Hoe een Maine Coon Groeischema bij te houden

Leren hoe je een Maine Coon groeischema moet bijhouden is een belangrijk onderdeel van het bezitten van een Maine Coon. Dit is het grootste kattenras, en ze doen er ongeveer drie tot vijf jaar over om tot hun ware grootte uit te groeien.

Het is belangrijk om de groei van je kat bij te houden om te voorkomen dat hij ondergewicht of overgewicht krijgt.

Om een Maine Coon groeigrafiek bij te houden, moet je het gewicht, de lengte en de hoogte van je kat bijhouden vanaf de kittentijd tot het volwassen worden (ongeveer drie tot vijf jaar oud). U moet de resultaten eens per maand in een spreadsheet of notitieboekje bijhouden om er zeker van te zijn dat uw kat in een gestaag en gezond tempo groeit.

In dit artikel zullen we bespreken waarom het zo belangrijk is om een groeigrafiek bij te houden voor dit specifieke kattenras, en ook hoe je de groei van je katachtige gedetailleerd kunt bijhouden.

Maine Coon Groei en Ontwikkeling

De gemiddelde Maine Coon kan tussen de 8 en 25 pond wegen. Hun lengte van neus tot staart is over het algemeen tussen de 19 en 40 centimeter, met een gemiddelde hoogte variërend tussen de 8 en 16 centimeter.

Mannelijke Maine Coons zijn over het algemeen groter dan hun vrouwelijke tegenhangers als het gaat om gewicht en hoogte.

Terwijl de gemiddelde vrouwelijke Maine Coon niet zwaarder is dan 12 pond, wegen mannelijke Maine Coons gemiddeld tussen de 15 en 25 pond.

Het hoogteverschil is iets minder drastisch, want poezen worden gewoonlijk tussen 8 en 14 centimeter groot, terwijl katers gemiddeld tussen 10 en 16 centimeter groot worden.

Je vraagt je misschien af hoe deze maten zich verhouden tot andere huiskattenrassen, en je zult waarschijnlijk geschokt zijn door hoeveel groter Maine Coons zijn dan de gemiddelde katachtige.

Terwijl een Maine Coon kater tot 25 pond kan wegen, komt de gemiddelde huiskat zelden boven de 10 pond uit.

Maine Coons zijn het grootste tamme kattenras, en ze zijn vaak gewild om hun enorme omvang. Hoewel Maine Coons er veel langer over doen om hun volle omvang te bereiken dan andere kattenrassen, groeien ze ook veel sneller.

In feite groeien ze ongeveer twee keer zo snel als de meeste kittens, met een snelheid van ongeveer twee pond per maand.

Waarom Maine Coon Gewichtstabellen Belangrijk Zijn

Bij de meeste andere kattenrassen is het bijhouden van een groeidiagram over het algemeen geen probleem, tenzij uw kat andere onderliggende gezondheidsproblemen of gewichtsproblemen heeft.

Wanneer het Maine Coons betreft, is een gewichtsgrafiek echter absoluut essentieel.

Als het op Maine Coons aankomt, is het moeilijk om een goede vergelijking te hebben over hoe groot uw kat eigenlijk zou moeten zijn, vooral als u in het verleden andere kattenrassen hebt gehouden.

Veel eigenaren zullen zich zorgen gaan maken over de uitzonderlijk snelle groei van hun Maine Coon, en zich misschien zelfs afvragen of hun kat overgewicht heeft.

Dit kan ertoe leiden dat sommige eigenaren hun katten minder voer geven dan ze nodig hebben, wat leidt tot een kat met ondergewicht.

Door een groeigrafiek bij te houden, kunt u het gewicht van uw kat vergelijken met dat van de gemiddelde Maine Coon in verschillende groeistadia, zodat u bij elke stap weet dat uw kat gezond is en de juiste hoeveelheid voer krijgt.

Hoe maak je een Maine Coon groeischema

Nu je het belang van het bijhouden van een groeigrafiek voor je Maine Coon begrijpt, lees je hier hoe je aan de slag gaat om er een te maken.

Wat je nodig hebt

Hier is een lijst van wat u nodig heeft:

1. Kladblok of spreadsheet

Om het gewicht van uw kat bij te houden, moet u een plek hebben waar u alle informatie maandelijks kunt noteren, zodat u de groei en ontwikkeling van uw kat goed kunt volgen.

