10 redenen waarom uw Maine Coon kat u bijt

Het is geen lachertje wanneer een Maine Coon je begint te bijten. Dus zorg ervoor dat je blijft lezen om te ontdekken waarom je Maine Coon kat je bijt, en laten we dit ongewenste Maine Coon kattengedrag oplossen.

Maine Coon katten staan bekend om hun zachtaardige, volgzame, aanhankelijke temperament. Er zijn echter tien redenen waarom een Maine Coon zijn eigenaar kan gaan bijten: spelen, tandjes krijgen, zich verdedigen, pijn hebben, aandacht willen, genieten, sociaal bijten, te veel aaien, overprikkeld zijn, of dominantiehandelingen.

Hoewel bijten tijdens het spelen kan voorkomen, zullen de vlijmscherpe tanden van een kat je zeker pijn doen als ze je huid doorboren. Daarom, hoe sneller een eigenaar handelt om het probleem op te lossen, hoe beter.

Het toestaan dat een Maine Coon zich agressief tegenover u gedraagt is een gevaarlijk pad om te bewandelen, daarom moet u snel vaststellen waarom uw Maine Coon kat u bijt.

Om te voorkomen of de kans te beperken dat deze situatie zich ooit nog voordoet, is het van vitaal belang dat katteneigenaren vanaf het begin de regels bepalen. Hier is hoe…

Waarom uw Maine Coon kat u bijt

Er zijn verschillende redenen waarom een Maine Coon kat zijn eigenaar begint te bijten. Daarom is het belangrijk dat de eigenaar snel de oorzaak vaststelt, om bijtincidenten te voorkomen.

De tabel hieronder toont de top 10 redenen waarom uw Maine Coon kat u bijt:

Reden Beschrijving
Spelen Sommige katten bijten baasjes
tijdens het spelen
Bijten Maine Coon kittens bijten
terwijl ze tandjes krijgen
Defensief Maine Coons bijten wanneer
bedreigd
In Pijn De kat kan je bijten als
u een pijnlijke plek aanraakt
van hun lichaam
Wil aandacht Maine Coon is op zoek naar wat
aandacht
Genieten De kat geniet er gewoon van
bijten!
Sociaal Bijten Katten geven mensen
“liefdesbeten” als waarschuwing
Petting Teveel aaien leidt
tot overstimulatie
Dominantie Proberen dominant te zijn
Kitten bijten Natuurlijk stadium alle kittens
gaan door
Waarom uw Maine Coon kat u bijt

Eigenaren moeten de details in de tabel hierboven doornemen, en proberen vast te stellen of een van deze hoofdoorzaken de oorzaak is dat hun Maine Coon hen bijt.

Als een van de problemen bekend klinkt, kijk dan eens naar de meer gedetailleerde uitleg hieronder.

1. Spelen

Speeltijd is een zeer stimulerende bezigheid voor een kat, en kan er snel voor zorgen dat een Maine Coon overprikkeld raakt, vaak met als gevolg dat ze hun eigenaar bijten.

Als dit scenario bekend in de oren klinkt, moeten baasjes onmiddellijk stoppen met spelen en streng “nee” zeggen.

Hoewel een overprikkelde kat waarschijnlijk al blij zal zijn om te stoppen met spelen, zal de onmiddellijke stop van een eigenaar en een streng commando de kat leren dat bijten een negatieve reactie van hun eigenaar heeft.

Daarentegen is het ook belangrijk dat eigenaren hun katten prijzen wanneer ze zachtjes spelen.

Als het bijten doorgaat, heb ik gevonden deze kauwbare vis van Amazon zijn zeer effectief in het stoppen van onze overprikkelde Maine Coon die me bijt.

Een extra bonus van dit kauwbare catnip speeltje is dat het ook helpt bij het reinigen van uw Maine Coons tanden.

Het pakket bevat ook een kattentandenborstel en kauwstaafjes. Als je niet zeker weet waarom dit belangrijk is, lees mijn artikel over Maine Coon tanden als je de kans krijgt.

Eigenaren moeten hun kat aanmoedigen om op het kattenspeeltje te kauwen, in plaats van op hun hand!

Een ander favoriet kattenspeeltje voor mij, om het bijten van een Maine Coon te kalmeren, zijn deze schattige kauwbare muizen op Amazon.

Niet alleen zijn ze echt goedkoop en ontworpen om uw kat op te laten kauwen. Het gaas rond de buitenkant van het speeltje helpt ook tandplak en tandsteenafzetting op uw Maine Coons tanden te verwijderen. Bonus!

Het heeft me altijd wat tegen-intuïtief geleken, dat een dier zijn eigenaar zal bijten terwijl hij met hem speelt.

