Hoe hoog kunnen Maine Coons springen?

Hoewel u misschien niet gewend bent om Maine Coon katten zo hoog te zien springen als andere kattenrassen, betekent dit zeker niet dat het ras NIET kan springen. In feite staat het Maine Coon ras bekend om zijn grote springvermogen, omdat het afstamt van semi-wilde katten die bekend staan om hun indrukwekkende jachtvaardigheden.

Maine Coon katten zijn in staat om 7-8 voet hoog te springen. Hun gespierde sterke achterpoten stellen hen in staat enorme hoeveelheden kracht uit te oefenen om omhoog te springen. Het springen was een noodzakelijke fysieke vereiste die ze leerden tijdens de jacht op levende prooien in het wild. Maine Coons zijn zeer intelligent, dus zoeken ze naar alternatieven om hoog te klimmen, in plaats van te springen.

Hoewel het onderzoek hiernaar enigszins beperkt is, is er geen fysieke of medische reden waarom een Maine Coon niet gemakkelijk 7-8 voet zou kunnen springen, zoals het standaard moggy naast hem.

Kunnen Maine Coon katten springen?

De Maine Coon is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, met een gewicht tot 25 pond. Alleen de Noorse Boskat komt in de buurt van deze titel, omdat ook zij fysiek grote katten zijn (klik hier voor een snelle vergelijking van de twee rassen).

Een folklore mythe schrijft de fysiek grote Maine Coons toe aan het feit dat dit ras afstamt van de Noorse Boskat! De mysterieuze afstamming van dit ras betekent dat we de waarheid hierover nooit zullen kennen.

Met zulke grote fysieke proporties en gewicht nemen veel mensen ten onrechte aan dat Maine Coons niet kunnen springen.

Volgens kattenspecialisten is er echter geen bewijs dat ze niet zo hoog kunnen springen als andere kattenrassen.

De belangrijkste reden voor dit misverstand is simpelweg dat eigenaren hun Maine Coons zelden zien springen, omdat het ras er over het algemeen de voorkeur aan geeft alleen te springen als het echt nodig is. Het is geen gebrek aan vermogen of luiheid van hun kant, maar een voorbeeld van het vermogen van dit intelligente kattenras om de eenvoudigste weg naar boven te vinden.

De volgende biologische kenmerken van een Maine Coon kat helpen dit grote kattenras om krachtige uitbarstingen van energie vrij te maken, in één keer:

  • Flexibele ruggengraat
  • Sterke achterpoten
  • Sterke rugspieren

De onderstaande video is een prachtig voorbeeld van hoe Maine Coons extreem hoog kunnen springen, door hun krachtige achterpoten te gebruiken om hen in de lucht te katapulteren, vanuit een stilstaande positie:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Scott B Hansen’ (link hier)

Hier is nog een video die laat zien hoe Maine Coons moeiteloos van het ene kleine platform naar het andere kunnen springen.

Kijk hoe sierlijk en naadloos deze Maine Coon van de ene naar de andere kant van het trapje springt:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Cyndi Laupurr & Friends’ (link hier)

Springen Maine Coons graag?

Ze hebben misschien de vaardigheden om net zo hoog te springen als de gemiddelde kat die je op straat ziet lopen, maar dat betekent niet automatisch dat dit kattenras dat ook wil!

Deze slimme katten lijken een vrij logische en verstandige geest te hebben, aangezien ze kiezen voor de eenvoudigere route naar de top van een muur, in plaats van een enkele enorme energie-uitbarsting uit te oefenen om naar boven te springen. Dit is een perfect voorbeeld van hoe de Maine Coon hun uiterst intelligente geest gebruiken, om een betere oplossing te bedenken.

Kan een Maine Coon uit uw tuin ontsnappen?

Veel geregistreerde fokkers in de Verenigde Staten (per staat) eisen van hun kopers dat zij een contract ondertekenen waarin staat dat het Maine Coon kitten of de kat binnenshuis zal worden gehouden. Dit wordt gedaan om het ras te beschermen tegen verkeer, criminelen, vergif van buitenaf in naburige tuinen, enz.

Fokkers zullen ook vaak de tuinen en ramen van een koper controleren, voordat ze het kitten of de kat aan de koper verkopen, om er zeker van te zijn dat de woning katveilig is.

