21 belangrijke dingen om te weten over Maine Coons


Er zijn veel belangrijke dingen die je moet weten over Maine Coons voordat je er een in je huis verwelkomt.

Maar, ze zijn zeker niet eenvoudig! Gelukkig zal deze uitgebreide gids voor het leven met een Maine Coon kat je door al je vragen heen loodsen.

Er is een overvloed aan belangrijke dingen te weten over Maine Coons die vaak over het hoofd worden gezien door nieuwe eigenaren. Zoals hun forse prijskaartje, hun behoefte aan sociale interacties, of hoeveel verzorging ze nodig hebben. Door ook maar één van deze dingen te verwaarlozen kun je de thuiskomst van je nieuwe katachtige vriend in gevaar brengen.

Deze leuke, intelligente, zachtaardige wezens zijn prachtige huisdieren en buitengewoon dankbare metgezellen. Het bezit van een Maine Coon vereist echter grondig onderzoek en volledige toewijding als je met succes een Maine Coon in je gezin wilt opnemen.

Maine Coons vereisen een enorme hoeveelheid inspanning als je echt voor ze wilt zorgen op de manier die ze verdienen. Het kan behoorlijk lastig zijn om te leren hoe je goed van een huisdier moet houden en ervoor moet zorgen, maar Maine Coons zijn iets moeilijker.

Ze zijn zo uniek in hun persoonlijkheid, gedrag en behoeften dat het onmogelijk is om een goede start te maken zonder gebruik te maken van een uitstekende gids zoals deze, die gelukkig tot uw beschikking staat!

Lees verder om 21 van de belangrijkste dingen te leren die je moet weten over het leven met een Maine Coon, plus een paar dingen waar je tot nu toe misschien nooit aan gedacht hebt.

21 belangrijke dingen om te weten over Maine Coons

De Maine Coon is een ongelooflijk interessante kat met een nogal mysterieuze achtergrond.

Er zijn veel geruchten over waar de Maine Coon vandaan komt. Eén volksverhaal suggereert zelfs dat de Maine Coon kat afkomstig is van één van Marie Antoinette’s katten waarmee ze Frankrijk probeerde te ontvluchten voor haar vroegtijdige dood.

Hun exacte oorsprong zullen we misschien nooit zeker weten, maar een aantal dingen weten we wel.

Om te beginnen weten we dat ze de grootste gedomesticeerde kat ter wereld zijn. We weten ook dat Maine Coons bekend staan om hun lange vacht, pluizige ronde voeten en prachtige manen.

Hier zijn 21 andere dingen die elke potentiële Maine Coon eigenaar zou moeten overwegen, alvorens te reageren op een Maine Coon kittens te koop post (bron 1)

1. Duur prijskaartje

Het kopen van een Maine Coon kat is natuurlijk een van de eerste en belangrijkste fasen van je relatie. Nieuwe eigenaren moeten echter oppassen dat Maine Coons vaak met een duur prijskaartje komen!

Maine Coon Kittens zijn het duurst, gevolgd door pubers en dan volwassenen.

Terwijl het mogelijk is om een Maine Coon uit een asiel te kopen voor veel minder. Of, in sommige gevallen zelfs een gepensioneerde fokkat te adopteren. Deze katten zijn veel moeilijker te vinden.

Hier is een lijst van hoeveel het kost om een Maine Coon te kopen/adopteren:

 • Kitten: $1000 – $3000
 • Adolescent: $800 – $2500
 • Volwassen: $400 – $1500
 • Shelter Cat: $100 (Prijs varieert van kat tot kat en van asiel tot asiel)
 • Gepensioneerde fokkat: $1000 -$2000 (U kunt er een vinden voor minder, maar hun kosten variëren te veel om nauwkeurig te schatten)

Als het hoge prijskaartje van de Maine Coons een probleem voor je is, lees dan zeker mijn artikel 10 plaatsen om een gratis Maine Coon kat te vindenvoordat je je droom om een Maine Coon te bezitten opgeeft.

2. Zeer Sociaal

Maine Coons zijn ongelooflijk sociale wezens die gedijen op liefde en genegenheid.

Ze voelen zich graag lid van de familie en dat betekent dat ze ruimschoots tijd met u doorbrengen. Of het nu met u is, met uw gezinsleden of met andere huisdieren.