2. Set Weegschalen

Je zou moeten investeren in een babyweegschaal of zelfs een postweegschaal om het gewicht van je kat in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je elke keer dezelfde weegschaal gebruikt, zodat je metingen consistent zijn.

Met zoveel weegschalen om uit te kiezen online, kan het verwarrend zijn welke huisdierenweegschaal geschikt is voor jou.

Deze digitale weegschaal voor huisdieren op Amazon zijn ideaal voor het meten van grote katten.

3. Het meten van Band

Als je er nog geen hebt, moet je investeren in een stoffen meetlint.

De stijve meetlinten die worden gebruikt om meubels en muren op te meten zijn niet ideaal voor het opmeten van je Maine Coons; in plaats daarvan wil je de flexibiliteit van het meetlint dat je in een naaidoos zou vinden.

4. Gewillige partner

Dit deel is optioneel, maar het kan gemakkelijker zijn om één persoon in de buurt te hebben om te helpen de resultaten te noteren terwijl je meet, zodat je niet heen en weer hoeft te gaan tussen opschrijven en meten.

Een tweede persoon zal ook van pas komen als je de lengte van je kat opmeet, omdat je kat waarschijnlijk zo groot zal worden dat je misschien moeite zult hebben om zo ver te reiken.

5. Traktaties

Hoewel Maine Coons bekend staan om hun zachtaardige karakter, zal uw kat het niet op prijs stellen dat hij tijdens het meetproces wordt gepord en geprikt.

U moet een paar traktaties bij de hand houden om ervoor te zorgen dat het meten een positief proces is voor zowel u als uw kat.

Welke metingen moeten eigenaars doen?

Bij het bijhouden van een groeigrafiek voor uw Maine Coon, zijn er drie verschillende metingen die u in gedachten moet houden

Zoals eerder vermeld, kun je je kat het beste wegen op een baby- of postweegschaal, hetzij in kilo’s of in ponden.

Bij het meten van de lengte moet u meten vanaf het puntje van de neus van uw kat tot aan de basis van zijn staart.

Om dit proces gemakkelijker te maken, kunt u uw kat meten terwijl hij op de grond ligt. Zorg ervoor dat je de meting in een rechte lijn uitvoert om fouten te voorkomen.

Om de hoogte te meten, plaatst u uw kat zo dat hij op alle vier de poten staat.

In plaats van te meten vanaf de kop, moet u meten vanaf de bovenkant van de schouder helemaal tot aan de grond, waarbij u met een van de voorpoten meeloopt.

Hoe vaak moeten de metingen worden verricht?

Wekelijks meten kan verwarrende resultaten opleveren, omdat uw Maine Coon waarschijnlijk niet op een volledig gelijkmatig tempo zal groeien, als u eenmaal rekening houdt met groeispurten.

Daarom zou je je Maine Coon eens per maand moeten meten.

Maak het een deel van uw schema om uw kat op een van de eerste of laatste dagen van elke maand te meten. Jezelf consequent houden is de beste manier om te voorkomen dat je het vergeet.

Maine Coon Gewichtstabel

Als u een visueel persoon bent, kan het nuttig zijn om het gewicht van uw kat uit te zetten op een Maine Coon groeigrafiek.

Om dit te doen, maak een lijngrafiek waarbij de X-as de tijd voorstelt en de Y-as het gewicht.

Dan, één keer per maand, moet je het gewicht van je kat op de grafiek noteren. Je zou moeten zien dat het gewicht van je Maine Coon met de tijd gestaag toeneemt en uiteindelijk een plateau bereikt als hij volwassen is.

Groeigrafiek Kat

Sommige Maine Coon eigenaren hebben grafieken uitgezet voor de persoonlijke groei van hun eigen kat en deze online gezet als hulpbron voor andere Maine Coon eigenaren.

Echter, omdat elke individuele Maine Coon zo verschillend is, is er geen standaard groeigrafiek die accuraat is voor elke kat van het ras.

U kunt in het begin geneigd zijn om één grafiek te vinden om de groei van uw Maine Coon mee te vergelijken.

Hoewel het prima is om de grootte van je Maine Coon te vergelijken met andere katten van hetzelfde ras, moet je geen standaard kattengroeitabel gebruiken.

