Hoe is het om een Maine Coon kat te bezitten?

Maine Coons zijn een van de meest populaire kattenrassen in de Verenigde Staten. Ze zijn geliefd bij miljoenen vanwege hun geweldige uiterlijk en hond-achtige persoonlijkheden.

De Maine Coon kat zou een perfecte aanwinst zijn voor elk gezin. Dit ras staat bekend als aanhankelijk, loyaal, speels, goed met jonge kinderen, intelligent en trainbaar. Maine Coons zijn zachtaardige reuzen, bekend als de hond van de kattenwereld.

Voordat u zich echter haast om er een te kopen, kunt u het beste de volgende dingen weten over hoe het is om een Maine Coon kat te bezitten.

Maine Coon Versus Normale Kat

Alle katten zijn verschillend, met unieke en verschillende persoonlijkheden.

De tabel hieronder laat echter de meest voorkomende verschillen zien tussen hoe het zal zijn om voor een raskat Maine Coon te zorgen, versus andere kattenrassen:

Hoe is het om een Maine Coon kat te bezitten?

Maine Coon Normale kat
Onafhankelijk Ja Ja
Affectionate Zeer aanhankelijk Aanhankelijk op zichzelf
voorwaarden
Mens
Bedrijf
Houdt ervan tijd door te brengen
met hun menselijke familie
Houdt van menselijk gezelschap,
maar is er niet afhankelijk van
Hunting Geweldige jacht vaardigheden Goede jachtvaardigheden
Aandacht Vereist menselijke aandacht
om zijn welzijn te waarborgen
Graag aandacht, wanneer
het besluit
Grooming Lang haar vereist regelmatig
verzorging, om te voorkomen
matteren
Kortharige katten hebben
minimale verzorging nodig.
Langharige katten vereisen
regelmatige verzorging
Stem Chirps and trills Maakt een miauw geluid
Water Houdt van spelen in het water.
Zou van een bad kunnen genieten!
Heeft een hekel aan water. Zou niet
een bad willen!
Speels Ja Ja
Temperament Rustig aan, niet overdreven
door een geluid
in de buurt
Heeft een hekel aan harde geluiden.
Zal weglopen als het onverwacht is
hard geluid in de buurt
Kinderen Zachtaardig, kalm, en geduldig
met jonge kinderen
Minder geduldig met jonge kinderen.
Houdt er niet van om geprikt te worden
Andere
Dieren
Zorgvuldige integratie is
vereist, hoewel over het algemeen
relaxed. Geeft de voorkeur aan
vrienden met andere huisdieren
Zorgvuldige integratie is vereist.
Het succes zal afhangen van de katten
unieke temperament.
Over het algemeen ok.
Agressief Heeft de neiging niet te sissen. Zal
tsjirpen, alsof ze tegen je praten.
Zal sissen als hij niet gelukkig is
Maine Coon Kat Persoonlijkheid

Hoe zijn Maine Coons als huisdieren?

Miljoenen katteneigenaren over de hele wereld zullen u met plezier vertellen dat katten geweldige huisdieren zijn. Het zijn onafhankelijke wezentjes, die graag jagen en dagelijks hun territorium verkennen.

Over het algemeen zijn katten echter vrij luie wezens die het grootste deel van hun dagen slapend doorbrengen, of etend!

Het Maine Coon kattenras is niet anders, maar ze hebben zeker een paar unieke eigenschappen waardoor ze zich onderscheiden van de massa.

Ze staan bijvoorbeeld bekend om hun hoge mate van intelligentie, loyaliteit, zachtaardige manier, ongewone stem en hondachtig gedrag.

Hun unieke uiterlijk en liefdevolle persoonlijkheid leveren hen ook wereldwijd veel genegenheid op, vooral in de Verenigde Staten en Japan, waar zij een van de meest populaire kattenrassen zijn om te bezitten.

Weet wat u kunt verwachten als u voor een Maine Coon kat zorgt. Hier zijn de belangrijkste verschillen die u waarschijnlijk zult ervaren:

  1. De verzorging van een Maine Coon
  2. Hondachtig Gedrag
  3. Affectionate
  4. Lichamelijke Vorm
  5. Loyaliteit
  6. Hoge Intelligentie
  7. Stem
  8. Dieet

1. De verzorging van een Maine Coon

Maine Coons hebben niet veel extra verzorging nodig in vergelijking met de eisen die een normale kat stelt.

Dit kattenras staat bekend om zijn fabelachtige, dikke, lange haren. Hij heeft twee lagen haar, het langere dekhaar, en de dikkere dichte korte vacht eronder.

