6 Natuurlijke antibiotica voor katten die werken!


Als je op zoek bent naar natuurlijke antibiotica voor katten, dan is er een breed scala aan remedies om uit te kiezen.

Hoewel de meeste antibiotica moeten worden voorgeschreven door een dierenarts, kunnen sommige topische middelen de infectie bestrijden als uw kat gewond is geraakt.

Antibiotica richten zich op bacteriën en remmen hun vermogen om te groeien en zich te verspreiden. Het is onveilig om antibiotica te gebruiken die niet door een dierenarts zijn voorgeschreven, tenzij u een plaatselijke infectie behandelt. Calendula bloem en honing zijn enkele natuurlijke remedies die antibacteriële eigenschappen hebben en geïnfecteerde wonden kunnen voorkomen of behandelen, maar ze moeten weinig gebruikt worden.

Er zijn talloze bedrijven die beweren antibiotica te leveren die zowat elke kwaal waaraan uw kat kan lijden kunnen genezen.

Veel van deze producten, zoals colloïdaal zilver, werken echter niet, en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor uw kat.

Lees verder om erachter te komen welke antibiotische middelen voor jou eigenlijk veilig zijn om te gebruiken!

Beste 6 natuurlijke antibiotica voor katten

Als u zich afvraagt welk natuurlijk antibioticum ik mijn kat kan geven, dan is het belangrijk dat u eerst leert wat antibiotica zijn.

Antibiotica zijn stoffen die zich richten op bacteriële infecties. Ze zijn niet effectief tegen virale infecties of andere ziekten.

Dit zijn de beste 6 natuurlijke antibiotica voor katten:

 1. Calendula (Kopen bij Amazon)
 2. Honey (Bekijk op Amazon)
 3. Echinacea (Winkelen op Amazon)
 4. Oil Of Oregano (Bekijk op Amazon)
 5. Tijmolie (Kopen op Amazon)
 6. Lavendelolie (Winkelen op Amazon)

Blijf lezen om meer te leren over antibiotica, en waarom elk van de hierboven voorgestelde natuurlijke antibiotica voor katten heilzaam is.

Wat is een antibioticum?

Antibiotica worden gebruikt om bepaalde soorten bacteriële infecties te voorkomen of te behandelen.

Ze werken op twee manieren:

 • Voorkomen dat bacteriën zich verspreiden
 • Bacteriën doden

Als u op zoek bent naar een natuurlijk antibioticum voor katteninfectie, zijn er veel kruiden en natuurlijke remedies waarvan is aangetoond dat ze antibacteriële eigenschappen hebben. Ze moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt.

Helaas is het overmatig gebruik van antibiotica in de hele wereld een enorm probleem geworden, omdat bacteriën waartegen antibiotica gericht zijn, beginnen te muteren tot ze uiteindelijk resistent worden.

Te vaak antibiotica innemen of stoppen met antibiotica voordat je recept op is, kan ertoe leiden dat de bacteriën resistent worden tegen de antibiotica.

Tegenwoordig werken veel antibiotica die ooit effectief waren tegen bepaalde infecties niet meer. Zelfs het gebruik van antibacteriële zeep blijkt de resistentie van bacteriën te vergroten!

Bijgevolg moet je antibiotica alleen gebruiken als het absoluut noodzakelijk is.

De enige keer dat het gepast is om antibiotica zonder recept te gebruiken is voor uitwendig gebruik.

Het gebruik van antibiotische crème of natuurlijke antibacteriële stoffen op een kleine brandwond, schaafwond of snijwond kan bacteriën doden die de wond kunnen hebben geïnfecteerd (bronnen 1,2,3,4).

Natuurlijke Antibiotica Veilig Voor Katten

Als je je afvraagt wat een goed natuurlijk antibioticum is voor katten, blijf dan lezen!

