Hoe lang leven Maine Coon katten meestal?

De beminnelijke Maine Coon kat wordt over het algemeen beschouwd als een gezond en winterhard kattenras, waardoor veel nieuwe eigenaren zich afvragen, hoe lang leven Maine Coon katten meestal?

Dit is een zeer kritische vraag gezien het feit dat Maine Coon katten vatbaar zijn voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen, die we later in dit artikel zullen bespreken.

Maine Coons katten hebben een gemiddelde levensduur van 12,5 jaar, hoewel sommige Maine Coons bekend zijn om 15 + jaar te bereiken. De levensverwachting van een individuele Maine Coon hangt af van zijn genetica, levensstijl, algemene gezondheid, lichaamsbeweging, en dieet. Maine Coon katten zijn vatbaar voor genetische ziekten die hun levensduur kunnen verkorten.

Als je net een Maine Coon kat in je leven hebt verwelkomd, en je denkt dat je katachtige vriend voor altijd je metgezel zal zijn, dan is het slechte nieuws dat Maine Coons niet zo lang leven als mensen.

In dit bericht ontdekt u alles wat u moet weten over de levensduur van de Maine Coon, inclusief de factoren die rechtstreeks van invloed zijn op de levensverwachting van uw Maine Coons.

Hoe lang leven Maine Coon katten meestal?

Maine Coon katten zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld. Verrassend genoeg is hun oorsprong doordrenkt van mysterie en geïntrigeerd.

Dit kattenras zou afkomstig zijn uit Maine, VS, maar wie hun voorouders waren en hoe zij in Maine aankwamen is nog steeds gehuld in mysterie.

Ondanks hun mysterieuze oorsprong, heeft dit grote kattenras zijn populariteit in de laatste decennia zien stijgen en neemt nu de derde plaats in op de lijst van meest populaire kattenrassen om te bezitten in Amerika.

Hun populariteit is waarschijnlijk het resultaat van het Maine Coon katten bekende vriendelijke en relaxte temperament en liefdevolle persoonlijkheid. Vooral omdat deze eigenschappen hen tot ideale gezinsdieren maken, zelfs in huizen waar al andere huisdieren en kinderen wonen.

Hoewel hun stevige lichaamsbouw bedoeld was voor activiteiten buitenshuis, houdt de Maine Coon er als gedomesticeerde kat ook van om te spelen en rond te hangen met hun mensen. Ze volgen hun baasje zelfs van kamer naar kamer, dit is waarom!

De Maine Coon kat heeft een hondachtige inborst en een bovengemiddelde intelligentie, wat betekent dat ze snel trucjes zullen leren zoals apporteren.

Als je een Maine Coon hoopt te kopen of te adopteren, zijn er echter een heleboel dingen die je van tevoren moet leren, om ervoor te zorgen dat je dit felbegeerde kattenras de zorg en aandacht geeft die ze nodig hebben om lang en gelukkig te leven.

Gezondheid

Maine Coon katten worden beschouwd als een gezond en winterhard kattenras dat zich vele tientallen jaren geleden heeft aangepast om te overleven in de barre winterse omstandigheden van New England.

Gelukkig hebben ze maar een paar genetische gezondheidsproblemen om voor uit te kijken.

Met dit in gedachten is het niet verwonderlijk dat zoveel mensen mij vragen wat de gemiddelde levensverwachting is van een Maine Coon kat? of, leven Maine Coons lang?

Net als bij andere wezens, kunnen bepaalde factoren de levensverwachting van uw Maine Coon kat beïnvloeden. Deze factoren zijn onder andere:

 • Dieet
 • Genetica
 • Oefening Niveaus
 • Gezondheid
 • Lifestyle

Levensloop Onderzoek

Volgens onderzoek van een dierenverzekeringsmaatschappij in Zweden, is de gemiddelde levensduur van Maine Coon katten 12,5 jaar.

Tijdens het onderzoek ontdekte de dierenverzekeringsmaatschappij dat 74% van de Maine Coons 10 jaar of langer werd, terwijl 54% 12,5 jaar of langer werd.

Houd er rekening mee dat de studie de levensverwachting van mannelijke Maine Coons niet vergeleek met de levensverwachting van vrouwelijke Maine Coons. We hebben daarom geen definitief bewijs om te concluderen of de mannelijke Maine Coon langer leeft dan de vrouwelijke Maine Coon, of vice versa.

Desondanks, gezien het feit dat mannelijke en vrouwelijke Maine Coon katten in veel opzichten vergelijkbaar zijn, is het veilig om aan te nemen dat zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons een gemiddelde levensverwachting van 12,5 jaar hebben.

