Zijn Maine Coon katten hypoallergeen

Lijden aan een allergie is nooit leuk, maar als je een allergie ontwikkelt voor het kattenras waar je van houdt, of nog erger voor een kat die je al hebt, lijkt het alsof je keuzes vrij beperkt zijn.

Als je overweegt een Maine Coon aan te schaffen, zullen onze tips je helpen je Maine Coons hypoallergeen te maken. “Zijn Maine Coon katten hypoallergeen?”, laten we dat eens uitzoeken!

Maine Coon katten zijn niet hypoallergeen. Geen enkel kattenras is allergie-vrij omdat alle katten het eiwit Fel d 1 produceren, tot op zekere hoogte. Bepaalde kattenrassen worden als hypoallergeen beschouwd vanwege hun lagere niveaus van dit eiwit, bijv. de Siberische of Sphynx. Regelmatig borstelen, baden en stofzuigen vermindert het aantal kattenallergenen.
Zijn Maine Coon katten hypoallergeen

Komen kattenallergieën veel voor?

Veel mensen hebben last van kattenallergieën, maar weten vaak niet waarom. In feite is ongeveer 10% van de bevolking allergisch voor huisdieren.

Volgens het American College of Allergy, Asthma, and Immunology, zijn katten de grootste boosdoener op het gebied van allergieën. Kattenallergieën komen twee keer zo vaak voor als hondenallergieën (bron 1).

Wat veroorzaakt kattenallergieën?

Kattenallergieën komen voor bij mensen die een overgevoelig immuunsysteem hebben.

Hierdoor ervaren ze ongewenste lichamelijke symptomen, ook wel bekend als een allergische reactie. De reactie zelf wordt veroorzaakt door een allergie voor allergenen van huisdieren, waarvan bekend is dat ze zich verzamelen op veel verschillende oppervlakken, zoals sofa’s, muren, vloeren, enz.

Veel mensen denken ten onrechte dat ze allergisch zijn voor de vacht van katten, en blijven uit de buurt van het aaien van katten, vooral die met lang haar. Deze theorie is echter onjuist omdat het eigenlijk een proteïne in het speeksel, de urine, of de huidschilfers van de kat is waarvoor mensen allergisch zijn. Wanneer de kat zichzelf verzorgt, verspreidt hij deze allergenen over zijn vacht, wat verklaart waarom zo veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor de vacht van katten.

Er zijn drie belangrijke kattenallergenen:

 1. Huidschilfers (huidafscheidingen van de kat)
 2. Speeksel
 3. Urine.

Als u allergisch bent voor katten, bent u waarschijnlijk allergisch voor een kattenallergeen-eiwit dat bekend staat als ‘Fel d 1’ en dat wordt afgescheiden in het speeksel en de huid van de kat. Dit allergeen wordt verspreid wanneer de kat zichzelf borstelt.

Het Fel d 1 eiwit is geen integraal onderdeel van kattenschilfers of vacht, maar kan zich vastzetten op kattenschilfers of vacht.

Allergenen zijn overal te vinden. Ze worden vaak getransporteerd op kleding, of kunnen in de lucht komen wanneer huisdieren worden geborsteld, of zelfs wanneer u uw huis afstoffen! Eenmaal in de lucht, blijven ze hangen en kunnen ze ingeademd worden door mensen.

Hoe lang duurt een kattenallergie?

Iedereen is anders. Terwijl sommige mensen direct symptomen van kattenallergie ervaren, zullen anderen pas 4-8 uur na blootstelling aan kattenallergenen symptomen opmerken.

De symptomen kunnen een paar minuten aanhouden of uren duren, afhankelijk van hoe gevoelig uw lichaam is voor katten.

Als je gevoelig bent voor kattenallergenen (huidschilfers, speeksel of urine) en je merkt dat je symptomen niet meteen overgaan, kan dit komen doordat de allergenen vreselijk kleverig zijn.

Deze allergenen hechten zich overal aan, zoals vloeren, muren, kleding of meubels. Dit betekent dat ook al bent u niet in direct contact met een kat, u toch een allergische reactie kunt krijgen op de allergenen die ze in huis hebben achtergelaten.