Hoewel katvrij maken er misschien niet chic of aantrekkelijk uitziet, moet u er nooit van uitgaan dat uw Maine Coon kat gewoon te lui is om over uw 2 meter hoge tuinmuur te springen. Dit slimme kattenras zal een manier vinden, omdat ze instinctief gefascineerd zijn door de geuren en geluiden die ze in de buurt van hun huis waarnemen.

Eigenaren die hun Maine Coon liever binnenshuis houden, moeten daarom hun tuinen en tuinen kat-proof maken met de volgende aanbevolen producten, om hun katten veilig te houden. Alle producten zijn verkrijgbaar bij Amazon. Klik op de links voor meer details:

  • Cat proof verstelbare raamhor. Verkrijgbaar in verschillende maten, en gaashor biedt voldoende ventilatie voor huiseigenaren.
  • Kattenwerende tuinafscheiding. Eigenaren gebruiken dit apparaat om hun bestaande omheining uit te breiden. Dit product maakt het voor katten zeer moeilijk om aan de veiligheid van een tuin te ontsnappen.
  • Kattenbox voor buiten. Met dit grote draagbare dierenverblijf kan een Maine Coon veilig in de tuin spelen.

Eigenaars van een Maine Coon zouden eens moeten kijken naar deze korte video, van een Maine Coon die over een tuinmuur van 3 meter springt:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘T Q’ (link hier)

Waarom springen Maine Coon katten?

Er zijn vier fundamentele redenen waarom een Maine Coon kat zou besluiten te springen:

1. Spelen

Dit zeer energieke kattenras blijft speels en kittenachtig, tot laat in hun volwassen leven. Dus waarom niet een laserpen pakken, en kijken hoe uw Maine Coon met volle teugen geniet van het rondspringen in uw huis in een poging de rode lichtstraal te vangen!

Aangezien het Maine Coon ras gevoelig is voor zwaarlijvigheid, is dit een geweldige manier om uw kat aan te moedigen om dagelijks te bewegen.

Kijk hoe deze grappige Maine Coon de laserstraal rond het huis achtervolgt:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Pumbameow’ (link hier)

2. Het verkennen van

Als uw Maine Coon uit uw achtertuin, of tuin wil ontsnappen om de buitenwereld te verkennen, dan zal hij een manier vinden om dit te doen. Daarom moeten eigenaren van Maine Coons binnenshuis ervoor zorgen dat hun tuin volledig kat-proof is.

Kijk eens naar onderstaande video, in plaats van aan te nemen dat de omheining van uw huis te hoog is voor een Maine Coon om overheen te springen:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Susan5858’ (link hier)

3. Jacht

Oorspronkelijk afkomstig uit Maine, overleefde dit winterharde kattenras vele tientallen jaren in de wildernis, ondanks het feit dat het de zwaarste winters van New England meemaakte. Hun overleving is gekoppeld aan de indrukwekkende jachtvaardigheden van dit ras, waardoor Maine Coons regelmatig moesten springen terwijl ze levende prooien vingen.

Hoewel de meerderheid van de Maine Coons tegenwoordig niet meer hoeft te jagen, staat het ras nog steeds bekend om zijn uitstekende spring- en jachtvaardigheden.

Hoe hoog kan een Maine Coon springen als kitten? … Kijk eens naar deze korte video van een klein Maine Coon kitten dat zijn springkunsten oefent:

Credit voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Newbroken’ (link hier)

4. Sitting Up High

Iedereen weet dat katten graag op hoge plaatsen zitten (en rusten), waar ze veilig kunnen observeren wat er beneden gebeurt. De Maine Coon kat is niet anders in dit opzicht, dus zal hij met plezier in de bovenste zak van uw extra grote Maine Coon kattenboom zitten.

Als u niet zeker weet welke extra grote kattenboom het beste is, zijn dit mijn favorieten, en verkrijgbaar bij Amazon:

  • XXL Kattenboom (inclusief krabpaal en een grote kattenstoel):

Waarom uw Maine Coon niet kan springen

Er zijn een aantal gezondheidsredenen waardoor een Maine Coon niet hoog of helemaal niet kan springen. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Heupdysplasie
  • Spinale Musculaire Atrofie
  • Hypertrofische Cardiomyopathie

Als u merkt dat uw ooit springerige en actieve Maine Coon niet meer springt, vraag dan een dierenarts om uw kat te controleren op onderliggende medische gezondheidsproblemen.

