Een Maine Coon kat kopen: complete gids

Voordat u zich haast om een Maine Coon kat of kitten te kopen, zorg ervoor dat u op de hoogte bent van alles wat u moet weten.

Het kopen van een Maine Coon is een serieuze beslissing, en je kunt gemakkelijk overvallen worden door achtertuin kat fokkers die zich voordoen als legitieme fokkers. Verlies niet!

Volg mijn beste tips om de kans dat dit gebeurt te verkleinen.

Het kopen van een Maine Coon kat vergt tijd, langdurig onderzoek en een gezond buikgevoel. Maine Coons zijn een gewild rashondenras dat gemiddeld $1000 (£815) per stuk kost. Koop Maine Coons alleen bij geregistreerde fokkers met een goede reputatie, die hebben gecontroleerd of hun fokkatten geen ziektes hebben die bij het ras voorkomen. Koop nooit Maine Coon kittens van dierenwinkels of ‘achtertuin fokkers’.

Inhoudsopgave

Waar koop ik een Maine Coon kat?

Het kopen van een nieuwe kat voor uw huis is een spannende tijd, of u nu een kitten koopt, of een oudere kat.

Terwijl kittens met hun grappige capriolen en nieuwsgierige persoonlijkheden veel vreugde in een huishouden kunnen brengen, bieden oudere katten een veel rustiger alternatief, dat in staat is om hun nieuwe eigenaar zoveel liefde te geven.

Oudere katten die een tweede kans krijgen in hun leven, met een nieuwe familie die van hen houdt, is ook hartverwarmend om te zien.

Als je erover denkt een Maine Coon kat te kopen, zijn er een paar extra overwegingen die je moet overwegen voordat je je zuurverdiende geld overhandigt. Bijvoorbeeld, “Waar vind je gerenommeerde Maine Coon fokkers?” of, “Hoeveel kosten Maine Coon kittens eigenlijk?”

7 dingen om te overwegen bij het kopen van een Maine Coon kat:

 1. Onderzoek naar het ras
 2. Moet je een Maine Coon kopen?
 3. Hoeveel kosten Maine Coon katten?
 4. Waar te vinden Maine Coon kittens te koop
 5. Waar vind je Maine Coon katten te koop
 6. Stel verkopers deze specifieke vragen
 7. Waar vind ik GRATIS Maine Coon kittens of katten?

1. Onderzoek van het ras

Misschien verlangt u er al jaren naar een Maine Coon kitten, of kat, te bezitten. Of misschien bent u bij toeval op dit wonderbaarlijk mooie, volgzame kattenras gestoten.

Hoe dan ook, als u overweegt een Maine Coon kat aan te schaffen, is het belangrijk dat u eerst grondig onderzoek doet naar het ras om te bepalen of dit wel het juiste kattenras voor u is.

Maine Coons zijn beroemd om een verscheidenheid van redenen en zijn uitgegroeid tot zo’n prestigieuze raskattenras, dat eigenaars nu kunnen betalen in de duizenden dollars of ponden, alleen maar om een van deze verbazingwekkende wezens te bezitten.

Wat maakt de Maine Coon zo beroemd? Laten we eens een snelle blik werpen op enkele van hun bekende eigenschappen …

a. Grootste Kattenras

Als een van de grootste kattenrassen die er bestaan (afgezien van de Noorse Boskat) maakt de Maine Coon kat echt een ‘entree’ wanneer hij een kamer binnenloopt. Hoofden draaien zich om in verbazing en verwondering over de enorme omvang van deze ‘vriendelijke reuzen’, met hun enorme borstelige staarten.

Hun staarten zijn zelfs zo groot dat ik dit ras vaak heb horen aanduiden als ‘een staart met een kat eraan’!!!

Met een gemiddelde Maine Coon kater die een volwassen gewicht bereikt van tussen de 6,8 – 11,3 kg, en een lengte die kan oplopen tot 101 cm, moet je er zeker van zijn dat je ruimte hebt om een Maine Coon te huisvesten!

b. Oudste natuurlijke kattenras in Noord-Amerika

Het Maine Coon ras komt oorspronkelijk uit Maine, waar ze zoveel liefde hebben voor dit specifieke kattenras, dat ze hen de ‘State Cat Of Maine’ hebben genoemd!

De geschiedenis beweert dat de Maine Coon het oudste natuurlijke kattenras van Noord-Amerika is.

Hun raszuiverheid bleef vele tientallen jaren onvermengd, mogelijk door de grote afstanden tussen dorpen in deze staat, en ook door het strenge winterklimaat waarin veel andere kattenrassen niet konden gedijen.

c. Dik Lang Haar

Maine Coons zijn beroemd om hun weelderige lange haren. Ze hebben twee dikke ondervachten, plus een derde buitenlaag van lang haar.

Afkomstig uit Maine in de Verenigde Staten, staan ze bekend als een zeer winterhard kattenras, dat in staat is de barre winterkou van New England te overleven dankzij hun dichte dikke vacht.

d. Nonchalante Natuur

In tegenstelling tot veel andere katten, staat de Maine Coon bekend om zijn bijzonder relaxte en volgzame aard. Ze zijn uiterst vriendelijk en laten zich niet afschrikken door harde geluiden. Hun zachtaardige aard maakt hen ideale huisdieren voor gezinnen met jonge kinderen.

e. Zeer Intelligent

Dit intelligente kattenras kan u, van tijd tot tijd, te slim af zijn! Ze staan bekend als zeer intelligent, en veel eigenaren beweren dat ze hun Maine Coon kat kunstjes hebben geleerd, zoals het apporteren van een bal!

f. Nieuwsgierig

De Maine Coon heeft de reputatie bijzonder nieuwsgierig te zijn.

