20 Verrassende Maine Coon Kat Feiten!

Maine Coons zijn een van de meest populaire kattenrassen die er zijn, dus vandaag gaan we een aantal Maine Coon kattenfeiten delen.

Maine Coons verschillen van elk ander kattenras en zijn verkrijgbaar in 74 verschillende kleuren. Hun mysterieuze geschiedenis staat bol van speculaties. Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras, met kenmerkende fysieke eigenschappen, zoals de leeuwachtige manenvacht en de lange borstelige staart. Ongewoon zachtaardig en kalm temperament.

Het ontdekken van de geheimen achter dit prachtige kattenras zal u helpen begrijpen waarom deze grote katten al decennia lang de aandacht trekken van kattenliefhebbers.

Dit is een uniek ras met een persoonlijkheid die groter is dan het leven.

Heb je zelf een Maine Coon kat waar je meer over wilt weten, of ben je gewoon gefascineerd door het ras?

Maine Coon Kat Feiten
Maine Coon Kat Feiten en Informatie

20 verbazingwekkende feiten over de Maine Coon kat

Lees verder om enkele leuke Maine Coon feiten en informatie te ontdekken:

1. Anders dan alle andere kattenrassen

Het prachtige Maine Coon kattenras is een van de populairste en meest geliefde kattenrassen ter wereld.

Een 2015 poll rangschikte Maine Coons als het derde meest populaire kattenras, om te bezitten, in de Verenigde Staten.

Maine Coons waren vroeger zeldzaam in de jaren 1950, en waren bijna uitgestorven! Gelukkig maakten ze een comeback in 1985, en zijn nu zeer populair.

Ontdek meer over dit intrigerende Maine Coon kattenfeit in mijn artikel ‘Zijn Maine Coon katten zeldzaam?‘.

begeerd om hun prachtige fysieke verschijning, evenals hun zacht en speels temperament.

Maine Coons zijn ongelooflijk grote katten met enorme poten, oren met pluimpjes, een lange, ongelijke vacht, en een pluimstaart. Ze hebben een kraag van langere vacht rond hun nek, waardoor ze eruit zien als een kleine leeuw.

Maine Coons zijn gespierde katten met een brede borst. Door hun ruige uiterlijk zien ze er zowel gehard als krachtig uit.

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon varieert tussen de 12 en 15 jaar, dus je kunt er zeker van zijn dat dit ras nog lang zal blijven!

Er zijn nu statistieken die de procentuele waarschijnlijkheid laten zien dat uw Maine Coon ouder dan 10 jaar zal worden. Klik hier om meer te weten te komen!

2. Mysterieuze Maine Coon Oorsprong

Elk kattenras heeft een uniek oorsprongsverhaal, maar de erfenis van de Maine Coon kat is echt heel bijzonder.

Het erfgoed van de Maine Coon kat is gehuld in mysterie en intrige.

Er zijn veel mythen en legenden rond de oorsprong van Maine Coon katten, hoewel niemand precies weet hoe ze zijn ontstaan.

Het ras werd voor het eerst ontdekt in Maine in de vroege jaren 1800, waar ze werden gebruikt door boeren en zeelieden om muizen en ratten te vangen.

Een populaire legende is dat Maine Coons de afstammelingen waren van zes koninklijke katten die door Marie Antoinette naar Amerika werden gebracht, hoewel er geen feitelijk bewijs is om deze bewering te staven.

Andere liefhebbers geloven dat de vroege Maine Coons werden overgebracht door Vikingen.

Hoewel we misschien nooit de ware oorsprong van de Maine Coon kat zullen kennen, zijn we zeker dankbaar dat we deze prachtige katten in ons midden hebben!

3. Grootste gedomesticeerde kattenras

Een van de meest unieke eigenschappen van Maine Coon katten is hun grootte.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld!

Dit raskattenras doet er langer over om volgroeid te raken dan andere kattenrassen. In feite zijn de meeste Maine Coons pas volgroeid als ze twee jaar oud zijn.

De gemiddelde kat weegt ruwweg 8 tot 10 pond. Maine Coons, daarentegen, wegen bijna het dubbele! Terwijl vrouwelijke Maine Coons gemiddeld tussen de 8 en 12 pond wegen, bereikt het mannetje van de soort een duizelingwekkend gewicht van tussen de 15 en 25 pond!

