Katten hebben, in tegenstelling tot veel andere soorten huisdieren, een bijna instinctief vermogen om de badkamer op een specifieke locatie te leren gebruiken.
Kattenbaktraining is vanzelfsprekend voor katten, waardoor ongewenste nachtelijke uitstapjes naar buiten worden voorkomen, evenals de onvermijdelijke ongelukken die gepaard gaan met het trainen van andere soorten huisdieren.
Een zwangere kat die regelmatig overal poept, kan daarentegen af en toe een probleem worden.
Gelukkig hebben dergelijke problemen vaak een onderliggende oorzaak. Deze problemen kunnen worden opgelost met behandeling en geduld.
Dus, waarom poept je zwangere kat overal?
Er kunnen veel onderliggende oorzaken zijn achter het poepen van uw zwangere kat overal, zoals medische oorzaken of territoriale markering, enz.
Blijf dit artikel lezen om meer te weten te komen over de redenen achter je zwangere kat die overal poept en hoe je dit kunt voorkomen.
Inhoudsopgave
Poepen zwangere katten meer?
Ja, zwangere katten poepen meer naarmate ze meer eten.
Vanaf de dag dat ze paart tot het einde van haar zwangerschap, zal de voedselinname van uw zwangere kat geleidelijk toenemen.
Tegen het einde van haar termijn zal ze ongeveer 50% meer hebben gegeten dan normaal (hoewel het niet ongebruikelijk is dat ze tot twee keer zoveel nodig heeft!).
Gelukkig is het voeden van zwangere katten eenvoudig.
Ze zijn meestal redelijk zolang je genoeg voedsel geeft, alleen eet wat ze nodig hebben en stopt als ze er genoeg van hebben.
Omdat kittens tijdens hun vroege ontwikkeling extra voeding nodig hebben, begint u al in de vierde week van haar zwangerschap met het voeden van uw zwangere kat kittenvoeding.
Het is dus duidelijk dat wanneer de voedselinname toeneemt, de poepfrequentie ook zal stijgen.
Het is mogelijk dat de kittens op haar blaas drukken, waardoor ze vaker poept dan normaal.
Het kunnen ook de hormonen van het lichaam zijn. Het kan ook zijn dat uw kat lijdt aan onderliggende urinewegproblemen waarvan u zich niet bewust bent.
Het is dus het beste om haar te laten controleren door een gecertificeerde dierenarts.
Poepen katten veel voordat ze gaan bevallen?
Hoewel het niet nodig is, kunnen sommige katten veel poepen voordat ze gaan bevallen vanwege diarree.
Katten hebben vaak diarree. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder zwangerschap.
Als uw kat zwanger is, moet u uiterst voorzichtig zijn.
Je moet je zorgen maken als ze diarree heeft. Het is mogelijk dat uw kat veel poept voordat hij gaat bevallen.
Diarree kan leiden tot losse of waterige ontlasting, evenals frequente stoelgang.
Diarree treedt op wanneer poep te snel door de darmen gaat. Dit kan leiden tot frequenter poepen.
Zwangerschap kan stressvol zijn voor het lichaam van uw kat, wat resulteert in diarree. Als de enige oorzaak stress is, zou het binnen een dag of twee moeten verdwijnen.
Als de aandoening niet verbetert of verdwijnt, kan ze darmparasieten hebben. Voeg dagelijks 1-2 theelepels ingeblikte pompoen (niet de vulling) toe aan haar voedsel om vezels toe te voegen en harde ontlastingsvorming te bevorderen.
Als de dingen niet verbeteren, neem dan contact op met uw dierenarts om te zien of ze haar willen zien voor diarreebehandeling (afhankelijk van hoe ver ze is).
Sommige medicijnen en ontwormers zijn veilig te gebruiken bij zwangere katten, terwijl andere dat niet zijn.
Interessant gelezen: Poepen katten uit wrok?
Waarom poept mijn zwangere kat overal?
Hier zijn enkele redenen waarom uw zwangere kat overal zou kunnen poepen.
1. Medische oorzaken
Artritis is een veel voorkomende ziekte die ervoor kan zorgen dat een zwangere kat op de grond poept in plaats van in de kattenbak of over de rand van de kattenbak plast.
Het optillen van de achterpoten om over en in de kattenbak te stappen kan pijnlijk zijn als uw zwangere kat artritis heeft.
Het kan ook pijnlijk zijn voor een zwangere kat om rechtop te zitten tijdens het poepen of plassen.
Zwangere katten poepen vaak in de buurt van de kattenbak, maar stappen niet naar binnen.
Ze kunnen ook andere symptomen vertonen, zoals moeite met lopen, moeite met springen of pijn langs de wervelkolom wanneer ze worden geaaid.
Gastro-intestinale (GI) ziekte is een andere medische reden om buiten de kattenbak te poepen. Zwangere katten ervaren vaak constipatie.
Uitdroging door nierziekte, hyperthyreoïdie, megacolon of andere darmproblemen kunnen het allemaal veroorzaken.
