Hoe adopteer je een Maine Coon kat?

Leren hoe je een Maine Coon kat adopteert is een heel ander proces dan leren hoe je er een van een fokker koopt.

De meeste toekomstige katteneigenaren nemen natuurlijk aan dat ze hun Maine Coon bij een fokker moeten halen, maar het is ook mogelijk om er een te adopteren.

Je kunt Maine Coon katten vinden om te adopteren bij je plaatselijke dierenasiel. Hoewel raszuivere katten moeilijk te vinden zijn in asielen, zijn ze veel goedkoper dan Maine Coons die bij een fokker zijn gekocht. Als je een Maine Coon kat wilt adopteren, kijk dan regelmatig op de sites van plaatselijke asielen of er een geadopteerd kan worden.

Hoewel het moeilijker is om Maine Coons voor adoptie te vinden dan om er een van een fokker te kopen, zijn er veel positieve aspecten aan het adopteren in plaats van kopen.

Lees verder om uit te vinden hoe je een Maine Coon kunt adopteren, en waarom je dat in de eerste plaats zou willen.

Wat is Maine Coon adoptie?

Je vraagt je misschien af of het wel mogelijk is om Maine Coons in een asiel te vinden, en waarom je de moeite zou nemen er een te adopteren als je er gewoon een kunt kopen van een fokker.

De belangrijkste reden waarom iemand een Maine Coon zou willen adopteren is dat raszuivere katten duur zijn.

In een dierenasiel kost elke kat echter hetzelfde adoptiebedrag, waardoor het een betaalbaarder alternatief is.

Natuurlijk heb je veel meer kans om een raszuivere Maine Coon te vinden bij een fokker dan in een adoptieasiel.

De meeste katten die in asielen als Maine Coons te boek staan, zijn slechts gedeeltelijk Maine Coon, in plaats van raszuiver.

Veel asielen zijn geen kattenras-specialisten, dus zouden ze gewoon denken dat ze een langharige kat in hun asiel hebben, in plaats van specifiek een Maine Coon.

Je moet de hoop echter niet opgeven! Hoewel het zeldzaam is, kun je soms een raszuivere Maine Coon vinden in een asiel.

Maine Coon Adoptie Vs Een Maine Coon Kopen Bij Een Fokker

Als je nog steeds aan het beslissen bent of je een Maine Coon uit een asiel moet adopteren of bij een fokker moet kopen, is hier een lijst met voor- en nadelen van beide om je te helpen kiezen.

1. De voordelen van het adopteren van een Maine Coon:

Kosten

Het is veel goedkoper om een Maine Coon te adopteren dan om er een van een fokker te kopen.

Ethiek

Het leven in een asiel is stressvol voor elke kat, en door een Maine Coon te adopteren, zorgt u ervoor dat uw nieuwe vriend voor de rest van zijn leven een vriendelijk en liefdevol thuis heeft.

Bonussen

Maine Coons die uit asielen worden geadopteerd zijn al gechipt, hebben al hun vaccinaties, en de meeste zijn al gesteriliseerd of gecastreerd.

2. Nadelen van Maine Coon adoptie

Voordat je je naar het dichtstbijzijnde asiel haast in de hoop een Maine Coon kitten of kat te vinden, zorg er dan voor dat je de volgende zaken hebt overwogen:

Gezondheidsgeschiedenis

U zult niet in staat zijn om een gedetailleerde geschiedenis van de genetica van uw Maine Coon te krijgen, wat betekent dat er onderliggende gezondheidsproblemen kunnen zijn waar u geen weet van heeft.

Deze gezondheidsproblemen kunnen op de lange termijn zeer kostbaar blijken.

Voor een volledige lijst van Maine Coon gezondheidsproblemen, bekijk mijn artikel ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemenvoor meer informatie.

Genetica

Er is geen manier om de genetische geschiedenis van uw kat met zekerheid te kennen, dus uw pas geadopteerde Maine Coon is misschien niet raszuiver.

Eigenaren moeten daarom openstaan voor het feit dat hun nieuwe kat al dan niet alle Maine Coon-kenmerken vertoont die kenmerkend zijn voor dit specifieke kattenras.

Klik hier om mijn volledige gids over algemene Maine Coon kenmerken te lezen.

Tijd

Het kan lang duren om een Maine Coon in een asiel te vinden, want ze worden vaak snel opgepakt.

In feite, als je je hart hebt verpand aan het adopteren van een raszuivere Maine Coon kat moet je misschien vele maanden of zelfs jaren wachten om de perfecte voor jou te vinden.

3. De voordelen van het kopen van een Maine Coon

Hier zijn de belangrijkste voordelen van Maine Coon adoptie:

Tijd

Het duurt niet zo lang om een Maine Coon beschikbaar te vinden bij een fokker, als bij een asiel. Dit komt omdat Maine Coon fokkers regelmatig hun katten fokken voor de verkoop.

Als je niet kunt wachten, en niet de hoge prijs wilt betalen die deze vriendelijke reuzen vragen, kijk dan eens naar deze lijst van geregistreerde Maine Coon fokkers in de Verenigde Staten..