Dit dichte haar is gevoelig voor klitten, dus eigenaars moeten tijd vrijmaken in hun wekelijkse routine voor het verzorgen van hun Maine Coons (idealiter niet minder dan eenmaal per week).

Regelmatige vachtverzorging bouwt een sterke band en gevoel van vertrouwen op tussen de eigenaar en hun Maine Coon. Coons houden van menselijke aandacht, omdat het hun gevoel van welzijn versterkt.

Als het haar van uw kat is gaan klitten of in de knoop zit, deze huisdier verzorger van Amazon is bijzonder geschikt voor de Maine Coon. Dit is omdat deze ondervacht hark in onder de buitenste haren, voorzichtig verwijderen van haar dat is vergoten, maar verstrikt raken in dikke dichte vacht van de kat.

De Maine Coon is een tamelijk winterhard, gezond ras. Om hun levensduur te maximaliseren, moeten eigenaars zich ervan bewust zijn dat Maine Coons vatbaar zijn voor:

Regelmatige dierenartscontroles helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen, zodat eigenaars sneller een geschikte medische behandeling kunnen instellen.

2. Hondachtig Gedrag

De Maine Coon is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er bestaan. Hij doet veel kleinere hondenrassen in de schaduw staan!

Deze ‘zachtaardige reuzen’ hebben de harten van miljoenen mensen over de hele wereld veroverd, en staan nu liefkozend bekend als de ‘hond van de kattenwereld’, vanwege hun hondachtige gedrag.

Als je jezelf altijd meer als een ‘hondenpersoon’ hebt beschouwd, dan als een ‘kattenpersoon’, maar gewoon geen tijd hebt voor een hond, dan is een Maine Coon misschien iets voor jou!

Dit extra grote kattenras vertoont veel hond-achtige neigingen, zoals het aanbidden van menselijk gezelschap, apporteren, houden van water, enz. Ze vereisen niet veel onderhoud.

3. Affectionate

Als je denkt dat je ‘normale’ kat aanhankelijk is, dan heb je nog niets gezien!

De Maine Coon is een van de meest liefdevolle kattenrassen die je ooit zult kopen. Ze brengen graag tijd door met hun menselijke familie, zelfs als dit alleen maar betekent dat ze aan je voeten liggen terwijl jij werkt, of tv kijkt.

Ze staan niet bekend als schootkatten, maar elke kat is uniek, en veel Maine Coons zijn dol op knuffelen!

Het is moeilijk om niet gewonnen te worden door de grote mate van genegenheid die Maine Coon katten je geven, onvoorwaardelijk.

4. Lichamelijke Vorm

Als je nog nooit een Maine Coon in het echt hebt gezien, bereid je dan maar voor op een schok! Dit is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er bestaan (afgezien van de Noorse Boskat).

Hoewel hun immense lichaamsbouw in eerste instantie intimiderend kan lijken, wees niet bang, want hun liefdevolle persoonlijkheid en genegenheid passen bij hun grootte.

Als kitten geven hun enorme poten een indicatie van hoe groot je massieve pluisbal kan worden.

Hun pootjes blijven echter altijd groot, en ze gebruiken ze graag om het water in hun waterbakje te kloppen, of speeltjes over de vloer.

Als alternatief, als ze bijzonder aanhankelijk van aard zijn, staan ze erom bekend hun mensenhoofd met hun poten vast te grijpen, en je dan naar zich toe te trekken, zodat ze je haar kunnen likken, en je kunnen verzorgen!

Met een gemiddeld gewicht van 6,8 – 11,3 kg (15 – 25 lbs), kun je verwachten dat je Maine Coon groot wordt.

Voor meer details over het gewicht en de grootte van de Maine Coon, kijk eens naar mijn artikel Hoe groot wordt mijn Maine Coon? waar u een gedetailleerd overzicht vindt van het gemiddelde gewicht en de grootte van dit ras.

5. Loyaliteit

Maine Coons zijn zeer loyale huisdieren. Ze brengen graag tijd door met hun mensen en zijn in tegenstelling tot ‘normale’ katten geneigd te komen als ze worden geroepen (zolang ze binnen gehoorsafstand zijn).

Het zou ook niet ongebruikelijk zijn dat uw Maine Coon u komt begroeten wanneer u uw oprit oprijdt!

Ze lijken de dagelijkse routines van hun eigenaar te leren, en wachten dan tot hun mensen terugkomen van hun werk, enz.

Als u echter een paar dagen weggaat, verwacht dan dat uw Maine Coon de eerste paar keer lichtelijk ‘af’ zal zijn bij u.