Om te beginnen, waarom denkt een kat dat het bijten van zijn eigenaar hem zal aanmoedigen om verder te spelen, of zelfs om bij een andere gelegenheid te willen spelen? Ze bijten letterlijk in de hand die hen voedt!

Het is echter een feit dat de meeste katten zich niet realiseren dat ze hun baasje pijn doen als ze bijten.

In plaats daarvan zien zij bijten als een aanvaardbaar onderdeel van het spelproces, dat gewoonlijk optreedt wanneer zij met een andere kat spelen. Bijten is ook een teken van het natuurlijke jachtinstinct van de Maine Coons.

Een nuttige eigenschap van het Maine Coon kattenras is dat ze zeer intelligent en trainbaar zijn. Daarom, als u bijten tijdens toekomstige speelsessies wilt voorkomen, kunt u het beste beginnen met het beperken van de speeltijd tot kleinere perioden om overstimulatie te voorkomen.

Eigenaren moeten hun Maine Coon ook trainen, terwijl ze nog jong zijn, dat bijten niet leuk, noch acceptabel is door stevig “nee” te zeggen en dan de speeltijd te stoppen.

Let op:

Als u een volwassen Maine Coon heeft geadopteerd die niet getraind is om te stoppen met bijten, zult u merken dat het veel langer duurt voordat de kat u niet meer bijt.

Dit komt voornamelijk omdat volwassen mannelijke Maine Coons bekend staan als koppiger in hun aard, dan hun vrouwelijke tegenhangers!

Oudere Maine Coon katten zijn ook moeilijker te trainen dan kittens die hun gedrag kunnen laten kneden.

Waarom je Maine Coon kat je bijt
Katten bijten elkaar terwijl ze spelen

2. Bijten

Maine Coon kittens bijten vaak in hun eigenaars als ze tandjes krijgen, om het ongemak in hun mond te beperken terwijl nieuwe tandjes door hun tandvlees, in hun mond dringen.

Daarom, als u merkt dat uw kitten op uw vingers kauwt, of op het omringende meubilair, etc, dan is het waarschijnlijk dat ze door de tandjes komen.

Het doorkomen van de tandjes begint als het kitten ongeveer 2 weken oud is, en eindigt pas met ongeveer 6 weken, wanneer de meeste melktanden van je kitten zijn doorgegroeid.

Hoewel deze fase van het proces plaatsvindt voordat eigenaren hun kitten bij een fokker ophalen, is dit niet het einde van de zaak.

In plaats daarvan is het doorkomen van tandjes een geldige reden om te verklaren waarom uw Maine Coon kat u bijt, aangezien dit waarschijnlijk aan en uit zal blijven gaan totdat uw kitten 6 maanden oud is.

Met 6 maanden zal je Maine Coon waarschijnlijk al zijn ‘baby’ tanden verloren hebben en ze vervangen hebben door ‘volwassen tanden’ (bron 1).

Eigenaren die vermoeden dat hun Maine Coon kitten tandjes krijgt, moeten hem veel van deze kauwspeeltjes geven om op te knagen (link naar Amazon).

Deze speeltjes zullen niet alleen het tandjes ongemak van de kittens verzachten, maar ook helpen om hun nieuwe tandjes schoon en gezond te houden.

Waarom je Maine Coon kat je bijt
Kittens die tandjes krijgen bijten vaak hun eigenaar

3. Defensief

Alle dieren hebben een natuurlijk instinct om te overleven. Daarom zal in scenario’s waarin zij zich bedreigd voelen, een primitieve reflex, bekend als “vechten of vluchten”, in werking treden.

Een fysiologische reactie, zoals een acute stressrespons, of hyperarousal zal dan optreden in het lichaam van de kat als reactie op de waargenomen bedreiging (bron 1).

Dus, hoe verklaart dit waarom je Maine Coon kat je bijt?

In principe bijt je Maine Coon je omdat hij zich bedreigd voelt door jouw gedrag of acties. In situaties als deze, is het van vitaal belang dat eigenaren een stap terug doen, en beoordelen welke van hun acties hun Maine Coon kat veroorzaakten om zich bedreigd te voelen.

Als een eigenaar niet opnieuw gebeten wil worden, moeten ze nota nemen van hun eigen gedrag, en niet weer hetzelfde doen.

Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom uw Maine Coon kat zich bedreigd zou kunnen voelen:

  • De eigenaar gedroeg zich agressief tegen hem
  • Iemand stond per ongeluk op de Maine Coons enorme staart
  • Kat wordt onvriendelijk geprikt, of er wordt aan zijn staart getrokken
  • De kat heeft lichamelijke pijn. De eigenaar kan per ongeluk een plek op het lichaam van de kat hebben aangeraakt, waar de kat een zekere mate van ongemak voelt.

