Waar komen Maine Coon katten vandaan?

Hoewel de geschiedenis van de Maine Coon in mysterie gehuld is, is dit indrukwekkende en majestueus uitziende kattenras nog steeds zeer gewild, en over de hele wereld zeer geliefd.

Maar waar komen Maine Coon katten oorspronkelijk vandaan? …

Als u de mythe hebt gehoord dat Maine Coons deels wasbeer zijn, zult u helaas teleurgesteld zijn! Bent u klaar voor de waarheid?

Maine Coon katten komen oorspronkelijk uit Wiscasset, Maine in de Verenigde Staten. Hun afkomst is omgeven door mysterie en mythes. Eén mythe beweert dat Maine Coons deels wasbeer zijn. De tweede mythe gelooft dat Maine Coons afstammen van Viking scheepskatten. De derde mythe beweert dat Maine Coons afstammen van de geliefde katten van Marie Antoinette.

Om deze vraag naar tevredenheid te kunnen beantwoorden, is het van belang u een breder inzicht te geven in de Maine Coon kat. Daarom zullen we kort ingaan op een aantal onderwerpen, waaronder:

 1. Maine Coon Kenmerken
 2. Maine Coon mythen
 3. Mythische Maine Coons
 4. Britse Maine Coon

Waar komen Maine Coon katten vandaan

1. Maine Coon Kenmerken

De Maine Coon kat is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld. Het is de enige inheemse Amerikaanse kat die bestaat.

Bekend als “zachte reuzen”, wordt dit ras vaak groter dan sommige kleinere hondenrassen, zoals de Chihuahua of de Papillon!

Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de grootte en de gestalte van de Maine Coon kat, vaak omschreven als de “hond van de kattenwereld”. Niet alleen weegt een gemiddelde mannelijke Maine Coon tussen 15-25 lbs (6.8-11.3 kg), zij zijn ook uiterst verbluffende beesten, dikwijls beschreven als mini leeuwen wegens de grote manen van haar rond hun hals.

Bovendien hebben hun liefdevolle, aanhankelijke en speelse eigenschappen hen de reputatie gegeven een geweldig gezinshuisdier te zijn.

Hier is een korte video van onze Maine Coon in interactie met onze vijf jaar oude dochter. U kunt zien dat beiden volledig ontspannen zijn in elkaars buurt, en ‘Pippin’ verdraagt het heel goed om geaaid te worden.

Maar hoe zit het met de ware afkomst van dit prachtige ras?

Maakt u zich geen zorgen, ik ben niet vergeten dat u graag wilt weten ‘waar Maine Coon katten vandaan komen’! Ik wilde u gewoon eerst een kort overzicht geven van de persoonlijkheid en de kenmerken van de Maine Coon, zodat u kunt begrijpen wat dit raskattenras zo speciaal, en uniek maakt.

2. Maine Coon mythes

Er is altijd veel gespeculeerd over de ware afstamming van de Maine Coon kat. De volgende drie mythes hebben echter de tand des tijds doorstaan, dus het is de moeite waard om elk van deze mythes even in meer detail te bekijken:

 1. Deel Raccoon Mythe
 2. Vikingschipkat Mythe
 3. Marie Antoinette Mythe

Gedeeltelijke Wasbeer Mythe

Een van de meest voorkomende historische mythes over de Maine Coon kat is dat de kenmerkende eigenschappen van de Maine Coon (d.w.z. de borstelige staart en unieke kleuren) voortkomen uit een paring vele jaren geleden tussen een half-wilde kat en een wasbeer.

Deze komische mythe zou nog lachwekkender zijn als niet zoveel mensen er halsstarrig op zouden blijven hameren dat ze waar is!

Dankzij de wonderen van de moderne wetenschap hebben wetenschappers deze mythe nu echter ontkracht, met het argument dat ze biologisch onmogelijk is. De wetenschap ondersteunt de theorie dat paringen tussen dieren van twee verschillende soorten biologisch gezien geen nakomelingen kunnen voortbrengen op deze manier.

