Hoe verzorg je een Maine Coon kat?

Het Maine Coon ras is gemakkelijk te herkennen aan zijn kenmerkende lange dikke haren. Maar, zoals bij elke langharige soort, zal het haar regelmatig verzorgd moeten worden, om te voorkomen dat er klitten en matten ontstaan.

Maine Coons moeten dagelijks verzorgd worden om te voorkomen dat hun haar gaat klitten. Gebruik een zachte borstel om de dikke, dichte vacht van uw Maine Coons te ontwarren. Hun vacht wassen zal ook helpen om overtollig haar dat in hun vacht verstrikt is geraakt, los te maken. Knip Maine Coon klauwen regelmatig als de kat geen buitenkat is.

Regelmatig de klauwen knippen is ook aan te raden als uw Maine Coon een huiskat is. Als je niet zeker weet welke stappen nodig zijn, bekijk dan snel ons advies over ‘hoe verzorg je een Maine Coon kat’.

Deze tips kunnen tijd kosten om uit te voeren, maar zijn een noodzakelijk kwaad om uw gewaardeerde huisdier gelukkig, en tevreden te houden.

Maine Coon verzorgingstips

Je bent verliefd geworden op het Maine Coon ras, maar je hebt je niet gerealiseerd dat de vacht van je Maine Coon zo veel zorg en aandacht nodig heeft.

In plaats van te stressen, kunt u deze eenvoudige stappen nemen om uw Maine Coons vacht in topconditie te houden.

  1. Verzorg uw kitten
  2. Zorg voor een routine
  3. Gebruik een zachte borstel / want
  4. Badderen
  5. Klauw knippen
  6. Juiste voeding

1. Verzorg uw kitten

Niet alle katten vinden het leuk om geborsteld te worden, dus de beste manier om je Maine Coon te laten wennen aan een goed verzorgingsschema, is door met het proces te beginnen als je kat nog een kitten is.

Deze stap is zeer aan te raden om twee redenen:

  • Vertrouwdheid: Uw Maine Coon kitten zal er aan wennen om regelmatig geborsteld te worden.
  • Sterkere band: Dagelijks borstelen helpt bij het opbouwen van een sterkere band tussen kitten en eigenaar. De handeling van het borstelen zelf is een teken van liefde in uw Maine Coons ogen.

2. Zorg voor een routine

Maine Coons zijn een zeer intelligent kattenras.

Ze staan bekend als de ‘hond van de kattenwereld’ en zijn zeer hondachtig van aard.

Dit slimme kattenras kan zelfs eenvoudige commando’s worden geleerd, zoals ‘down’, ‘no’, en apport!

Als je een succesvolle verzorgingsroutine met je Maine Coon wilt opbouwen, dan is consequent zijn de sleutel.

Wees dus realistisch over je beschikbare tijd, want het verzorgingsproces mag niet worden overhaast. Noch moet het een snel proces zijn waar je je haast om naar de volgende taak in je leven te gaan.

In plaats daarvan moet de verzorgingsroutine een rustige hechtingssessie zijn tussen uw Maine Coon en u.

Maine Coons houden van het gezelschap van mensen, dus de toegevoegde bonus van het hebben van hun dikke dichte vacht geborsteld, terwijl ze quality time doorbrengen met hun mens, is als de kers op de top van de taart voor dit ras van kat.

Frequentie

Stel een verzorgingsschema op, dat niet minder is dan één goede borstelbeurt per week.

Hoe consequenter je bent met het regelmatig borstelen, des te waarschijnlijker is het dat je verzorgingsroutine door je Maine Coon geaccepteerd zal worden.

Wederzijds vertrouwen zal zich ontwikkelen tussen je Maine Coon, en jezelf, naarmate deze routine langer bestaat.

Buiten Maine Coon

Als u een buiten Maine Coon heeft (d.w.z. een Coon die zonder toezicht buiten uw huis mag), is het belangrijk om de dagelijkse routine van uw kat te begrijpen, voordat u beslist wanneer u uw kat gaat borstelen.

Bijvoorbeeld, houdt uw kat ervan om later op de avond naar buiten te gaan en op verkenning te gaan? Of heeft uw kat de neiging om in de namiddag in een speelsere stemming te zijn?

Leer uw Maine Coons schema kennen, en stel dan een verzorgingsroutine in die werkt rond de levensstijl van uw kat!

Dit is belangrijk omdat het geen zin heeft om te proberen een Maine Coon te verzorgen die in zijn speelse gekke halfuurtje stemming is.

Beide partijen moeten ontspannen en kalm zijn, om de grooming sessie succesvol te laten zijn.

3. Gebruik een zachte borstel / want

Als je nieuw bent met Maine Coons, en graag wilt begrijpen ‘Hoe verzorg je een Maine Coon kat’, zou ik je aanraden om te beginnen met een zachte borstel, of een want.

Borstels met zachte haren zijn belangrijk, want als de vacht van uw kat is gaan klitten, is het laatste wat uw kat wil, dat er aan zijn huid en vacht wordt getrokken door een harde borstel met haren!

Of erger nog, een ruwer ontwarringsapparaat dat is ontworpen om het vastzittende losse haar onder de gezonde lange haar.

Probeer meer dan één borstel!