Misschien is dit een gevolg van hun hogere intelligentie, of misschien zijn ze gewoon van nature nieuwsgierig. Wat de redenen ook zijn, je zult waarschijnlijk merken dat je Maine Coon kitten allerlei kattenkwaad uithaalt!

g. Mysterieuze afkomst

De geschiedenis van de Maine Coons is doordrenkt van mysterie en intrige.

Vele volksverhalen vertellen verhalen over de ware oorsprong van de Maine Coon, sommigen beweren zelfs dat de Maine Coon gedeeltelijk een wasbeer is!

Andere meer populaire mythes linken de Maine Coon aan Viking Scheepskatten, of Marie Antoinette’s aanbeden Perzische langharige katten. Echter, zonder enig bewijs om deze mythes te bevestigen, betwijfel ik of we ooit de ware afstamming van de Maine Coon zullen ontdekken.

Voor meer informatie over de wasbeer mythe, zie mijn artikel “Is een Maine Coon deels wasbeer?‘.

h. Liefde voor Water

In tegenstelling tot andere kattenrassen, staat de Maine Coon bekend om zijn fascinatie voor water.

Het zou niet ongewoon zijn om een Maine Coon met water te zien spelen, of zelfs te proberen de kraan open te draaien! (ook bekend als ‘de kraan’ voor mijn Britse lezers!).

De dichte, deels waterbestendige vacht van Maine Coons is een mogelijke reden waarom dit kattenras geen problemen heeft met water. Sommigen nemen zelfs graag een bad, of zelfs een duik in het meer! (ja, dat heb je echt goed gelezen!)

i. Zeer aanhankelijk

Maine Coons zijn super aanhankelijke kleine wezentjes.

Ze houden van menselijk gezelschap en een knuffel.

Als je ze probeert te verzorgen, verwacht dan dat ze je proberen terug te verzorgen door je lichaam of gezicht te likken met hun extreem ruwe tongen!

2. Moet U een Maine Coon kopen?

Voordat u een Maine Coon kat koopt, denk goed na over wat voor soort kat u realistisch gezien zoekt.

Om u hierbij te helpen, beantwoordt u de volgende vragen zo eerlijk als u kunt:

Dit speciale ras zal waarschijnlijk meer tijd kosten om te verzorgen, dan de gemiddelde kat. Om u te helpen tot een weloverwogen beslissing te komen, zal ik de vragen hieronder in meer detail bespreken.

(Let wel, dit zijn slechts enkele van de vragen die u zichzelf moet stellen voordat u een Maine Coon kat aanschaft. Er zijn vele andere factoren te overwegen die betrekking zullen hebben op uw persoonlijke voorkeuren en situatie in het leven).

a. Hoeveel tijd kunt u aan uw kat besteden?

Hoeveel tijd moet u uw kat precies geven?

Hier is een snel overzicht om u te helpen beslissen of u een Maine Coon kat moet kopen, of niet. We richten ons op verzorging, speeltijd, en oefening.

Grooming

Met al dat haar, kunt u verwachten dat u uw Maine Coon kat regelmatig moet borstelen. Als u niet de vrije tijd heeft om uw kat te borstelen, zal de Maine Coon niet de beste keus voor u zijn.

Borstelen is een essentiële dagelijkse-wekelijkse routine die uw kat helpt hun prachtige vacht van dikke vacht te behouden. Hoewel verharen een natuurlijk proces is bij alle katten, is het haar van de Maine Coon vatbaarder voor klitten omdat hun vacht dik en dicht is, waardoor de dode haren vaak tussen het levende haar blijven hangen. Door uw kat regelmatig te borstelen, maakt u deze dode haren los.

De genetica van elke Maine Coon is anders, dus misschien heb je geluk en heeft jouw Maine Coon minder last van knopen en klitten. Maar het kan ook zijn dat je dierbare katachtige vriend vrij gemakkelijk in de knoop raakt. Coons met een zijdezachte vacht hebben de neiging minder te verharen, en vereisen daarom minder verzorging.

Maine Coons voor binnen: Regelmatige vachtverzorging wordt geadviseerd voor Maine Coons die binnenshuis gehouden worden, ook al wordt hun vacht minder beïnvloed door weersomstandigheden van buitenaf.

Maine Coons voor buiten: Wij adviseren om de vacht minimaal één keer per week te verzorgen en meer tijdens de natte, vochtige wintermaanden wanneer de vacht van een Maine Coon snel gaat klitten en vervilten.

Speeltijd

Maine Coons zijn zeer intelligent en hebben veel mentale stimulatie nodig om hun geest fit en gezond te houden.

Voordat u een Maine Coon kat koopt, moet u zich afvragen of u genoeg tijd heeft om aan het welzijn van uw kat te besteden, aangezien een verveelde, niet-gestimuleerde Maine Coon kat waarschijnlijk aan psychologische problemen zal lijden. Het is belangrijk dat ze dagelijks menselijke interactie krijgen, en spelen.

Oefenen

Maine Coon katten zijn vatbaar voor zwaarlijvigheid.

Het is dus uiterst belangrijk om uw Maine Coon aan te moedigen dagelijks te bewegen, vooral als u ze binnenshuis houdt.