Zoals met alle gemiddelden echter, zullen er altijd katten zijn die veel minder of veel langer leven dan het vermelde gemiddelde cijfer. Dit blijkt uit het feit dat een paar Maine Coon eigenaren hebben gemeld dat hun Maine Coon bijna 20 jaar leefde!

Sterker nog, de oudste Maine Coon kat in de geschiedenis heette Rubble. Hij stierf toen hij 31 jaar oud was, wat bewijst dat je Maine Coon veel langer kan leven dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Zorg er alleen voor dat je je verantwoordelijkheid neemt en je Maine Coon goede zorg en liefde geeft.

Verleng de levensduur van uw kat

Als Maine Coon eigenaar zijn er verschillende dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon kat een langere levensverwachting heeft.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat u uw Maine Coon een dieet geeft met veel eiwitten, weinig koolhydraten en weinig vet. Uw kat moet ook elke dag ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging hebben.

U zult uw kat ook regelmatig moeten laten controleren.

Hoe Lang Leven Maine Coon Mix Katten?

Een Maine Coon mix is een kat die één Maine Coon kattenouder heeft, en de andere ouder is een heel ander kattenras. Uiteindelijk heeft de Maine Coon mix echter voornamelijk Maine Coon kenmerken.

Als je in de markt bent voor een huisdier en een Maine Coon mix kat overweegt, wil je misschien weten hoe lang halve Maine Coon katten leven?

Het ras van een kat en of het raszuiver is of niet, is van vitaal belang bij het bepalen van de levensduur van uw kat.

Een studie in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat kruisingen een gemiddelde levensverwachting hebben van 14 jaar. Dit is fascinerend gezien het feit dat raszuivere Maine Coon katten meer gewild zijn en de neiging hebben veel meer te kosten in vergelijking met gemengde Maine Coons.

Dit zijn de meest actuele prijzen die je kunt verwachten te betalen voor een Maine Coon.

Als u in de markt bent voor een grote kat, maar niet kunt kiezen tussen een raszuivere Maine Coon of een half Maine Coon kat, houd er dan rekening mee dat Maine Coon mixkatten langer kunnen leven dan hun raszuivere Maine Coon tegenhangers.

Hoe Lang Leven Binnenkatten Maine Coon?

Er zijn veel dingen die baasjes kunnen doen om de levensverwachting van een Maine Coon te verhogen, en ervoor te zorgen dat hun kat de beste kans krijgt op een langer, gelukkiger en gezonder leven.

Wist u dat Maine Coon katten binnenshuis tot tien jaar langer kunnen leven dan Maine Coons die buiten leven?

Een van de belangrijkste manieren om de levensduur van uw kat te verlengen, is dan ook om uw Maine Coon als binnenkat te houden.

Het houden van uw Maine Coon als een binnenkat is een geweldige manier om de katachtige veilig te houden van de vele externe risico’s die hen bedreigen, waaronder:

 • Roofdieren
 • Auto-ongelukken
 • Gif
 • Diefstal

Er is ook veel minder kans dat uw Maine Coon ongewenste ziektes oploopt of besmette prooien binnenkrijgt als hij binnenshuis leeft.

Al met al is het belangrijk om u ervan bewust te maken dat zowel binnen als buiten Maine Coons even lang kunnen leven als de buitenkat het geluk heeft niet in aanraking te komen met een van de gevaren die hierboven zijn opgesomd.

Het is daarom aan elke individuele eigenaar om de risico’s in hun omgeving te bekijken voordat ze hun dierbare katachtige vrij laten rondlopen.

Wat de levensverwachting betreft, bereiken Maine Coons die als binnenkat worden gehouden doorgaans 10-15 jaar, maar kunnen de rijpe leeftijd van 20 jaar of meer bereiken, afhankelijk van de kwaliteit van de verzorging die zij krijgen.

Hoe lang uw Maine Coon kat leeft zal uiteindelijk afhangen van zijn:

 • Genetica
 • Levensstijl
 • Dieet
 • Algemene Gezondheid
 • Oefening
 • Care

Belangrijk is dat er geen garantie is dat het binnenshuis houden van uw Maine Coon zijn levensverwachting zal verhogen.

Alle Maine Coons zijn vatbaar voor deze genetische gezondheidsaandoeningen en andere ziekten, dus zorg ervoor dat u de tekenen en symptomen leert kennen waarop u moet letten.

Leven buiten Maine Coons langer?

