Hoe lang kunnen pasgeboren kittens leven zonder hun moeder?

Misschien heb je een verlaten kitten gevonden en je afgevraagd of je hem of haar moet adopteren. Dat is geen slechte optie; u moet zich er echter van bewust zijn dat de overlevingskansen van het kitten klein zijn.

Dus, hoe lang kunnen pasgeboren kittens zonder hun moeder leven?

Pasgeboren kittens kunnen niet langer dan 12 uur overleven zonder hun moeder.

Dit artikel laat je meer weten over de kittens die zonder hun moeder zijn.

Hoe lang kunnen pasgeboren kittens leven zonder hun moeder?

Kan een kitten overleven zonder zijn moeder?

Nee, een kitten kan niet overleven zonder zijn moeder, zonder enige hulp van buitenaf.

Kan een kitten overleven zonder zijn moeder?

U kunt kitten nestjes in uw omgeving van tijd tot tijd tegenkomen.

Of en hoe je hen moet helpen, hangt sterk af van hun leeftijd en of mama al dan niet aanwezig is om voor haar kinderen te zorgen.

Weeskittens jonger dan vier weken kunnen niet overleven zonder hun moeder en moeten 24 uur per dag, zeven dagen per week flesvoeding krijgen.

De dood van een kitten kan eenvoudigweg worden veroorzaakt door een gebrek aan moederlijke zorg.

Het is ook uw plicht om ervoor te zorgen dat de kittens worden verzorgd als de moederkat sterft tijdens het geboorteproces.

Je moet goed voor ze zorgen om te garanderen dat ze niet zonder de dingen gaan die hun moeder zou hebben geleverd.

De melk van een moederkat bevat alle voedingsstoffen die een kitten nodig heeft om gezond op te groeien. Wanneer een kitten zonder verzorger wordt geboren, worden de overlevingskansen verminderd.

Een pasgeboren kitten kan slechts een paar uur overleven zonder melk.

Give this article a read to know more about how long can a kitten go without eating.

Ze zullen 12 uur leven en dan sterven! Als u echter een kitten van drie weken oud vindt dat door zijn moeder is verlaten, kan het slechts ongeveer 2-3 dagen overleven zonder moedermelk of kittenvervangende melk.

Pas als een kitten 6 weken oud is, kan hij of zij voor langere tijd overleven.

Een kitten is net zo delicaat als een menselijke baby. Moedermelk bevat belangrijke voedingsstoffen die helpen het immuunsysteem van de kat te behouden, net zoals moedermelk voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de groei van een baby.

Als gevolg hiervan, wanneer een kitten dat mist, kan het niet lang overleven en is het vatbaar voor ziekte.

Storingen van externe bronnen kunnen ervoor zorgen dat het kitten of de kittens zich onveilig voelen. Een moederkat zal normaal gesproken haar kittens beschermen.

Als gevolg hiervan kan een kitten zich zonder moeder eenzaam voelen en verlangen om verzorgd te worden.

Dit kan ervoor zorgen dat het kitten gestrest raakt en zelfs sterft.

Kittens leren van hun moeder hoe ze moeten leven, wat ze moeten eten, enzovoort. Als gevolg hiervan kan een kitten zich zonder een dergelijke training ongeschikt voelen om in de wereld te leven en zelfs niet in staat zijn om zichzelf te verdedigen.

Stel dat een kitten alleen en koud is. Dit brengt hem of haar al snel op de rand van de dood.

Als gevolg hiervan, als u een kitten vindt zonder teken van zijn moeder in de buurt, moet u de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om zijn overleving te garanderen.

Bovendien kan het kitten enkele wonden hebben opgelopen, wat zijn of haar kans op overlijden aanzienlijk kan vergroten.

Voordat u echter concludeert dat een kitten alleen is, moet u ervoor zorgen dat de omgeving schoon is en dat het kitten gezond lijkt.

Het kan zijn dat de moeder even naar buiten is gegaan.