Buiten Maine Coons

Als u uw Coon toestaat om vrij buiten te lopen, zullen ze op natuurlijke wijze de gelegenheid krijgen om regelmatig te bewegen, d.w.z. in bomen klimmen, achter levende prooi of bladeren aanzitten.

Er hoeft minder nadruk te worden gelegd op lichaamsbeweging van deze katten in huis.

Maine Coons voor binnen

Niet iedereen vindt het prettig om zijn Maine Coon vrij rond te laten lopen.

Als u van plan bent uw dierbare katachtige binnenshuis te houden, moet u serieus overwegen of u de tijd hebt om uw Coon dagelijks te laten bewegen.

Beweging is belangrijk voor binnenkatten omdat ze meer kans hebben om zwaarlijvig te worden dan buitenkatten. Investeren in een kattentoren en kattenspeeltjes is van vitaal belang voor deze katten, om lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bevorderen.

Als u toegang heeft tot een katvrije tuin, waarom overweegt u dan niet om uw kat in de tuin te laten? U kunt ook proberen uw kat buiten uit te laten aan de lijn!

b) Zoekt u een binnen- of buitenkat?

Maine Coons zijn gelukkig als binnen- of buitenkat, zolang je maar tegemoet komt aan hun specifieke lichamelijke en geestelijke behoeften.

Binnenkatten

Binnenkatten hebben meer aandacht van de eigenaar nodig, omdat ze minder lichaamsbeweging krijgen dan Maine Coons die zich in de buitenwereld mogen wagen.

Semi-buitenkatten

Als je graag wilt dat je Maine Coon de buitenwereld ervaart, maar er niet van houdt dat ze vrij rondlopen, overweeg dan om je tuin kat-proof te maken.

Neem contact op met uw plaatselijke leveranciers, om een ruwe schatting te maken van de kosten voor het aanbrengen van een katvrij terrein in uw tuin.

Buitenkatten

Er zijn veel voordelen aan het toelaten van uw Maine Coon kat buiten, om vrij rond te lopen.

Ze krijgen bijvoorbeeld volop de kans om te bewegen en hun geest te stimuleren in de natuurlijke wereld. Echter, met vrijheid komen de onvermijdelijke risico’s.

Maine Coons zijn zeer nieuwsgierige wezens, die graag op onderzoek uitgaan. Hoewel uw tuin kat-veilig kan zijnga er dan niet van uit dat uw buren zijn.

Coons zijn erg nieuwsgierig en lopen risico’s die je niet in de hand hebt, zoals drukke wegen, chemicaliën in de buurt tuinen, criminelen die het gemunt hebben op Maine Coon katten, of ziektes van andere katten.

Heb je onderzoek gedaan naar de kosten van vaccinaties?

Kunt u zich de dure dierenartsrekeningen veroorloven als er iets met uw kat gebeurt?

Overweeg deze vragen serieus, voordat u een Maine Coon kat aanschaft.

c. Kunt U zich een Maine Coon kat veroorloven?

Maine Coons zijn een zeer gewild kattenras, waarbij het gemiddelde Maine Coon kitten gemiddeld $1000 (£818) kost.

Oudere Maine Coons zijn ook niet goedkoop en brengen u ongeveer $600 (£491) op.

U hebt misschien de initiële kosten van dit ras overwogen, maar hebt u ook de volgende lopende kosten overwogen?

 • Jaarlijkse verzekeringspremies
 • Rasspecifiek droogvoer van hoge kwaliteit en kattensnoepjes (sommige eten heel veel!)
 • Kosten van een grote kattentoren, en speelgoed geschikt voor de Maine Coon
 • Vaccinatie kosten
 • Mogelijke medische rekeningen als ze gezondheidsproblemen hebben
 • Kattenshampoo (als u van plan bent uw Maine Coon in bad te doen)
 • Grotere krabpalen
 • Groter kattenbed
 • GPS trackers (indien u uw kat wenst te volgen)
 • Automatische kattenvoeding (als u een dag of twee van huis weg bent)
 • Kosten van de cattery, of een kattenhuissitter, als u op vakantie gaat

d. Wilt U een Kitten, of een oudere Maine Coon?

Heeft u een voorkeur voor het kopen van een Maine Coon kitten of een volwassen Maine Coon? Overweeg alle factoren die met deze vraag te maken hebben, zoals:

 • Kosten van vaccinaties
 • Mogelijke medische kosten voor oudere Maine Coon
 • Hoeveel jaar denkt u dat de kat nog te leven heeft?
 • Voordat u een oudere Maine Coon koopt, moet u nagaan of hij als binnen- of buitenkat gehouden werd.
 • Hoeveel moet je uitgeven voor een Maine Coon? Kittens kosten meer dan oudere Maine Coons.

e. Heb je ruimte voor een Maine Coon?

Dit van nature grote ras past in de meeste huizen, of ze nu klein of groot zijn.

Echter, hun enorme kattentorens misschien niet! Overweeg de beschikbare ruimte in uw huis, voordat u een Maine Coon kat aanschaft.

Maine Coons houden ervan om rond te racen, in wat wij een ‘gek half uur’ noemen. Ze blijven kittenachtig en speels, tot lang in hun volwassen leven. Heeft u ruimte voor een Maine Coon om rond te racen in uw huis?

f. Ben je ok met aanhankelijke katten?

Maine Coons zijn enorm aanhankelijke katten. Er is niets dat ze liever krijgen dan menselijke aandacht en knuffels van hun baasjes.