(Bron 1)

Hieronder nemen we elk van de aanbevolen natuurlijke antibiotica voor katten onder de loep, om de voordelen van elk natuurlijk antibioticum te begrijpen:

1. Calendula

Winkelen op Amazon

Calendula officinalis, bekend als calendula of pot goudsbloem, is een geurige bloem met enkele antimicrobiële eigenschappen.

Hoewel de stengels van deze plant giftig kunnen zijn voor katten, is de bloem meestal veilig.

Het is echter bekend dat sommige katten allergische reacties hebben op calendula, dus wees voorzichtig met het gebruik van dit ingrediënt.

U kunt gedroogde Calendula bloemen kopen, die u dan tot thee kunt zetten.

Calendula thee aanbrengen op een open wond kan bacteriën bestrijden en ontstekingen verminderen.

Zorg er echter voor dat u dit middel niet te snel toepast; omdat calendula ongewenste bacteriën in de wond kan vasthouden als deze nog niet een beetje is opgedroogd (bron 1,2).

2. Honing

Winkelen op Amazon

Van honing van verschillende soorten bijen is aangetoond dat het antibacteriële eigenschappen heeft, dus het is een geweldige natuurlijke antibiotische zalf voor katten.

Honing moet worden gebruikt als een topische zalf voor brandwonden en schaafwonden.

Omdat honing veel suiker bevat, kan het voor katten moeilijk te verteren zijn. Gebruik daarom slechts een kleine hoeveelheid honing op uw kat, en vermijd het te vaak te gebruiken.

Houd er rekening mee dat rauwe honing ook bacteriën en andere ziekteverwekkers kan bevatten, dus gebruik het met voorzichtigheid (bron 1).

3. Echinacea

Winkelen op Amazon

Echinacea purpurea is een soort bloem die gebruikt kan worden als supplement om het immuunsysteem te ondersteunen en ontstekingen te verminderen.

Sommige studies hebben aangetoond dat het ook effectief kan zijn bij de behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen.

Echinacea poeder moet met voedsel worden ingenomen.

Zoals elk supplement moet u echter met uw dierenarts overleggen voordat u uw kat echinaceapoeder geeft, vooral als u besluit het regelmatig te gebruiken (bron 1).

4. Olie van Oregano

Winkelen op Amazon

Olie van oregano is effectief in het voorkomen van infecties tegen talrijke bacteriestammen.

U kunt olie van oregano plaatselijk aanbrengen, maar zorg ervoor dat u het verdunt voordat u het op de huid van uw kat aanbrengt (bron 1).

5. Tijm Olie

Winkelen op Amazon

Een andere natuurlijke antibacteriële behandeling voor katten is tijmolie.

Olie gewonnen uit Tijm vulgaris is effectief gebleken tegen veel verschillende infecties, waaronder sommige stammen van Staphylococcus.

Net als andere essentiële oliën mag tijmolie alleen uitwendig worden gebruikt, en moet het eerst worden verdund (bron 1).

6. Lavendel Olie

Winkelen op Amazon

Etherische oliën van lavendel, specifiek Lavandula angustifolia, hebben ook antimicrobiële eigenschappen.

Hoewel lavendelolie minder effectief is dan tijm, ruikt het zeker veel beter!

Lavendel staat ook bekend als ontspannend en kan onrustige of angstige dieren helpen beter te slapen.

Wat zijn natuurlijke antibiotica voor katten?

Hoewel de term antibiotica specifiek wordt gebruikt voor medicijnen die zich richten op bacteriën, bevatten veel stoffen over de hele wereld antibacteriële of antimicrobiële eigenschappen.

Het vinden van natuurlijke antibiotica die veilig zijn voor katten, kan echter lastig zijn.

Sommige planten of stoffen kunnen goede natuurlijke remedies zijn voor mensen, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor katten.

Zo wordt aloë vera vaak gebruikt om brandwonden te verzachten en infecties te voorkomen, maar het is giftig voor zowel katten als honden.

Uiteindelijk is het beter te vertrouwen op het oordeel van uw dierenarts dan op zoek te gaan naar natuurlijke geneeswijzen.