Also check out how long can a mother cat be away from her newborn kittens

Wat doe je als je een kitten zonder moeder vindt?

Dit is wat u kunt doen als u een kitten zonder moeder vindt: –

Wat doe je als je een kitten zonder moeder vindt?

1. Analyseer de situatie

Als je de moeder niet ziet, ga er dan niet vanuit dat de kittens wees zijn.

Het is gebruikelijk dat moeders hun baby’s in de steek laten, dus geef de kittens wat ruimte en wacht tot de moeder terugkeert.

Als ze dat doet, is dat fantastisch! De moeder is het meest geschikt om voor hen te zorgen, dus laat ze bij haar achter (tenzij je het hele gezin kunt opnemen en voor hen kunt zorgen).

Als de moeder niet binnen een uur of twee terugkeert, moet u ingrijpen en helpen.

2. Neem ze niet mee naar de schuilplaatsen

Het meenemen van eenn weeskatje naar een asiel is een doodvonnis, tenzij uw lokale opvang een programma heeft dat specifiek is voor neonatale kittens.

De meeste asielen zorgen niet voor ongespeende kittens, dus als je wilt dat ze een injectie krijgen, moet je ze zelf helpen of iemand vinden die dat kan.

3. Handel snel

Tijd is van essentieel belang als het gaat om verweesde kittens. Paniek heeft nooit iemand geholpen, maar je moet dit wel als een noodgeval behandelen.

Verzamel de kittens en bedenk snel een plan voor de komende 24 uur zorg – u kunt uw plannen later altijd wijzigen, maar voor nu hoeft u alleen maar rekening te houden met hun onmiddellijke behoeften.

Breng het kitten naar een dierenarts als u ernstige gezondheidsproblemen opmerkt, zoals naar lucht happen of bloeden.

4. Verzamel voorraden

Je moet snel voorraden verzamelen, zodat je ze warm, stabiel, gehydrateerd en gevoed kunt houden.

Om erachter te komen welke benodigdheden je nodig hebt, raadpleeg je mijn checklist voor het leveren van “Voorbereiden op koesteren”. Creëer een gezellige, veilige haven voor de kittens, weg van mogelijke gevaren.

5. Stabiliseer ze

U moet er eerst voor zorgen dat het kitten niet onderkoeld of hypertherm is voordat u verder gaat. Kittens kunnen hun lichaamstemperatuur niet reguleren, dus help ze dit te doen voordat ze ze voeden – vooral als ze zijn blootgesteld aan koude temperaturen.

Een verwarmingskussen op lage temperatuur, een warmwaterfles of zelfs een sok gevuld met rijst en magnetron kan allemaal een stabiele maar zachte warmtebron bieden aan een koud kitten.

6. Voer ze

Wees niet gealarmeerd als dit je eerste flesvoeding is. Je kunt het doen, maar je moet een aantal trucs kennen om te voorkomen dat je ze pijn doet.

Geef alsjeblieft nooit koemelk aan een kitten, omdat het extreem gevaarlijk is voor hun gezondheid en de dood tot gevolg kan hebben.

In plaats daarvan moet u kittenmelkvervanger kopen, die verkrijgbaar is bij de meeste dierenwinkels en voerwinkels.

You must check out What To Feed Newborn Kittens In An Emergency?

7. Stimuleer de kittens om naar de badkamer te gaan

Sommige mensen zijn verrast om te horen dat pasgeboren kittens niet alleen naar de badkamer gaan – hun moeder likt ze om eliminatie en urineren te stimuleren en om ze schoon te houden.

U moet dit gedrag nabootsen door de kittens bij elke voeding te stimuleren met een warme, natte doek.

8. Wassen, spoelen, herhalen

Verweesde neonatale kittens hebben 24-uurs zorg nodig, dus stel elke 2-4 uur een zorgroutine in (hoe jonger ze zijn, hoe frequenter de intervallen.)