Ze houden ervan hun eigenaars te verzorgen, als teken van hun affectie.

Soms wil je hun aanhankelijkheid niet (bijvoorbeeld als je vanuit huis werkt), maar dit is niet altijd een keuze die je hebt! Maine Coons kunnen soms behoorlijk vasthoudend zijn met hun aanhankelijke gedrag.

Als je er niet van houdt dat katten overal om je heen zitten en je verzorgen, dan is de Maine Coon kat niets voor jou!

g. Werk je van thuis uit, of van onderweg?

Hoewel Maine Coons bekend staan als vrij onafhankelijk, zijn ze bij uitstek geschikt voor eigenaren die vanuit huis werken, of, een groot deel van hun tijd thuis doorbrengen.

Waarom? Omdat het zeer sociale katten zijn en ze regelmatig tijd met hun baasje moeten doorbrengen.

Dat wil niet zeggen dat mensen die buitenshuis werken geen Maine Coon katten zouden moeten kopen. Integendeel, in feite! Ik wil alleen maar benadrukken dat dit een belangrijke factor is om te overwegen wanneer u een Maine Coon kat aanschaft, omdat u verantwoordelijk bent voor hun welzijn.

Maine Coons zijn er geen fan van om te lang alleen gelaten te worden. Dus, als u van huis weg werkt, zult u veel vrije tijd beschikbaar moeten hebben tijdens uw tijd thuis om aan uw kat te besteden, om er zeker van te zijn dat ze gelukkig en tevreden blijven.

h. Gaat U ’s nachts graag uit?

Als u buitenshuis werkt, maar ook graag de meeste avonden van de week uitgaat, dan is een Maine Coon kat niet geschikt voor uw levensstijl. Dit komt omdat Maine Coons veel tijd nodig hebben met hun baasjes, om zich geliefd en verzorgd te voelen.

Deze sociale kat zal niet gedijen in een geïsoleerde omgeving. Ze houden van de drukte van het gezinsleven.

i. Hoe vaak ga je op vakantie?

Als u een reisvirus heeft, dan zal de Maine Coon kat niet geschikt zijn voor uw levensstijl. Zoals hierboven besproken, gedijen ze niet in geïsoleerde omgevingen.

j. Zullen uw bestaande huisdieren zich goed aanpassen aan een nieuwe kat in uw huis?

Heeft u overwogen of de huisdieren die al in uw huis leven zich zullen aanpassen aan een nieuwe kat die hun territorium betreedt?

Hoewel Maine Coons bekend staan om hun goede omgang met andere huisdieren, zowel katten als honden, zijn andere rassen vaak minder happig op het delen van hun ruimte.

k. Kunt u zich de dierenartsrekeningen veroorloven?

Het leven is onvoorspelbaar, en hoezeer we onze katachtige vrienden ook proberen te beschermen, gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen.

Heeft u realistisch nagedacht over de vraag of u zich een Maine Coon kat kunt veroorloven, mocht er iets misgaan? Dierenarts rekeningen zijn niet goedkoop, dus zorg ervoor dat u uw onderzoek doet.

l. Heb je een hypoallergene kat nodig?

Als u last heeft van kattenallergieën dan bent u misschien op zoek naar een hypoallergene kat. Om de zaken recht te zetten, is het een feit dat geen enkel kattenras hypoallergeen is, ondanks wat een fokker u kan vertellen.

Haarloze kattenrassen komen echter wel aardig in de buurt van hypoallergeen zijn!

Maine Coons zijn niet hypoallergeen, hoewel je uiteindelijk een Maine Coon zou kunnen kopen die niet zo veel verhaart als anderen. Dit is geen factor die kan worden bepaald totdat je daadwerkelijk leeft met een kat. Dus, wilt u echt het risico nemen om allergisch te worden voor uw dure Maine Coon kat?!

m. Ben je ok met kattenhaar?

Als u er niet van houdt dat katten over u, of uw meubels mouten, dan is een Maine Coon niet per se het juiste kattenras voor u.

Hoewel regelmatig borstelen kan helpen om de hoeveelheid verharing te verminderen, is de kans groot dat u nog steeds tumbleweeds van kattenhaar door uw huis ziet rollen!

Ik heb persoonlijk niet gemerkt dat Maine Coons veel verharen, maar ik heb met eigenaren gesproken die zeiden dat hun kat grote hoeveelheden haar verhaarde! De pluizige Maine Coons hebben de neiging meer haar te laten vallen dan de Maine Coons met een zijdezachtere haarstructuur.

De mate van verharen kan echter niet worden gegarandeerd, dus bedenk of je je comfortabel voelt met kattenhaar.

3. Hoeveel kosten Maine Coon katten?

Als je er naar verlangt om een Maine Coon kat te kopen, dan moet je de financiële informatie die ik je ga geven serieus in je oren knopen, want ze zijn zeker niet goedkoop!

a) Maine Coon Kittens

b) Oudere Maine Coons

c) Maine Coon Speelgoed en Accessoires

a) Hoeveel kosten Maine Coon Kittens?

Zoals je zou verwachten, komen Maine Coon kittens met een duur prijskaartje! Het is zeer zeldzaam om er één te vinden die “GRATIS” is, dus wees voorbereid om gemiddeld $1000 (£818) te betalen voor je Maine Coon kitten.