Of u uw Maine Coon kat binnen of buiten moet houden is een zeer emotioneel onderwerp waarover kattenliefhebbers over de hele wereld vaak discussiëren.

Hoewel de beslissing om uw Maine Coon als binnen- of buitenkat te houden altijd op elk individu neerkomt, roepen veel aspirant-eigenaren meestal veel vragen op met betrekking tot de levensduur van de Maine Coon buitenshuis.

Wat we u echter kunnen vertellen, is dat in verhouding tot binnenkatten, Maine Coon katten die uitsluitend buiten leven vaak een kortere levensduur hebben van slechts 2 – 5 jaar, tenzij ze geluk hebben en niet tegenkomen deze gevaren.

In de buitenwereld zijn Maine Coons vatbaar voor veel externe risico’s.

Hier volgen enkele van de mogelijke gevaren die elke Maine Coon buitenkat riskeert tegen te komen:

1. Roofdieren

Outdoor Maine Coons lopen het risico ten prooi te vallen aan grotere dieren.

In Amerika is bekend dat coyotes een ernstige bedreiging vormen voor het leven van buitenlopende Maine Coon katten.

2. Gif

Maine Coon katten zijn obligate carnivoren met indrukwekkende jachtvaardigheden. Als zodanig kan een Maine Coon in de open lucht op zieke dieren jagen of mogelijk vergiftigd dood vlees aantreffen.

Het eten van besmet vlees kan hun levensduur drastisch verkorten.

3. Ziekten

Maine Coon katten die zonder toezicht naar buiten gaan, lopen een groter risico ziekten op te lopen van andere dieren.

Ze kunnen ook parasieten oplopen die hun gezondheid in gevaar brengen.

4. Verkeer

Een ander groot veiligheidsrisico dat buitenkatten lopen is dat van het verkeer.

Aangezien er een enorme toename is van de hoeveelheid verkeer op de wegen van vandaag, en omdat Maine Coons niet in staat zijn hun weg te vinden rond snelle auto’s, kunnen zij helaas het slachtoffer worden van verkeersongevallen.

5. Mensen

Buiten zijn Maine Coons bijna nooit veilig voor risico’s van buitenaf.

Ze kunnen in aanraking komen met kwaadwillende mensen en binnen enkele minuten tot een karkas worden gereduceerd.

Leven Maine Coons langer dan andere katten?

Maine Coon katten zijn over het algemeen gezonder en harder dan andere kattenrassen.

Hun gemiddelde levensverwachting is 12 – 15 jaar.

De gemiddelde levensduur van Maine Coon katten verschilt niet significant van de gemiddelde levensduur van andere kattenrassen.

In feite wordt gedacht dat sommige grote kattenrassen langer leven dan Maine Coons.

Hoe oud is de oudste Maine Coon kat?

De oudste Maine Coon kat ter wereld is bekend als Rubble, die stierf op de hoge leeftijd van 31 jaar.

Volgens Rubble’s eigenaar had Rubble geen specifieke gezondheidsproblemen en stierf hij van ouderdom.

Opmerkelijk is dat, terwijl veel mensen speculeren dat Rubble de oudste kat ooit is, de waarheid is dat de oudste kat ooit in de geschiedenis Creme Puff is.

Creme Puff leefde maar liefst 38 jaar en drie dagen!

Waar gaan Maine Coons aan dood?

Hoewel de Maine Coon over het algemeen een gezond kattenras is, wil dat niet zeggen dat ze nooit ziek worden.

Deze vorstelijke grote katten zijn vatbaar voor een aantal genetische afwijkingen, waarvan bekend is dat ze de levensduur van Maine Coons verkorten.

Hier zijn de Maine Coon gezondheidsproblemen waar elke eigenaar zich bewust van moet zijn:

1. Heupdysplasie

Dit is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die resulteert in een abnormale ontwikkeling van het heupgewricht. Het gaat gepaard met pijn en kan in extreme gevallen verlies van mobiliteit of kreupelheid veroorzaken.

Leer hoe u een Maine Coon kat te helpen die lijdt aan heupdysplasie.

2. Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

HCM is een veel voorkomende vorm van hartziekte bij Maine Coons.

Het ontstaat wanneer de wand van de linker hartkamer abnormaal groot en dik wordt.

Deze tekenen en symptomen kunnen u helpen een kat te herkennen die lijdt aan hypertrofische cardiomyopathie.

3. Spinale Musculaire Atrofie (SMA)

Deze erfelijke aandoening is specifiek voor Maine Coons en treedt op wanneer de motorische neuronen in het onderste ruggenmerg zijn gedegenereerd.