Voor degenen onder u die er niet zeker van zijn of uw Maine Coon zich agressief tegenover u gedraagt, of niet, kijk goed naar de lichaamstaal van uw kat.

Boze katten plaatsen hun gewicht op hun achterpoten (achterpoten) in voorbereiding op het bespringen van jou.

De oren van de kat zullen ook naar achteren wijzen, en het is meer dan waarschijnlijk dat uw Maine Coon luid naar u zal sissen.

Waarom uw Maine Coon kat u bijt
Fysiek defensieve kat

4. In Pijn

Hoewel de Maine Coon kat bekend staat als zeer sociaal, volgt hij zijn baasjes vaak door het hele huis (voor meer over dit onderwerp klik hier), is dit kattenras nog steeds uiterst onafhankelijk.

Maine Coon katten zijn zeer nieuwsgierig, en intelligent, en zullen dus graag alleen met hun kattenspeeltjes spelen, of achter een willekeurig rondvliegend blaadje in de tuin of op het erf aanzitten.

Ongelukken gebeuren echter, en het is mogelijk dat uw Maine Coon zich bezeert tijdens het spelen, etc.

Een Maine Coon die pijn heeft zal waarschijnlijk uithalen, of zijn eigenaar bijten als deze hem probeert te aaien, of als een eigenaar per ongeluk het deel van het lichaam van de kat aanraakt dat pijn doet.

Daarom, als uw gewoonlijk kalme, relaxte en zachtaardige Maine Coon kat u begint te bijten, let dan de komende uren goed op hem om te zien of hij zich bezeerd heeft, m.a.w. loopt hij mank, of deinst hij terug?

In situaties waarin een eigenaar vermoedt dat er een probleem is, zorg er dan voor dat u onmiddellijk hulp van een dierenarts inroept. De dierenarts kan uw Maine Coon zorgvuldig onderzoeken op tekenen van pijn.

In sommige gevallen kan een Maine Coon pijn ervaren als gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem dat nog niet is geïdentificeerd. Hier is een lijst van de top 7 gezondheidsproblemen die Maine Coon katten kunnen ontwikkelen.

Het is mogelijk dat uw Maine Coon beet een gevolg is van pijn en ongemak van een van deze gezondheidsproblemen. Daarom is het verstandig om een dierenarts te vragen om deze mogelijke problemen uit te sluiten, omdat ze zouden kunnen verklaren waarom uw Maine Coon kat u bijt.

5. Wil aandacht

Een van de meest voorkomende redenen waarom uw Maine Coon kat u bijt, is omdat hij aandacht wil.

Omdat ze niet kunnen praten (nou ja, alleen in zachte tjirpen en trillen zoals uitgelegd in dit artikel van mij), kan een Maine Coon proberen je aandacht te trekken door in je hand of been te bijten.

Maine Coons die hun eigenaar bijten, hebben de neiging zichzelf onbewust in een ‘catch 22’ situatie te brengen.

Hoewel ze misschien proberen aan te geven dat ze aandacht willen, resulteert het bijten van een eigenaar meestal in een negatieve uitwisseling met de eigenaar die vervolgens de eigenaar ervan weerhoudt hen de aandacht te geven die ze zoeken!

Als je Maine Coon je bijt om aandacht te krijgen, zeg dan krachtig ‘nee’ en geef ze een kauwspeeltje zoals deze van Amazon, om op te bijten.

Uw kat zal snel leren dat bijten niet de aandacht van zijn eigenaar krijgt, en zal ophouden u te bijten.

Maine Coons zijn zeer trainbare katachtigen, daarom is het van vitaal belang dat eigenaren consequent blijven in de boodschap die zij hun katten meegeven.

Waarom uw Maine Coon kat u bijt
Kitten Kauwen

6. Genieten

Sommige Maine Coons bijten of kauwen op de vingers van hun eigenaar, gewoon omdat ze dat leuk vinden.

Hoewel een eigenaar dit gedrag als agressief zou kunnen beschouwen, beseft het kitten of de kat waarschijnlijk eigenlijk niet dat ze u kwaad doen of pijn doen.

Kijk eens naar het gedrag van uw kat en overweeg of dit de reden is waarom uw Maine Coon kat u bijt.

Eigenaren die willen dat hun Maine Coon hen niet meer bijt, zullen eerst de gedragskenmerken van hun kat moeten veranderen.

Bijvoorbeeld, als een beet van een kat u pijn doet, laat dan een kleine gil van ‘oww’ horen, haal dan uw hand weg, terwijl u stevig ‘nee’ zegt tegen uw kat terwijl u dit doet. Dit zal uw kat het signaal geven dat u hun plezier in het kauwen of bijten niet deelt.