Voor degenen onder u die in Europa wonen, kijk hier eens naar nuttige lijst van geregistreerde fokkers.

Genetica

Wanneer u een Maine Coon koopt bij een gerenommeerde fokker, krijgt u een gedetailleerde gezondheids- en genetische geschiedenis, zodat u zeker weet dat uw Maine Coon raszuiver is.

Er is zoveel te leren als het gaat om Maine Coon Genetica, klik hier voor meer informatie!

Kittens

Veel katteneigenaren geven er de voorkeur aan om hun katten van kitten af aan te krijgen. Het is veel gemakkelijker om een Maine Coon kitten te vinden bij een fokker dan bij een asiel.

4. Nadelen van het kopen van een Maine Coon

Je denkt misschien dat een Maine Coon kat kopen bij een fokker de beste keuze is, maar is dat ook zo?

Zorg ervoor dat je de volgende nadelen van het kopen van een Maine Coon kitten in overweging neemt:

Kosten

De aankoop van een raszuivere Maine Coon kan tot 2500 dollar kosten, hoewel het gemiddelde op 1000 dollar wordt geschat.

De prijs hangt uiteindelijk af van de genetische geschiedenis van de Maine Coon, en de kwaliteit van de kat die u koopt. Bijvoorbeeld, Maine Coon showkatten kosten tot $2500 per kat!

Zoals met alles wat duur is, zullen er ook altijd criminelen zijn die proberen onschuldige kopers op te lichten door de hoofdprijs voor een Maine Coon kat te betalen.

Kijk daarom, om te voorkomen dat u wordt opgelicht, naar mijn ‘Complete gids voor het kopen van een Maine Coon kat‘.

Extra kosten

Nadat je een Maine Coon bij een fokker hebt gekocht, moet je ook betalen voor inentingen en het laten repareren van je kat.

Ethiek

Het is moeilijk om zeker te weten of u van een ethische fokker koopt. Er kan een grijze lijn zijn tussen fokkers en kittenfabrieken, en sommige fokkers doen het alleen voor het geld.

Waarom u een Maine Coon kat of kitten zou moeten adopteren

Hoewel het kopen van een kat bij een fokker voor sommigen een no-brainer lijkt, zijn er veel redenen waarom je in plaats daarvan zou moeten adopteren.

Het leven in een asiel is stressvol voor katten, en er is geen garantie dat een kat zal worden geadopteerd.

Door de overheid gefinancierde dierenasiels hebben maar zoveel ruimte, en als ze overvol zijn, hebben ze geen andere keuze dan sommige van hun dieren te euthanaseren.

Het adopteren van een kat uit een asiel kan het leven van een dier redden!

Hoe adopteer je een Maine Coon kat?

Als je bereid bent om het adoptieproces van een Maine Coon kat te doorlopen, zijn er een paar verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Hier zijn de belangrijkste plaatsen waar je een Maine Coon kunt adopteren.

1. Uw plaatselijke asiel

Kattenasielen en humane verenigingen hebben niet vaak Maine Coons, maar als je een oogje in het zeil houdt, is het mogelijk daar een Maine Coon te vinden.

2. Maine Coon Redding

Hoewel deze plaatsen niet zo gewoon zijn als de meeste asielen, zijn er enkele speciaal gerunde Maine Coon reddingen.

Met een beetje onderzoek kun je misschien een Maine Coon reddingscentrum bij jou in de buurt vinden.

Kijk ook eens op de Facebook Pagina ‘Rescue Me! Maine Coon Rescueom te zien of er Maine Coon katten gratis beschikbaar zijn.

3. Uw gemeenschap

Er zijn enkele Facebook en andere sociale media groepen die speciaal ontworpen zijn om mensen te helpen hun ideale huisdier te adopteren!

Je kunt ook berichten plaatsen op sociale media waarin je vraagt naar mensen die een nieuw thuis zoeken voor hun Maine Coon kat.

Het proces van Maine Coon adoptie

Als het je lukt om een Maine Coon kat te vinden in je plaatselijke asiel, houd er dan rekening mee dat het proces even kan duren.

Hier is een stap-voor-stap proces van het adopteren van een Maine Coon.

1. Achtergrond controle

Een goed asiel zal een antecedentenonderzoek doen om er zeker van te zijn dat je geen aanklachten voor dierenmishandeling hebt.

Je moet ook een formulier invullen om er zeker van te zijn dat je een goede eigenaar bent voor de kat die je mee naar huis neemt.

2. Veterinaire geschiedenis

Elke kat heeft een andere veterinaire geschiedenis.

Oudere Maine Coons kunnen heupdysplasie of andere gezondheidsproblemen hebben, dus zorg ervoor dat je een gedetailleerde medische geschiedenis krijgt voordat je ze adopteert.

3. Vaccinaties

Uit asielen geadopteerde katten zouden al hun noodzakelijke vaccinaties moeten hebben, hoewel zelfs volwassenen om de drie of vier jaar enkele vaccinaties nodig hebben.