Zwangere katten gebruiken de badkamer meestal niet vaak, spannen zich in om te poepen of te plassen en hebben een kleine, droge stoelgang.
Aan de andere kant zal diarree of losse ontlasting het moeilijk maken om bij de kattenbak te komen, omdat de drang om te gaan plotseling kan optreden. Diarree wordt vaak veroorzaakt door GI-infectie en stress.
Als uw dierenarts vaststelt dat het probleem niet fysiologisch is, zal ze waarschijnlijk onderzoeken of uw kat een gedragsprobleem heeft.
2. Territoriale markering
Territoriummarkering, ook bekend als sproeien, komt veel voor bij katten. Poepen of plassen op specifieke locaties is een veelgebruikte manier om te communiceren met andere katten of wezens in de omgeving.
Meestal is het bericht bedoeld om een onverwachte vergadering te voorkomen.
Als een andere kat of dier, of zelfs een nieuwe baby, in het huishouden is geïntroduceerd, of als iemand in, uit of op is verhuisd, kan uw zwangere kat gewoon zijn territorium markeren.
Dit mag slechts tijdelijk zijn totdat de zwangere kat zich aanpast aan de nieuwe omgeving.
Elke verandering in de routine of omgeving van een zwangere kat kan echter stress veroorzaken, wat kan leiden tot ongewoon gedrag.
Markeren met urine en af en toe poepen gebeurt meestal in een zichtbaar, drukbezocht gebied (bijvoorbeeld het midden van de woonkamer, een veelgebruikte bank).
Urine wordt vaak op verticale oppervlakken gespoten in plaats van op de vloer. Dit type markering wordt ook vaak gedaan op of in de buurt van de bezittingen van een huisdiereigenaar (bijv. Wasgoed, het bed).
Het is volkomen normaal, vooral als er een nieuw beestje in huis is. Zwangere katten gebruiken lichaamstaal en geur om te communiceren omdat ze niet kunnen spreken.
Ontdek de redenen: mijn kat blijft op dezelfde plek op de vloer poepen
3. Reactionaire oorzaken
Stress en angst, die vaak worden geassocieerd met sociale problemen in huishoudens met meerdere katten (vooral wanneer een nieuwe kat wordt geïntroduceerd), zijn waarschijnlijk de moeilijkste redenen voor ongepaste eliminatie om op te lossen.
Een gestreste of bezorgde zwangere kat zal poepen of plassen buiten de kattenbak om zich te omringen met haar eigen geur.
Hoewel dat misschien vreemd lijkt voor mensen, geeft het hebben van zijn eigen geur hem een sterker gevoel van veiligheid en vertrouwen om om te gaan met wat er aan de hand is.
Veel eigenaren zijn bezorgd dat dit kwaadwillig wordt gedaan; een veel voorkomend voorbeeld gemeld door dierenartsen is een kat die op de vloer poept na een dierenartsbezoek.
Katten zijn berucht omdat ze hun neus ophalen bij kattenbakken die niet voldoen aan hun veeleisende normen voor reinheid en geur.
Als het niet brandschoon is, kunnen zelfs katten die al jaren zwerfvuil hebben getraind, de doos afwijzen ten gunste van een andere locatie (meestal een die je aandacht zal trekken).
Heeft uw zwangere kat last van de locatie van de kattenbak? Overweeg om het te verplaatsen als het zich in de buurt van een deur bevindt of in een drukbezocht gebied van het huis waar de kat niet gemakkelijk bij kan.
Dit wordt afgeraden als uw zwangere kat dementie heeft, omdat dit verdere verwarring kan veroorzaken.
Angst voor de kattenbak kan ook een reactionaire oorzaak zijn van poepen of plassen buiten de kattenbak.
Als u een nieuw nest gebruikt dat uw zwangere kat niet leuk vindt, de doos schoonmaakt met een nieuw wasmiddel (OF als u de doos niet hebt schoongemaakt), of een mooie robotreinigingsdoos gebruikt die vreemde geluiden maakt, kan uw zwangere kat de doos vermijden en ergens anders heen gaan.
Evenzo, als de kattenbak zich in een gebied bevindt waar de zwangere kat zich niet veilig voelt, zoals binnen het bereik van een nieuwsgierige puppy of peuter, kan ze de badkamer gebruiken op een nieuwe locatie die comfortabeler voor haar is.
Het kan een paar weken of maanden duren voordat een pas geadopteerde zwangere kat zich volledig aanpast en zich comfortabel genoeg voelt om zijn persoonlijkheid te onthullen.
Het is mogelijk dat uw adoptiedzwangere kat aanvankelijk aarzelde om de kattenbak te delen, maar later van gedachten veranderde.
Interessant lees ook: Waarom poept mijn kat op de bank?
Hoe kan ik Stop Mijn zwangere kat van poepen in huis?
Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw zwangere kat in huis poept: –
1. Sluit onderliggende gezondheidsproblemen uit
De eerste en belangrijkste stap is dat uw dierenarts mogelijke gezondheidsproblemen uitsluit.
Wanneer het gezondheidsprobleem is opgelost, zullen de meeste zwangere katten de kattenbak weer gebruiken.