Zorg ervoor dat je dit advies opvolgt als uw Maine Coon kat lijdt aan Spinal Muscular Atrophy.

4. Polycysteuze Nierziekte (PKD)

Dit is een genetische aandoening die optreedt wanneer meerdere cysten de nieren van een Maine Coon aantasten.

De aandoening is onomkeerbaar en kan fataal zijn.

Bescherm uw Maine Coon kat tegen deze ziekte door dit te doen.

Waarom sterven Maine Coons jong?

De Maine Coon is een winterharde kat die wel 12 jaar kan worden.

Als u de berekening van mensenjaren naar kattenjaren gebruikt, zult u misschien verbaasd zijn om te zien hoe oud uw jonge kat in mensenjaren is.

Zowel Maine Coon kruisingen als zuivere ras Maine Coons kunnen complicaties ontwikkelen als gevolg van onderliggende gezondheidsproblemen. Om deze reden wilt u misschien enkele veel voorkomende oorzaken van vroegtijdig overlijden bij Maine Coons weten.

De meeste katten sterven jong als gevolg van:

 • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)
 • Roofdieren
 • Slechte Kitten Verzorging
 • Heupdysplasie
 • Inwendige bloeding
 • Hartziekten

Hoe de levensverwachting van een Maine Coon kat te verhogen

De levensverwachting van Maine Coon katten varieert en is vaak afhankelijk van hoe er voor de kat wordt gezorgd gedurende zijn hele leven, inclusief het begin van het fokproces.

Blijf lezen om te leren hoe u het leven van uw kat kunt verlengen, en uw kat kunt helpen langer te leven:

1. Geef uw Maine Coon een uitgebalanceerd dieet

Maine Coon katten verdragen vele soorten voer, dus u hoeft uw portemonnee niet te belasten met de aanschaf van duur kattenvoer.

Deze droogvoeders zijn nog steeds de beste voor uw speciale katachtige.

Een vetvrij dieet heeft vooral de voorkeur voor Maine Coons katten, omdat ze snel zwaarlijvig kunnen worden als ze voortdurend vet voedsel krijgen.

Bovendien moet je zowel droogvoer als natvoer in hun dieet mengen, zodat ze geen maagproblemen krijgen. Meer informatie over de gevoelige maag van Maine Coons hier.

U moet ervoor zorgen dat al het voedsel dierlijk is en rijk aan eiwitten.

2. Veel Beweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de levensduur van de mens, maar ook voor dieren.

Maine Coons moeten elke dag ongeveer 30 minuten actief worden gehouden door middel van spelactiviteiten. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze fit, gezond en geestelijk gestimuleerd blijven.

Houd in gedachten dat Maine Coon katten hun kittenenergie en levendige geest tot laat in de volwassenheid behouden.

Als een Maine Coon niet met spelen bezig is, kan hij gezondheidsproblemen krijgen, of erger nog, zwaarlijvig worden en sterven.

3. Regelmatige Dierenarts Controle

In een poging om de levensduur van een Maine Coons te verlengen, moet u de vaccinatiegeschiedenis van uw katten up to date houden.

Zorg ervoor dat uw kat naar behoren is gevaccineerd en klaar is om elke ziekte die zich voordoet te bestrijden.

U moet ook regelmatige veterinaire controles organiseren om een optimaal gezondheidsbereik voor uw katachtige te garanderen.

4. De juiste vachtverzorging

Borstelen speelt een belangrijke rol in het verlengen van de levensduur van een Maine Coons, dus zorg ervoor dat u uw kat minimaal 2-3 keer per week borstelt met deze borstels.

Eigenaren moeten het hele lichaam van de Maine Coons verzorgen, inclusief hun:

 • Klauwen
 • Oren
 • Anale Delen
 • Bont
 • Ogen

Bovendien, zorg ervoor dat u uw het beddengoed van uw kat en extra grote kattenbak.

Als de kat in een schone omgeving is, wordt de kans op het oplopen van ongewenste parasieten kleiner.

5. Houd uw Maine Coon binnenshuis

Ondanks dat het een emotioneel onderwerp is, is een gegarandeerde manier om het leven van uw Maine Coon kat te verlengen, ze binnenshuis te houden. Dit komt omdat binnenkatten een langere levensduur hebben dan hun soortgenoten die buiten leven.

In werkelijkheid hebben binnenkatten een lang leven door de directe zorg die ze van hun baasjes krijgen. Deze zorg beschermt hen tegen ziekten die hun levensduur kunnen verkorten.