Maine Coons wegen echter niet alleen meer dan de gemiddelde huiskat. De meeste huiskatten worden tussen de 9 en 10 centimeter hoog, maar de gemiddelde Maine Coon wordt tussen de 10 en 16 centimeter hoog!

Tot slot, terwijl de meeste katten 18 inch lang worden, kunnen Maine Coons een verbazingwekkende 40 inch lang worden.

Er valt zoveel te zeggen als je het majestueuze Maine Coon kattenras vergelijkt met dat van een ‘normaal’ kattenras.

Als u graag meer wilt weten, lees dan zeker mijn artikel.

4. Ongewoon lange Maine Coon staart

Maine Coons hebben veel unieke fysieke kenmerken, en hun prachtige staarten zijn geen uitzondering.

Maine Coon katten hebben ongewoon lange staarten. Hun staarten zijn ook ongewoon veerachtig en borstelig.

Terwijl de staart van de gemiddelde kat ongeveer 12 centimeter lang is, zijn Maine Coon staarten meestal ongeveer 16 centimeter lang!

De dikke vacht van de Maine Coon is meestal voldoende om hen warm te houden in guur en koud weer, maar hun staarten dienen als een extra barrière tegen de kou.

Als de temperatuur onaangenaam koud wordt, kunnen Maine Coon katten vertrouwen op hun borstelige staarten om zich om hun lichaam te wikkelen, om hen lekker warm te houden!

5. Officiële staatskat van Maine

Trouw aan hun naam, werden Maine Coon katten voor het eerst gevonden in Maine, Verenigde Staten.

Volgens de website van de regering van de staat Maine, is de Maine Coon kat de officiële staatskat van deze regio! (bron)

Maine Coon katten waren ongelooflijk populair in New England tijdens de vroege jaren 1800. Dit hardwerkende ras werd door mensen gebruikt om muizen en ratten te vangen op schepen, en op boerderijen.

De zachte persoonlijkheid van de Maine Coons maakte hen ook tot ideale gezinsgezellen.

In 1895 maakte Amerika echter kennis met de Perzische kat, en de Maine Coon raakte langzaam in de vergetelheid. Het ras werd mettertijd steeds minder populair, tot het bijna uitgestorven was.

In een poging om het ras te redden, werden Maine Coons in 1985 uitgeroepen tot de officiële staatskat van Maine. Als gevolg daarvan steeg de populariteit van het ras opnieuw, waardoor dit vorstelijke kattenras weer aan de rand van de afgrond kwam te staan.

Maine Coon Kat Feiten en Informatie
Verenigde Staten Vlag

6. Een kattenras gebouwd voor de winter

De Maine Coon is afkomstig uit een staat die bekend staat om zijn strenge, ijskoude winters, en zou waarschijnlijk niet hebben overleefd als het ras niet zo’n speciale fysieke eigenschappen had gehad.

Alles aan hen is perfect gebouwd voor de winter.

Hun dikke vacht helpt niet alleen om warmte vast te houden; hij is ook waterafstotend, zodat smeltende sneeuw van hun pels glijdt in plaats van hen tot op de huid te bevriezen.

De half waterafstotende vacht van de Maine Coons is waarschijnlijk de reden waarom dit specifieke kattenras niet wordt afgeschrikt door water. In feite, houden zij van spelen met water!

Klik hier om meer te lezen over de Maine Coons liefde voor water.

Een ander leuk weetje over Maine Coons is dat hun oren dik behaard en getuft zijn, om ze te beschermen tegen de kou!

De iconische grote poten van een Maine Coon dienen ook een speciaal doel. Ze zijn breed en plat, en dienen als een soort “sneeuwschoen” om ze te helpen bovenop de sneeuw te lopen, in plaats van erin weg te zakken.

Zoals u ziet, is deze winterharde kat perfect gebouwd voor de winter, waardoor Maine Coons uniek zijn ten opzichte van andere kattenrassen.

7. Een van de duurste katten om te kopen

Maine Coon katten zijn een van de duurste kattenrassen ter wereld om te bezitten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan hun enorme populariteit, en het feit dat deze zachtaardige reuzen niet massaal voorkomen.

De gemiddelde prijs van een Maine Coon kat ligt rond de $1,000!

Als het gaat om Maine Coon katten van zeldzamere en meer gewilde vachtkleuren en patronen, stijgt de prijs nog meer.

Bijvoorbeeld, de zeldzame en mooie zilver smoke Maine Coon kan tot $2.200 kosten (bron 1).