De meeste medicijnen komen toch van natuurlijke oorsprong, zoals penicilline.

Hoewel je misschien denkt dat het vinden van een middel dat alleen natuurlijke ingrediënten bevat de veiligste manier is om je huisdier te behandelen, is dat gewoon niet waar.

Natuurlijke ingrediënten kunnen net zo gevaarlijk zijn als synthetische.

Of iets door de mens is gemaakt of niet, bepaalt niet of het gezond is, noch hoe het op moleculair niveau met het lichaam van uw kat interageert, wat er echt toe doet (bron 1).

Antibiotica voor katten zonder recept van een dierenarts

Veel studies hebben aangetoond dat een verscheidenheid aan kruiden en andere natuurlijke middelen effectief kunnen zijn tegen bepaalde bacteriestammen.

Wees echter voorzichtig bij de aanschaf van een van deze middelen voor uzelf of uw huisdieren.

Veel essentiële oliën kunnen beweren gezondheidsvoordelen te bieden, maar dat betekent niet dat ze getest zijn.

Overleg met uw dierenarts voordat u een nieuw kruid of ander middel gebruikt, zelfs als het beweert natuurlijke ingrediënten te bevatten.

Immers, alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het automatisch ook veilig is voor uw kat!

Waarom zou een kat antibiotica nodig hebben?

Veel mensen nemen ten onrechte aan dat met antibiotica zo ongeveer alles kan worden behandeld.

Ze zijn echter volkomen nutteloos, tenzij ze specifiek worden gebruikt om een bacteriële infectie te behandelen.

Hier zijn enkele gevallen waarin een kat antibiotica nodig zou hebben (bron 1,2):

 • Keelpijn: Keelpijn kan van mensen op katten worden overgedragen, en omgekeerd. Terwijl keelpijn meestal wordt veroorzaakt door virale infecties, is keelontsteking een potentieel gevaarlijke bacteriële infectie die alleen kan worden behandeld met antibiotica.
 • Staph Infectie: Er zijn talloze stammen van stafylokokkeninfecties, maar ze moeten allemaal met antibiotica worden behandeld.
 • Ernstige Bacteriële Infecties: Hoewel antibiotica kunnen worden gebruikt om veel verschillende bacteriële infecties te behandelen, doen dierenartsen hun best om ze alleen voor te schrijven in tijden van absolute noodzaak. Uiteindelijk zal een dierenarts besluiten om antibiotica voor te schrijven als hij vermoedt dat uw kat de infectie niet zelf kan bestrijden.

Natuurlijke huismiddeltjes tegen antibiotica voor katten

Als je je afvraagt, zijn er natuurlijke antibiotica voor katten, moet je je eerst afvragen waarom je ze in de eerste plaats wilt hebben.

Eigenaren die het immuunsysteem van hun kat willen ondersteunen en infecties in de eerste plaats willen voorkomen, hebben geen antibiotica nodig.

Als uw kat echter al last heeft van een infectie, dan moet u zich laten behandelen door uw dierenarts.

De enige soorten natuurlijke huismiddeltjes antibiotica voor katten moeten topisch gebruikt worden.

Honing is de gemakkelijkste remedie die je thuis kunt vinden, maar wees voorzichtig met welke soort honing je gebruikt.

Manuka honing wordt algemeen beschouwd als de beste soort honing voor het bestrijden van bacteriële infecties.

Rauwe honing kan echter soms ook bacteriën en andere ziekteverwekkers bevatten, dus gebruik het met voorzichtigheid.

Als je wilt leren hoe je natuurlijke antibiotica voor katten kunt maken, hoef je misschien niet verder te kijken dan je eigen tuin!

Veel kruiden zoals oregano, tijm en lavendel hebben antibacteriële eigenschappen.

U kunt sommige van deze kruiden gebruiken om thee of essentiële oliën te maken, maar wees voorzichtig.

Onverdunde essentiële oliën kunnen gevaarlijk zijn, en zelfs sommige planten die veilig zijn voor katten kunnen giftig zijn als je het verkeerde deel gebruikt.

