Seringenstruiken zijn al meerdere generaties populair en zijn nog steeds een veel voorkomend gezicht in veel tuinen en tuinen. Seringen bevatten geen gifstoffen of verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor mens of dier, en ze irriteren de huid niet.
Van de toppen van hun takken tot de uiteinden van hun wortels zijn seringen gifvrij. De bloemen van de sering zijn namelijk eetbaar.
Als je hebt gehoord dat seringen giftig zijn, denk je waarschijnlijk aan de Perzische Sering, ook bekend als de Chinese bessenboom.
Terwijl de gewone seringenplant (Syringa vulgaris) is niet giftig of giftig, de magen en de spijsvertering van dieren kunnen worden beïnvloed als ze de plant of zijn componenten eten.
Hoewel lila meestal niet voorkomt op lijsten van planten die schadelijk zijn voor katten, zijn sommige lila soorten giftig voor katten. Afhankelijk van hoeveel lila uw kat heeft gegeten, kan dit ernstige ziekten veroorzaken.
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren. Alles wat vers in hun omgeving is, inclusief planten, zal hun interesse wekken. Kattengif wordt in veel gewone planten aangetroffen en kan uw huisdier beschadigen. De lila plant is over het algemeen niet opgenomen in lijsten van planten die schadelijk zijn voor katten, hoewel bepaalde lila soorten dat wel zijn.
In dit artikel leggen we de relatie tussen seringen en je katachtige vriend uit, dus blijf lezen!
Inhoudsopgave
Worden katten aangetrokken door lila?
Terwijl katten nieuwsgierig zijn en alles in uw huis of tuin zullen onderzoeken, lijken seringen unieke kenmerken te hebben die katten aantrekken.
Eerst en vooral zijn deze planten heel mooi, vooral als ze bloeien en bloemen hebben. Hoewel katten niet dezelfde kleurwaarneming hebben als mensen, kunnen ze het verschil zien tussen briljante en doffe tinten.
Als gevolg hiervan, een van de verklaringen voor de voorliefde van uw kat voor lila bloemen in volle bloei kan hun prachtige tint zijn.
Seringen daarentegen hebben een sterke geur. Het is vermeldenswaard dat katten een scherp reukvermogen hebben en zelfs de geringste geuren in hun omgeving kunnen detecteren.
Wat niet bekend is, is of ze op dezelfde manier ruiken als wij. Alles wat een geur uitstraalt, is echter de moeite waard om te verkennen in de kattenwereld.
Dus, afhankelijk van hoe je het bekijkt, zijn er verschillende redenen waarom je kat zich aangetrokken zou kunnen voelen tot lila.
Zijn lila stengels giftig?
Hoewel lila bloesems niet altijd giftig zijn, hebben de stengels meer kans om verstikking te veroorzaken. Als gevolg hiervan moeten katten ook het eten van lila stengels vermijden.
Er kan van alles misgaan als de sering een van de giftige variëteiten is. Zorg er daarom voor dat je kat geen lila steel consumeert.
Zijn lila bladeren giftig?
Katten worden niet vergiftigd door seringen. Deze struiken of planten komen veel voor in de tuinen van mensen en doen huisdieren geen pijn als ze ze likken of opeten.
Giftige seringensoorten hebben echter de hoogste concentratie gevaarlijke stoffen in hun bladeren.
Lila bladeren zijn giftig voor katten. Braken, lethargie, diarree en stuiptrekkingen behoren tot de symptomen van plantenvergiftiging bij katten.
Welke seringen zijn giftig voor katten?
Er zijn verschillende soorten seringen die giftig kunnen zijn voor katten. Dit zijn:
1. Gewone Sering
Dit is de lila plant die je waarschijnlijk kent, wetenschappelijk bekend als Syringa vulgaris. Deze lila variant komt zeer vaak voor.
Lilakleurige bloemen en een aantrekkelijke geur onderscheiden de gewone sering. De planten bereiken vaak een hoogte van 20 voet.
Gewone witte seringen zijn het minst schadelijk voor katten in termen van toxiciteit, wat een goede zaak is gezien het feit dat ze de meest voorkomende lila soort zijn.
2. Perzisch Lila
Perzische seringen, ook bekend als chinaberryboom of witte ceder, zijn kleiner dan hun gewone neven en bereiken slechts ongeveer 8 voet hoog.
Deze planten produceren lichte lila bloemen die ook veel kleiner zijn dan gewone lila bloesems.
