Hebben alle Maine Coon katten oorpluimen?

Oorkwastjes worden als zeer gewenst beschouwd, maar niet alle Maine Coon katten hebben ze.

Met dit punt in gedachten is het dus niet verwonderlijk dat zoveel mensen vragen hebben alle Maine Coon katten oorpluimen? of hebben Maine Coons altijd lynx tips?

Alle raszuivere Maine Coon katten hebben oorpluimen die uit hun binnenoor groeien en bescherming bieden aan het gevoelige oororgaan van de kat. Oorpluimen zijn niet noodzakelijk aanwezig bij gedeeltelijke Maine Coons, of gemengde Maine Coons, omdat hun gemengde genetica waarschijnlijk hun algemene fysieke uiterlijk heeft beïnvloed.

Een van de meest opvallende fysieke kenmerken van de Maine Coon kat is de massa oorpluimen die uit het binnenste gedeelte van hun grote indrukwekkende oren ontspruiten.

Deze pluizige plukjes haar staan trots op een Maine Coons hoge oren en worden vaak ‘ooraankleding’ genoemd.

Ze kunnen tot 4 centimeter lang worden. Lees verder om erachter te komen wanneer de indrukwekkende oorpluimen van de Maine Coons voor het eerst verschijnen.

Hoe zien Maine Coon oren eruit?

Rasechte Maine Coon katten zijn duidelijk herkenbaar aan hun oren, hoewel het moeilijker kan zijn om een Maine Coon met gemengde rasgenetica correct te identificeren.

Dit komt omdat de relatieve dominantie van het DNA van elke individuele kat waarschijnlijk op de een of andere manier invloed heeft op de algehele fysieke verschijning van een katachtige.

Volgens de Cat Fanciers Federation moeten Maine Coons grote oren hebben die hoog op hun kop zitten, breed zijn aan de basis en taps toelopen tot een punt.

Maine Coon lynx tips worden beschouwd als een gewenst fysiek kenmerk dat naar buiten groeit vanuit de punt aan de bovenkant van het oor van een kat.

Maine Coon oorpluimpjes moeten zichtbaar uit het binnenoor van de kat groeien, tot voorbij de buitenrand van de oren van de kat.

Maine Coons worden als minder rasgetrouw beschouwd als hun oren geen pluimen hebben (bron 1).

Hebben alle Maine Coon katten oorpluimen??

Als we het hebben over Maine Coon oorpluimen, bedoelen we de lange plukken haar die uit het binnenoor van een kat groeien.

Fokkers worden aangemoedigd om katten te fokken met goed getuite oren.

Deze oorpluimen kunnen vrij lang zijn (overal tot 4 centimeter lang), en groeien naar buiten tot voorbij het buitenoor van de kat.

Hoewel de oorpluimen er misschien decoratief uitzien, spelen ze een belangrijke rol bij de bescherming van het gevoelige binnenoor van de kat.

Het pluizige haar helpt namelijk voorkomen dat vuil en puin uit de omgeving het gevoelige binnenoor van de kat bereiken.

Men denkt ook dat deze oorpluimen helpen om geluid te filteren in de gehoorgang van uw Maine Coons.

Wanneer laten Maine Coons oorpluimen groeien?

De meeste Maine Coon kittens beginnen hun Maine Coon oorpluimen te ontwikkelen tegen de tijd dat ze een paar weken oud zijn.

Als er in dit stadium nog geen oorpluimpjes zijn, is het goed mogelijk dat een Maine Coon deze prestigieuze pluizige haartjes nooit zal ontwikkelen.

Hieronder staat een foto van twee verbazingwekkend mooie Maine Coon kittens. Ze hebben allebei een massa Maine Coon oortjes die uit hun binnenoren groeien.

Welke Kleur Zijn Maine Coon Oorpluimpjes

Ik heb geen onafhankelijk onderzoek kunnen vinden dat duidelijk maakt welke kleur Maine Coon oorknoppen raszuiver moeten zijn.

De enige voorkeurseisen aan een Maine Coons oorpluk zijn dat ze ‘goed getuft’ zijn (bron 1).

Er zijn ongeveer 75 verschillende Maine Coon kleuringen.

Uit een beoordeling van verschillende Maine Coon foto’s online, heb ik geconcludeerd dat Maine Coon oorpluimen komen in een scala van kleuren, waarvan vele zullen overeenkomen met de Maine Coons hoofdkleur van de vacht.

Maar in het algemeen lijken witte en gebroken witte oorpluimen het meest voor te komen.

Kijk gerust naar de foto’s hieronder, van verschillende gekleurde Maine Coon katten.

Zoals je kunt zien, zijn hun oorpluimen meestal wit, of gebroken wit van kleur.

Er zijn echter veel Maine Coons, waarvan de kleur van de oorpluimen overeenkomt met die van hun hoofdvacht.

