Is een Maine Coon deels wasbeer?

Met zoveel mensen die twijfelen aan de mysterieuze oorsprong van de Maine Coon, is het niet verwonderlijk dat bizarre vragen zoals is een Maine Coon een deel wasbeer, zijn gesteld!

Maine Coon katten zijn niet deels wasbeer. Hun afkomst wordt als zeer mysterieus beschouwd, maar wetenschappers hebben nu bewezen dat deze bizarre historische mythe biologisch onmogelijk is. Het is waarschijnlijker dat Maine Coon katten afstammen van de Noorse Boskatten die op Vikingschepen werden gehouden, om muizen te vangen.

Laten we alle feiten eens nader bekijken, om het antwoord te bepalen.

Maine Coon katten zijn een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld.

Ze zijn een massaal geliefd kattenras, vooral in de Verenigde Staten. Coons zouden afkomstig zijn uit Maine, Verenigde Staten, waar ze bekend staan als de officiële staatskat!

Ze hebben een zeer karakteristieke fysieke verschijning en staan bekend om hun indrukwekkende jachtvaardigheden en liefde voor menselijk gezelschap.

Hun oorsprong is echter vele jaren een mysterie gebleven. Tot op de dag van vandaag wordt er druk gespeculeerd over hun afstamming, waarbij verschillende mythen als waar worden voorgehouden.

De drie belangrijkste mythen die de tand des tijds hebben doorstaan zijn:

  1. Maine Coons zijn deels wasbeer
  2. Maine Coons zijn afstammelingen van Marie Antoinette’s katten
  3. Maine Coons stammen af van Noorse Boskatten

Laten we de drie belangrijkste mythes eens nader bekijken, om te bepalen welke mythes serieus kunnen worden genomen.

Maine Coon Kat Mythes

De Maine Coon is een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika. Ze hebben de harten van velen veroverd met hun hond-achtige persoonlijkheid, loyaliteit, intelligentie, en aanhankelijke aard.

Misschien komt hun populariteit ook voort uit hun mysterieuze erfenis, die velen ertoe heeft gebracht hen als mythische wezens te zien, of zelfs als mythische beesten!

Mythe 1: Maine Coons zijn deels wasbeer

Als je ooit een Maine Coon kat hebt gehad of geïnteresseerd bent in het erfgoed van dit gespierde kattenras met grote botten, ben je waarschijnlijk op deze bizar klinkende mythe gestuit.

De mythe beweert dat de Maine Coons afstammen van de wasbeer. Zij beweert dat het bestaan van de Maine Coons het resultaat is van een paring van een halfwilde huiskat met een wasbeer, vele tientallen jaren geleden.

Deze mythe heeft in de loop der jaren veel aan kracht gewonnen.

Velen beschouwen de onmiskenbare gelijkenis tussen de bruine tabby kleur van de wasbeer, en de Maine Coon kat als het belangrijkste bewijs ter ondersteuning van deze mythe.

Zij beweren ook dat de kenmerkende lange borstelige staart van de Coon te veel lijkt op die van de wasbeer, om genegeerd te worden.

Om meer te weten te komen over deze theorie, spring dan meteen naar onze ‘Zijn Maine Coon katten verwant aan wasberen?‘ samenvatting hieronder, voor meer details.

Tot op de dag van vandaag beweren velen dat dit de ware geschiedenis is van de Maine Coon kat. Echter, dankzij de vooruitgang in de moderne wetenschap, hebben wetenschappers nu categorisch bewezen dat deze mythe biologisch onmogelijk is.

Is een Maine Coon deels wasbeer?
Is een Maine Coon gedeeltelijk wasbeer?

Mythe 2 – Marie Antoinette

Een van de meer levensvatbare mythen die in de loop der jaren aan populariteit hebben gewonnen heeft betrekking op Marie Antoinette, de vroegere koningin van Frankrijk.

Deze mythe vertelt over een liefdesverhaal tussen Marie Antoinette en haar zes Turkse Angorakatten, die zij als huisdier hield.

De geschiedenis vertelt over Marie Antoinette’s wanhopige poging om uit Frankrijk te ontsnappen tijdens de Franse Revolutie.

Men denkt dat ze aan boord ging van een schip geleid door kapitein Samuel Clough, op weg naar de Verenigde Staten.

Niet in staat haar dierbare katten in Frankrijk achter te laten, laadde zij haar zes Turkse Angorakatten veilig op het schip met zich mee.

Ondanks de hulp van kapitein Samuel Clough, werd Marie Antoinette gevangen genomen, en geëxecuteerd in 1793.

Hoewel Marie Antoinette nooit veilig in de Verenigde Staten aankwam, bleven haar kostbare katten op het schip waarvan ze was meegenomen en kwamen veilig aan in Wiscasset, Maine.

Het uitgangspunt van deze mythe is dat deze Turkse Angorakatten vervolgens werden vrijgelaten uit het schip, en gingen fokken met de tamme kortharige katten die al in Maine woonden.

Deze mythe lijkt aannemelijk, vooral wanneer men de gelijkenis in aanmerking neemt tussen de fysieke vorm, het lange haar en de karaktereigenschappen van deze kattenrassen.

Het zou ook mooi zijn te denken dat Marie Antoinette’s liefde voor hun Turkse katten zo sterk was dat ze het niet kon verdragen van hen gescheiden te worden.

Mythe 3: Maine Coons stammen af van Noorse Boskatten

De laatste mythe verbindt de ware afstamming van de Maine Coon met de Noorse Boskat. Dit is een andere, meer waarschijnlijke mythe die aan aanhang heeft gewonnen.