Maine Coons houden boven alles van menselijk gezelschap en raken gestrest en zelfs panisch als ze te lang alleen gelaten worden.

Oudere Maine Coons kunnen beter omgaan met lange perioden van alleen zijn, in sommige gevallen meerdere uren. Maar meer dan dat kan uw Maine Coon onnoemelijk veel verdriet bezorgen.

Lees voor een meer diepgaande discussie hierover mijn artikel ‘Hebben Maine Coons een metgezel nodig?‘.

3. Gezond kattenras

Maine Coons zijn over het algemeen een zeer robuust en gezond kattenras.

Ze bestaan al lang en hebben zich gecementeerd als een van de “stoerdere” Amerikaanse kattenrassen.

Ze zijn echter verre van perfect en zijn vaak vatbaar voor enkele ernstige gezondheidsproblemen.

Door deze problemen, hun oorzaken en symptomen te identificeren, kunt u uw nieuwe pluizige vriend preventief verzorgen.

Hier zijn de 7 meest voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen:

 • Obesitas: Gebrek aan beweging en overvoeding kunnen bij Maine Coons obesitas en andere gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Heupdysplasie: Komt vaak voor bij grotere kattenrassen en honden, heupdysplasie wordt in verband gebracht met artritis en mobiliteitsproblemen op oudere leeftijd.
 • Stomatitis: Een veel voorkomend probleem bij katten waardoor hun tandvlees en mond pijnlijk en ontstoken raken. Lees er meer over.
 • Nierziekte: Maine Coons zijn gevoelig voor het ontwikkelen van zweren op hun nieren die zeer pijnlijk kunnen worden. Dit staat bekend als polycysteuze nierziekte. Lees hier meer.
 • Spinaal Musculaire Atrofie: Dit is een erfelijke ziekte die evenwichtsverlies, slechte coördinatie en zelfs een abnormale en pijnlijke houding veroorzaakt. Meer details over deze aandoening.

4. Populair Kattenras

Maine Coons zijn een van de populairste kattenrassen, niet alleen in Maine, maar in de hele wereld!

Een van de grootste redenen voor hun populariteit is hun onwrikbare:

 • Vriendelijkheid
 • Warmte
 • Affectie

Maar waarom zijn Maine Coons zo vriendelijk in vergelijking met andere katten? Het komt waarschijnlijk voort uit hun behoefte aan sociale interacties.

Maine Coons zijn sociale vlinders, vriendelijk zijn is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze hopen positieve sociale interacties ontvangen.

Vriendelijkheid brengt vriendelijkheid voort, een ethos dat de Maine Coon ter harte heeft genomen.

5. Ze praten veel!

Maine Coons houden van een goede chin-wag, zoals sommigen zeggen.

Ze houden van praten en vinden het leuk als er tegen hen gesproken wordt.

Ze hebben misschien niet per se een manier om precies te communiceren wat ze denken of voelen, maar ze kunnen het zeker proberen.

In het wild miauwen katten niet zoveel. In plaats daarvan hebben ze hun geluiden aangepast als een manier om de aandacht van de mens te trekken!

Maine Coons zijn niet anders en zijn meesters in het effectief gebruiken van hun getjilp, getrippel en gemiauw om onze onverdeelde aandacht te krijgen.

Hier zijn enkele andere redenen waarom Maine Coon katten zoveel praten!

6. Ze hebben regelmatig verzorging nodig

Maine Coons moeten regelmatig worden geborsteld om alle dode vacht en huidschilfers te verwijderen die anders hun mooie vacht mat kunnen maken.

Maine Coons moeten twee tot drie keer per week geborsteld worden. Maine coon grooming tools.

Ze hebben echter de neiging om meer te vervellen met het wisselen van de seizoenen.

Kijk dus uit naar een zwaar verharende Maine Coon, wanneer het weer begint op te warmen en ze hun dikke wintervacht niet meer nodig hebben.

7. Ze zijn Goofy

Maine Coons zijn de clowns van de kattenwereld. Ze spelen graag spelletjes en lijken nooit zonder domme manieren te komen om je aandacht te trekken.