In mijn ervaring leek onze Maine Coon ‘Pippin’ oprecht geïrriteerd door mij, omdat ik hem verliet, ondanks het feit dat hij zijn eigen kattenoppas had, water op verzoek, kattensnoepjes, en een automatische kattenvoerautomaat die hem van ruim voldoende voedsel voorzag!!!

6. Hoge Intelligentie

Maine Coons zijn veel intelligenter dan ‘normale’ katten. Velen kunnen kleine kunstjes, zoals het apporteren van een bal, het kussen van je wangen, of zelfs de kraan opendraaien!

Andere katten zijn in vergelijking veel minder geneigd om te doen wat hun baasje vraagt, vanwege hun koppige luie aard.

Het kan tijd kosten om uw Maine Coon een bepaald kunstje te leren, echter, als ze het eenmaal geleerd hebben zal de tijd die hiervoor genomen is de moeite waard voelen.

Als je graag wilt beginnen met het aanleren van trucjes aan je kat, kun je het beste met deze lessen beginnen terwijl ze nog kittens zijn.

Dit is niet essentieel, maar kan wel betekenen dat je kat vatbaarder is voor het aanleren van nieuwe vaardigheden. Je zou ook traktaties moeten gebruiken om hen aan te moedigen te leren, zoals je zou doen wanneer je een hond een kunstje leert.

Hier zijn 10 redenen waarom Maine Coon katten het slimste kattenras zijn.

7. Stem

Als u verwacht dat uw Maine Coon naar u miauwt, zult u teleurgesteld zijn!

Dit kattenras verschilt sterk van de meer algemeen voorkomende rassen, omdat het niet miauwt. In plaats daarvan kun je horen tsjirpen en trillen verwachten.

De Maine Coon is een zeer luidruchtige kat. Zij zullen U door het hele huis volgen, terwijl zij naar U tsjirpen en trillen, alsof zij in een werkelijk gesprek verwikkeld zijn!

Dit ras is werkelijk fascinerend om naar te kijken.

Mijn persoonlijke ervaring is dat als je ‘hallo’ zegt tegen een Maine Coon, ze vaak opkijken en reageren met een tsjirp, alsof ze ‘hallo’ terugzeggen naar jou!

Onze kat tsjirpt zelfs, alsof hij ‘dank je wel’ zegt als ik de achterdeur naar de tuin voor hem opendoe. Gek, is het niet?!

Maine Coons staan niet bekend als agressieve katten, dus je zult ze niet horen sissen, tenzij ze voelen dat ze worden aangevallen.

Ze zullen echter wel hun afkeer duidelijk maken, via korte scherpe tsjirpen, als ze iets niet leuk vinden wat je doet, zoals het verplaatsen als ze lekker in de deuropening liggen te slapen!

Hieronder is een korte video van onze Maine Coon die praat.

Hoe is het om een Maine Coon te bezitten?

8. Dieet

De voeding die u uw kat geeft, heeft een directe invloed op de algehele gezondheid en conditie van uw Maine Coon kat.

Maine Coons hebben een dieet nodig met veel eiwitten en weinig koolhydraten om ze gezond en gelukkig te houden.

Tekorten aan bepaalde vitaminen, voedingsstoffen of mineralen zullen zich waarschijnlijk uiten in de algemene gezondheidstoestand van uw kat.

Dit ras is vatbaar voor zwaarlijvigheid, dus het is belangrijk dat eigenaren het gewicht van hun kat in de gaten houden.

Als uw Maine Coon te veel lijkt te zijn aangekomen, vraag dan onmiddellijk deskundig advies van een dierenarts, omdat uw kat misschien een speciaal dieet moet gaan volgen, om het overgewicht onder controle te krijgen.

Als de kleur van uw Maine Coons vacht verandert, kan het zijn dat alles niet is zoals het zou moeten zijn. Neem in zo’n geval zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts voor advies.

Wat kunt u verwachten van een Maine Coon

De aanschaf van een nieuwe kat voor uw huis is een hele gebeurtenis, vooral als u een Maine Coon aanschaft.

Met een gemiddelde prijs van een Maine Coon van rond de $1000 (£808), wilt u zeker geen verkeerde beslissing nemen en spijt krijgen van de aanschaf van dit beroemde raskattenras.

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen, die mensen geneigd zijn te stellen wanneer ze overwegen een Maine Coon kat aan te schaffen.

1. Verharen Maine Coons?

Verharen is een normaal natuurlijk proces waarbij uw kat zijn dode haren van zijn lichaam vermaalt. Regelmatig borstelen helpt het verharen van uw kat te verminderen.

Maine Coons staan bekend om hun lange fabelachtige vacht, dus u bent misschien bang dat dit langharige kattenras zal resulteren in veel meer kluwens van haar die door uw huis rollen dan het geval zou zijn bij ‘normale katten’. Hoeft niet!