Het kan moeilijk zijn om uw huis onmiddellijk van deze allergenen te ontdoen.

Veel voorkomende symptomen van kattenallergie

Ben je allergisch voor je Maine Coon kat?

In de onderstaande lijst staan de meest voorkomende kattenallergie symptomen waar je waarschijnlijk last van zult krijgen, mocht je allergisch zijn voor je Maine Coon kat:

 • Niezen
 • Rode, jeukende ogen
 • De huid wordt rood, daar waar de kat u heeft gelikt, gekrabd of gebeten.
 • Hoesten
 • Piepen
 • Jeukende, loopneus, verstopte neus.
 • Netelroos
 • Uitslag op de borst en het gezicht

Als u erg gevoelig bent voor kattenallergenen, kunt u onmiddellijk een of meer van deze symptomen krijgen. Als je minder gevoelig bent, treden de symptomen misschien pas 4-8 uur na blootstelling op.

Volgens WebMD, zal 20% – 30% van de mensen met allergische astma een ernstige opflakkering ervaren nadat ze in contact zijn gekomen met een kat (bron 1).

Hoe verminder je kattenallergieën in huis

Houdt u van uw Maine Coon, maar haat u de katallergiesymptomen die u van uw katachtige metgezel ondergaat? Als dit het geval is, heb je je waarschijnlijk afgevraagd of je met een kat kunt leven als je allergieën hebt.

De mate van allergie verschilt per persoon, dus als je bereid bent om je allergiesymptomen te beheersen of zelfs te verdragen, is het waarschijnlijk dat je met je Maine Coon kunt blijven leven. Uiteindelijk is dit een persoonlijke keuze.

De volgende tabel toont enkele eenvoudige manieren om het risico op een allergische reactie van je Maine Coon kat thuis te verkleinen.

Welke kattenrassen zijn hypoallergeen?

Hoewel geen enkele kat echt hypoallergeen is, worden sommige katten verondersteld hypoallergenieker te zijn dan andere.

De reden waarom bepaalde kattenrassen deze titel krijgen, is dat hypoallergene katten van nature lagere niveaus van het eiwit Fel d 1 afscheiden dan andere.

Het eiwit Fel d 1 is een allergeen, dat voornamelijk wordt afgescheiden in het speeksel of de talgklieren van de kat. Het is verantwoordelijk voor het merendeel van de kattenallergieën bij mensen en blijft vaak hangen in de vacht, het speeksel of de urine van de kat.

Wanneer mensen in contact komen met dit allergeen, zal ongeveer 10% van hen een allergische reactie vertonen.

Van de volgende kattenrassen wordt aangenomen dat ze hypoallergener zijn dan andere (bron 1).

 • Sphynx
 • Bengaal
 • Russisch Blauw
 • Devon Rex
 • Cornish Rex
 • Balinees
 • Oosterse
 • Siberisch

Zijn Maine Coon katten slecht tegen allergieën?

Als je een Maine Coon wilt, maar je hebt last van kattenallergieën, geef dan niet op!

Hoewel Maine Coons zeker niet hypoallergeen zijn (geen enkele kat is dat eigenlijk), kun je na verloop van tijd mogelijk een tolerantie voor dit ras opbouwen.

Regelmatig baden, borstelen, stofzuigen en het wassen van de kleden waar uw kat op heeft gezeten, kan ook helpen om uw allergiesymptomen te beperken.

Conclusie

Zijn Maine Coon katten hypoallergeen?

Het eenvoudige antwoord is nee. Er zijn echter veel dingen die je in je levensstijl kunt veranderen, om de verspreiding van het belangrijkste eiwit ‘Fel D 1’, dat de meeste kattenallergieën bij mensen veroorzaakt, te helpen beperken.

De mate waarin u bereid bent uw dagelijkse levensstijl te veranderen, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke keuze. Echter, als u bereid bent om compromissen te sluiten en uw leven aan te passen om een mooie Maine Coon kat in uw huis te verwelkomen, zullen de nadelen zeker in het niet vallen bij de voordelen.

Plaats een reactie