Als u hoopt Maine Coons te fokken, of ze mee te laten doen aan shows, reken dan op een bedrag tot $2000 per kitten.

b) Hoeveel kosten oudere Maine Coon katten?

Als je wanhopig op zoek bent naar een Maine Coon kat, maar je kunt je het dure prijskaartje van een kitten niet veroorloven, overweeg dan de aanschaf van een oudere Maine Coon. Hoewel ze ook hoge prijzen vragen, zijn ze aanzienlijk goedkoper dan kittens, ze kosten gemiddeld $600 (£491).

c) Maine Coon Speelgoed en Accessoires

Er zijn veel verschillende kattenspeeltjes en accessoires, specifiek geschikt voor de Maine Coon kat. Kijk eens naar de volgende artikelen die beschikbaar zijn op Amazon, als u geïnteresseerd bent.

Snelle links zijn onder andere:

4. Waar vind je Maine Coon Kittens Te Koop

Ik ben dol op kittens, en breng veel te veel tijd door met het scrollen op het internet op zoek naar foto’s van Maine Coon kittens! De drang weerstaan om een ander Maine Coon kitten te kopen kan moeilijk zijn!

Maine Coon kittens worden op verschillende plaatsen verkocht. Vermijd ‘achtertuinfokkers’ die alleen maar snel geld willen verdienen, en ‘dierenwinkels’ waar fatsoenlijke, verantwoordelijke fokkers weigeren te werken, vanwege de mogelijke slechte behandeling van hun dierbare kittens.

Er zijn verschillende plaatsen waar u kunt kijken als u een Maine Coon kitten wilt kopen. Elk heeft zijn voor- en nadelen, dus koop met zorg:

Voordat u een Maine Coon kitten koopt, moet u weten dat het standaard is dat een kitten niet van zijn moeder en broertjes en zusjes wordt gescheiden voordat het 12 weken oud is. Deze kittens zullen geleidelijk van hun moeder worden gespeend als ze ongeveer zeven weken oud zijn, hoewel de overgangsperiode voor sommige kittens langer kan duren.

Als een verkoper probeert een kitten jonger dan 12 weken te verkopen, wees dan voorzichtig.

Deze regels verschillen in reddingscentra of asielen waar een kittens moeder en/of broers en zussen niet mogen verblijven.

a) Facebook

Facebook heeft de wereld het afgelopen decennium stormenderhand veroverd en miljoenen individuen en bedrijven met elkaar in contact gebracht die elkaar anders nooit zouden hebben ontmoet.

Miljoenen bedrijven hebben nu Facebook Business Pages, en spenderen duizenden ponden per jaar aan de online marketing van hun bedrijven, in een poging om toegang te krijgen tot de golf van sociale media die de wereld in zijn greep heeft.

Pros

 • Veel gerenommeerde Maine Coon fokkers adverteren op Facebook
 • Individuen kunnen de bedrijfspagina’s van verkopers bekijken, en een gevoel krijgen voor de legitimiteit van de Facebook-pagina, d.w.z. heeft de verkoper interactie met gebruikers? Hebben ze kennis van zaken over hun onderwerp?
 • U kunt lokale fokkers bij u in de buurt vinden.
 • Er zijn veel Maine Coon Facebook pagina’s voor individuen die van Maine Coons houden, en gewoon meer willen weten over dit kattenras in het bijzonder. Deze informatie pagina’s zijn er om begeleiding te bieden, ondersteuning te bieden en alles te bespreken wat met het Maine Coon kattenras te maken heeft. Ze kunnen een geweldige bron van hulp zijn als u vragen of problemen heeft. Enkele populaire Facebook pagina’s zijn:
  • Maine Coon Cat Natie
  • Maine Coon ID
  • Maine Coon UK
  • Maine Coon Kattenliefhebbers
  • Maine Coon

Cons

 • Oplichters houden ervan om zich via Facebook op de bevolking te richten. Ze adverteren Maine Coon katten die niet beschikbaar zijn, in de hoop kopers aan de haak te slaan, ondanks dat ze het geadverteerde kitten op het laatste moment omruilen.
 • IEDEREEN kan een Facebook pagina maken en beheren, gratis. Het kost maar een paar minuten om het op te zetten, en je zult echt niet volledig weten met wie je communiceert, tenzij het bedrijf bekend is.
 • Verkeerde informatie kan zich verspreiden als wildvuur, op Facebook.
 • Sommige Facebook pagina’s bevatten ‘spammy clickbait links’, met als doel de gebruiker te lokken.

b) Gerenommeerde fokkers

Een van de veiligste manieren om er zeker van te zijn dat u een raszuiver Maine Coon kitten koopt, is door het te kopen bij een erkende fokker met een goede reputatie. Zij zijn meestal grote fans van het ras en zouden in staat moeten zijn om al uw vragen te beantwoorden. Zij geven er ook echt om aan wie zij hun kostbare Maine Coon kittens verkopen.

Fokken is vaak een hobby of passie voor hen, en ze nemen het fokken van raskatten serieus.

Als u in de Verenigde Staten bent, neem dan contact op met de “Cat Fanciers Association” (CFA) om uit te vinden wie uw plaatselijke geregistreerde kattenfokkers zijn (link naar CFA voor uw gemak).

Als u in het Verenigd Koninkrijk bent, neem dan contact op met de “Governing Board Of The Cat Fancy”, de belangrijkste Britse registratie-instantie, om in de buurt geregistreerde fokkers te vinden (link hier).