Als je een serieuze zo-en-zo bent die niet tegen een grappig katachtig grapje kan, dan zijn Maine Coons misschien niet het juiste ras voor jou.

Op een serieuzere noot, aangezien Maine Coons erg groot worden, houd er rekening mee dat niet elk deel van hun lichaam zich even snel ontwikkelt. Maine Coons hebben de neiging minder gecoördineerd te zijn en meer onbedoeld gek te doen in deze periode.

8. Ze houden van water

Terwijl sommige kattenrassen doodsbang zijn voor water. Ze hebben een hekel aan in bad gaan, vermijden wanhopig plassen en worden chagrijnig als het regent, de Maine Coon is het totale tegenovergestelde.

In plaats daarvan zijn Maine Coons complete watervrienden die willen spetteren, rommel maken en zelfs zwemmen in water dat groot genoeg is!

Als uw Maine Coon te lang alleen wordt gelaten, zult u merken dat hij geleerd heeft zichzelf in bad te doen en bijna elke kraan kan aanzetten!

Als hun wanhopige eenzaamheid nog geen reden genoeg was om je Maine Coon niet alleen te laten, dan is het risico van een overstroomde badkamer dat misschien wel!

Lees deze gids om te ontdekken waarom Maine Coon katten geobsedeerd zijn door water.

9. Sommige worden nogal groot!

Maine Coons kunnen behoorlijk groot worden, waarbij de mannetjes vaak aanzienlijk groter zijn dan hun vrouwtjes.

De gemiddelde Maine Coon varieert van 10 tot 16 duim in hoogte en 8 tot 25 pond in gewicht.

Ter referentie, een normale kat weegt misschien maar 8 pond!

Maine Coons zijn gemakkelijk een van de grootste kattenrassen en zijn pond-voor-pond ongetwijfeld de schattigste!

De Maine Coon kat heeft nu het record voor het langste kattenras en het grootste kattenras. Lees er hier meer over.

10. Gezinsvriendelijk

Maine Coons zijn ongelooflijk sociaal.

Ze gedijen goed als ze zich opgenomen voelen in de familie-eenheid en zijn ongelooflijk aanhankelijk, trouw en beschermend voor “hun mensen”.

Dit betekent dat Maine Coons niet alleen uitstekende gezinsdieren zijn die zich graag mengen in alles wat er thuis gebeurt, maar dat ze ook geweldig zijn met kinderen. Zelfs met jonge baby’s.

Maine Coons zijn beschermend over hun gezinsleden en voelen een bijzondere voorliefde voor zuigelingen, ze zullen waarschijnlijk over hen waken en regelmatig “controleren” of ze in orde zijn.

Wees echter, zoals met elk dier, voorzichtig met het achterlaten van je Maine Coon bij een pasgeborene, want je weet nooit precies wat er kan gebeuren.

Zorg ervoor dat je mijn gids leest om je baby en kinderen veilig te houden in het gezelschap van een Maine Coon kat.

Bij twijfel is dit de beste manier om een Maine Coon kat aan een baby voor te stellen….

11. Ze hebben dagelijks beweging nodig

Maine Coons zijn grote kittens en grote kittens hebben veel oefeningen nodig.

Maine Coons hebben elke dag minstens een half uur beweging nodig, maar zijn het gelukkigst als ze dichter bij een uur komen. Meer is bijna altijd beter.

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon voldoende beweging krijgt. Bijvoorbeeld, apporteren met hun bal, ze een krabpaal en klimtoren geven, of zelfs achtervolgen zijn geweldige manieren om voor eindeloos plezier te zorgen.

Dit is hoe je een Maine Coon kat traint om apporteren te spelen.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun Maine Coon buiten te laten rondlopen voor hun broodnodige beweging. Anderen doen dat liever niet.

Hoewel er geen definitief goed of fout antwoord is, moeten alle katteneigenaren te allen tijde verantwoordelijk zijn voor hun katten.

12. Koop altijd een ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering is een must-have voor elke Maine Coon eigenaar.

Deze prachtige dieren zijn helaas vatbaar voor bepaalde gezondheidsaandoeningen, vooral bij het ouder worden, die na verloop van tijd behoorlijk duur worden.