Andere kattenrassen zijn aanzienlijk kleiner dan Maine Coons, en de resultaten van de metingen van uw kat zullen veel groter zijn dan de gemiddelde kat.

Hoe voorkom je dat je Maine Coon van streek raakt tijdens het opmeten

De meeste Maine Coons hebben een tamelijk ontspannen en zachtaardig temperament, maar het kan zijn dat uw kat het niet op prijs stelt dat zijn maten worden genomen.

Om te voorkomen dat uw kat van streek raakt, moet u een traktatie geven tijdens de sessie, maar ook erna.

Doe de metingen op een rustige maar snelle manier om het hele proces zo pijnloos mogelijk te maken.

Maine Coon Groeispurten

Elke Maine Coon is anders, en zal daarom in een iets ander tempo groeien.

Over het algemeen kun je echter groeispurten verwachten.

Tussen de leeftijd van drie en zeven maanden zullen de meeste Maine Coons ongeveer twee pond per maand aankomen.

Na deze periode is de eerste groeispurt van uw Maine Coon voorbij, en zal uw kat langzamer beginnen te groeien.

Typische groeispurten vinden plaats rond week 32 en week 50, maar nogmaals, dit zal sterk variëren van kat tot kat.

Wanneer stoppen Maine Coons met groeien?

Na ongeveer negen maanden zal de groei van uw kat langzaam maar gestaag vorderen.

Maine Coons groeien veel langer dan de meeste katten, en ze bereiken meestal niet hun volledige grootte tussen de leeftijd van drie en vijf jaar.

U moet de groei van uw kat in de gaten blijven houden totdat u zeker weet dat de groei is gestabiliseerd.

Maine Coon Grootte Voorspellers

Sommige mensen beweren dat ze kunnen voorspellen hoe groot uw Maine Coon zal zijn als hij volwassen is, gebaseerd op factoren die aanwezig waren toen hij kitten was.

Er is echter geen manier om met zekerheid te weten wat de werkelijke grootte van uw kat zal zijn totdat hij volwassen is.

U kunt misschien een goed idee krijgen op basis van de grootte van de ouders van uw kitten, maar voor de rest is het meer een afwachtend spel.

Omdat Maine Coon’s zo variëren in grootte, hangt het echt af van elke individuele kat.

Hoe te zien of een Maine Coon overgewicht heeft

Omdat Maine Coons zo groot zijn, is het gebruikelijk om je zorgen te maken over het al dan niet hebben van overgewicht bij je kat. Enkele belangrijke tekenen om op te letten zijn:

  • De taille van je Maine Coon is even groot als de rest van zijn lichaam: Als je met je handen over de lengte van het lichaam van je kat op en neer loopt, zou je moeten merken dat zijn taille smaller is dan zijn bovenlichaam. Als dit niet het geval is, kan uw Maine Coon overgewicht hebben.
  • U kunt de ribben van uw kat niet voelen: Als uw kat een gezond gewicht heeft, moet u zijn ribben en ruggengraat kunnen voelen (hoewel ze niet te opvallend moeten zijn). Als u deze botten moeilijk kunt voelen, heeft uw kat waarschijnlijk overgewicht.
  • De buik van uw kat puilt uit: Als u merkt dat de buik van uw Maine Coon onder zijn ribbenkast uitpuilt, is dit een andere goede indicator dat uw kat overgewicht heeft.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon geen overgewicht heeft, omdat overgewicht in de toekomst kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen.

U moet controleren of uw kat op een goed gewicht is door de bovenstaande tests uit te voeren.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat overgewicht heeft, moet u hem naar de dierenarts brengen voor onderzoek.

Grootste Maine Coon

De titel van grootste huiskat is in handen van een Maine Coon.

Stewie is ’s werelds langste huiskat, met een totale lengte van 48,5 inch!

Hoewel uw Maine Coon waarschijnlijk niet zo lang zal worden, kan uw kat wel het geluk hebben om het wereldrecord te breken.

Conclusie

Wanneer je een Maine Coon bezit, is het belangrijk om te weten hoe je een Maine Coon groeigrafiek maakt om er zeker van te zijn dat je kat op het juiste tempo groeit.

Door het gewicht, de lengte en de lengte van uw kat eens per maand te meten, zult u de groei en ontwikkeling van uw kat kunnen volgen, waardoor u jarenlang verzekerd bent van een gelukkige en gezonde katachtige.

Plaats een reactie