Even voor de goede orde: ik kan bevestigen dat Maine Coon katten verharen (net als alle andere katten en huisdieren), maar mijn ervaring is dat het verharen betrekkelijk gering is.

De hoeveelheid verharing is seizoensgebonden en afhankelijk van het haartype van uw kat.

Sommige kattenexperts denken dat Maine Coons met pluizig haar meer verharen dan Coons met een zijdeachtige vacht.

Dit zijn de beste verzorgingsgereedschap voor een Maine Coon kat.

2. Zijn Maine Coons goede huisdieren?

De Maine Coon wordt vaak omschreven als een “zachtaardige reus” en is een geweldig huisdier voor het hele gezin.

Hun liefde voor het leven, speelse aard, intelligentie, geduld, tolerantie voor jonge kinderen die hen porren en prikken, en acceptatie van lawaai en commotie maakt ze perfect geschikt voor het moderne gezinsleven.

3. Zijn Maine Coons goed met andere katten?

De zachtaardige en vriendelijke aard van de Maine Coon kat betekent dat het niet al te moeilijk zou moeten zijn om een Coon in uw huis te introduceren, waar al andere katten wonen.

Als er iets is, is het waarschijnlijker dat niet-Maine Coon katten minder acceptatie zullen tonen, in het begin.

Het gemak van de overgang zal natuurlijk afhangen van de persoonlijkheid van uw eigen kat, maar de vriendelijke aard van uw Maine Coon betekent dat ze eerder vriendschap zullen willen sluiten met andere katten!

4. Kunnen Maine Coon katten goed overweg met honden?

De Maine Coon kat wordt wel de hond van de kattenwereld genoemd. Dit ras is zeer goedaardig, en gedijt op de liefde en aandacht van hun familie. Ze zijn bijzonder verdraagzaam tegenover jonge kinderen.

De gevoelige en zachtaardige aard van de Maine Coons maakt hen ook compatibel met andere huisdieren, waaronder honden.

Hoewel de Maine Coon in het begin wat terughoudend kan lijken om in de buurt van de hond te zijn, zal zijn vriendelijke aard het al snel overnemen.

U zult uw Coon voorzichtig de hond zien naderen, in een poging om ‘vrienden’ te maken.

5. Hebben Maine Coons veel ruimte nodig?

Maine Coons hebben regelmatig beweging nodig, dus er moet genoeg ruimte in je huis of appartement zijn om ze te laten spelen.

In een ideale wereld, zou je ruimte moeten hebben voor een kattentoren, en een tuin voor je Maine Coon om in te spelen.

Als u hier echter geen ruimte voor heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende kattenspeelgoed in huis heeft, zodat uw Maine Coon actief kan blijven en fit blijft.

Dit geldt vooral als je in een appartement woont, waar de Maine Coon misschien niet veel toegang heeft tot de buitenwereld.

Als je ervoor hebt gekozen om je Maine Coon binnenshuis te houden, in plaats van ze alleen naar buiten te laten gaan, overweeg dan om je kat mee te nemen voor een wandeling.

Om dit te doen, moet u een geschikte kattenriem aanschaffen, en geleidelijk uw Maine Coon trainen om te gaan wandelen, zoals honden dat doen.

In dit scenario zal wandelen ervoor zorgen dat uw kat voldoende beweging krijgt.

Conclusie

Hoe is het om een Maine Coon kat te bezitten?

Zoals u kunt zien, zijn er een aantal verschillen tussen dit specifieke kattenras en de meer ‘normale’ kattenrassen die u waarschijnlijk zult tegenkomen.

Deze zachtaardige reuzen zijn een geweldige aanwinst voor elk gezin, vanwege hun relaxte en aanhankelijke persoonlijkheidskenmerken.

Hun liefde moet echter niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, omdat ze hunkeren naar menselijk gezelschap en elke Maine Coon eigenaar zal bevestigen dat dit kattenras wel regelmatig aandacht van hun menselijke familie nodig heeft.

Als je niet de tijd hebt om ze regelmatig te verzorgen of te knuffelen, dan zal je Maine Coon waarschijnlijk gestrest raken, wat een negatieve invloed kan hebben op hun welzijn.

Dit speelse kattenras is een ideaal huisdier, vooral voor eigenaren die niet gewend zijn om katten te bezitten. Zijn onderhoudsarme eigenschappen en speelse aard zijn innemend.

Het bezit van een Maine Coon zal zowel u als uw Coon vele jaren van vreugde en geluk brengen.

Plaats een reactie