Voor meer details over dit onderwerp, kijk naar mijn artikel ‘Is een Maine Coon gedeeltelijk wasbeer’.

Waarom de wasbeermythe populair werd

Men denkt dat de wasbeermythe populair werd door de fysieke gelijkenissen tussen de Maine Coon kat en de wasbeer. Velen beweren dat deze fysieke attributen het bewijs zijn van een verband tussen de twee soorten.

Fysieke gelijkenissen zijn onder andere (bron 1):

 • Lange borstelige staart
 • Bruine tabby kleur
 • Liefde voor water
 • Half grijpgrage poten
 • Klimcapaciteiten
 • De zwarte ring op de staart
 • Visueel vergelijkbaar
 • Grootte

Lange borstelige staart

Beide soorten hebben een lange borstelige staart.

Bruin tabby kleurslag

Ruwweg 75 Maine Coon kleurslagen worden verondersteld te bestaan, hoewel historisch alleen de bruine tabby’s de titel ‘Maine Coon’ kregen, terwijl de anderen ‘Maine Shags’ werden genoemd (bron 1).

Voorstanders van de wasbeermythe beweren dat de tabby Maine Coons kleurslagen van de wasbeer afstammen. De kleurslagen worden als te gelijkaardig beschouwd, om genegeerd te worden.

Liefde voor water

Deze soorten spelen allebei graag met water, wat niet als een normale persoonlijkheidstrek van katten wordt beschouwd.

Half-prehensile poten

Zowel de Maine Coon als de wasbeer dopen hun voedsel graag in water!

Ze gebruiken hun half-prepensibele poten om hun maaltijd vast te houden.

Klimcapaciteiten

Beide soorten hebben een groot klimvermogen.

Zwarte ring op de staart

Voorstanders van de wasbeermythe beweren dat de ongewone zwarte ringkleuring op de staart van veel wasberen en Maine Coons het onweerlegbare bewijs is dat de mythe waar is.

Visueel gelijk

Als de twee soorten naast elkaar zouden staan, zou het moeilijk zijn om te beweren dat ze niet visueel op elkaar lijken.

Grootte

De grote gestalte van de Maine Coons heeft hem altijd onderscheiden van andere kattenrassen. Aangezien beide soorten groot zijn, zou dit verder bewijs kunnen zijn van een connectie?

Vikingschipkat Mythe

Een van de meer waarschijnlijke Maine Coon historische mythes heeft betrekking op de Vikingen. Vikingen stonden bekend om het bevaren van de zeeën en hielden scheepskatten aan boord van hun schepen om ervoor te zorgen dat de muizenpopulatie op afstand werd gehouden.

Het uitgangspunt van deze mythe is dat de Maine Coon afstamt van de Noorse Skogkatt, waarvan gedacht wordt dat hij door de Vikingen werd meegebracht. De Noorse Skogkatt en zijn tegenhangers, de Zweedse Rugkatt, en de Deense Racekatte vertonen verschillende gelijkaardige fysieke kenmerken als de Maine Coon.

Al deze kattenrassen hebben zich ontwikkeld in klimaten die als ruw en uitdagend werden beschouwd, en velen beweren dat Maine Coons zouden kunnen afstammen van één van deze kattenrassen.

De volkslegende vertelt over boten die aan land aanmeren, en scheepskatten die van de schepen worden losgelaten op het droge. Tijdens zo’n tussenstop zou een langharige kat van het schip gepaard hebben met een kortharige huiskat, die al in Maine woonde.

Of deze mythe nu waar is of niet, niemand zal het ooit weten. Dit weerhoudt de inwoners van Maine er echter niet van om het bestaan van dit bijzondere kattenras te vieren. Ze hebben de Maine Coon zelfs uitgeroepen tot de staatskat van Maine, als eerbetoon aan het ras!