In het algemeen kan het hebben van enkele veilige natuurlijke middelen om te gebruiken voor kleine snijwonden of schaafwonden nuttig zijn in geval van nood, maar je moet nooit proberen een ernstige infectie te behandelen zonder de hulp van een dierenarts.

Wat Is Een Goed Natuurlijk Antibioticum Voor Katten Met Deze voorwaarden?

Katten kunnen aan allerlei verschillende ziekten lijden.

Hoewel het altijd een goed idee is om uw kat naar de dierenarts te brengen als ze ernstige symptomen hebben of symptomen die meerdere dagen aanhouden, zijn er nog enkele dingen die eigenaren kunnen doen om een mild zieke kat te behandelen.

1. Natuurlijke orale antibiotica voor katten

Alleen topische antibiotica zijn te koop over de toonbank.

Antibiotica die oraal of intraveneus moeten worden toegediend kunnen alleen worden voorgeschreven door een dierenarts.

Hoewel sommige natuurlijke orale supplementen sommige bacteriën kunnen bestrijden, is het risico van bacteriële resistentie gewoon te groot.

2. Natuurlijk Antibioticum Voor Kattentanden

Hoewel het poetsen van de tanden van uw kat een geweldige manier is om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen, is het niet altijd een optie.

Katten die niet graag hun tanden laten poetsen, kunnen gevoelig zijn voor bepaalde bacteriële infecties in hun tandvlees of tanden.

Deze zijn niet te behandelen met natuurlijke middelen, dus kan men zich het beste richten op preventie door tandenpoetsen, droogvoer of een tandgel.

3. Natuurlijke antibiotica voor wilde katten

Verwilderde katten zijn veel vatbaarder voor infecties dan binnenkatten.

Hoewel het altijd vriendelijk is om verwilderde katten te helpen, moet je voorkomen dat je ze antibiotica geeft.

Antibiotica moeten regelmatig worden ingenomen totdat de infectie is verdwenen, anders kunnen de bacteriën resistent worden.

Hierdoor kan een bacteriële infectie onbehandelbaar worden, en het kan zich zelfs verspreiden onder andere lokale wilde katten.

4. Natuurlijke middelen voor zieke katten

Als uw kat zich onder het weer voelt, moet u zorgen voor veel vloeistoffen in de vorm van vers water en natvoer.

Het aanzetten van een luchtbevochtiger kan luchtweginfecties verzachten en uw kat helpen gehydrateerd te blijven.

Vitamine C en appelciderazijn kunnen helpen ziekten te behandelen en te voorkomen, maar u moet met uw dierenarts overleggen voordat u supplementen toevoegt aan het dieet van uw kat (bron 1).

5. Natuurlijke antibiotica voor katten ooginfectie

Als de ogen van uw kat er korstig of klonterig uitzien, kunt u ze voorzichtig spoelen met gedestilleerd water en een watje.

Als de korst echter niet snel opklaart, kunt u beter naar de dierenarts gaan dan natuurlijke oogantibiotica voor katten te zoeken.

Niet alle ooginfecties worden veroorzaakt door bacteriën, dus uw dierenarts zal bepalen of antibiotica nodig zijn of niet (bron 1).

6. Natuurlijke Antibiotica Voor Katten UTI

Alleen voorgeschreven antibiotica kunnen de infectie succesvol en veilig bestrijden als uw kat last heeft van een UTI.

Er zijn echter nog enkele natuurlijke middelen die kunnen helpen bij milde UTI’s.

Appelciderazijn en cranberry capsules of poeder kunnen de pH van uw kat verlagen en de natuurlijke balans van het urinewegsysteem van uw kat herstellen.

Beide natuurlijke remedies werken echter alleen als de plas van uw kat te alkalisch is, dus u moet de pH van de urine van uw kat testen of eerst met uw dierenarts overleggen (bron 1).