Klik hier als u meer wilt weten over Maine Coon kattenkleuren.

Hoewel een Maine Coon kat de prijs meer dan waard is, kan niet iedereen het zich veroorloven een van deze gespecialiseerde katten aan te schaffen.

Sommige mensen hebben het geluk een raszuivere Maine Coon te vinden die beschikbaar is voor adoptie tegen een redelijker prijs, maar dit is een zeldzame gebeurtenis.

Als je niet zo goed weet hoe je een Maine Coon kat moet adopteren, lees dan zeker mijn artikel over Maine Coon adoptie.

8. Er zijn 75 Maine Coon kleuren!

Terwijl veel kattenrassen, zoals Siamezen, Russische Blauwen, en Bengalen, alleen beschikbaar zijn in bepaalde vachtkleuren of patronen. Maine Coon katten, echter, zijn er in elke mogelijke vachtkleur.

In feite zijn er meer dan 75 mogelijke vachtkleuren en patroon combinaties beschikbaar.

Sommige kleuren en patronen zijn zeldzamer dan andere.

Bijvoorbeeld, effen oranje, zilver, goud, en wit zijn enkele van de zeldzaamste Maine Coon kleuren, omdat zij het moeilijkst te fokken zijn.

Hier is waarom de witte Maine Coon zo moeilijk te fokken is.

Maine Coon katten komen ook voor in een verscheidenheid van oogkleuren, waaronder groen, goud, koper, en soms blauw.

Bepaalde Maine Coons kunnen zelfs ogen hebben die twee verschillende kleuren hebben, ook bekend als oneven ogen!

Om meer te weten te komen over de eindeloze Maine Coon kleuren, lees mijn artikel ‘Maine Coon kleuren‘.

9. Het kille Maine Coon Temperament

Bij het bespreken van het unieke karakter van Maine Coon katten, richten de meeste mensen zich tot hun onderscheidende fysieke kenmerken.

Echter, het temperament en de persoonlijkheid van een Maine Coon zijn net zo bijzonder als hun unieke uiterlijk!

Maine Coons staan bekend om hun speelse aard. Terwijl veel kattenrassen rustiger worden naarmate ze ouder worden, behouden Maine Coons hun hele leven een kittenachtige speelsheid.

Het zijn ook zeer zachtaardige katten, en ze kunnen goed samenleven met andere katten, maar ook met kinderen en honden.

Maine Coons zijn ook zeer intelligent. Hoewel dit soms kan leiden tot een hoop kattenkwaad, maakt het ze ook gemakkelijk te trainen. Sommige mensen zijn zelfs in staat om hun Maine Coons kunstjes te leren!

Voor alle details over de Maine Coon persoonlijkheid en kenmerken, neem dan zeker een kijkje naar mijn artikel. Klik gewoon op de link hierboven!

10. Maine Coon Bijnamen

Het karakteristieke karakter van Maine Coon katten heeft hen vele bijnamen opgeleverd. Ze worden vaak de “Gentle Giants” van de huiskattenwereld genoemd.

Ze zijn het grootste kattenras ter wereld, maar ze hebben ook vriendelijke en zachtaardige persoonlijkheden.

Ze worden door veel liefhebbers ook wel “Mini-leeuwen” genoemd, zowel vanwege hun grootte als vanwege de kenmerkende kraag om hun nek, waardoor ze op de beroemde grote kat lijken.

Het Maine Coon ras wordt ook wel de “hond van de kattenwereld.” Door hun speelse aard en intelligentie hebben ze een temperament dat lijkt op dat van honden.

Veel Maine Coons zijn uiterst loyaal aan hun eigenaars, en sommigen staan er zelfs om bekend dat ze apporteren!

Ik hou absoluut van het kijken naar dit Maine Coon katje dat apporteert. Als je me niet gelooft, bekijk dan zeker deze schattige video:

Credit: Youtube Kanaal Evelina C.

11. Maine Coons kunnen praten!

Hoewel Maine Coons geen woorden uitspreken zoals mensen dat doen, zijn ze zo luidruchtig dat veel eigenaren hun frequente geluiden “praten” noemen.

Maine Coons zijn niet bang om te bespreken wat ze willen. Als uw Maine Coon naar buiten wil of u wil laten weten dat hij graag gevoerd wil worden, zal hij dat zeker laten weten met veel schattige geluiden.