De mythe van Marie Antoinette

De laatste mythe wordt ook verondersteld een zekere mate van legitimiteit te hebben, en heeft betrekking op de beroemde ontsnappingspoging van Marie Antoinette (de vroegere koningin van Frankrijk), tijdens de Franse Revolutie.

De geschiedenis vertelt ons dat Marie Antoinette in deze periode zes Turkse Angorakatten bezat. Zij hield zo hartstochtelijk van deze dieren dat zij, toen zij Frankrijk probeerde te ontvluchten in de hoop per schip de Verenigde Staten te bereiken, vermoedelijk haar gewaardeerde katten aan boord van het schip heeft geladen.

Marie Antoinette werd bij haar ontsnapping geholpen door Samuel Clough, de kapitein van het schip. Ondanks deze hulp bleek haar ontsnapping vruchteloos en werd ze in 1793 geëxecuteerd.

Voorstanders van deze legendarische mythe beweren dat de zes katten van Marie Antoinette veilig op het schip van Samuel Clough zijn gebleven. Ze reisden naar de Verenigde Staten en werden bevrijd door de bemanning toen het schip aanmeerde in Wiscasset, Maine.

Het is waarschijnlijk dat deze zes langharige katten toen paarden met de kortharige huiskatten die reeds in de staat Maine verbleven.

Mythische Maine Coons

Tot op de dag van vandaag beschouwen veel mensen het Maine Coon kattenras als mythisch en magisch. Het wordt gezien als het beroemdste kattenras van New England, of misschien zelfs van de Verenigde Staten!

Het leven op Maine dwong het Maine Coon kattenras zich aan te passen, zodat het de barre weersomstandigheden op Maine kon overleven. Als gevolg daarvan is dit winterharde ras beslist taaier dan de meeste kosten. Coons zijn extreem harige katten, hun enorme gewatteerde poten zijn bedekt met bont, waardoor ze over sneeuw kunnen lopen zonder erin weg te zakken!!!

Men denkt dat het mythische Maine Coon ras vele honderden jaren heeft overleefd, zonder vermenging met andere kattenrassen.

Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan het gebrek aan andere katten in de staat Maine, en aan het feit dat de menselijke nederzettingen niet erg dicht bij elkaar lagen.

Britse Maine Coon

Men denkt dat de Maine Coon voor het eerst naar Groot-Brittannië kwam in het midden van de jaren 1980.

Dit is later dan men zou verwachten, omdat Amerikaanse fokkers bang waren dat hun dierbare Maine Coons niet correct zouden worden behandeld, vanwege de bestaande Britse quarantaine-wetten.

Conclusie

De Maine Coon kat is een fascinerend ras, wat ook zijn ware oorsprong is.

Deze magische Maine Coons hebben tot veel controverse geleid sinds ze voor het eerst in Maine verschenen. Velen vragen zich zelfs af of we ooit echt de geheimen zullen ontdekken van ‘waar komen Maine Coon katten vandaan’.

Zijn ze echt het resultaat van een kruising tussen een halfwilde kat en een wasbeer? Of, zouden ze een hybride kunnen zijn tussen een kat en een bobcat? (een minder populaire theorie).

Of misschien moeten we Marie Antoinette prijzen voor haar vastberadenheid om haar Turkse Angorakatten te redden of de Vikingen voor het bereizen van de zeeën met katten aan boord van hun schepen!

Wat het antwoord ook is, één ding weten we zeker en dat is dat Maine Coon katten één van de vriendelijkste katten zijn die je ooit zult kopen. Het zijn geweldige huisdieren en ze houden onvoorwaardelijk van je. Ze zoeken menselijk gezelschap op, dus als u overweegt een van deze geweldige katten aan te schaffen, moet u voorbereid zijn op het bezit van een kat die nooit graag van uw zijde wijkt!

Plaats een reactie