7. Natuurlijke antibiotica voor kittens

Hoewel het mogelijk is om enkele huismiddeltjes te gebruiken voor een mild zieke kat, moet u niet proberen de ziekte van uw kitten thuis te genezen.

Kittens hebben een veel kwetsbaarder immuunsysteem, en het introduceren van een nieuw supplement of middel kan mogelijk meer kwaad dan goed doen.

Bijvoorbeeld, terwijl appelciderazijn kan worden gebruikt om bepaalde aandoeningen te behandelen en te voorkomen, kan het ook andere aandoeningen verergeren vanwege de zure aard ervan.

Redenen om geen natuurlijke antibiotica voor katten te gebruiken

Antibiotica lijken in eerste instantie misschien magisch, omdat ze infecties zoals keelontsteking of stafylokok snel kunnen opruimen.

Maar de meeste artsen en dierenartsen gebruiken antibiotica alleen als laatste redmiddel.

Hier zijn enkele redenen om geen natuurlijke antibiotica voor uw kat te gebruiken:

Resistentie tegen antibiotica

Antibioticaresistentie is een enorm probleem dat alleen maar erger wordt.

Veel mensen die antibiotica voorgeschreven krijgen stoppen ermee zodra ze zich beter voelen, waardoor de resterende bacteriën kunnen overleven en zich aanpassen aan het antibioticum.

Zelfs het gebruik van antibacteriële zeep heeft geleid tot antibioticaresistentie, en als we niet voorzichtiger zijn, kunnen sommige aandoeningen in de toekomst onbehandelbaar worden.

Het is belangrijk om antibiotica alleen te gebruiken als laatste redmiddel voor ernstige infecties, of voor dieren die te jong, te oud of te ziek zijn om de infectie zelf te bestrijden.

Verschillende stammen

Hoewel veel kruiden en natuurlijke remedies antibacteriële eigenschappen hebben, zijn ze lang niet zo effectief als gesynthetiseerde antibiotica die zijn ontworpen om bepaalde soorten bacteriën aan te pakken.

U kunt niet weten aan welke bacteriële infectie uw kat lijdt, tenzij u toevallig een wetenschapper bent die gramkleuren kan nemen.

Valse informatie

Er is een enorme markt voor natuurlijke remedies en zogenaamde wondermiddelen, maar veel landen reguleren supplementen niet zo streng als medicijnen en voedsel.

Veel bedrijven gebruiken modewoorden als “natuurlijk” en “holistisch”, maar dat betekent niet automatisch dat hun product is getest of bewezen effectief is.

Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan natuurlijke remedies boven medicijnen, bepaalt het feit of iets natuurlijk of door de mens gemaakt is niet of het veilig is voor ons of onze huisdieren.

Wanneer dierenarts bezoeken

Uw kat elke keer naar de dierenarts brengen als hij niest of snuift, betekent dat u veel meer tijd (en geld) kwijt bent dan redelijk is.

Toch is het veel beter om op uw dierenarts te vertrouwen voor medische hulp dan op uw huismiddeltjes.

Het beste wat u kunt doen voor een zieke kat is zorgen voor warmte, water, en een rustige plek om te slapen.

Als uw kat hoest, niest of loopneusjes heeft, dan moet u de symptomen van uw kat goed in de gaten houden. Als ze niet binnen een paar dagen verdwijnen, moet u naar de dierenarts gaan.

In gevallen waarin uw kat braakt, weigert te eten, of diarree heeft, dan moet u naar de dierenarts gaan als de symptomen niet binnen een dag of twee opklaren.

Conclusie

Hoewel er veel natuurlijke antibiotica voor katten zijn die kleine infecties kunnen voorkomen en behandelen, moet u vertrouwen op het oordeel van uw dierenarts voordat u antibiotica aan uw kat geeft.

Plaatselijke antibiotische zalven kunnen nuttig zijn voor brandwonden en kleine schaafwonden, maar als uw kat ziek is, kunt u het beste wachten tot uw kat de ziekte zelf overwint of naar de dierenarts gaat.