Zilver / Blauwe Maine Coon Oorknoppen
Tabby & Witte Maine Coon Oorknoppen
Tabby Maine Coon Oorknoppen
Zwart-witte Maine Coon oorknoppen

Waarom Maine Coon oorpluimen worden aangezien voor Lynx tips

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen in de war raken met de technische terminologie voor elk deel van een Maine Coons oor.

Met drie sleutelzinnen om uit te kiezen, kan ik niet veel scenario’s bedenken waarbij de gemiddelde eigenaar zelfs maar het verschil hoeft te weten tussen Maine Coon oorpluimen, en Maine Coon lynx tips.

Bekijk de onderstaande tabel die de belangrijkste verschillen tussen de Maine Coon oortjes terminologie verduidelijkt:

Term
Gebruikt
Definitie
Lynx
Tips
De meerderheid van de Maine Coons
hebben lynx tips. Ze groeien naar buiten
uit de taps toelopende punt van een
Maine Coons oor. Luchs tips aanzienlijk
verschillen in grootte, lengte en volume,
afhankelijk van de individuele kat
genetica. Katten zonder lynx tips met 2
jaren zullen ze waarschijnlijk nooit groeien
Oor
Tufts
De meeste Maine Coons hebben plukjes haar
dat uit hun binnenoor komt.
Deze oorpluimen helpen om het
het gevoelige binnenoor van de kat te beschermen tegen
omgevingsfactoren zoals sneeuw, regen,
en wind. De plukjes houden ook de
Maine Coon warm, terwijl ze ook helpen
om te voorkomen dat er puin in een Maine
Coons oren. Bovendien zijn deze plukjes
ook geluid filteren in de oren van de kat
Oor
Inrichting
Een zin die door elkaar wordt gebruikt met
“oorpluimen”. Beide uitdrukkingen verwijzen naar de
hetzelfde. Zie “oorpluimen” hierboven voor
meer details
Hebben alle Maine Coon katten oorpluimen?

Hebben Maine Coons altijd Lynx oorpluimen?

Hoewel de meeste eigenaren verwachten dat hun Maine Coon kitten op een gegeven moment een stel fijne Maine Coon lynx tips ontwikkelt, is dit niet zonder meer een gegeven.

Sommige Maine Coons zullen helemaal geen opvallende lynxpunten ontwikkelen.

Daarom, als uw kat tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn nog geen tips heeft laten groeien, moeten eigenaren het idee verwerpen dat ze ooit zullen groeien.

De leeftijd van twee jaar wordt in deze kwestie als relevant beschouwd, omdat de groei van de vachtpunten stopt wanneer de Maine Coons volle vacht is ingegroeid.

Als je meer wilt weten over Maine Coon lynx tips, bekijk dan mijn artikel: ‘Hebben alle Maine Coons Lynx tips?‘.

Conclusie

Hebben alle Maine Coon katten oorpluimen die uit hun oren groeien?

Het snelle en eenvoudige antwoord daarop is nee. Dit fysieke kenmerk wordt vaak alleen verwacht bij raszuivere Maine Coons.

Dat wil niet zeggen dat gemengde Maine Coons nooit oorpluimen zullen krijgen. Uiteindelijk zal de genetica van het deel Maine Coons een sleutelrol spelen bij het bepalen van de aanwezigheid of het ontbreken van Maine Coon oorpluimen.

Fokkers die gemengde, of gedeeltelijke Maine Coons produceren, kunnen potentiële kopers niet verzekeren dat de Maine Coon kittens die zij verkopen ooit een stel indrukwekkende pluimpjes in de oren zullen krijgen.

Mensen die kiezen voor goedkopere gemengde Maine Coons kunnen daarom teleurgesteld zijn als ze ontdekken dat hun dierbare katachtige vriend niet noodzakelijkerwijs een paar vorstelijk uitziende Maine Coon oorpluimen zal laten groeien.

Gerelateerde vragen

Voor degenen onder u die dit artikel met plezier hebben gelezen, zijn hier enkele verwante vragen waarin u wellicht ook geïnteresseerd bent:

a) Wanneer krijgen Maine Coons hun manen?

Maine Coon katten ontwikkelen hun volledige vacht pas als ze twee jaar oud zijn. Tegen die tijd zouden Maine Coons harige manen volledig ontwikkeld moeten zijn.

b) Hebben Maine Coons altijd lynx tips?

Hoewel een groot percentage Maine Coon katten uiteindelijk hun Maine Coon lynx tips zullen laten groeien, is het geen gegeven dat dit ras dat zeker zal doen.

Rasechte Maine Coons hebben meer kans om lynx tips te krijgen, dan gemengde Maine Coon katten.

Aanbevolen lectuur

Als je een liefhebber bent van het Maine Coon ras, lees dan meer van mijn informatieve artikelen.

Hier zijn er een paar die je misschien leuk vindt:

Plaats een reactie