U moet dan proberen uw Maine Coon een van deze te geven catnip kauwbare sticks om op te bijten.

Deze sticks bootsen gedrag na dat je zou kunnen zien bij een Maine Coon buitenkat, en de extra bonus is dat deze sticks een betere spijsvertering bevorderen, terwijl de Silverline kattenstress zal helpen verlichten.

Deze sticks zijn momenteel in de aanbieding bij Amazon, dus geef ze een kans nu ze nog goedkoop zijn!

7. Sociaal Bijten

Er is sprake van sociaal bijten wanneer uw Maine Coon u zachtjes bijt en knabbelt, zonder bloedvergieten of pijn te veroorzaken.

Als je dit gedrag bij je kat opmerkt, moet je ze een kauwspeeltje geven om op te kauwen, om ze af te leiden.

In scenario’s waarin ze het speeltje dat je hen probeert te geven negeren, en zachtjes in je vingers of hand blijven bijten, geeft je kat je een Maine Coon liefdesbeet.

Maine Coon Kat Liefdesbeten

Een Maine Coon liefdesbeet is een beet waarbij uw kat zachtjes in uw hand, arm, etc bijt terwijl u hem aait of met hem speelt. Dit is meestal geen agressieve actie van de kat, omdat liefdesbeten zelden de huid van de eigenaar doorboren, met bloedingen tot gevolg.

Wanneer een Maine Coon je een liefdesbeet geeft, waarschuwt hij je om te stoppen met wat je aan het doen bent, omdat de kat zich overprikkeld voelt.

Begrijpelijkerwijs kan dit zelfs de meest ervaren eigenaars enigszins verbijsterd achterlaten, omdat slechts enkele seconden geleden hun kat nog vrolijk met hen aan het spelen was (of geaaid werd), maar nu lijkt te willen bijten!

Als deze situatie zich voordoet, moeten baasjes onmiddellijk ophouden met wat ze aan het doen waren, aangezien hun kat hen een duidelijke waarschuwing heeft gegeven.

Als een eigenaar geen acht slaat op deze subtiele rode vlag, doet hij dat op eigen risico, omdat de kat waarschijnlijk zal aanvallen, wat aanzienlijk meer pijn zal doen dan een zachtere Maine Coon liefdesbeet!

Kat bijt eigenaar in vinger
Kat bijt eigenaar in vinger

8. Aaien

Het aaien van uw kat kan therapeutisch en plezierig zijn voor u, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn voor uw kat. In sommige gevallen kunt u uw kat zelfs irriteren, en de visuele aanwijzingen missen dat hij genoeg heeft van geaaid te worden.

Als een kat te veel geaaid wordt, raakt hij overprikkeld, wat leidt tot hyperarousal, waarbij de kat zijn baasje bijt of slaat omdat hij wil dat die ophoudt met hem te aaien.

Eigenaren moeten altijd alert zijn op tekenen dat hun kat overprikkeld raakt, bijvoorbeeld het zwiepen van zijn grote, borstelige staart, of herhaaldelijk tjirpen en trillen (bron 1).

Als je denkt dat je kat overprikkeld is, stop dan met aaien!

9. Dominantie

Sommige Maine Coons bijten omdat zij proberen hun dominantie uit te oefenen, hetzij over een andere kat, hetzij tegenover hun eigenaar.

Hoewel dominantie minder waarschijnlijk de reden is waarom je Maine Coon kat je bijt, moet je deze mogelijkheid nog steeds uitsluiten.

Daarom moeten eigenaren van mannelijke Maine Coon katten zich ervan bewust zijn dat dit gedragskenmerk vaker voorkomt bij de mannetjes van de soort.

10. Kitten Bijten

Alle Maine Coon kittens maken een bijtfase door, waarin zij de wereld om zich heen verkennen met behulp van hun natuurlijke instincten van bijten, krabben, klauwen, of bespringen.

Eigenaren moeten zich hier geen zorgen over maken, omdat het een volkomen natuurlijke fase is van de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw Maine Coon kitten.

Zoals met alle fasen, gaan ze uiteindelijk wel voorbij. Daarom, als u merkt dat uw kitten u regelmatig bijt of het meubilair in uw huis vernielt, zeg dan streng “nee” en geef hem dan een kauwspeeltje om mee te spelen.

Conclusie

Dit artikel belicht de top 10 redenen waarom uw Maine Coon kat u bijt. Zoals u kunt zien, zijn er tal van verschillende triggers die ervoor kunnen zorgen dat een kat u begint te bijten.

Als je denkt dat geen van deze belangrijke redenen het bijtgedrag van je Maine Coon kat verklaren, dan heb je wellicht te maken met Maine Coon agressie.

Agressie is een probleem dat onmiddellijk moet worden aangepakt.

Plaats een reactie