Men schat dat de zorg voor een Maine Coon wel 1000 dollar per jaar kan kosten, exclusief dierenartsrekeningen.

Noodbehandeling door de dierenarts kan buitensporig hoog zijn, en zelfs de meer reguliere medicijnen voor veel voorkomende problemen zoals artritisbehandeling (een veel voorkomend probleem bij Maine Coons) kosten maar liefst 344 dollar per jaar.

Nieraandoeningen kunnen oplopen tot 649 dollar.

Enkele van de meest voorkomende dierenartskosten voor huiskatten vindt u hier.

13. Goed omgaan met huisdieren

Maine Coons gaan uitstekend om met de meeste andere huisdieren en zijn vooral geweldig met honden.

Als u ervan droomt een hond en een kat te hebben die hetzelfde bed delen en elke avond knuffelen als ze in slaap vallen, dan is een Maine Coon de kat voor u!

Terwijl Maine Coons geweldig zijn met de meeste huisdieren en kinderen, zijn sommige huisdieren net iets te dicht bij hun natuurlijke prooi, waaronder:

De hierboven genoemde huisdieren worden uiteindelijk een potentiële prooi zodra ze een huishouden delen met een van deze uitzonderlijke jagers.

14. Extreem Speels

Maine Coons hebben de reputatie speels en kinderlijk te zijn, zelfs tot in hun jonge jaren.

Waarom? Niemand weet het zeker. Het zou kunnen komen door hun verlangen om deel uit te maken van de familie, of misschien is het omdat ze gewoon aanleg hebben om absoluut schattig te zijn bij alles wat ze doen.

Alles wat je moet weten is dat als je graag met je huisdier speelt, dan is een Maine Coon misschien precies wat je nodig hebt.

Vraag je niet te veel af waarmee Maine Coons graag spelen. Ze zijn hetzelfde als elke andere kat. Zo is een bal, een touwtje, of zelfs een kartonnen doos een uitstekend speeltje voor dit uitstekende ras.

Hier zijn enkele andere fantastisch kattenspeelgoed geschikt voor de Maine Coon kat ras.

15. Zeer Intelligent

Maine Coons zijn zeer intelligente dieren.

Ze zijn veel slimmer dan de gemiddelde huiskat en hebben daarom veel meer mentale stimulatie nodig.

Maine Coons houden ervan spelletjes te spelen of puzzels op te lossen. Ze zijn van nature slim en leergierig en deze eigenschap moet in hen gekoesterd worden. Anders loop je het risico een verveelde Maine Coon te krijgen.

En wat doet een verveelde Maine Coon? Verveelde Maine Coon katten worden destructief, en:

 • Krabben aan je meubels
 • Verscheur je kleding
 • Zijn een overlast voor u, uw huis, en zichzelf

Ontdek de 10 redenen waarom Maine Coons de slimste katten zijn in dit artikel.

16. Zeer trainbaar

Maine Coons zijn ongelooflijk intelligent, zoals we net besproken hebben.

Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat dit hen uitzonderlijk trainbaar maakt.

Als je hoopt op een kat die op commando kan zitten, aan de lijn kan lopen en zelfs een menselijk toilet kan gebruiken (ja, je hebt me goed gehoord!), dan is de Maine Coon het juiste ras voor jou.

Laat alleen hun trainbaarheid niet verloren gaan door ze slechte gewoonten aan te leren!

Dit is de beste manier om te beginnen het trainen van een Maine Coon kat.

17. Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur voor een huiskat is ergens tussen de 12-20 jaar. Helaas leven Maine Coons door hun grotere omvang slechts 12-15 jaar.

Hoe groter een dier van zijn soort is, hoe korter zijn levensduur vaak zal zijn.

Maine Coons kunnen echter veel langer dan 15 jaar leven als ze het volgende hebben:

18. Je moet je Maine Coon kitten steriliseren

Maine Coons kittens moeten ergens tussen de 4 en 6 maanden oud gecastreerd worden. Voor het beste advies hierover, lees deze sterilisatie gids.

Naast het stoppen van ongewenste zwangerschappen, kan castratie problematisch gedrag, zoals het sproeien van urine door uw hele huis en ongewone agressie, verminderen.

Het is niet ongebruikelijk dat in contracten van fokkers staat dat u uw Maine Coon kitten na aankoop moet steriliseren.