Pros

 • Als u koopt van een geregistreerde erkende fokker, weet u met zekerheid dat u een raszuivere Maine Coon kat koopt.
 • Fokkers hebben kennis van zaken en kunnen u met een gerust hart alles vertellen wat u moet weten.
 • Geregistreerde fokkers zouden u kennis moeten kunnen laten maken met de ouders van het kitten (fokkatten).
 • Zij houden echt van dit kattenras, het is hun passie.
 • U weet dat de fokkatten professioneel gescreend zijn op gezondheidsproblemen en ziektes die veel voorkomen bij Maine Coon katten.
 • Fokkers kennen hun katten en kunnen alles beschrijven, van de mate waarin ze verharen tot hoe intelligent de ouders zijn!
 • Geregistreerde fokkers kunnen een volledig vaccinatiedossier voorleggen.

Cons

 • Het kopen van een Maine Coon kitten van een geregistreerde fokker kan tegen een meerprijs zijn.
 • Het kan zijn dat u verder moet reizen, om uw Maine Coon bij een erkende fokker te kopen.

c) Gumtree

U kunt misschien een ‘koopje’ Maine Coon kitten van Gumtree kopen, maar er is een grotere dan gemiddelde kans dat u van een gewetenloze verkoper koopt, die er op uit is om snel geld te verdienen.

Pros

 • Mogelijk om een ‘koopje’ Maine Coon te vinden
 • Je zou een meer lokale verkoper kunnen vinden

Cons

 • Het zal moeilijker voor u zijn om de legitimiteit van de verkoper vast te stellen.
 • Criminelen richten zich op kopers, gebruik makend van clickbait technieken.
 • Gerenommeerde fokkers adverteren meestal niet op deze forums.
 • Je kunt er niet zeker van zijn dat de Maine Coon raszuiver is.
 • Geen comeback, als er iets mis is en je Maine Coon kat is ziek.
 • Potentieel geen officieel stamboom papierwerk om de echtheid van het kitten te garanderen.

d) Reddingscentra en asielen

Reddingscentra en asielen doen fantastisch werk met het verzorgen van katten die niet de beste start in het leven hebben gehad.

Het herplaatsen van een kat is een geweldige manier om een kat van welk ras dan ook te kopen. Als je geluk hebt, kan een onverantwoordelijke eigenaar zijn Maine Coon kitten hebben ‘verstoten’ naar een van deze instellingen, hoewel dit minder waarschijnlijk is vanwege hun hoge prijskaartje.

De volgende gerenommeerde sites zijn beschikbaar:

 • Maine Coon Redding – Verenigde Staten
 • Maine Coon adopties – Verenigde Staten
 • Kattenchat – Verenigd Koninkrijk
 • RSPCA – Verenigd Koninkrijk

Als u graag een rasechte Maine Coon kat wilt hebben, zorg er dan voor dat u dit aangeeft bij het asiel. Zoals u kunt begrijpen, nemen zij een groot aantal kattenrassen op, waaronder Maine Coon mixen.

Pros

 • Een ongewenste Maine Coon een tweede kans geven
 • Veel goedkoper dan een Maine Coon kopen bij een fokker
 • Katten uit dierenasiels kunnen liefdevolle, geweldige huisdieren worden

Cons

 • Het is misschien niet mogelijk om te verifiëren dat het kitten een raszuivere Maine Coon is.
 • Als de Maine Coon verwilderd is, kan het zijn dat hij zich niet goed aanpast aan het huiselijke leven.
 • Hun volledige geschiedenis is misschien niet bekend, wat kan resulteren in ongewenste gedragskenmerken.

e) Craigslist

Het is mogelijk dat u een Maine Coon kitten vindt via Craigslist, hoewel ik zou aanraden uiterst voorzichtig te zijn met deze methode. Iedereen kan een “Maine Coon kitten te koop” op Craigslist zetten, en net als Gumtree valideert de site de advertenties van de verkoper niet.

Dingen om op te letten bij het kopen van een Maine Coon kat van Craigslist:

 • Behandel advertenties met gebroken Engels, of slechte grammatica met een extra niveau van voorzichtigheid.
 • Vermijd alle advertenties of verkopers die u vragen geld te sturen (hetzij een aanbetaling of de volledige kosten) voor een Maine Coon kitten naar een rekening buiten het land waar u woont.
 • Achtertuinfokkers of meer gewetenloze verkopers kunnen zich opzettelijk richten op kopers die op zoek zijn naar Maine Coons, in de hoop dat ze hen kunnen verleiden tot het betalen van de hoogste prijs voor een Maine Coon kitten, van gemengde afstamming.
 • Criminelen kunnen ook kopers lokken via raszuivere Maine Coon advertenties, die later vals blijken te zijn. Dit zijn zogenaamde “bait and switch” advertenties, waarbij de crimineel gebruik maakt van de wens van de koper om het geadverteerde kitten te kopen, maar dan op het laatste moment het kitten verwisselt, zodra de koper aan het idee is verkocht. De crimineel hoopt op dit moment dat de koper het alternatieve kitten zal kopen, uit angst om te verliezen en geen enkele Maine Coon te krijgen.
 • Bepaal vooraf een ‘eerlijke’ prijs voor Maine Coon kittens die op dit platform worden geadverteerd, om te voorkomen dat gewetenloze verkopers de kosten opblazen.
 • Spreek alleen af met de verkoper op een openbare plaats. Ontmoet ze nooit bij hen thuis, of nodig ze nooit uit in je eigen huis.