Binnenkatten hebben ook een grotere kans om langer te overleven dan Maine Coons die vrij mogen rondlopen.

Om de levensduur van uw Maine Coon kat te verlengen, is het aan te raden dat u uw kat stevig geest stimulerend kattenspeelgoed zoals deze.

Verkort u het leven van uw kat per ongeluk?

Tijdens de verzorging van uw Maine Coon kat, kunt u per ongeluk de levensverwachting van uw kat verlagen. Wees daarom voorzichtig en zorg niet te veel of te weinig voor uw kat.

Hier zijn enkele dingen die u met uw kat zou kunnen doen die per ongeluk zijn levensverwachting kunnen verlagen:

1. Onwetendheid over gedragsverandering bij de kat

De meeste ziekten die bij katten voorkomen kunnen in een vroeg stadium worden behandeld.

De symptomen van deze ziekten zijn echter moeilijk op te merken, vooral als u uw Maine Coon kat niet goed in de gaten houdt.

Het niet opmerken van eenvoudige veranderingen in het karakter van een kat brengt uw kat dus in gevaar om aan een ernstige onderliggende ziekte te lijden.

Bovendien, als u symptomen negeert kan een ziekte zich ontwikkelen en de levensverwachting van uw kat verlagen.

2. Beperkte Mentale Stimulatie

Een minder actieve kat heeft meer kans op het ontwikkelen van kattenziekten gerelateerd aan gewichtstoename.

Zulke katten kunnen snel sterven als ze worden blootgesteld aan een barre omgeving.

3. Slechte gebitsverzorging

De meeste katteneigenaren gaan ervan uit dat het poetsen van de tanden van hun kittens niet nodig is.

Uw kat zal zich echter niet op zijn gemak voelen als u verzuimt de tanden te poetsen, en kan tandinfecties ontwikkelen die een plotselinge dood veroorzaken.

Dit artikel wordt uitgelegd waarom het poetsen van de tanden van uw kat eigenlijk een essentieel onderdeel is van de verzorging van de Maine Coon kat.

4. Een kat stress bezorgen

Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat je katten evenveel aandacht krijgen. Anders kan de kat die minder aandacht krijgt, gestrest raken en ziek worden.

Aanhoudende stress kan de levensduur van een kat verkorten.

5. Het niet castreren van uw kat

Een kater die seksueel actief is kan in de nabijgelegen struiken rondzwerven op zoek naar partners.

Als u uw kat desexeert, zal hij zich op zijn gemak voelen zonder partners en zal hij niet weglopen om in de nabijgelegen struiken naar partners te zoeken, waar andere wilde dieren hem zouden kunnen aanvallen.

U zult misschien verbaasd zijn te horen dat er eigenlijk een beste leeftijd is om een Maine Coon kitten te castreren.

Klik hier voor meer informatie over dit fascinerende onderwerp.

6. Overvoeding

Als je de neiging hebt om je kat te veel te voeren, dan vergroot je de kans dat je kat een dieet-gerelateerde ziekte zal ontwikkelen die zijn leven op aarde verkort.

Om dit te voorkomen, volgt u onze essentiële gids over hoeveel een Maine Coon kat te voeden.

Hoe oud is mijn Maine Coon kat in mensen jaren?

Wetenschappelijk gezien zijn kattenjaren niet hetzelfde of gelijkwaardig aan mensenjaren.

Dit lijkt op het eerste gezicht een flauw concept, maar er zit enige realiteit in.

Hoewel uw Maine Coon kat in mensenjaren misschien maar 7 jaar is, zijn ze qua lichamelijke en geestelijke ontwikkeling vergelijkbaar met een 44-jarige mens.

De eerste twee levensjaren van een kat zijn ongeveer 25 mensenjaren, terwijl voor de volgende jaren een enkel mensenjaar wordt vertaald naar vier jaar.

Conclusie

Veel nieuwe eigenaars zullen zich waarschijnlijk afvragen hoe lang Maine Coon katten gewoonlijk leven?

Hoewel het vrij moeilijk is om precies te zeggen op welke leeftijd een Maine Coon sterft, wordt algemeen aangenomen dat de gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon kat 12 tot 15 jaar is.

Hoe lang uw Maine Coon kat zal leven hangt af van zijn genetica, dieet, en levensstijl.

Gerelateerde vragen

Waar leven Maine Coon katten?

Maine Coon katten zouden hun oorsprong hebben in de staat Maine, VS. Hoewel het kattenras een wilde oorsprong heeft, is een behoorlijk deel van de Maine Coon katten gedomesticeerd.

Plaats een reactie