Melia-toxines A en B worden aangetroffen in de zaden van Perzische seringen, wat verantwoordelijk is voor de toxiciteit van de plant voor katten. Braken, diarree, kwijlen, tremoren en spierspasmen zijn allemaal symptomen van vergiftiging.
3. Franse Lila
Frans seringen behoren tot de meest ongewone seringensoorten. Ze bloeien slechts een paar weken in het voorjaar en de zomer.
Wanneer ze in bloei staan, zijn de bloemen er in verschillende tinten, waaronder wit, roze, blauw en paars.
Geitenruit en professor wiet zijn enkele van de andere namen voor Franse seringen.
Ze bevatten galegin, een neurotoxische en hypotensieve stof die extreem giftig is voor katten. Inname van deze stof kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen, waaronder longoedeem, hydrothorax en zelfs de dood.
De lila variant in kwestie is iets om je zorgen over te maken. Wees daarom voorzichtig met het soort lila plant dat u aan uw huisdier blootstelt.
Kunnen seringen katten doden?
Seringen zijn meestal onschadelijk voor katten, maar als ze worden gegeten, kunnen ze giftig zijn. Constipatie, diarree en maagklachten zijn slechts enkele van de gastro-intestinale bijwerkingen om rekening mee te houden.
Katten zijn obligate carnivoren, dus houd daar rekening mee. Als gevolg hiervan wordt plantaardig spul gezien als een vreemd materiaal door hun spijsverteringskanaal.
Als gevolg hiervan kan het eten van lila in elke hoeveelheid maagklachten bij uw kat veroorzaken, wat leidt tot een verscheidenheid aan gastro-intestinale problemen.
De ernst van de bijwerkingen varieert afhankelijk van hoeveel en welk deel van de plant de kat at.
Als de sering in kwestie een van de soorten is die niet giftig is voor katten, mogen er geen ernstige bijwerkingen zijn, behalve licht maagongemakken. Dat geldt ongeacht welk deel van de plant uw kat heeft geconsumeerd.
Het gebladerte en de zaden van dodelijke lila varianten kunnen daarentegen giftiger zijn dan de bloemen. Dit komt omdat de dodelijke verbindingen in gevaarlijke planten over het algemeen geconcentreerd zijn in de bladeren van de plant. De intensiteit van de toxiciteit heeft de neiging om af te nemen naarmate de planten bloeien.
Daarom hebben bepaalde soorten lila het potentieel om je katachtige te doden als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen.
Wat zijn de symptomen van lila vergiftiging?
Dieren worden over het algemeen niet vergiftigd door de gewone seringenplant (Syringa vulgaris). Als u denkt dat uw huisdier stukjes van een lila struik heeft gegeten, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts.
Gastro-intestinale problemen zijn de meest voorkomende bijwerking van plantenconsumptie. De spijsvertering van uw kat kan worden beïnvloed door de inname van plantaardig materiaal.
Hier zijn enkele typische indicaties om op te letten als u denkt dat uw kat lila vergiftiging heeft:
- Maagklachten
- Braken
- Diarree
- Kwijlen
- Verlies van eetlust
- Moeite met lopen of een duizelingwekkende wandeling
- Lethargie
- Overmatige dorst
- Urination
- Zenuwachtigheid
- Beslaglegging
- Moeite met ademhalen
Neem contact op met uw dierenarts als de symptomen van uw kat ernstiger worden.
Is Franse sering giftig voor katten?
Grote, robuuste en aanpasbare struiken, Franse Seringen zijn populair. Eenmaal gevestigd, kunnen ze droogheid en slechte grond weerstaan, maar vermijd planten in regenachtige regio’s.
Deze cultivar bloeit in het midden van het voorjaar met trossen maagdenpalmblauwe bloemen. In de herfst verandert het diepgroene blad van geelpaarse kleur.
Volgens onderzoek is de Franse sering giftig en giftig voor katten. Het is ook bekend als professor onkruid of geitenruit.
Galegin, een neurotoxische en hypotensieve verbinding die wordt aangetroffen in Frans Lila, is de schuld van de toxiciteit. Acute dood wordt veroorzaakt door massaal longoedeem, hydrothorax en vochtophoping in andere organen.
Dieren vergaan snel of passen zich aan de plant aan, waardoor ze grotere hoeveelheden ervan kunnen consumeren. Probeer je harige vriend uit de buurt te houden van deze variëteit van lila.
Zijn witte seringen giftig voor katten?