Het houden van die jaarlijkse welzijnscontroles is een goede manier om poepen buiten de kattenbak in de toekomst te voorkomen.
Het wordt altijd aanbevolen om jaarlijks bloedonderzoek te doen, omdat ze ouder worden, tweejaarlijks bloedonderzoek. Regelmatige controles kunnen helpen deze ziekten vroegtijdig op te sporen.
Bekijk interessante redenen achter oudere kattenpoep buiten kattenbak
2. Maak de doos schoon
Eerst en vooral, schep dagelijks klonten uit de kattenbak en maak deze regelmatig grondig schoon.
Dit omvat het verwijderen van het oude strooisel, het schrobben van de lege doos met milde afwasmiddel en warm water, het spoelen met schoon water, het aan de lucht laten drogen en het vervangen door een nieuwe voorraad schoon, ongeparfumeerd strooisel (soms is geparfumeerd strooisel onaantrekkelijk voor kieskeurige katten).
Gebruik rubberen handschoenen en een gezichtsmasker wanneer u de kattenbak van uw kat hanteert om uzelf te beschermen tegen microscopisch kleine beestjes en kattenbakstof.
3. Vergrendel het
Als uw zwangere kat zich aangetrokken voelt tot een bepaalde locatie, zoals een badmat, als latrine, probeer dan de toegang tot de kamer te beperken door een babyhekje te installeren of de deur waar mogelijk te sluiten / vergrendelen.
Moedig tegelijkertijd uw zwangere kat aan om zijn kattenbak te gebruiken zoals bedoeld door hem ver weg van zijn voedsel- en waterbakken op een rustige, privé en gemakkelijk toegankelijke locatie te plaatsen.
4. +1 Kattenbak
Als je een tweede kat hebt toegevoegd, overweeg dan om meer kattenbakken toe te voegen in plaats van beide katten te dwingen een doos te delen.
Eén kattenbak voor elke kat plus nog eentje is het ideale aantal. Dit betekent dat als je twee katten hebt, je drie kattenbakken beschikbaar moet hebben.
Opgemerkt moet worden dat de dozen zich op volledig verschillende locaties moeten bevinden. Anders kan de ene kat proberen alle toiletten te “bewaken” en “bezitten”, waardoor de andere kat op afstand wordt gehouden.
5. Zet obstakels op
Als uw zwangere kat in een bepaald gebied heeft gepoept en u de toegang niet kunt blokkeren, probeer dan aluminiumfolie neer te leggen of het gebied te besproeien met een kattenveilig afschrikmiddel.
Het doel is om het onhandige gebied zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de kat.
Onderzoek het oppervlak waar uw zwangere kat het liefst poept en probeer het na te bootsen in de kattenbak.
Als uw zwangere kat de voorkeur geeft aan tegels, laat dan de bodem van de kattenbak kaal. Als het op papier gaat, bekleed je de onderkant van de doos met papier; als het op het tapijt gaat, leg dan een tapijtrest in de doos.
Veelgestelde vragen
Is het normaal dat katten looppoep hebben?
Katten hebben vaak looppoep. Dit betekent echter niet dat het normaal is. Het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe gezonde poep en diarree eruit zien, zodat u mogelijke problemen met uw favoriete katachtige kunt herkennen.
Het is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, maar de poep van je kat kan veel onthullen over zijn gezondheid.
Kattenpoep is meestal donkerbruin en stevig. Het moet niet stevig zijn, maar eerder solide. Het kan een geur hebben, maar het mag niet overweldigend of onaangenaam zijn.
Hoe de kattenbakproblemen van een kat te diagnosticeren?
Als uw kat buiten haar kattenbak blijft elimineren, breng haar dan naar de arts om de oorzaak en behandelingsopties te bepalen.
Uw dierenarts moet een grondig lichamelijk onderzoek, volledig bloedbeeld, bloedchemiepanel en urineonderzoek bij uw kat uitvoeren.
Kattenbaktraining kan nodig zijn om haar terug te brengen naar regelmatig gedrag nadat ze is behandeld voor medische problemen. Zorg ervoor dat je haar complimenteert elke keer dat ze haar kattenbak correct gebruikt.
Hoe kattenpoep van tapijten, bedden of banken te reinigen?
Om poepvlekken en hun geur te verwijderen, raden dierenartsen op enzymen gebaseerde reinigingsmiddelen aan. Enzymen werken door de moleculen in poep af te breken, waardoor het gemakkelijker te reinigen is.
En in plaats van simpelweg de geur te maskeren, breken ze het af en elimineren het. Enzymatische reinigingsmiddelen kunnen op verschillende oppervlakken worden gebruikt, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn.
Laatste woorden
Als u merkt dat uw zwangere kat overal poept, is de beste manier van handelen om haar naar de dierenarts te brengen om medische problemen uit te sluiten. Daarna kun je eraan werken om haar weer te laten poepen in de kattenbak.
Als u vragen heeft, kunt u ons stellen in de sectie Opmerkingen.
Must Read: Home Remedies om te voorkomen dat katten op de vloer poepen