Zorg ervoor dat uw kat volledig up-to-date is met al zijn vaccinaties!

4. Fokker of asiel reputatie

Of je je kat nu bij een asiel of een fokker haalt, je zult ervoor moeten zorgen dat deze een goede reputatie heeft.

De meeste asielen hebben een goede reputatie, maar met een beetje onderzoek kom je een heel eind.

Als u uw Maine Coon bij een fokker haalt, vraag dan om een kijkje te nemen om er zeker van te zijn dat al hun katten in uitstekende omstandigheden worden gehouden.

5. Kattenregistratie-instanties

Als u uw Maine Coon bij een fokker koopt, zorg er dan voor dat de fokker is geregistreerd bij The International Cat Association of TICA in het kort.

Dit zal ervoor zorgen dat uw fokker volledig gerenommeerd is.

Een paar andere verenigingen waar uw asiel of fokker bij geregistreerd zou moeten zijn zijn:

  • CFA (Cat Fanciers Association)
  • ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals)
  • De Humane Society van de Verenigde Staten

6. Uw kat mee naar huis nemen

Als je het adoptieproces van je kat hebt afgerond, is het tijd om hem mee naar huis te nemen!

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt en geef je kat de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.

Het is meestal het beste om uw kat eerst in één kamer te houden, zodat hij niet overweldigd wordt door te veel nieuwe bezienswaardigheden en geuren.

Geadopteerde katten zijn meestal vrij schuw, dus probeer je kat niet te veel te aaien.

Laat ze wennen aan je geur, maar maak je geen zorgen als je kat zich een paar dagen lang grotendeels onder het bed verstopt.

Maine Coon Kat Adoptie Dichtbij Mij

Houd een oogje op Maine Coon reddingen in uw omgeving. Hoewel een Maine Coon rescue misschien een paar uur van je woonplaats verwijderd is, zou het de rit waard zijn om een Maine Coon te vinden die klaar is om geadopteerd te worden!

Maine Coon adoptie kosten

De meeste asielen rekenen overal tussen de $100 en $250 als adoptiekosten, en deze kosten omvatten vaak vaccinaties, een microchip, en de kosten om uw kat te laten repareren.

Dit is veel goedkoper dan het kopen van een raszuivere Maine Coon bij een fokker, die gemiddeld $1.000 kost en geen van de hierboven genoemde zaken omvat.

Hoe adopteer je een Maine Coon kitten?

Wanneer u een Maine Coon kitten adopteert, zult u voor meer verrijking moeten zorgen dan voor een oudere kat.

Kittens zullen ook uiteindelijk moeten worden gespeend van kittenvoer naar volwassen kattenvoer.

Het adopteren van een volwassen Maine Coon betekent meestal dat je al een goed idee hebt van de persoonlijkheid van de kat, terwijl kittens meestal tijd nodig hebben om in hun persoonlijkheid te groeien.

Echter, kittens zijn zowel voorspelbaarder als gemakkelijker te trainen dan volwassen Maine Coons, en hun energie is genoeg om je wekenlang te vermaken!

Nadelen van het adopteren van een Maine Coon Kat

Hoewel er veel positieve aspecten zijn van het adopteren van een Maine Coon kat, zijn er ook een paar nadelen.

Hier zijn de potentiële negatieven van het adopteren van een Maine Coon kat.

1. Gebrek aan nauwkeurige genetische informatie

Het adopteren van een kat uit een asiel betekent dat je zijn genetische geschiedenis niet kent, en dat je misschien geen raszuivere Maine Coon adopteert.

2. Onbekende geschiedenis

Het is onmogelijk om te weten wat een geadopteerde kat heeft meegemaakt, en sommige katten hebben ernstige trauma’s opgelopen bij vorige eigenaars.

Het kan even duren voordat uw kat aan u gewend is.

3. Ze zijn moeilijk te vinden

Maine Coons zijn een populair ras, en de meeste katten van dit ras die in asielen terechtkomen worden snel geadopteerd.

Het vergt enige toewijding om een Maine Coon in een asiel te vinden.

Waar kun je gratis Maine Coon Kittens vinden?

Gratis een Maine Coon kitten vinden is niet eenvoudig, maar je beste gok is zoeken in online gemeenschappen zoals Facebook.

Sommige mensen eindigen per ongeluk met een nestje kittens waar ze zo snel mogelijk vanaf willen.

Hoewel dit een zeldzaam geval is, als je een oogje in het zeil houdt, kun je geluk hebben.

Conclusie

Leren hoe je een Maine Coon kat kunt adopteren is belangrijk als je erover denkt een nieuw gezinslid in huis te halen.

Maine Coon adopteren kan soms een langdurig proces zijn, maar het zal het allemaal waard zijn als je eindelijk in staat bent om je nieuwe metgezel mee naar huis te nemen!

Adopteren uit een asiel of Maine Coon rescue geeft een kat een broodnodig thuis, en hoewel het misschien moeilijker is om dit kattenras te vinden in een asiel, is het veel minder duur dan er een te kopen bij een fokker.

Plaats een reactie