Voor een lijst en korte beschrijving van 11 medische problemen die van invloed kunnen zijn op het vermogen van uw Maine Coon kat om hoog te springen, bekijk onze tabel hieronder:

Gezondheidsprobleem Beschrijving
Heupdysplasie Maine Coons zijn gevoelig voor deze aandoening als gevolg van
door hun grote lichaamsbouw. Artritis is een
veel voorkomend gevolg van de ziekte. Katten met deze
de aandoening moeten worden gecontroleerd conditie
aangezien deze ziekte in zeldzame scenario’s
verlamming
Spinal Muscular
Atrofie
Dit is een erfelijke genetische ziekte, waarbij de
verlies van motorische neuronen in de lagere ruggengraat van een kat
koord en atrofie in zijn achterpoten resulteren in een
de stabiliteit van de kat geleidelijk verslechtert.
De kat heeft een onvaste gang en houding
afwijkingen. De symptomen verschijnen wanneer de
kitten 3-4 maanden oud is
Hypertrofisch
Cardiomyopathie
Hartfalen en andere problemen treden op wanneer de
spierwanden van het hart beginnen te verdikken.
Ongeveer 30% van de Maine Coons met een
de specifieke genetische mutatie zal dit ontwikkelen
ziekte (bron 1)
Besmettelijk
Ziekten
Het vermogen van een kat om te springen en te lopen zal worden beperkt
moet het centrale zenuwstelsel van de kat
aangetast
Neuromusculair
Aandoeningen
Deze ziekte vermindert aanzienlijk Maine
Coons hun springvermogen aanzienlijk omdat hun zenuwen
en spieren niet goed werken. U
zou kunnen merken dat de spieren van uw kat trillen,
waardoor zelfs de eenvoudigste bewegingen
moeilijker voor uw kat om te voltooien
Pododermatitis Ontsteking van de poothuid
Bot en
Gewrichtskanker
Als uw kat deze gezondheidsaandoeningen ontwikkelt,
zal hij pijn, kreupelheid en zwelling voelen in
hun gewrichten en botten, dus niet willen
om te springen
Diabetisch
neuropathie
Veroorzaakt pijn en gevoelloosheid in de poten van katten. Als
uw kat diabetes heeft, hebben ze speciale
zorg, om te voorkomen dat ze
diabetische neuropathie
Gebarsten
Paw Pads
Maine Coons die buiten worden toegelaten zullen meer
geneigd om gescheurde voetzolen te ontwikkelen. Dit
komt voor wanneer katten over ruwe
oppervlakken. Binnen Maine Coons daarentegen
kunnen dit gezondheidsprobleem ontwikkelen als gevolg van
harde textuur strooisel
Ligament
en pezen
Katten kunnen zich niet vrij bewegen, d.w.z. springen wanneer
ze hun pezen en/of ligamenten beschadigen
Artritis of
Gewrichtsproblemen
Sommige katten ontwikkelen katachtige artritis, die
ze niet kunnen springen door gewrichtsproblemen,
ontstekingen, artrose, en degeneratieve
gewrichtsziekte
Maine Coon Gezondheidsproblemen

Conclusie

Nu ik onze Maine Coon al 8 jaar bezit, heb ik veel ervaring met Maine Coons die in huis en tuin rondspringen!

Toen onze kat nog een kitten was, stuiterde hij letterlijk door ons huis als een stuiterbal!!! Hij was zo’n gekke, energieke kitten!

Zoals je hebt gelezen, zit er meer achter de vraag “hoe hoog kunnen Maine Coons springen?” dan je zou denken.

Wat we wel zeker weten, is dat de Maine Coon kat slimmer is dan de meeste andere kattenrassen, omdat ze het vermogen hebben om wel 7-8 voet hoog te springen, en toch de kamer af te speuren naar gemakkelijkere alternatieven om boven op een muur, of boekenkast te komen.

Plaats een reactie