Voordat u meteen twijfelt aan deze methode om een Maine Coon kitten te kopen, bedenk wel dat sommige beginnende fokkers of echte eigenaren ook Craigslist kunnen gebruiken om hun kitten aan te prijzen.

Als u uw perfecte Maine Coon kitten op Craigslist hebt gevonden, zorg er dan voor dat u de verkoper om de volgende informatie vraagt voordat u uw geld overhandigt:

 • Meerdere duidelijke foto’s van het geadverteerde kitten. Dit helpt om te bewijzen dat de verkoper daadwerkelijk het geadverteerde kitten heeft, en vermindert de kans dat de verkoper de foto van online heeft gehaald. Vermijd verkopers die dit niet kunnen leveren.
 • Foto’s van de ouders van het kitten
 • Kopie van hun vaccinatie geschiedenis
 • Bewijs dat de kat is gescreend op reeds bestaande medische problemen
 • Gebroken Engels in de advertentie is een mogelijke
 • Als de verkoper beweert een fokker te zijn, vraag dan om een kopie van hun registratiecertificaten, zodat u de echtheid van de verkoper kunt controleren. Eerlijke verkopers of fokkers zullen er geen probleem mee hebben dit te verstrekken.
 • Vraag de naam van de eigenaar en de naam van de kat. Vraag vervolgens het telefoonnummer van de dierenarts die het geadverteerde kitten heeft behandeld. U kunt dan contact opnemen met de dierenarts om de medische voorgeschiedenis van het geadverteerde kitten te controleren. Houd er rekening mee dat als het telefoonnummer zich buiten het land bevindt waar u woont, het dier mogelijk niet bestaat. Bovendien zijn de veterinaire normen van landen buiten de ontwikkelde wereld vaak lager.

Pros

 • Kans om een Maine Coon kitten tegen een gereduceerd tarief te kopen
 • Meer lokale verkoper
 • Echte verkopers zijn actief op deze site

Minpunten

 • U kunt misschien niet de stamboom status van Maine Coon bepalen
 • Oplichters proberen u te verleiden tot het kopen van katten met gemengde afstamming
 • Katten geschiedenis onbekend
 • Vaccinatie gegevens zijn mogelijk niet beschikbaar
 • De kat is misschien niet gescreend op mogelijk dure gezondheidsproblemen.

f) Fokkers in de achtertuin

Gewetenloze verkopers willen snel geld verdienen.

Zij richten zich op dure kattenrassen zoals de Maine Coon, in de hoop een massa katten van gemengde afkomst te kunnen fokken in slechte leefomstandigheden, om vervolgens elk kitten tegen een hoge prijs te verkopen.

Dingen om voor op te passen:

 • Achtertuinfokkers zullen vaak adverteren dat kittens zijn grootgebracht in een schoon en hygiënisch huis, misschien beweren ze zelfs dat dit een toevallig nestje was van onverwachte Maine Coon kittens. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit het geval is. Kittens zullen zijn grootgebracht in omstandigheden van slechte kwaliteit.
 • Vraag om de volledige vaccinatie geschiedenis van het kitten te zien
 • Vraag om meerdere foto’s van de kittens in het huis. Als de verkoper eerlijk is, zal hij foto’s hebben genomen van het nest tijdens hun korte leven.
 • Vraag om foto’s van de ouders. Beter nog, vraag of u de ouders van het kitten kunt ontmoeten. Als de verkoper eerlijk is, zou dit geen probleem mogen zijn, vooral niet als hij beweert dat het kitten uit een ’toevallig’ nest katten komt!

Pros

Nadelen

 • Het kitten kan in slechte omstandigheden zijn grootgebracht
 • Fokkers op het erf screenen hun fokkatten niet om te voorkomen dat ze Maine Coon kittens voortbrengen met reeds bestaande gezondheidsproblemen, waarvan bekend is dat ze veel voorkomen bij dit specifieke ras.
 • Het kitten is mogelijk niet raszuiver, zoals geadverteerd.

g) Dierenwinkels

Haast u niet meteen naar uw plaatselijke dierenwinkel, als u graag een Maine Coon wilt kopen. Gerenommeerde fokkers hebben vaak geen vertrouwen in dierenwinkels en staan zelden toe dat hun kostbare kittens via dit kanaal worden verkocht.

Pros

 • U kunt de reputatie van de dierenwinkels van tevoren onderzoeken

Nadelen

 • Geregistreerde fokkers verkopen niet vaak via dit kanaal.

5. Waar vind ik Maine Coon katten te koop?

Als je graag een Maine Coon kat wilt kopen (in plaats van een kitten), kun je er een kopen bij alle bronnen die hierboven in detail zijn vermeld.

Oudere Maine Coons kunnen prachtige, liefdevolle huisdieren zijn. Wees echter voorzichtig als je van plan bent een Maine Coon uit een opvangcentrum of asiel te kopen. Katten die ongewone gedragskenmerken vertonen in een opvangcentrum zullen dit gedrag waarschijnlijk stoppen als ze eenmaal bij u thuis zijn.

Echter, oudere Maine Coons die tekenen vertonen van verwildering kunnen een grotere uitdaging zijn dan je zou verwachten. Alleen personen met ervaring in dit specifieke ras, en bereid om tijd en moeite te besteden aan katten zoals deze, zouden een van deze oudere Maine Coon katten moeten aanschaffen.