Het is normaal dat kittens tussen de voedingen door slapen; zorg er wel voor dat ze zich in een veilige en besloten ruimte bevinden.

9. Koester ze

Het verzorgen van kittens is leuk, lonend en snel als het goed wordt gedaan! Plan om voor ze te zorgen totdat ze oud genoeg zijn om te worden gecastreerd, wat ongeveer acht weken zou moeten zijn.

Zoek ondertussen naar het perfecte eeuwige thuis voor hen, krijg ze al hun standaard veterinaire zorg en geniet ervan om ze te zien groeien. Het zal niet lang meer duren voordat je het weet!

10. Steriliseer en castreer alle katten in het gebied

Vergeet niet dat als je kittens in een steegje hebt gevonden, dit betekent dat er niet-gesteriliseerde katten in de buurt zijn. Zoek naar een lokale TNR-groep (Trap-Neuter-Return) om u te helpen de benodigdheden te krijgen die u nodig hebt om vrij rondlopende katten te steriliseren en de volgende ronde kittens te vermijden!

You must check out Kitten Crying For Mom: How Do I Get My Kitten To Stop Crying For Mom?

Hoe voed je een pasgeboren kitten zonder moeder?

Hier zijn de stappen die u moet nemen om een pasgeboren kitten zonder moeder te voeden:

Hoe voed je een pasgeboren kitten zonder moeder?

1. Verzamel apparatuur

U heeft een voedingsapparaat nodig om uw pasgeboren kitten te voeden.

Gebruik indien mogelijk een flessen- en speenset die speciaal is ontworpen voor kittens, zoals de Catac-fles en speenset.

De fles zelf is erg klein, met een open uiteinde aan de bovenkant waarmee u de melkstroom kunt regelen als deze te snel van de speen druipt en het kitten overweldigt.

De speen is lang en smal, waardoor het ideaal is om in de mond van een pasgeboren kitten te passen.

Als gevolg hiervan kan het kitten zogen alsof het van haar moeder is. Als u geen voedingsset heeft, is de volgende beste optie om een spuit te gebruiken om melk in de mond van het kitten te druppelen.

Het kitten kan echter niet uit een spuit zogen, dus koop zo snel mogelijk een feeder.

2. Steriliseer de apparatuur

Het is van cruciaal belang dat al uw apparatuur steriel is. Alleen alles wassen is niet genoeg. Overweeg het gebruik van een stoomsterilisator (zoals gebruikt voor babyflessen) of het onderdompelen van de equipment in een kom Milton sterilisatievloeistof.

Milton sterilisatievloeistof is verkrijgbaar bij drogisterijen, meestal in de babysectie. Volg de instructies op de verpakking.

Als u ervoor kiest om uw kattenvoerapparatuur te steriliseren met Milton-vloeistof, zorg er dan voor dat u alles voor gebruik met gekookt water spoelt om eventuele residuen van de sterilisatieoplossing te verwijderen.

Also check out How To Prepare Homemade Kitten Milk Replacer: 4 Recipes

3. Bereid en verwarm de melk

Als u een vloeibare formule gebruikt, opent u het blikje en meet u de hoeveelheid die op de verpakking is opgegeven.

Als u een poederformule gebruikt, volgt u de aanwijzingen op de verpakking voor hoeveel lepels en hoeveel water u moet gebruiken.

Volg altijd de aanwijzingen precies op, want te geconcentreerde melk kan maagklachten veroorzaken, terwijl te sterke melk uw kitten van voeding berooft.

Maak de melk altijd vers voor elk voer. Omdat de melk geen conserveermiddelen bevat en pasgeboren kittens het immuunsysteem hebben verzwakt, kan elke bacteriële besmetting van melk die rondzit fataal zijn voor de gezondheid van het kitten.

4. Voer het kitten

Leg een handdoek op schoot en ga in een comfortabele stoel zitten. Plaats het kitten in een positie die vergelijkbaar is met hoe hij van zijn moeder zou zogen, met haar hoofd recht, voeten naar beneden en buik rustend.

