Hoe lang leven Maine Coon katten

Je bent weer thuis, dolblij met je aankoop van een schattig Maine Coon katje. Dit kleine pluizenbolletje verovert al snel je hart en wordt een belangrijk gezinslid waar je niet meer zonder kunt.

De trieste waarheid is echter dat onze huisdieren vaak niet zo lang leven als wij, dus u vraagt zich nu af hoe lang Maine Coon katten leven? De volgende tips zullen u helpen uw geliefde Maine Coon in goede gezondheid te houden, zodat u zijn of haar leven mogelijk met nog een paar jaar kunt verlengen.

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat is >12,5 jaar, hoewel sommige Coons wel 15+ jaar kunnen worden! Hun levensduur is afhankelijk van hun specifieke levensstijl, algemene gezondheid, genetica, dieet en hoeveelheid beweging.
Hoe lang leven Maine Coon katten

Gemiddelde levensduur Maine Coon

Maine Coons zijn over het algemeen een gezond kattenras, met slechts een paar genetisch bepaalde gezondheidsproblemen om voor uit te kijken.

Onderzoek tussen 2003 – 2006 stelde vast dat de mediane levensduur van de Maine Coon kat >12,5 jaar is. Deze studie werd uitgevoerd door een dierenverzekeringsmaatschappij in Zweden, die ontdekte dat “74% van de Maine Coons 10 jaar of ouder werd, en 54% leefde tot 12,5 jaar” plus (bron 1).

De volgende factoren zullen echter van invloed zijn op hoe lang uw Maine Coon kat waarschijnlijk zal leven:

  • Dieet
  • Gewicht
  • Veel voorkomende ziekten
  • Beweging
  • Genetica
  • Dierenarts gezondheidscontroles

1. Dieet

Als u de levensduur van uw Maine Coon kat wilt verlengen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u uw Maine Coon altijd een gezond en evenwichtig voedingsplan geeft. Dit moet idealiter vetvrij zijn, van hoge kwaliteit, en een hoog gehalte aan eiwitten en voedingsstoffen bevatten.

Hoogwaardige droogvoer diëten zijn meer geschikt voor het Maine Coon ras omdat ze helpen de opbouw van tandsteen op de tanden van uw Coon te beperken.

Overvoeren

Geef uw Maine Coon echter niet te veel voer, want overvoeding is een van de grootste gezondheidsrisico’s voor uw kat, omdat het vaak tot overgewicht leidt en de totale levensduur van uw Coon kan verkorten.

Als uw kat niet genoeg beweging krijgt en lijkt aan te komen, vraag dan advies aan een dierenarts om te bepalen of uw Maine Coon op een caloriearm dieet gezet moet worden.

2. Gewicht

Wat is een gezond gewicht voor een Maine Coon kat?

De Maine Coon mag dan één van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld zijn, zijn groeisnelheid is verrassend traag, in vergelijking met andere kattenrassen.

Dat wil niet zeggen dat u zult eindigen met een kleine Maine Coon, integendeel zelfs!

Maine Coons groeien juist sneller dan andere kattenrassen, in termen van gewicht en grootte.

De tabel hieronder toont de verwachte gezonde gewichten van zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten. Valt uw kat buiten deze gewichtsklassen, vraag dan professioneel advies aan uw dierenarts, want het is mogelijk dat uw Maine Coon dieet moet worden aangepast (bron 1).

Geslacht Volwassenen Gewicht(kg) Volwassenen Gewicht (lb)
Mannelijk 6.8 – 11.3 15 – 25
Vrouwelijk 3.6 – 5.4 8 – 12

3. Veel voorkomende ziekten

Voor welke ziektes zijn Maine Coons vatbaar?

De Maine Coon is een over het algemeen gezond kattenras, maar dat wil niet zeggen dat ze nooit ziek worden. Zoals bij veel dieren zijn genetische afwijkingen de meest waarschijnlijke reden dat de levensduur van je Maine Coon kater wordt verkort.

Dit zijn de veel voorkomende ziekten waar Maine Coon katten vatbaar voor zijn:

a) Zwaarlijvigheid

Terwijl de meeste kattenrassen op 2 jarige leeftijd volledig volgroeid zijn, is de Maine Coon pas op 4 – 5 jarige leeftijd volgroeid!

Dit kan vaak leiden tot grote verwarring bij nieuwe Maine Coon eigenaren, die zich zorgen maken dat hun dierbare Coon ondergewicht heeft. In dit geval is het het beste om professioneel advies van een dierenarts in te winnen, in plaats van uw Maine Coon meer voer te geven om hem dikker te maken!

Overvoeding moet worden vermeden, omdat dit waarschijnlijk zal resulteren in overgewicht, waardoor uw Maine Coon vatbaarder wordt voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

Obesitas kan vermeden worden door tussenkomst van de eigenaar, dus handel nu om de levensduur van uw Maine Coon te verlengen!

b) Heupdysplasie

Maine Coons staan bekend om hun grote fysieke verschijning. Het is echter hun grote fysieke gestalte die hen vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Deze specifieke ziekte kan artritis veroorzaken, hoewel deze aandoening over het algemeen niet wordt beschouwd als een groot probleem voor de meerderheid van de katten.

Let echter wel op de symptomen, want als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze verlamming veroorzaken.

c) Hypertrofische Cardiomyopathie

Deze aandoening komt niet vaak voor bij Maine Coon katten, maar is ernstig.

Symptomen mogen niet worden genegeerd.

d) Spinale Musculaire Atrofie

De levensduur van uw Maine Coon kittens kan worden verkort door een erfelijke genetische ziekte, bekend als spinale musculaire atrofie.