Verder moeten ook ontklauwde Maine Coons met voorzichtigheid worden behandeld, omdat het ontklauwingsproces hen pijn kan hebben gedaan en/of stress kan hebben veroorzaakt.

Katten hebben de neiging om naar dingen te klauwen als ze zich vervelen, dus het wegnemen van hun vermogen om dit te doen kan behoorlijk stressvol zijn voor een kat. Het is ook mogelijk dat ze nog steeds pijn hebben, of in de war zijn door het ontklauwen.

6. Stel de verkopers deze specifieke vragen

Wanneer u een Maine Coon kat koopt, zorg er dan voor dat u uw verkoper deze vragen stelt:

 1. Wat is de leeftijd van de Maine Coon kitten, of kat? (koop nooit een kitten jonger dan 12 weken, tenzij gekocht bij een opvangcentrum).
 2. Hebben ze een volledige vaccinatie geschiedenis voor de geadverteerde Maine Coon? Zo ja, vraag om een kopie.
 3. Is de geadverteerde kat een raszuivere Maine Coon, of een gemengde? Indien raszuiver, vraag om bewijs van de stamboomstatus van de kat. Indien gemengd, vraag om details over de ouders van de kat.
 4. Als u van een fokker koopt, vraag dan om kopieën van hun registratiecertificaten om hun fokkersstatus te verifiëren.
 5. Kunt u de ouders van de kat zien? Zo ja, moet u de ouders bekijken. Zo nee, vraag dan om foto’s van beide ouders om de raszuivere afstamming van de kat die u wilt kopen te ondersteunen. U kunt ook vragen waar de ouders zijn gekocht, voor extra informatie.
 6. Zijn de fokkatten gescreend op medische en gezondheidsproblemen? Zo ja, vraag hier bewijs van.
 7. Zijn er problemen geweest met de geadverteerde Maine Coon?
 8. Is de Maine Coon gesocialiseerd?
 9. Is de kat ontklauwd?
 10. Is de kat buiten geweest? Of, is de kat een binnenkat?
 11. Krijgt de kat ontvlooiingsmedicatie voordat hij wordt opgehaald?
 12. Hoe vaak verhaart de kat?
 13. Houdt de kat van water?
 14. Telefoonnummer van een dierenartsenpraktijk die een kat heeft behandeld. U kunt hen dan bellen om de medische geschiedenis van de kat te bevestigen.
 15. Hoeveel katten zaten er in het nest?
 16. Is de kat kattenbak getraind?
 17. Welk voedsel heeft de kat gekregen gedurende zijn leven?
 18. Hoe groot zijn de ouders van de kat geworden? Als je geïnteresseerd bent, bekijk dan mijn artikel “Hoe groot wordt mijn Maine Coon?

Als zij niet in staat zijn de gevraagde informatie te verstrekken, of de vraag duidelijk te beantwoorden, ga dan voorzichtig te werk.

Let wel, er zullen waarschijnlijk nog vele andere vragen zijn die u de verkoper wilt stellen. Deze lijst is een ruwe plaats voor u om te beginnen.

7. Waar vind ik GRATIS Maine Coon Kittens of Katten?

De Maine Coon kat is altijd al zeer gewild, en begeerlijk geweest.

Hoewel dit het vinden van een GRATIS Maine Coon tot een meer uitdagende onderneming kan maken, zal het niet geheel onmogelijk zijn. Je zult super geduldig moeten zijn, want het kan jaren duren voor er een GRATIS Maine Coon opduikt!

Tips voor kopers

 • Blijf in regelmatig contact met uw lokale reddingscentrum, of kat asielen, zodat ze weten dat je graag een Maine Coon van hen te bezitten. U staat dan op hun sneltoets als er een Maine Coon beschikbaar komt!
 • Als u in de Verenigde Staten woont, kunt u overwegen de reddingscentra in het noordoosten te bellen. Maine Coons komen van oorsprong uit Maine (de meest noordoostelijke staat van de VS), dus daar zijn misschien meer Maine Coons beschikbaar.
 • Overweeg een Maine Coon van gemengde afkomst te bezitten, die veel van de Maine Coon kenmerken zal hebben die je wenst. Deze katten zijn gemakkelijker te adopteren dan raszuivere, omdat ze gemakkelijker verkrijgbaar zijn.
 • Spreek met adoptiecentra. Hoewel u een klein bedrag zult moeten betalen voor de adoptie van de geredde katten, d.w.z. vaccinaties en pension, is dit een geweldige manier om een Maine Coon aan te schaffen tegen aanzienlijk lagere tarieven. Een voorbeeld in de Verenigde Staten is Speciality Purebred Cat Rescue.

Conclusie

Als u tot het einde van dit artikel hebt gelezen, zult u waarschijnlijk hebben gemerkt dat het kopen van een Maine Coon kat niet zo eenvoudig is als u aanvankelijk dacht dat het zou zijn! Er zijn vele factoren te overwegen voordat U Uw zuurverdiende geld overhandigt aan een verkoper, om er zeker van te zijn dat U de beste waar voor Uw geld krijgt, en een gezonde liefhebbende Maine Coon kat kiest om zich bij Uw familie te voegen.

Dit is een geweldig kattenras, ik kan het kopen van een Maine Coon kat niet genoeg aanbevelen. Deze katten hebben zo veel te bieden, en hun hond-achtige persoonlijkheid kan ze heel leuk maken om mee om te gaan. Waarom niet beginnen met te proberen uw Maine Coon kitten te leren apporteren!!!

Plaats een reactie