Hier is een korte video van onze mannelijke Maine Coon, Pippin genaamd, pratend tegen zijn vader:

Link naar Maine Coon Central’s Youtube Kanaal

Als je geen fan bent van vocale katten, dan is de Maine Coon misschien niets voor jou.

De meeste Maine Coon eigenaren zijn het er echter over eens dat hun vocale aard een deel van hun charme is!

12. Maine Coons miauwen niet

Hoewel Maine Coons veel interessante geluiden maken, is dit specifieke kattenras ongewoon omdat ze niet vaak miauwen.

In plaats daarvan gebruiken ze andere geluiden uit hun vocale repertoire, zoals tjirpen en trillen. Maine Coons kunnen wel miauwen, maar om wat voor reden dan ook, geven zij meestal de voorkeur aan andere geluiden.

De meeste eigenaren zijn verrukt over de schattige geluiden die hun Maine Coons maken, en dit is slechts een ander deel van wat dit ras zo uniek maakt!

Gek, is het niet?! … Kom meer te weten over waarom Maine Coon katten zoveel praten door mijn artikel ‘ te lezenWaarom Maine Coon praten een ding is‘.

13. Maine Coons zijn geweldige klimmers

Als je overweegt zelf een Maine Coon aan te schaffen, moet je een kattenboom aanschaffen, anders komt je kat in allerlei problemen!

Dit zijn mijn beproefde en geteste favoriete kattenbomen, ideaal voor de reusachtige Maine Coon kat.

Maine Coons, van oorsprong een buitenras, hebben een diep instinct om te klimmen.

Als u ervoor kiest om uw Maine Coon binnenshuis te houden, zorg er dan voor dat ze voldoende verrijking krijgen.

Na veel te veel tijd verspild te hebben met het kopen van elk kattenspeeltje op de markt, heb ik nu besloten wat de beste Maine Coon kattenspeeltjes zijn die er te koop zijn.

Dit zijn mijn absolute 5 favoriete Maine Coon kattenspeeltjespersoonlijk beoordeeld door Pippin, onze Maine Coon kat!

Dit energieke ras houdt ervan om op hoge plaatsen te zijn, dus het is een goed idee om ervoor te zorgen dat al uw kasten, toonbanken en hoge plaatsen kat-proof zijn voordat u een Maine Coon aanschaft.

Als een Maine Coon alleen buiten wordt gelaten, kunnen hun instincten ertoe leiden dat ze in een boom klimmen en vast komen te zitten.

14. Maine Coons houden van water

Iedereen weet dat katten een hekel aan water hebben. Tenminste, bijna alle katten haten water. De Maine Coon is een uitzondering!

De Maine Coon heeft een dikke vacht die waterafstotend is, wat betekent dat ze bij het zwemmen niet zo snel een natte huid krijgen als andere katten.

Dit gekke kattenras houdt van het water, en uw Maine Coon zal graag met u meegaan voor een duik in het meer… of uw badkuip!

Als u geïnteresseerd bent om te ontdekken waarom Maine Coons zo dol zijn op water, kijk dan eens naar mijn artikel ‘Maine Coons obsessie met water’.

15. Een Maine Coon is een filmster!

Een Maine Coon kat speelde de hoofdrol in Harry Potter!

Fans van Harry Potter zal blij zijn te horen dat een Maine Coon een hoofdrol speelde in de serie.

De populaire films bevatten eigenlijk drie kat karakters:

Professor McGonagall – Een mens die in een kat kan veranderen

Crookshanks – Hermelien’s huisdier

Mevr. Norris – De kat van de huisbewaarder van Zweinstein, Mr Filch.

Terwijl Professor McGonagall werd gespeeld door een zilverkleurige tabby van onbekend ras, en Crookshanks door een Perzische kat, werd Mrs. Norris gespeeld door een Maine Coon kat.

Nou, eigenlijk werd mevrouw Norris gespeeld door in totaal zes verschillende Maine Coon katten!

Hoewel Maine Coons gemakkelijker te trainen zijn dan de meeste kattenrassen, is het nog steeds een moeizaam proces. In plaats van één kat te trainen om alle trucjes te doen die nodig waren voor het filmen, leerde de crew zes verschillende katten slechts één of twee noodzakelijke taken.

16. Sommige Maine Coons hebben extra tenen!

Sommige Maine Coon katten zijn polydactyl, wat betekent dat ze een extra teen hebben.