Wees niet verbaasd als je uiteindelijk een heleboel verschillende kattenborstels uitprobeert. Het heeft mij veel tijd gekost om de juiste borstel te vinden voor mijn Maine Coon.

Hij was een pietluttig klein ding en was geen fan van de meeste borstels die ik in het begin kocht. Uiteindelijk zijn we er toch gekomen!

In plaats van te eindigen met een dure overbodige doos van elke borstel die je maar kunt bedenken (zoals ik), begin in plaats daarvan met deze drie borstels.

Dit bespaart je niet alleen tijd, maar kan je ook een hoop geld besparen!

a) Zelfreinigende borstel

Ik heb persoonlijk de meeste borstels getest die te koop zijn, en ben tot de conclusie gekomen dat deze zelfreinigende borstel van Amazon is een van de beste borstels tot nu toe.

Het kost me letterlijk maar één klik op de knop, en de fijne draden trekken zich terug. Deze actie duwt al het overtollige haar van de borstel draden, die u vervolgens kunt snel veeg van de borstel. Voila!

b) Pet Grooming Mitten

Als u van plan bent uw Maine Coon elke dag te borstelen, zou ik u aanraden deze verzorgingshandschoen te proberen verkocht op Amazon.

Maine Coons aanbidden menselijk contact, en gezelschap, dus uw kat zal absoluut houden van zachtjes gestreeld met deze want!

c) Kattenverzorgingshark

Voor katten met reeds bestaande, sterk gematteerde haren, kunt u dit gebruiken kattenverzorgingshark (link naar Amazon) om voorzichtig (en zachtjes) de klitten uit de dichte ondervacht van uw Coon te borstelen.

Houdt u er rekening mee dat uw Maine Coon het niet prettig vindt als zijn knopen eruit worden gerukt, dus het is belangrijk om het proces kort te houden.

Als u herhaalde pogingen moet doen om hardnekkige vervilting te verwijderen, op een later tijdstip, maak u dan geen zorgen.

U moet uw kat nooit dwingen om lange sessies van vachtontvetting te verdragen, omdat dit een negatieve band zal ontwikkelen tussen de vachtverzorging, de gebruikte borstel, en de eigenaar.

4. Het baden van Maine Coon katten

Maine Coons zijn gefascineerd door water, en kunnen vaak gevonden worden terwijl ze het water in hun waterbak kloppen, of zelfs voor een snelle duik in het zwembad gaan!

Als je ervoor kiest om je Maine Coon in bad te doen, zorg er dan voor dat je ze niet vaker dan één keer per maand wast met kattenshampoo.

Het is waarschijnlijk dat te vaak wassen de natuurlijk geproduceerde oliën van een Maine Coons huid kan ontdoen.

Deze oliën zijn belangrijk om de kat zijn weelderige, zachte, langharige vacht te geven (bron 1).

Aanbevolen Kattenshampoo:

Deze hypoallergene shampoo is geweldig voor katten, vooral voor katten met allergieën, of een gevoelige huid. Verkrijgbaar op Amazon (klik hier).

Als alternatief, als je het niet erg vindt om een paar pond meer uit te geven, deze kattenshampoo en conditioner ruikt absoluut geweldig (link naar Amazon).

Het is ook te koop op Amazon, en het bedrijf dat het verkoopt heeft ook een geweldige ethos – ze doneren een klein deel van hun winst aan een huisdier met kanker, elke keer dat iemand dit product koopt.

5. Klauw knippen

Als u uw Maine Coon binnenshuis houdt, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig hun klauwen knipt.

Om dit te doen, zou ik aanraden om deze gemakkelijk te gebruiken professionele nagelknipper voor huisdieren verkrijgbaar op Amazon. Als alternatief kan de dierenarts het ook voor u doen, tegen een kleine vergoeding.

Maine Coons die buiten lopen hoeven hun klauwen niet te laten trimmen, omdat de kat van nature aan bomen en dergelijke krabt, terwijl hij op verkenning gaat.

Of je nu een Maine Coon voor binnen of voor buiten hebt, beide hebben een krabpaal nodig om in huis aan te krabben.

Dit zal de kans verkleinen dat uw Maine Coon de stof van uw dierbare antieke stoel zal vernielen!

6. Juiste voeding

De Maine Coon is een heel bijzonder kattenras.

Om hun lange haren in goede conditie te houden, moet je ervoor zorgen dat je ze een uitgebalanceerd dieet geeft met de juiste voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die ze nodig hebben.

Ik gebruik deze Maine Coon rasspecifiek droog kattenvoer (zie op Amazon) omdat het speciaal is ontworpen met de gezondheidseisen van het ras in gedachten.

Conclusie

De Maine Coon is een fabelachtig mooi kattenras. Hoewel het aanzienlijk meer tijd kost om voor ze te zorgen, dan voor de gemiddelde kortharige kat, zijn ze dat naar mijn mening echt waard.

U zult waarschijnlijk een veel hechtere band met uw Coon opbouwen, vanwege hun liefde voor menselijk gezelschap.

Hun hond-achtige persoonlijkheden maken hen tot geweldige metgezellen, en hun liefde en loyaliteit voor hun eigenaars zijn duidelijk.

Ik hoop dat ik uw vraag “Hoe verzorg je een Maine Coon kat?” voldoende gedetailleerd heb beantwoord.

Plaats een reactie