De gewone witte sering is een geurige sierheester met prachtige bloemen. De schoonheid en geur van de gewone witte sering zijn bekend en worden aanbeden door tuinders over de hele wereld. In het midden van de lente verschijnen de spierwitte bloemen op hoge, rechtopstaande pluimen.
De donkergroene, hartvormige bladeren vullen de geclusterde bloemen elegant aan. De geur van je witte sering zal je verbazen. Het is een van de krachtigste geuren van een plant.
Gewone seringen zijn het minst schadelijk voor katten in termen van toxiciteit, wat een goede zaak is gezien het feit dat ze de meest voorkomende lila soort zijn.
Waarom houdt mijn kat van mijn seringenstruik?
Met hun enorme trossen mooie, geurige bloemen zijn seringenstruiken een lust voor het oog en de neus. Dit is de reden waarom je katachtige zich aangetrokken voelt tot je seringenstruik.
Als uw huisdieren een voorproefje van de struik willen, maak u dan geen zorgen. De planten zijn niet gevaarlijk voor dieren en zijn volledig niet giftig voor mensen.
Seringen bevatten geen verbindingen die dieren of mensen kunnen schaden en ze irriteren de huid niet. De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) moedigt eigenaren van gezelschapsdieren met seringenstruiken echter aan om voorzichtig te zijn.
Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat een dier of huisdier seringenstruiken heeft gegeten om de maagproblemen van het dier te verlichten.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat seringenstruiken schadelijk zijn voor katten, kan elke inname van planten en hun componenten door dieren maag- en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Pas op voor de Franse sering, Galega officinalis, omdat het extreem giftig is voor katten en zelfs de dood kan veroorzaken.
Van de toppen van hun takken tot de uiteinden van hun wortels zijn seringenstruiken gifvrij. Toch is het een slim idee om te voorkomen dat de familiekat op de struiken kauwt.
Twijgen en bladeren kunnen vast komen te zitten in hun keel en te veel ruwvoer kan maagklachten veroorzaken. Bovendien kan het gebruik van chemische pesticiden op uw seringen uw honden blootstellen aan vergiften.
Om veilig te zijn, houd ze in de gaten terwijl ze in de buurt van je planten zijn en gebruik niet-giftige chemicaliën om je tuin waar mogelijk te beschermen.
Wat moet ik doen als mijn kat ziek is na het eten van Lila?
Vergiftigingssymptomen moeten zo snel mogelijk aan uw dierenarts worden gemeld. Als u meteen wordt behandeld, heeft uw huisdier de grootste kans om te overleven.
We raden u aan om te proberen een rustige omgeving voor uw huisdier te behouden.
Wikkel uw kat in een deken en breng haar zo snel mogelijk naar de dierenarts, samen met de vermoedelijke gifcontainer, plant of blad.
Geef uw huisdier medicijnen tegen braken of tegen diarree zonder eerst uw dierenarts te raadplegen. Proberen om braken te voorkomen is niet altijd een goed idee. Het braken van uw huisdier kan helpen bij het verwijderen van het giftige materiaal.
We raden u aan contact op te nemen met uw dierenarts en zo snel mogelijk contact met hem op te nemen. Uw katachtige kan beter worden als ze snel genoeg wordt behandeld.
Veelgestelde vragen
Zijn seringen veilig voor katten?
Katten zijn meestal veilig met seringen. De Perzische sering daarentegen is extreem giftig voor katten. Als het wordt gegeten, kan de Perzische sering maagpijn, spierzwakte, tremoren en stuiptrekkingen veroorzaken.
Is de geur van seringen giftig voor katten?
Nee, katten worden niet vergiftigd door de geur van seringen. Seringen hebben een sterke maar heerlijke geur, waarvan wordt gezegd dat het een van de redenen is waarom katten zich tot hen aangetrokken voelen.
Is Lila Bush giftig voor katten?
Katten worden niet vergiftigd door seringenstruiken. Ze zijn niet giftig voor je katachtige metgezel.
Laatste woorden
Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze spelen graag met bijna alles waar ze hun poten op kunnen krijgen, inclusief kamerplanten.
Als je kamerplanten hebt, heb je misschien gemerkt dat je kat ze van tijd tot tijd inspecteert en zelfs zo ver gaat dat hij ze besnuffelt of erop kauwt.
Als je planten rond of in je huis hebt, wees dan vooral voorzichtig. Als u ziet dat uw kat zich vreemd gedraagt na het nuttigen van lila, breng haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Zet uw twijfels en vragen hieronder neer in de commentaarsectie. We zullen ze snel beantwoorden!