De extra tenen kwamen Maine Coons goed van pas in de strenge winters van Maine, want het maakte hun poten breder zodat het makkelijker was om over sneeuw te lopen.

Professionele fokkers beschouwen polydactyle katten echter als ongewenst, en in de meeste gevallen is de mutatie uitgefokt.

De polydactyle Maine Coon is een fascinerend onderwerp. Ontdek alles wat je moet weten over de ongewone ‘extra katten teen’ door mijn artikel te lezen ‘De Polydactyle Maine Coon kat‘.

17. Een Maine Coon kat is gekloond!

De eerste commercieel geproduceerde kloon van een kat was een Maine Coon met de naam Little Nicky.

Een Texaanse vrouw genaamd Julie was er kapot van toen haar 17 jaar oude kat in 2003 overleed, dus betaalde ze $50.000 om hem te laten klonen.

Na het verstrekken van het DNA van haar overleden kat, werd een nieuwe “Little Nicky” geboren. Volgens Julie leek de gekloonde kat niet alleen op Little Nicky; hij had ook veel van dezelfde persoonlijkheidskenmerken!

WOW!!!!!!!!

18. Neem je Maine Coon mee voor een wandeling!

De meeste mensen denken dat het uitlaten van uw huisdier alleen voor honden is. Maine Coons houden echter van het buitenleven, en zijn intelligent genoeg om getraind te worden om aan een tuigje te lopen!

Veel fokkers en eigenaren vinden het gevaarlijk om een Maine Coon vrij buiten te laten lopen. Buiten zijn er allerlei bedreigingen, waaronder andere katten, auto’s en honden.

Het buiten laten lopen van een Maine Coon kat is een zeer emotioneel onderwerp, dus zorg ervoor dat je eerst voorzien bent van alle Maine Coon kat feiten, voordat je een beslissing neemt.

Het lezen van mijn artikel ‘Kunnen Maine Coon katten naar buiten‘ behandelt de belangrijkste factoren die u moet overwegen, voordat u uw beslissing neemt.

Toch is naar buiten gaan een geweldige vorm van verrijking. Door uw Maine Coon uit te laten, kunt u uw kat een leuke ervaring bezorgen zonder gevaar.

19. Wereld Record Brekend Kattenras

Maine Coons staan bekend om hun verbazingwekkende grootte, maar wist je dat ze ook wereldrecords hebben gebroken?

Volgens de Guinness Book of World Records, ’s werelds langste huiskat was een Maine Coon met de naam Stewie, die in totaal 48,5 centimeter lang was! Helaas overleed hij in 2013.

De langstlevende kat ter wereld is vandaag de dag echter nog steeds een Maine Coon. Zijn naam is Barivel, en in 2018 was hij 47 centimeter lang!

20. Maine Coons zijn obligate carnivoren

Maine Coon katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat alle voedingsstoffen die ze nodig hebben alleen in vlees te vinden zijn.

Zorg ervoor dat uw Maine Coon de beste voeding krijgt, door deze tips te volgen.

Hoewel sommige carnivoren hun noodzakelijke voedingsstoffen uit andere bronnen kunnen halen, zijn de voedingsstoffen die Maine Coon katten nodig hebben om te overleven alleen te vinden in vlees.

Verplichte carnivoren hebben ook een veel grotere hoeveelheid eiwitten nodig dan andere dieren.

Conclusie

Er zijn tonnen fascinerende Maine Coon kattenfeiten omdat dit ras een van de meest unieke kattenrassen ter wereld is.

Elk kattenras heeft zijn eigen speciale kenmerken, maar Maine Coon katten zijn nog meer onderscheidend dan de meeste huiskattenrassen.

Terwijl er tonnen meer Maine Coon kat feiten en informatie te ontdekken zijn, hebben we ervoor gezorgd om de meest interessante en belangrijke feiten over Maine Coon katten te raken.

Ondanks hun naam zijn Maine Coons eigenlijk niet verwant aan wasberen. Hoewel ze een borstelige staart hebben en oorspronkelijk een donkere vacht hadden, zijn wasberen zo verschillend van katten dat ze zich niet kunnen voortplanten.

Zijn Maine Coons deels Lynx?

Hoewel Maine Coons pluimen hebben, vergelijkbaar met Lynxkatten, zijn de twee op geen enkele manier aan elkaar verwant.

Lynxkatten zijn zo genetisch verschillend van huiskatten, dat het voor hen onmogelijk is zich voort te planten.

Plaats een reactie