jullie beiden verdienden.

Hoewel de dood onvermijdelijk en natuurlijk is, kan het voelen als een straf voor het houden van en het ervaren van vreugde met je huisdier.

Ondanks deze woede, herinner jezelf eraan dat, ook al doet het pijn, elk moment dat je met je kat doorbrengt de pijn waard is die je zult ervaren zodra ze overgaan.

3. Onderhandelen

Voor sommigen kan onderhandelen bestaan uit bidden of een beroep doen op je religie of spiritualiteit om je geliefde terug te brengen.

Maar onderhandelen omvat ook het steeds opnieuw beleven van dezelfde tragische momenten en proberen een manier te vinden die niet eindigt met de dood van je kat.

Je vertelt jezelf misschien dat, als je iets eerder thuis was gekomen, of een dag of twee eerder naar de dierenarts was gegaan, de dingen hadden kunnen veranderen.

Hoewel deze “wat als” scenario’s waar kunnen zijn, zul je jezelf alleen maar kwellen met schuldgevoelens.

Er spelen zoveel krachten in het universum, en je kunt maar zoveel controleren.

4. Depressie

Depressie is vaak het moeilijkste deel van rouw om mee om te gaan.

Dit is wat veel andere emoties, zoals woede en onderhandelen, proberen te vermijden, omdat verdriet eindeloos kan zijn.

Het is misschien moeilijk om te horen, maar je verdriet zal nooit verdwijnen.

Mettertijd zal het wat lichter worden, en wat makkelijker vast te houden, maar de eerste keer dat je jezelf dit verdriet laat ervaren, zal het voelen als een eindeloze oceaan.

In plaats van tegen je verdriet te vechten, omarm het!

Laat je snikken en schreeuwen en breng de hele week in bed door als dat is wat je nodig hebt.

Als we het verdriet en de pijn van het verlies van iemand van wie we houden niet zouden voelen, dan zouden we nooit de vreugde voelen van het delen van ons leven met hen.

5. Acceptatie

Acceptatie is een lastig onderwerp.

Veel mensen denken dat ze hun verdriet kunnen “oplossen” door te erkennen dat hun geliefde is overleden, maar dat is niet waar het bij acceptatie werkelijk om gaat.

Acceptatie betekent dat je al je pijnlijke emoties kunt bekijken, maar ondanks die emoties doorgaat.

Als je een depressie ervaart, kun je het gevoel hebben dat verdriet de enige emotie is die je ooit nog zult ervaren.

Tijdens de acceptatiefase begin je gevoelens van geluk, opwinding en verwondering weer in je leven toe te laten.

Je hoeft niet oké te zijn met wat er gebeurd is, je hoeft alleen maar te erkennen dat er nog steeds goeds in de wereld is dat de moeite waard is om voor te leven.

Hoe uw kat te helpen omgaan met het verlies van een andere kat

Leren omgaan met het verlies van een kat is al moeilijk genoeg voor ons mensen, maar het kan nog moeilijker zijn voor de andere katten in uw huis.

U zult niet kunnen verwoorden dat uw kattenkameraad weg is, of waarom ze niet meer terugkomen.

Dus, hoe gaan katten op een gezonde manier om met verlies?

Hier zijn enkele manieren waarop u uw kat kunt helpen met het rouwproces om te gaan (bron 1):

Geef veel aandacht

Zorg ervoor dat je veel tijd met je kat doorbrengt.

Veel katten raken geïsoleerd en kunnen stoppen met eten of spelen na het verlies van een metgezel.

Probeer meer tijd dan normaal met uw kat door te brengen, vooral samen knuffelen.

Zorg voor een afscheidscadeau

Als uw kat bij de dierenarts of op een andere locatie is overleden, overweeg dan om een handdoek, deken of een ander voorwerp mee naar huis te nemen waar uw kat op lag terwijl hij overleed.

Katten kunnen veel vertellen door te ruiken, en kunnen zelfs beginnen te begrijpen waarom hun vriend niet is teruggekomen.

Ze kunnen dit veranderen in een troostobject, en zo lang mogelijk de laatste geur van hun vriend vasthouden.

Hou je Routine

Probeer, indien mogelijk, je schema zo gelijk mogelijk te houden.

Katten houden van routine en vertrouwdheid, en het schokkende verlies van een geliefde kan ervoor zorgen dat ze zich ongelooflijk verloren en onstabiel voelen.

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te spelen, zelfs als uw kat niet in de stemming lijkt, en zorg ervoor dat voedingsschema’s consistent blijven.

Introduceer een nieuwe metgezel

Hoewel het bezitten van drie katten niet voor iedereen een optie is, kan het nuttig zijn voor uw kat om een andere vertrouwde metgezel te hebben waartoe hij zich kan wenden als een van uw katten overlijdt.

Als je twee katten hebt, maar er gaat er een dood, dan zal de andere kat in je huishouden het verlies van hun speelpartner, en metgezel om tegenaan te kruipen, verwoestend vinden.

Het kan een goed idee zijn om in de toekomst nog een kat te nemen, maar geef u en uw kat eerst voldoende tijd om te wennen aan het verlies van een kat.

Als je er toch voor kiest om een andere kat te nemen, zorg er dan voor dat je ze heel langzaam introduceert, want je kat is er misschien nog niet klaar voor om een nieuwe vriend te accepteren.

Conclusie

Leren omgaan met het verlies van je kat is zonder twijfel het moeilijkste deel van het hebben van huisdieren.

Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven die je nodig hebt om alle verschillende emoties te verwerken die komen kijken bij het verlies van een dierbare.

Zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met andere vrienden en familie, en neem de tijd om voor jezelf te zorgen terwijl je rouwt.

Als het verlies van je kat een andere kat eenzaam en rouwend heeft achtergelaten, zorg er dan voor dat je veel tijd met hen doorbrengt en probeer een consistent, stabiel schema aan te houden.