De mythe heeft in de loop der jaren aanzienlijk aan populariteit gewonnen vanwege de duidelijke fysieke overeenkomsten tussen de twee kattenrassen.

Dus waar ging deze mythe over? In principe wordt gedacht dat de Vikingen katten aan boord van hun schepen hielden om de muizenpopulatie onder controle te houden.

Telkens als de Vikingen hun schepen aanmeerden, werden deze katten van boord gelaten en op het droge gezet.

Er wordt gedacht dat de Vikingen langharige scheepskatten lieten paren met reeds bestaande kortharige huiskatten.

Uiteindelijk stelt deze mythe dat Maine Coon katten afstammen van langharige scheepskatten.

Zijn Maine Coons verwant aan wasberen?

Het is niet verwonderlijk dat mensen zich afvragen of Maine Coons tot de familie van de wasberen behoren.

Deze dieren hebben de volgende fysieke gelijkenissen die niet verklaard kunnen worden.

  • Lijken op elkaar: Maine Coons zijn er in meer dan 84 verschillende kleurslagen, maar de tabby-kleurige Maine Coon heeft dezelfde kleur als een wasbeer.
  • Zwarte ring op de staart: Sommige Maine Coons worden geboren met een zwarte ring rond hun borstelige staart, vergelijkbaar met de wasbeer.
  • Stroeve staart: Beide dieren hebben grote borstelige staarten.
  • Grote Klimmers: De wasbeer is een geweldige klimmer. De Maine Coon houdt ook van klimmen en is hier zeer bedreven in.
  • Grootte: Maine Coons zijn fysiek grote katten en qua grootte vergelijkbaar met de wasbeer.
  • Liefde Water: Beide dieren spelen graag in het water. Sommige Maine Coons nemen zelfs graag een bad!
  • Semi-prehensile Paws: Maine Coons en wasberen houden er beide van hun voedsel in water te dopen, gebruik makend van hun half-prehensile poten die hen helpen het voedsel gemakkelijker te grijpen.

Kunnen katten en wasberen met elkaar fokken?

Huiskatten en wasberen zijn ongeveer even groot, hoewel de wasbeer in het algemeen waarschijnlijk groter is.

Bij het beantwoorden van de vraag “Is een Maine Coon een deel Wasbeer?” is het belangrijk een paar vragen te herzien:

1. Is het fysiek mogelijk voor katten en wasberen om te fokken?

U zult misschien verbaasd zijn te horen dat het antwoord JA is! Volgens Macro Evolution zullen tamme mannelijke wasberen paren met katten. Men denkt ook dat wilde wasberen en katten paren (bron 1).

2. Kunnen huiskatten en wasberen met elkaar overweg?

Als je op Youtube kijkt, vind je meteen een heleboel video’s van katten die met wasberen omgaan.

Hoewel dit onmiddellijk een vreemd koppel lijkt, kunnen de twee dieren het vrij goed met elkaar vinden! Deze interactie helpt om de theorie te ondersteunen dat katten en wasberen met elkaar zouden kunnen fokken.

Volgens Macro Evolution hebben sommige huiskatten zelfs baby wasberen verpleegd, die zich dan waarschijnlijk hebben ingeprent op deze zogende katten, waardoor de baby wasberen in kwestie zich seksueel aangetrokken voelen tot katten als ze ouder worden (bron 1).

Ter ondersteuning van het feit dat wasberen en katten het goed met elkaar kunnen vinden, bekijk snel deze korte video van een wasbeer die een kat knuffelt!

Krediet aan Viral Hog, Youtube Kanaal

3. Is de Maine Coon kat een product van kattenfokken met een tamme mannelijke wasbeer?

Wetenschappers beweren dat de Maine Coon kat die we nu kennen en liefhebben, niet het resultaat is van het fokken van een halfwilde huiskat met een tamme mannelijke wasbeer.

Zij beweren dat de wetenschap bewijst dat dit biologisch onmogelijk is. Zij steunen de theorie van de kat- wasbeer hybride niet.

Kat-Rabboon Hybride

Er is weinig onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een kat- wasbeer hybride. Sommige mensen beweren dat ze een huiskat met een wasbeer hebben gefokt.

Er is echter niet genoeg literatuur of bewijsmateriaal om de theorie te ondersteunen dat Maine Coon katten zijn ontstaan uit de paring tussen een semi-wilde kat, en een wasbeer. Wetenschappers beweren dat dit biologisch onmogelijk is.

Volgens Macro Evolution zijn er geen duidelijke beperkingen, hetzij fysiek of gedrag, die een kat zouden verhinderen zich voort te planten met een wasbeer (bron 1).

Maar wat nog niet helemaal duidelijk is, is of de twee dieren fysiologisch wel compatibel genoeg zijn om een kat-raccoon hybride te creëren.

Conclusie

Zoals u kunt zien, is de erfenis van het Maine Coon kattenras tot op de dag van vandaag onderwerp van verhitte discussies. Zonder duidelijk bewijs zullen de wortels van dit mythische beest in mysterie gehuld blijven.

Zelfs als ze nauwkeurig bekend zouden zijn, zal de waarheid waarschijnlijk niets afdoen aan de liefde die miljoenen mensen hebben voor dit prachtige kattenras.

Voor degenen die een definitief antwoord willen op de vraag “Is een Maine Coon deels wasbeer?”, kunnen we gerust stellen dat de Maine Coon niet deels wasbeer is. Wetenschappers hebben bewezen dat deze mythe biologisch onmogelijk is.

Plaats een reactie