Krijg een infuus van melk aan het uiteinde van de spuit of speen wanneer u uw kitten voor de eerste keer voedt.

Houd het dicht bij de mond van het kitten. Haar reukvermogen is acuut en ze zal vrijwel zeker de melk ruiken en haar mond ertegen drukken.

Als je een speen gebruikt, help haar dan door de speen in haar open mond te wringen. De natuur moet het dan overnemen en ze moet gaan zuigen.

Als u een spuit gebruikt, drukt u zachtjes op de zuiger om een druppel in haar mond vrij te maken. Laat haar tussen de druppels door slikken.

Stop nooit melk in haar mond omdat ze het kan inhaleren, melk in haar longen kan krijgen en longontsteking kan ontwikkelen, wat meestal dodelijk is bij jonge kittens. Neem gewoon de tijd en beweeg langzaam.

De houding van het kitten is van cruciaal belang. Voer een kitten nooit op haar rug, zoals je een mensenbaby zou doen, en zorg er altijd voor dat het kitten ergens op rust tijdens het voeden.

Zorg ervoor dat het hoofd niet wordt opgeheven, omdat dit kan leiden tot aspiratie of het inademen van formule in de longen, wat gevaarlijk is en zelfs fataal kan zijn.

Also check out what to feed a baby kitten if you don't have formula

Veelgestelde vragen

Moet ik de lichaamstemperatuur van het kitten controleren voordat ik ga voeden?

Ja, u moet de lichaamstemperatuur van het kitten controleren voordat u gaat voeden. Wanneer het tijd is om het kitten te voeren, zorg er dan voor dat het warm is. De snelheid van de spijsvertering van een kitten wordt tot op zekere hoogte beïnvloed door haar temperatuur. Als ze koel is, is haar spijsvertering traag en zal de melk in haar maag fermenteren. Pasgeborenen nestelen zich meestal dicht bij hun moeder en rennen behoorlijk heet. De ideale temperatuur voor de eerste drie weken van het leven is 96-100 ° F (35,6-37,8 ° C).

Op welke signalen moet ik letten bij het voeren van kittens?

Houd er bij het leren en oefenen hoe je een kitten flesvoeding moet geven, er rekening mee dat overvoeding of onjuiste voeding ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Houd tijdens de voedingen uw kitten in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen melk uit de neus komt en dat de maag niet opgezwollen aanvoelt. Kijk naar haar buik als je een hebberig kitten hebt en ze blijft zuigen, ook al heeft ze de aanbevolen hoeveelheid overschreden. Stop met voeden als haar maag strak en opgezwollen is. Dit is een teken dat haar maag vol is, maar ze is zich er niet van bewust. Voer niet te veel over.

Wat is de ideale leeftijd om een kitten te adopteren?

Kittens moeten idealiter rond de leeftijd van 12 weken naar hun nieuwe huis gaan.  Hoewel sommige kittens eerder naar huis kunnen worden gebracht, hoe dichter u bij 12 of 13 weken komt, hoe beter het kitten af zal zijn. Door uw kat extra tijd met zijn moeder en nestgenoten te laten doorbrengen, vergroot hij zijn kansen om gezond, goed gesocialiseerd en goed ontwikkeld te zijn.

Laatste woorden

Wanneer u een kitten tegenkomt, controleer dan altijd of de moeder in de buurt is. Als niemand ernaar komt zoeken, stop het dan in een doos met beddengoed en houd het warm.

Als het kitten honger heeft, kunt u het kitten vervangende melk geven om het sterker te laten worden in afwezigheid van de moedermelk.

U moet het kitten dan naar de dierenarts brengen om te controleren op eventuele complicaties of wonden.

Houd het kitten uit de buurt van andere grotere huisdieren en bescherm het wanneer u het mee naar huis neemt om stress, angst of angst te voorkomen.

Als u vragen heeft, kunt u ons stellen in de sectie Opmerkingen.

Verwijzingen