Beste leeftijd om een Maine Coon kat te steriliseren
Beste leeftijd om een Maine Coon kat te steriliseren

19. Het belang van het kopen van twee katten en niet één

In een ideale wereld zou je twee Maine Coon kittens moeten kopen of adopteren.

Maar, laten we realistisch zijn dat bij hun woekerprijzenzal deze beslissing u vele duizenden dollars kosten.

De reden waarom wij u vragen te overwegen twee Maine Coons te bezitten in plaats van één, is dat Maine Coons doorgaans gelukkiger zijn als ze iemand hebben om mee te spelen.

Hoewel twee Maine Coons klinkt alsof het meer werk zou zijn, is dat helemaal niet zo. In feite is het een stuk gemakkelijker omdat de katten voor elkaars fysieke en emotionele behoeften zorgen.

Maine Coons zoeken gezelschap en als jij er niet altijd bent om daarin te voorzien, zullen ze veel gelukkiger zijn met een andere kat die de leegte kan helpen opvullen.

Als je echter bent zoals onze familie en thuis werkt, krijgt je Maine Coon automatisch veel aandacht van hun menselijke familie, zodat een tweede kat meer een optionele beslissing is.

Tot slot, voordat je van je stoel valt in shock over de kosten van twee Maine Coon katten, bedenk dan dat de tweede kat niet per se ook een stamboom hoeft te zijn. Hij moet gewoon met uw Maine Coon kunnen opschieten.

20. Ze kunnen eenzaam worden

Maine Coons hebben een echt probleem met eenzaamheid. Toch houden veel eigenaren hier geen rekening mee.

Niemand voelt zich graag eenzaam, het voelt vreselijk en kan ons een hol gevoel van binnen geven.

Maine Coons zijn niet anders. Het zijn gevoelige zielen die niets liever doen dan zich alleen en buitengesloten voelen.

Een Maine Coon die zich vaak gedraagt en ondeugend is, lijdt vaker wel dan niet aan eenzaamheid.

21. You Won’t Ever Go Back

Nadat je een Maine Coon in je gezin hebt opgenomen is er geen weg meer terug! En om eerlijk te zijn, dat wil je ook niet!

Maine Coons zijn de beste katten en de beste honden in één. Ze zijn een totaal andere ervaring die je met geen enkel ander huisdier kunt evenaren.

Wees voorbereid, Maine Coon knuffels kunnen behoorlijk verslavend zijn!

Conclusie

Zoals je ziet, is er veel meer aan de Maine Coon dan alleen maar groter zijn dan een normale kat.

Dus, als je geen kennis hebt genomen van de dingen die je moet weten over Maine Coons, zorg dan dat je teruggaat en deze belangrijke factoren overweegt.

Deze prachtige dieren hebben zoveel complexiteit en diepte in hun karakter.

Met zulke unieke en charmante persoonlijkheden is het bijna onmogelijk om ze echt te waarderen zonder volledig te begrijpen wat hen drijft, wat hun behoeften zijn, en hoe je die volledig en volkomen kunt vervullen.

Veel geluk met je gloednieuwe Maine Coon, of misschien een levenslange vriend die je nu beter begrijpt.

Als je nog meer vragen hebt over Maine Coons misschien vind je het antwoord hieronder in onze gerelateerde vragen sectie.

Gerelateerde vragen

Zou ik een Maine Coon Quiz moeten nemen?

Als je één of meer van deze vragen met ja beantwoordt, dan is de Maine Coon misschien wel het perfecte huisdier voor jou!

 • Hou je van knuffelen?
 • Vind je het leuk om je huisdier te verzorgen?
 • Geef je graag iets meer geld uit in ruil voor veel meer liefde?
 • Ben je op zoek naar een langdurige metgezel?
 • Denk je dat groter altijd beter is?
 • Zou je geïnteresseerd zijn in een kat die hondachtig is in zijn genegenheid?

Zal mijn Maine Coon weglopen?

Maine Coons lopen niet eerder weg dan andere katten. Dus ja, hij zou kunnen weglopen. Maar het is niet waarschijnlijker dat hij dat doet dan een andere kat die u bezit.

Plaats een reactie