Deze ziekte wordt “gekenmerkt door progressieve instabiliteit met een onvaste gang en houdingsafwijkingen als gevolg van verlies van motorische neuronen in het onderste ruggenmerg, en atrofie van de spieren in de achterste ledematen”.

De symptomen doen zich meestal voor wanneer uw kitten 3-4 maanden oud is. De aandoening wordt niet als pijnlijk of fataal beschouwd, en Maine Coons met deze aandoening zijn in staat om comfortabel binnenshuis te leven (bron 1).

4. Oefening

Maine Coons hebben dagelijkse beweging nodig om hun lichaam fit en gezond te houden, en het potentieel van hun Maine Coons levensduur te maximaliseren.

Eigenaars moeten dagelijks met hun Coons spelen om mentale stimulatie te bevorderen en tegelijkertijd het bewegingsniveau van de kat te verhogen. Een extra bonus van deze speeltijd is dat het zal helpen een grotere band tussen eigenaar en kat op te bouwen.

De Maine Coon kitten staat bekend om zijn speelsheid, terwijl de volwassen Coon meer aanmoediging nodig heeft om te bewegen, vooral als hij als binnenkat wordt gehouden.

Voorbeeld van speeltijd

Als u niet zo goed weet wat u met uw Coon moet spelen, pak dan eens een touwtje en sleep dat langzaam over de vloer voor uw kat.

U zult snel merken dat uw Maine Coon staat te popelen om te spelen, en de jachtvaardigheden vertoont die hij zou gebruiken als hij een levende prooi zou vangen.

Maine Coons binnenshuis

Maine Coons die binnenshuis worden gehouden hebben meer last van gebrek aan beweging dan Coons die de wereld buiten mogen verkennen.

Als uw situatie niet toestaat dat uw kat zich buiten waagt, wees u er dan van bewust dat uw huiskat minder beweging krijgt. Dit is geen probleem, zolang u zich inzet om alternatieve bewegingsmogelijkheden aan te bieden, bijv. een grote kattenboom waar ze op en neer kunnen springen, extra speeltijd of een riem!

Welke Kattenboom Moet U Kopen?

Omdat uw kat groter is dan gemiddeld, is een kattenboom van standaard formaat niet geschikt voor uw kat.

Een extra grote krabpaal is een goede manier om ervoor te zorgen dat uw kat regelmatig de beweging krijgt die hij nodig heeft om fit en gezond te blijven. Wij hebben zelf deze grote krabpaal van Amazon gekocht. Hij was gemakkelijk te installeren in ons huis, van hoge kwaliteit en hij heeft al vele jaren dienst gedaan.

Koop een Leiband!

Een andere manier voor uw Maine Coon om beweging te krijgen, is door ze mee te nemen voor een wandeling!

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, dus veel eigenaren trainen hun Coon om een comfortabele kat leiband, zoals deze grote waarde kat riem op Amazon dragen, dan nemen hun kat voor een wandeling!

5. Genetica

Genetica is een van de meest waarschijnlijke redenen dat zal resulteren in het verkorten van de levensduur van uw Maine Coons. Helaas is dit niet een gebied dat de eigenaar kan beïnvloeden.

Gerenommeerde fokkers

Gerenommeerde fokkers testen hun katten op een reeks van verschillende ziektes, alvorens te fokken. Dit helpt om er zeker van te zijn dat kittens niet geboren worden met genetische afwijkingen.

Vergroot uw kans op het bezitten van een Maine Coon kat zonder genetische afwijkingen, door alleen Maine Coon kittens te kopen die verkocht worden door gerenommeerde fokkers. Dit kan op voorhand meer geld kosten, maar dit is de beste manier om de levensduur van uw Maine Coon huisdier te verlengen.

Fokkers in de achtertuin

De hoge prijs van Maine Coon kittens trekt helaas veel achtertuin fokkers aan op de markt.

Achtertuin fokkers houden hun winstmarges hoog door hun fokkende Maine Coon katten niet van te voren te testen op genetische afwijkingen. Dit verhoogt de kans dat de geproduceerde kittens genetische afwijkingen hebben.

Deze onethische fokkers zijn niet geïnteresseerd in het verkopen van de beste kwaliteit kittens die ze kunnen krijgen. Het zijn geen Maine Coon fanaten, zoals veel gerenommeerde fokkers zijn. In plaats daarvan zijn ze alleen maar gericht op hoge winstmarges.

6. Dierenarts Gezondheids Controles

Maximaliseer de levensduur van uw Maine Coon door uw kat regelmatig te laten controleren bij een geregistreerde dierenarts. Dergelijke controles zorgen ervoor dat gezondheidsproblemen eerder worden opgemerkt, die dan dienovereenkomstig kunnen worden behandeld.

U moet ook zorgen dat u op de hoogte blijft van de vaccinaties en algemene gezondheidsvoorschriften voor uw kat, zoals ontworming.

Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er veel factoren te overwegen bij de vraag hoe lang Maine Coon katten leven.

De meeste punten liggen binnen de controle van de eigenaar, zoals ervoor zorgen dat uw Maine Coon het juiste dieet krijgt en regelmatig wordt uitgelaten. Helaas kunt u geen invloed uitoefenen op de genetica waarmee uw kat is geboren.

Hoewel regelmatige dierenartscontroles u kunnen helpen mogelijke gezondheidsproblemen eerder te identificeren, en dan kunt u het geïdentificeerde probleem dienovereenkomstig behandelen.

Plaats een reactie